Thaise junta denkt economisch

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Kort nieuws, Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
4 juni 2014

Behalve dat de avondklok in Pattaya, Koh Samui en Phuket is opgeheven meldt persbureau Reuters dat de militairen die de macht hebben overgenomen verdere economische noodmaatregelen afkondigen om de economie te redden.

Er komt onder meer een plafond voor de benzineprijzen. Verder garandeert de staat leningen voor het midden- en kleinbedrijf. De junta van generaal Prayuth streeft ook naar economische vrijhandelszones bij de grens met Birma, Laos en Maleisië.

De militairen gaan ook geldschieters aanpakken die woekerrentes vragen voor leningen aan ondernemers en boeren. Rijstboeren kampen dit voorjaar met een mislukte rijstoogst. Luchtmachtkolonel Prajin, die nu verantwoordelijk is voor economische zaken, wil ook een bodemprijs invoeren voor arme rijstboeren.

Bron: Financieel Dagblad


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

43 reacties op “Thaise junta denkt economisch”

 1. Eric zegt op

  Eindelijk, na jaaaaren, beweegt er iets in dit zoete land… En maar protesteren met drie vingertjes, want ocharme onze democratie!

 2. nuckyt zegt op

  Klinkt goed alleen vraag ik mij af: wie gaat deze mooie plannen uiteindelijk betalen ?

  Want alle subsidies/plafonds alsmede te hoge garantieprijzen voor rijst moeten uiteindelijk wereldmarkt-conform gefinancierd worden. De rijstprijs is op de wereldmarkt nu al veel lager dan de garantieprijs welke nu, overigens terecht, door de militairen wordt uitbetaald. Echter om datzelfde “grapje” voor de komende oogst nog maar eens te herhalen (lagere prijs maar met vooraf gegeven garantie) is voor Thailands concurrentiepositie nietnn erg best.

  Maar ze hebben nog altijd de hier woonachtige farang. Daar zit nog geld dus ik ben blij dat ik hier slechts gedeeltelijk verblijf

  • chris zegt op

   Het is zo klaar als een klontje dat de belastingdruk in Thailand omhoog moet om alle maatregelen van de overheid te betalen. En nog meer als men de kant op wil gaan van meer overheidsbemoeienis, bv. met een betere pensioenregeling voor iedere Thai. Daarvoor zijn al voorstellen gedaan in het verleden dus nieuw is dat niet. (bv. belasting op vermogen, op onroerend goed, afschaffen van subsidies op benzine, elektriciteit, verhoging van de inkomstenbelasting). Tegelijkertijd zullen de inkomens stijgen, ook van de minima. Zal met het oog op de AEC ook wel moeten omdat goed geschoolde buitenlanders niet gaan werken voor de lagere salarissen die nu in Thailand worden betaald.
   Bij de in Thailand woonachtige farang is over het algemeen weinig te halen. De werkende expats (zoals ik) betalen al directe en indirecte belastingen (zoals BTW), de niet werkende expat is over het algemeen niet belastingplichtig in Thailand en heeft geen onroerend goed. Neen, het grote geld zit bij een relatief kleine groep Thai, die superrijk zijn en over veel spaargeld en veel bezittingen (hier en in het buitenland) beschikken. Daar zal het voornamelijk vandaan moeten komen. Dat zal niet zonder slag of stoot gaan, maar er zit – volgens mij – voor de rijken niets anders op dan hun rijkdom met de andere Thai te gaan delen. Het alternatief is dat hun eigen bedrijven (de kip met het gouden ei) niet langer kunnen functioneren (er is nu al een groot gebrek aan kwalitatief goed personeel) of een revolutie van de armen.

  • Dirk Haster zegt op

   Ik denk dat ook die Farang niet de melkkoe wil zijn voor Thailands falende demokratie,
   Maar je opmerkingen aan het begin zijn heel terecht: wie gaat dat betalen?
   Prijsgaranties toezeggen is een mooi gebaar, maar het is weinig economisch denken.
   Ook hierin is Thailand deel van de wereldmarkt.
   En die wereldmarkt begint zo langzaamaan het vertrouwen in Thailand te verliezen.
   Als dit tweede kwartaal net zo slecht wordt als het eerste was, verkeert Thailand in een recessie.

 3. Rene zegt op

  Volgens mijn vrouw – ex general manager van een van de grootste hotels in Thailand – en ook volgens mij gebeurt er eindelijk eens iets positief. Wij kennen een aantal generaals zeer goed en weten dat zij het goed voor hebben met het Thaise volk. Voor mij mag die junta er nog 50 jaar zijn want zij zullen zich niet misdragen. Democratie? mijn lataste bekommernis want als dit model goed werkt voor het volk dan is het een goed model.

  • Khun Peter zegt op

   Beste Rene in Noord-Korea zeggen de generaals ook dat ze het beste voor hebben met het volk. Dat zeggen alle generaals overal ter wereld. Maar als ze zulke nobele bedoelingen hebben kunnen ze beter het defensiebudget gebruiken voor het bouwen van ziekenhuizen, ipv er onderzeeboten en tanks van te kopen. Denk je ook niet?

   • Cornelis zegt op

    Mee eens, Khun Peter. Wat zouden die Nederlandse omarmers van de coup ervan vinden als in eigen land de macht door het leger zou worden overgenomen, zouden ze dat dan ook een goede zaak vinden?

    • ruud zegt op

     Dat lijkt me een prima zaak.
     Slechter dan wat er nu zit, kunnen ze het onmogelijk doen.

    • Jan zegt op

     Nederland: Bijna alles beter dat deze Regering (met Rutte in de hoofdrol) in Den Haag.

     Thailand:
     Ik heb nooit negatief gestaan tegen ingrijpen door het Thaise leger nu de opvolgende Thaise Regeringen (met name de Thaksin-regeringen) altijd wel het predicaat “corrupt” hadden en zaken vaak volkomen uit de hand lieten lopen (aankoopregelingen rijst….). Daar hoef ik toch geen bewijs voor te leveren. 🙂

     Het is treurig dat het leger van Thailand weer moest ingrijpen.
     Gelet op de volksaard zit het er niet in dat de situatie werkelijk zal verbeteren.

  • nuckyt zegt op

   Sorry maar hierop moet ik werkelijk reageren. Dit is op zijn zachtst gezegd wel erg kort door de bocht.
   Een betere struisvogel heb ik hier lange tijd niet gezien. Komt u werkelijk uit Nederland ? Ik betwijfel het want ik vraag mij echt af hoe iemand met een Nederlandse achtergrond waagt te schrijven: “Democratie? mijn laatste bekommernis” Mijns inziens erg dom en niet doordacht tot het moment dat het ontbreken van democratie u of uw vrouw treft.
   De aanvang van de bevrijding van Europa van juist deze gedachte “als het goed werkt voor het volk dan is het een goed model” wordt 6 juni as voor de 70e keer herdacht. En u durft dit te schrijven?
   Onbegrijpelijk

   Kijkt u, als u tenminste echt geinteresseerd bent, eens naar de afloop/ de afwikkeling/ de “oplossingen” bij de sinds de jaren 60 gepleegde coups en misschien krijgen u en uw vrouw een iets bredere blik hierdoor. Het jaar 1976 zegt u waarschijnlijk niets maar alleen al dat jaar maakt mij waakzaam.

   Sorry dat ik misschien iets te “scherp” voor dit forum reageer maar reacties als van mijnheer Rene zetten mij aan het denken.

   • Rene zegt op

    Moderator: graag bij Thailand blijven.

  • kees 1 zegt op

   Ja Ja Rene
   Mensen die betaald worden door het volk weten altijd zo goed wat goed is voor het volk
   Het vreemde is dat het volk het nooit met ze eens is.

 4. Prathet Thai zegt op

  Ik ben ook blij met de coup, eindelijk weer rust in Thailand, tuurlijk er zullen altijd tegenstanders zijn om allerlei redenen, maar dat is eigenlijk met alles in het leven.

  Zolang Thailand nog afhankelijk is van buitenlandse hulp om wapens te kopen zal dat geld niet snel bestemd zal dit geld niet gebruikt worden voor andere doelen.

  Lees:De Verenigde Staten hebben een bedrag van 3,5 miljoen dollar bestemd voor militaire hulp aan Thailand opgeschort. Het geld was volgens een woordvoerder bestemd voor de aankoop van wapens en de training van officieren van het Thaise leger.

 5. Rene zegt op

  Beste Khun Peter,
  Je hebt gelijk wat Noord Korea betreft maar Canada is ook niet gelijk aan Argentinie. Een junta moet je altijd in het oog houden maar mag je een democratie uit het oog verliezen? Zie nu Frankrijk met de Le Pens, zie Belgie met het Vlaams Belang, Zie UK, zie Nederland. Populisme is een wereldwijde plaag en inhaken op een minderheid, een zwakkere groep nog erger kijk maar naar Forca Italia: democtratisch???? Geef mij dan maar de junta dan weet je tenminste waar het over gaat en inderdaad het moet soms geevalueerd worden en er moeten uitsaptregelingen voorzien worden maar prille democratien moeten groeien.

  • wibart zegt op

   BRON:staal.infoteur.nl/specials/dictaturen.html
   Ik vond deze beschrijving wel aardig en vooral het voorbeeld van een militaire dictatuur (Birma) en wilde die met jullie delen.

   Kenmerken van een dictatuur
   Een dictatuur is een regeringsvorm waarbij één persoon of een kleine elite (junta of familie) de absolute macht heeft. Het ondemocratische karakter van een dictatuur manifesteert zich ook in de scheiding der drie machten (wetgevende, rechterlijke en uitvoerende) die met voeten wordt getreden en waar de besluitvorming uit pure willekeur bestaat ten gunste van de machthebbers. De meeste hedendaagse dictaturen komen voor in landen waar nooit een democratische traditie bestond, vooral derdewereldlanden. In de meeste dictaturen worden tegenstanders onderdrukt, gevangen gezet of omgebracht. Vaak komen dictaturen tot stand via een (militaire) staatsgreep of burgeroorlog. Veel dictaturen overleven hun stichters niet, zoals b.v. Napoleon, Adolf Hitler, Mussolini, Saddam Hoessein (Irak) en Moammar Qadhafi (Libië). De opvolging geschiedt nu meestal binnen de clan of familie om de dictatuur in stand te houden. Zo creëert men een soort koninklijke dynastie, waarvan Noord-Korea en Syrië de bekendste en beruchtste voorbeelden zijn. Steeds vaker krijgen huidige dictators kleptocratische neigingen, d.w.z. ze gebruiken de staatskas voor het vergaren van privévermogens.

   Soorten dictaturen
   Absolute monarchie: absolute macht bij één familie zonder grondwet of parlement; hedendaags voorbeeld: Saoedi-Arabië.
   Autocratie: alle macht bij één persoon; hedendaags voorbeeld: Robert Mugabe van Zimbabwe (zie afbeelding inleiding).
   Eénpartijstaat, waarin één politieke partij alle macht heeft; voorbeelden zijn communistische dictaturen, zoals Cuba.
   Militaire dictatuur: de macht is in handen van het leger; hedendaags voorbeeld: Birma.
   Totalitaire dictatuur, waarin een strenge controle op de bevolking bestaat en vaak gepaard gaat met een persoonsverheerlijking van de leider; voorbeelden: Nazi-Duitsland, Noord-Korea.

  • klaasje123 zegt op

   Beste Allemaal,

   Waarom moeten wij altijd het westerse idee over democratie exporteren en foei roepen als men dat niet omarmt. Zie hoe dat “lukte” in Egypte, in Syrie en er zijn nog meer voorbeelden te vinden. Natuurlijk moet er een model komen waarin de Thai zich kunnen vinden en uitspreken. Maar perse het westerse denken? Misschien moet er eerst heel basaal veel aan de “welvaart en de opleiding” gebeuren en is de staatsgreep een nuttig intermezzo.

   • BerH zegt op

    Beste Klaasje,

    Ik kan een heel eind met je meegaan. Wij westerlingen hebben niet alleen de wijsheid in pacht. Een staatsgreep levert volgens mij nooit iets nuttigs op. Ik schreef al eerder dat er heel veel gedaan moet worden aan de opleiding, mensen mondiger maken en een eigen menig kunnen vormen. Maar daar moet je elkaar ook de ruimte voor geven en dat ontbreekt er nu net aan in Thailand.

    • klaasje123 zegt op

     beste Ber,

     De vraag is natuurlijk wat er mogelijk is op dit moment. Meneer Abhisit heeft voornamelijk stilgezeten, mevr Yngluck kon niet over de muren van het eigen belang kijken, meneer Suthep brrrrrr, de babbelende figuren van de universiteiten? Meer smaken zijn er niet, dus geef de militairen het voordeel van de twijfel.

 6. Jan van Velthoven zegt op

  Duidelijke maatregelen, die overigens als ze door de laatste regering afgekondigd waren meteen politiek én juridisch zouden zijn veroordeeld als populistisch en/of tegen de wet, met als sanctie afzetting.
  Pikant is daarbovenop de instelling van vrijhandelszones bij de grenzen van Birma, Laos en Maleisië. Welke groeperingen hebben daarbij het meeste eigenbelang? En hebben bijvoorbeeld de beste banden met de economisch overheersende militaire (ex?)dictators in Birma, het regiem in Laos; om nog maar te zwijgen van de situatie in het zuiden van Thailand, grenzend aan Maleisië.
  Het is natuurlijk geweldig dat de redding van de Thaise economie in handen is van exclusief onbaatzuchtige mensen. Het is zelfs uniek. Immers: kom daar elders maar eens om! Toch zeker niet in van die vervelende democratieën met van die types als Obama, Lagarde ,Dijsselbloem e.d.; die regelen die dingen niet effe als zakenpartners onder elkaar, maar gaan discussies aan met politieke organen en instellingen en moeten allerlei belangen afwegen voordat ze groen licht krijgen. Het is absoluut een wonder dat die economieën niet in elkaar storten. En dat die democratieën niet van coup naar coup struikelen.

 7. David H. zegt op

  Als de beter Thai (lees rijke Thai) nu al niet graag democratie en” 1 man 1 vote “hebben , dan gaan ze zeker niet graag meer betalen om de armer Thai een menswaardig loon en later pensioen te geven.

  De enige(en) die al een beetje dit deden zijn door de laatste 2 coups weggevaagd , en dan zouden die generaals nu hun ” achterban / opdrachtgevers ” gaan benadelen….. , want ontken nu niet dat Sutheps plan niet onder afgedekte vorm is uitgevoerd… nu nog enkel wachten op de aanstelling van die volksraad maar dan onder de vorm van een aangesteld cabinet zeker ?

  Als de democraten klagen dat ze geen verkiezingen kunnen winnen , zouden ze dan al eens niet gaan overdenken om een programma te maken dat hun stemmers kan doen winnen ? Dat is de normale gang dacht ik toch .

 8. Prathet Thai zegt op

  Misschien ook interessant om te weten wat de Thai nu zelf vinden van de huidige politieke toestanden waarin hun land nu verkeerd, en hoe zij denken over bv de bemoeienis van Amerika, deze video geeft een aardig beeld hoe of de mening van een groot deel van de Thaise bevolking is.

  https://www.youtube.com/watch?v=6FnmTIXdFBU

  • Cornelis zegt op

   Tussen wat de Thais zeggen over de coup en wat ze erover denken zou wel eens een aanzienlijk verschil kunnen bestaan. Een realistisch beeld van ‘de mening van een groot deel van de Thaise bevolking krijg je m.i. ook niet door dit filmpje…………..

  • ruud zegt op

   Het is duidelijk een propagandafilm.
   En dat Amerika een onbetrouwbaar land is, zal geen verrassing zijn.
   Het mag wel duidelijk zijn, dat ze het moeilijker beginnen te krijgen met de opkomst van Rusland en China als wereldspelers.

  • Prathet Thai zegt op

   PS Er zullen mensen zijn die na het bekijken van deze video vinden dat dit geen realistisch beeld geeft van ‘de mening van een groot deel van de Thaise bevolking.
   Dezelfde mensen die wel klakkeloos aannemen als er gezegd word dat elke generaal niet het goede met zijn volk voor heeft.
   Voor hen zou ik zeggen lees de reacties onder de video.

 9. janbeute zegt op

  Ondanks dat ik niet helemaal zo happy ben met de coup dit aangaande het verminderen van de vrijheid van menings uiting ed .
  Maar ik zie en hoor nu ook dat de coup ook goede dingen doet in Thailand .
  Zo las ik dat er vele farangs het land worden uitgezet .
  Chinese , Afrikaanse en Russische .
  Voorbeeld een chinees echtpaar gezocht voor fraude in China , was eerst gevlucht naar Maleisie ,
  en woonde inmiddels al weer voor 9 jaren in Thailand , met een vermogen van 40 miljoen bath .
  Zijn gearresteerd en gaan terug naar China .
  Afrikanen die hier in Thailand al meer dan 9 maanden wonen , zonder visa oid .
  Rusische ATM skimmers .
  Ik denk dat eindelijk de touwtjes aangaande het visa en visa run beleid stevig worden aangetrokken .
  De Thaise politie vond alles wel goed en deed niet veel .
  Ik zie het ook bij ons , ze controleren niks , alleen maar slapen .
  Criminelen en heel veel van die probleem figuren komen allemaal naar Thailand toe .
  Het leger zag dit al volgens mij al voor een lange tijd , en gaat er nu verandering in aanbrengen .
  Ik las gisteren ergens een verhaal dat zei , the army take over the job from the lacy police .
  Want zo als ik al eens eerder heb geschreven , wie kontroleert hier wat ???
  Dit gaat nu zeker met dank aan de army veranderen .
  Voor allen die hier wonen en werken op een legale manier hoef je je geen zorgen te maken .

  Jan Beute .

 10. holland1 zegt op

  Ik volg dit blog al enige tijd. Vooral vanwege de goede informatie over Thailand. Als toerist ben ik vaker in Thailand geweest. Ik heb de nodige ervaring opgedaan. In postieve en in negatieve zin. Echter wat ik vandaag lees slaat naar mijn mening alles. Het groepje forumleden dat waarschijnlijk al langere tijd in Thailand verblijft sust zichzelf in slaap. Een deel maakt zichzelf alleen maar wat wijs.

  Het eigenbelang druipt er bijna vanaf. Overal lees ik hoe goed het nu is in Thailand. En hoe afgegeven wordt op Nederland. Terwijl ik bijna zeker weet dat een groot deel van deze groep veel te danken heeft aan Nederland. Het is duidelijk voor mij waarom deze groep Nederland verlaten heeft. Met zo’n instelling is er binnen Nederland inderdaad geen plaats voor hen. Wellicht dat Rusland of China een goed alternatief zijn. Zeker nu deze landen in opkomst zijn op het internationale vlak. Amerika als boosdoener. Rusland en China als paradijs voor militaire experimenten.

  Met een AOW en een mager pensioen is in Nederland niet veel eer te behalen. In Thailand kan iemand gemakkelijk rondkomen van zo’n bedrag. Een aantal forumleden geeft aan dat de militairen geld moeten gaan halen bij de rijke elite. Prachtig idee ,Aleen de realiteit is net even anders. Ik vrees dat straks plannen komen die ook de groep gaat treffen die nu denkt buiten schot te blijven.

  Een AOW mag voor Nederlandse begrippen misschien niet veel zijn. Voor de Thais ligt dat anders. Die zien zo’n pensioen als een mooie melkkoe. Voor de Thaise regering valt daar wel degelijk een bonus te halen die de staatskas zal spekken. Ikzelf zou dit zelfs toejuichen. Per slot van rekening maakt een groot deel van deze ingezetenen al jaren gebruik van de Thaise infrastructuur zonder daar echt belasting voor te betalen.

  Op die manier hoeven de Thaise militairen straks de rijke elite niet te irriteren met een vervelende belastingheffing. Een belastingheffing die wellicht een reactie van deze elite zou uitlokken en meer verdeeldheid zou veroorzaken. Waarbij niemand op dit moment bij gebaat is. Dit idee zou een prachtig alternatief zijn. Jammer dat geen van de doorgewinterde forumleden hieraan gedacht heeft.

  Op die manier raakt Thailand de Cherry pickers kwijt. Opnieuw een voordeel. Of een deel van deze groep ,die Nederland ontvlucht is, gaat eindelijk betalen waar Thailand al jaren recht op heeft. Met deze regering lijkt mij dit geen enkel probleem. Zonder parlement kunnen dit soort economische beslissingen heel snel genomen worden. Kort maar krachtig. Niet zoals Europa via achterdeurtjes of “schijn ”
  democratische beslissingen.

  Gezien de ondersteuning die deze groep nu aan de nieuwe regering geeft zie ik geen enkel probleem. Want zoals een van de schrijvers terecht opmerkte de coup brengt zoveel goede dingen. Dus deze groep expats zal graag meebetalen zodat de nieuwe regering haar doelstellingen sneller bereikt. Met de gelukkige gedachte dat hun belastinggeld niet naar de door hen zo verafschuwde Rutte gaat. Of in de beurs van corrupte Thaise politici verdwijnt.

  Denk aan projecten zoals een hoge snelheidstrein in Thailand. Een soort Thalys door Thailand. Rijstboeren die altijd ongeacht de marktprijs op tijd betaald kunnen worden. Geen taxiscams meer. Criminelen die weg zijn. Kortom geen “enge” buren meer. Prachtig toch lijkt mij. Met een dankbare Thaise bevolking op de achtergrond. Beter als ontwikkelingshulp. Een echte bijdrage waar iedere expat de vruchten van kan plukken.Bijna paradijselijk .

  • ruud zegt op

   Waarom denkt u, dat iedereen er bezwaar tegen zal hebben om belasting te betalen in Thailand?
   Niemand betaalt voor zijn plezier belasting, geld zelf uitgeven is leuker.
   Maar ik heb beslist geen bezwaar tegen het betalen van belasting.
   Ik maak namelijk inderdaad gebruik van de infrastructuur die Thailand heeft aangelegd.
   Toen ik aankwam met het vliegtuig, was er een vliegveld voor mij beschikbaar.
   Als ik mij iedere 3 maanden kom melden, zit daar iemand die een stempel in mijn paspoort zet.
   Er is een weg die er naar leidt, en binnen draait de airco (voor de ambtenaren waarschijnlijk, maar toch)
   Daar mag je allemaal best voor betalen.
   Dat Thailand tot op dit moment geen moeite doet, om dit geld te innen, kan ik niet helpen.
   Er is op het belastingkantoor zelfs gezegd, dat ik geen belastingnummer kon krijgen, omdat ik geen inkomen had in Thailand.
   Maar als ze binnenkort tegen mij zeggen, dat ik belasting moet gaan betalen, vind ik dat volstrekt redelijk.
   Het recht op heffen van belasting is overigens nog wel onderdeel van een belastingverdrag.
   Daar staat o.a. in dat van een Nederlander niet meer belasting mag worden geheven, dan van een Thai.
   Dat wil natuurlijk niet zeggen, dat het visum niet drie keer zo duur kan worden.
   Overigens betaal ik al belasting, via een inhouding van 15% op de rente van mijn deposito bij de bank.

   Maar als u denkt dat Thailand zijn financiele problemen op kan lossen, door expats te belasten moet ik u teleur stellen
   Daar vallen echt geen miljarden te halen.(in bahts waarschijnlijk wel)

  • kees 1 zegt op

   Moderator: niet alleen op elkaar reageren svp.

  • Cornelis zegt op

   holland1, mooi verwoord. Ook ik verbaas me – en erger me soms – over de positieve reacties op de militaire coup, gecombineerd met het afgeven op Nederland. Gelet op de gemiddelde leeftijd van de in Thailand gevestigde Nederlander had ik (heel) wat meer wijsheid verwacht!

  • chris zegt op

   beste Holland1,
   Het klinkt allemaal aannemelijk maar er klopt heel weinig van je verhaal.
   De feiten dan maar eerst voordat we aan interpretatie beginnen:
   – in Thailand zijn 3,6 miljoen expats waarvan 2,7 miljoen afkomstig uit de buurlanden Myanmar, Laos en Cambodja. Deze buur-expats zijn hetzij illegaal hetzij zij verdienen het zout in de pap niet en hoeven dus geen inkomstenbelasting te betalen (die begint bij een inkomen van 150.000 baht per jaar);
   – van de resterende 900.000 expats komt het overgrote deel uit China, Japan en Maleisie;
   – deze 900.000 bestaan voor een minderheid uit gepensioneerden. De meerderheid van deze niet-buur expats werkt en betaalt inkomstenbelasting aan de Thai overheid. Niet veel maar niemand betaalt hier veel inkomstenbelasting. Ik betaal ongeveer 7%;
   – iedere expat die hier in Thailand leeft betaalt indirecte belasting via de BTW. Vanwege een ander bestedingspatroon betaalt de expat waarschijnlijk wat meer BTW, want koopt meer en luxere goederen (westers, oosters voedsel, condominium) en diensten (gezondheidszorg, verzekeringen, sporten);
   – de meeste expats zijn hun land niet ontvlucht maar hebben een bewuste keuze gemaakt om hier in Thailand te wonen. Zij zijn verliefd (geworden) op het land, op een van haar bewoners. Als zij verliefd zijn geworden op een Thai blijven zij meestal voorgoed. Als zij dat niet zijn, keren veel expats op den duur terug naar hun vaderland;
   – iedere expats die zich voorbereidt om hier te komen wonen kan weten dat een aantal zaken in Thailand ‘beter’ of aantrekkelijker zijn dan in het thuisland. Maar een aantal zaken is zeker niet beter geregeld dan in de verzorgingsstaat Nederland,nog afgezien van de verschillen in werk-cultuur. Voor de overgrote meerderheid is emigreren naar Thailand een bewuste en positieve keuze, en niet ene negatieve keuze.
   – wij Nederlanders zijn een volk van kankeraars terwijl wij tot de gelukkigste naties van de wereld behoren. Sommige oudere expats hier klagen over het kabinet Rutte terwijl zij er nooit onder geleefd hebben.

 11. Wim Voorham zegt op

  Eindelijk, Hoera!
  Vooral het aanpakken van de ‘moterbikemaffia’. In oa de Isan zijn ze er volop. Je leent 10000 Baht en direct wordt al 1000Baht ingehouden aan administratiekosten. Je krijgt dus 9000 Baht en moet dan 24 dagen lang 500 Baht per dag terugbetalen = 12000 Baht = ca 360% rente op jaarbasis!!!
  Minimumloon in Thailand = 300Baht per dag!
  Geen wonder dat er vele mensen vluchten naar oa Bangkok!

  • Khun Peter zegt op

   Volgens mij zijn dat ‘Loansharks’.

   • ruud zegt op

    Waarschijnlijk doelt hij op die jongens in hun zwarte pakje, die op de motor het geld komen innen.
    Dat zijn niet de loansharks.
    Die zitten thuis te wachten, tot het geld wordt gebracht.
    Ik wist trouwens niet, dat de rentes zo hoog waren.
    Ik heb wel eens een lening van iemand nagerekend, daar kwam ik op 100% samengestelde interest.
    Maar dat was bij een autobedrijf en was de gekochte bromfiets onderpand.
    Mogelijk ligt dat iets anders.

  • janbeute zegt op

   Inderdaad , het is niet een motorbike club , in de zin als de Hells angels of de Bandidos .
   Het zijn de loan sharks , is overigens ook een soort van mafia .
   In mijn dorp en direkte omgeving wordt heel veel aan kaarspelen en gokken gedaan .
   Ook op hoog en laag bestuurlijk nivea .
   Ik zie ze dan ook dagelijks .
   Soms wel met 4 bike teams
   Ze rijden meestal met twee personen op een Honda 250 CBR .
   Dragen als weinigen in Thailand , beide altijd een helm .
   De driver is een zeer bekwaam motorrijder .
   Meestal aan het eind van het jaar zie ik de hele club te samen , ergens in een zijstraat staan te vergaderen met ener hunner zijde BIGG BOSS .
   Dan denk ik wat jammer voor die gene die nog een betalings achterstand hebben .
   Niet kunnen betalen is meestal je doodvonnis .

   Jan Beute .

 12. Soi zegt op

  Denk nou niet dat het, welke burgerij dan ook, gaat om democratie of dictatuur. Het gaat de burgerij om: goed bestuur! En de ironie van het hele verhaal wil nu juist dat het lijkt alsof het laatste het klaar speelt. Triest? Het is niet anders! Bedenk daarbij ook, hoe het toch heeft kunnen bestaan dat broodnodige maatregelen jarenlang uitbleven, die nu met gemak worden afgekondigd. Als het resultaat ervan is als ware het dat noden en gebreken worden gelenigd, dan praat je niet over het ander, maar prijs je jezelf voorlopig gelukkig.

 13. holland1 zegt op

  Wat een vreemde redenaties. Allereerst wat is de burgerij. En ten tweede wat is in de ogen van die burgerij goed bestuur. Noden en gebreken worden gelenigd. En wat daarna ?. Heeft de burgerij die goed bestuur eist daar eens goed over nagedacht. Ik betwijfel het. Een beetje populisme is echt geen voorbeeld van goed bestuur.

  Sommigen prijzenzichzelf voorlopig gelukkig. Ik hoop voor hen dat zij zichzelf gelukkig kunnen blijven prijzen. Precies 25 jaar werd in China een protest onderdrukt. Waardoor dit land zichzelf enorm tekort aandeed. Op de korte termijn kon een deel van de bevolking zich gelukkig prijzen. De communistische hardliners nog meer. Hierna kwam een militaire economie. Bijna niemand die daar bij stil staat. Want er kwam goed bestuur. Vraag dat aan de Chinezen die buiten het kader bewogen. Waarschijnlijk behoorden zij niet tot de burgerij

  Wel hoop ik dat de Thaise regering als voorbeeld van goed bestuur meer broodnodige maatregelen gaat nemen. Zoals het belasten van de buitenlandse burgerij die goed bestuur eist. De burgerij die het niet uitmaakt welke bestuursvorm een land kiest. Dictatuur of democratie. Zo lang er maar goed bestuur bestaat. Pas dan kunnen zij zichzelf gelukkig prijzen.Want hun place under the sun is veilig. Daar gaat het toch om. Of wordt het dan plotseling een ander verhaal omdat de burgerij in de buidel moet gaan tasten.

  Wellicht dat bij een goed bestuur die burgerij de tijd vindt om het boek Herr Biedermann und die Brandstifter van Max Frisch te lezen. Een prachtig toneelspel over een goedgelovige man die zichzelf wat wijsmaakt en zo in goed bestuur opgaat. Tot op het einde van het verhaal het huis waar herr Biedermann woont in vlammen opgaat. En Herr Biedermann blijft maar vertrouwen en zich gelukkig prijzen. Triest?In dat verhaal is het niet anders

  • Soi zegt op

   Moderator: graag een reactie op de posting en niet alleen op elkaar.

  • holland1 zegt op

   Leuk om wat reacties te lezen op mijn eerste post. Vooral het verhaal over de inkomstenbelasting. 7% is niet veel. Dat zou best omhoog komen. In Nederland liggen die percentages veel hoger. Vaak tussen 30 tot 40%. Dan is 7% echt weinig.

   Voor sommigen lezers mag weinig van mijn verhaal kloppen. Dat is een visie. Hetzelfde over de getallen. Persoonlijk denk ik dat wanneer je alle farang expats gaat optellen er een veel hoger getal uitrolt. Een getal dat juist heel interessant wordt om een economisch herstel te bevorderen. Want om te denken jdat de rijke Thaise elite meer belasting gaat betalen is een utopie. Echt niet. Waar iemand die wijsheid vandaan denkt te halen weet ik niet. Maar de Thaise cultuur begrijpt die persoon echt niet. Ongeacht hoe lang deze persoon al in Thailand woont of werkt

   Waarom mensen emigreren boeit mij weinig. In mijn gesprekken met expats hoor ik vaak het land en de cultuur. Ga je doorvragen komen andere motieven naar boven. Geldnood, echtscheiding, de Nederlandse overheid. Dus opnieuw vraag ik mij af waar sommigen lezers hun wijsheden op baseren dat economische motieven niet de boventoon voeren.. Waarschijnlijk wishful thinking omdat deze groep voor zichzelf een paradijs gevonden heeft. Misschien zijn sommigen zelfs bereid om zover te gaan als Herr Biedermann. Dat weet ik niet. Dat mag ieder voor zich gaan bepalen

   Ik vermoed dat de Thaise regering al plannen klaar heeft om bepaalde groepen buitenlanders meer inkomstenbelasting te laten betalen. Willen zij als regering economisch overleven zullen zij moeten. Zij zullen nooit de hand die hen voedt (de rijke thaise elite) tegen zich in het harnas jagen. Als ik erover nadenk vind ik dat niet eens zo onrechtvaardig. Nu gedragen een aantal van deze expats alsof ze Thailand bezitten. Terwijl ze vergeten dat ze gast zijn. Ongeacht het visa.

   Ik hoop dat de huidige regering Thailand economisch vooruit gaat brengen. En zich daarbij juist gaat richten op expats. Een groep die vol commentaar zit maar overal de dans van belasting betalen ontspringt. Terecht dat velen die zo denken uit Nederland vertrokken zijn. En blijven hangen in cliches over Rutte en kankeren. Met als dieptepunt dat zij hun eigen roots vergeten zijn of bereid zijn deze zelfs te verkwanselen.

   Als deze plannen werkelijkheid worden ben ik benieuwd wat nog overblijft van de positieve bewuste keuze om te emigreren onder de expats.

   • chris zegt op

    beste holland1.
    Ik probeer het nog 1 keer. 7 % is inderdaad niet veel maar je krijgt er in Thailand ook niks voor. Dit is niet de verzorgingstaat zoals Nederland waar je van wieg tot graf wordt verzorgd. Nauwelijks vakantiedagen (10) als je voor een salaris werkt; 20 % werkt in de informele sector, 40 % in de landbouw. Ziek: geen salaris; geen werk: geen uitkering; arbeidsongeschikt: niks. Pensioen: heel weinig (500 Baht per maand).
    De rijken meer belasten is geen utopie maar een must. En de rijken snappen dat zelf ook wel. Het is ook in hun belang dat er voldoende gekwalificeerde medwerkers zijn om hun winsten te kunnen continueren en het is hoog tijd dat daarvoor maatregelen worden getroffen.
    Ik praat niet alleen met Nederlandse expats (dat zijn er overigens ongeveer 8.000; hun aantal is sterk teruggelopen door de economische rcessie in Nederland waardoor menige Nederlandse manager naar huis terug moest) op de 3,6 miljoen maar doe nu al drie jaar onderzoek onder expats van allerlei nationaliteiten. Ik presenteer die resultaten ook op internationale congressen.
    De Thaise regering heeft al jaren plannen klaarliggen om onroerend goed en winsten uit onderneming te belasten. Dat gaat er ook van komen.
    Als de regering zich uitsluitend op de expats gaat richten als de nieuwe melkkoe gaat de economie zeker niet met sprongen vooruit. Ik betaal gewoon mijn inkomstenbelasting zoals mijn Thai collega, hetzelfde percentage. Niks mis mee, maar ik mag in Thailand niet stemmen hoe mijn belastinggeld wordt besteed. Lees op deze blog de verhalen maar eens over de ongelijkheid in inkomen en vermogen. De twee rijkste families hebben hun vermogen in de afgelopen twee jaar met een bedrag zien GROEIEN waarmee 65 miljoen Thai 2 jaar het minimumloon van 300 baht zouden kunnen krijgen. Ik ben absoluut niet jaloers. Zij hebben body-guards nodig om zich te verplaatsen, ik ga gewoon met mijn fiets.
    Ik praat in de afgelopen 6 jaar regelmatig met die rijken. 95 % van mijn studenten behoort tot die groep. Komen naar de universiteit in hun Benz, Ferrari of Lamborghini. Een aantal van hen leeft in een andere wereld, maar een groeiende groep begint na te denken. Gelukkig.

 14. holland1 zegt op

  Beste Chris

  Beste Chris

  Bedankt voor jouw visie. Overtuigen doe je mij absoluut niets. Gezien mijn eigen achtergrond ben ik vaker geconfronteerd met cijfermatige modellen zoals jij ze nu voorspiegelt. Ik heb geleerd cijfers met enige nuance te bekijken. Het zijn en blijven modellen. In mijn verhaal doel ik op alle expats uitgezonderd de Chinese en Burmese expats. Die nemen in Thailand een aparte positie in. Ik denk als die aantallen worden meegenomen er een heel ander beeld ontstaat.

  Ook ik heb ervaring met de upperclas in Thailand. En mijn ervaringen waren heel anders. Weliswaar niet in Bangkok maar toch sprak de wijze waarop zij dachten boekdelen. Het mag zo zijn dat sommige studenten van jou inzien dat het zo niet kan. De meeste van hun ouders hebben een andere kijk. Neem dat van mij aan. Die boeit het lot van de arme bevolking niet. Die zijn alleen geobsedeerd op status en geld. Show off en niets anders.

  Jouw idee klinkt prachtig en zou in Nederland wellicht een reeele kans maken. In Thailand echt niet. Omdat de structuur van hoog tot laag anders in elkaar zit. En dat aspect mis ik volledig in jouw betoog. Je gaat af op jouw indrukken. Je vertaalt die indrukken naar waardes en iedereen die andere ervaringen heeft moet overtuigd worden van zijn ongelijk.

  Ik houd mij niet bezig met dit soort argumentatie omdat ik dat als puur universitair beschouw. En helaas met alle goede bedoelingen universiteiten staan naar mijn mening ver af van de realiteit. Doen er alles om die realiteit dmv research in kaart te brengen. Echter menselijke denkpatronen vallen meestal buiten die kaders. En in Thailand is dat nu net een doorslaggevend aspect. Zeker bij de elite. Een prachtig voorbeeld is de dochter van de baas van Singha bier. Bestudeer haar denkpatroon eens. Je zult zien dat een omdenk proces mijlenver verwijderd is van de realiteit. Maar deze dame wordt wel door de elite naar voren geschoven.

  Ik ben bekend met het Thaise sociale systeem. Dat is er niet. Een van de redenen waarom Thailand nu niet failliet is. Een Europees land was al lang failliet gegaan. Dus daar heb ik geen lecture in nodig. Dat systeem heb ik vaak genoeg in Thailand kunnen zien. Ondanks de bezuinigingen in Nederland vond ik delen van dit systeem middeleeuws

  \Met alle respect je staart je blind op dromen en wensen. Duwt dat in cijfers. Doet research onder expats. Zonder te beseffen wat de werkelijke meerwaarde is. In Nederland zijn wij de afgelopen decennia bestookt met dit soort modellen. Tony Blair was de meester erin. En wat brachten deze modellen de realiteit. Ik denk van niet. Zijn gezondheidszorg draaide op top omdat de moeilijk te opereren patienten op wachtlijsten werden geplaatst totdat ze overleden waren. Makkelijke operaties werden naar voren geschoven. Op die manier werd een efficiency van 80% gehaald cijfermatig dan. De doden werden voor lief genomen.

  Ik waardeer dat je de moeite neemt om mij te overtuigen. Helaas de argumentatie vind ik zwak. Mijns te universitair en te weinig concreet. Met de realiteit heeft jouw betoog weinig te maken. De thaise denkwijze is en blijft totaal anders. Cijfers of geen cijfers

 15. chris zegt op

  beste Holland1.
  Mijn opmerkingen:
  1. ik geef geen cijfermatige modellen. Ik geef de Thai statistieken weer. Als je denkt dat daar fouten in schuilen, moet je met argumenten komen.
  2. Jij praat in jouw verhaal vooral over gepensioneerde en Nederlandse expats. Ik geef alleen weer dat het dan om naar schatting 8.000 expats gaat van de 3,6 miljoen die er in Thailand zijn. De meeste expats in Thailand zijn niet ‘wit’, werken en betalen gewoon belasting in Thailand als ze genoeg verdienen.
  3. Het is interesant om te vernemen van jij WEET dat de ouders van mijn studenten geheel anders denken dan hun kinderen, zonder ook maar een van hen gespoken te hebben en alleen wat ervaringen te hebben buiten Bangkok.
  4. Blijkbaar heb jij ook veel kennis van de Thai universiteiten zodat je kunt beweren dat deze ver af staan van de werkelijkheid. Laat ik je uit de droom helpen. De Thai universiteiten staan heel dicht bij de praktijk omdat wetenschappelijk denken en onderzoek hier nog in de kinderschoenen staan en hier vooral vaardigheden (en niet zozeer kritisch denken) worden onderwezen die in de praktijk heel nuttig zijn.
  5. Het denken van de Singha dochter is net zo min reperesentatief voor de elite als de mening van Koh Tee is voor de red shirts.
  6. Wat Tony Blair te maken heeft met mijn onderzoek onder expats ontgaat mij ten ene male. Dat ik de meerwaarde van mijn eigen onderzoek niet zou beseffen is ronduit aanmatigend.
  7. Na 8 jaar werken hier en te proberen studenten op BBA en MBA-niveau te laten nadenken over problemen (meestal de actuele problemen in dit land) ga ik – als je het niet erg vindt – gewoon door met dromen. Ik heb de indruk dat nu 5 % van mijn studenten mijn boodschap meekrijgt. Ik ben daar ontzettend blij mee omdat de elite niet zo groot is dus het effect van zelfs 5 % wellicht niet onaanzienlijk.
  8. Anderhalf jaar geleden heeft de koning mij persoonijk bedankt voor mijn werk: jonge Thai te laten denken zonder ze een mening op te dringen.

  • nuckyt zegt op

   Beste Chris

   WORDT WAKKER! Het enige wat jouw elite-studentjes werkelijk interesseert is:
   – big money
   – big car: liefst Mercedes of BMW
   – I-phone of Galaxcy S5
   – big house
   – Honor of family

   Zij weten allemaal dat zij “jouw klasjes” daarvoor moeten (!!!!) doorlopen…. maar eenmaal met het universitaire papiertje op zak doen jouw statistieken er niet meer toe. Het doel is bereikt.

   Jij schrijft dat je al jaren les geeft hier in Thailand……………….prachtig. Dan heb ik nu een vraag voor je: wat is er gedurende al die jaren werkelijk veranderd ??? Geef daar nu eens eerlijk en zonder je universitaire pet op te zetten antwoord op. Ik verblijf hier al veel langer( en deels met onderwijservaring op diverse niveau’s) en ik kan je mijn antwoord wel geven: er is intern absoluut niks veranderd. Waarom ?. Omdat de elite (waartoe de ouders van jouw studentjes, gezien het feit dat hun kinderen de universiteit kunnen bezoeken, ongetwijfeld behoren) dat ook niet wil. Want elke wezenlijke verandering zou een aantasting van de positie van deze elite betekenen en dat beste Chis zal never nooit niet gebeuren.

   Dus droom verder en bestudeer je statistieken(het Tony Blair verhaal van Holland 1 toont mijns inziens de “waarde” van de door jouw zo bewonderde statistieken aan) nog maar eens alleen kijk eens wat verder dan je universitaire wereldje. Dit is een welgemeend advies. Ga naar buiten, ga naar de Isaan en kijk vooral goed rond daar. Neem wat mij betreft van alles mee ….alleen laat je statistieken thuis.

 16. holland1 zegt op

  Moderator: Chris en Holland1 jullie zijn aan het chatten, dat is niet toegestaan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website