Forbes-Azië heeft deze week de meest recente lijst van de 50 rijkste families in Azië (2016) gepubliceerd. Daar staan ook twee Thaise families op: Chearavanont en Chirathivat.

De 50 rijkste Aziatische families bezitten gezamenlijk het astronomische bedrag van 519 miljard dollar. Bovenaan de lijst staat de Zuid-Koreaanse familie Lee, de oprichters van het Samsung concern, met een vermogen van 1.043 miljard baht.

De eigenaren van Charoen Pokphand Group (CP Group), de Chearavanont familie (zie foto), hebben ook aardig bedrag op hun bankrekening: 976 miljard baht. Ze staan daarmee op de tweede plaats op de lijst.

Dhanin Chearavanont is de belangrijkste eigenaar van de CP Group, welke tevens de grootste private onderneming in Thailand is. Ze zijn onder andere eigenaar van de vele 7-Eleven winkels in Thailand en bezitten ondernemingen in de voedselketen en telecombedrijven. Enige jaren terug heeft CP alle Makro vestigingen in Thailand overgenomen voor 5 miljard euro van de Nederlandse familie Fentener van Vlissingen.

De tweede Thaise familie op de Forbes lijst staat op de 14e plek. Het gaat om de familie Chirathivat die eigenaar is van de Central Group. Zij bezitten een conglomeraat  van grote winkelcentra. De familie is goed voor 486 miljard baht. De Central Group wordt geleid door CEO Tos Chirathivat.

11 reacties op “Twee Thaise families op Forbes lijst van ‘rijkste families in Azië’”

 1. dirk zegt op

  Nou geld genoeg om eens wat te doen, met deze vergenoegde jongens op de foto, aan het onderwijs, armenzorg, bejaarden, gezondheidszorg, en het veiliger maken van het verkeer.
  Zou zo maar kunnen, dat er een keer van komt?….

  • Slagerij van Kampen zegt op

   Zijn het geen Chinezen? Die hebben zo ongeveer half Thailand in handen en zijn niet zo tam boonerig!

 2. Johan zegt op

  Zoals met alle rijke families hebben ze niks van gevoel voor het uitgeven zonder er iets voor in de plaats te krijgen. Hooguit een enkele zal zijn geld uitgeven om armere mensen te steunen. In Nl zie je toch ook niet de de familie de Mol een beetje geeft aan arme mensen? Persoonlijk ook al voor een zeer rijke Belgische familie gewerkt.Eenmaal mijn werk gedaan ,kennen ze je niet meer. Zolang ze je nodig hebben ,dus iets voor in de plaats krijgen,zijn het best normale mensen. In Thailand is de verhouding arm /rijk wel erg groot.

 3. colin de jong zegt op

  Ik ken de familie Chearavanont via de rechterhand van Dhanin die mijn goede vriend is, en krijg veel informatie door van hun Charity projecten. Op dit moment zijn ze een 1000 jaar verouderde Tempel aan het restaureren incl. diverse bijgebouwen in Changmai,en ga daar begin volgend jaar kijken.Dhanin zijn life story is een grote succes story, na dat hij hier 45 jaar geleden straatarm vanuit CHina hier met zijn ouders naar toe kwam. Zijn zoon Chris en dochter zijn ook zeer succesvol in onroerend goed en Hotel projecten onder de naam Mercure (Fortune Hotel) in Bangkok. Zijn dochter bouwt op dit moment de grootste shoppingmall in het centrum van Bangkok, en een zeer exclusief Condo project aan de Chaopraya rivier.Ik was laatst te gast in hun zeer imposante True building. ook heb ik uit goede bron vernomen dat zij zich heel sociaal opstellen naar hun personeel, wanneer die in de problemen komen. Dat wilde ik toch ook even kwijt want dit mag ook vermeld worden.

  • Petervz zegt op

   Ha Colin,
   Die charity klinkt allemaal mooi natuurlijk en is goed voor de PR. Voor een een familie met zo veel geld raak ik niet onder de indruk. Ik kan je wat verhalen vertellen over praktijken die echt niet door de beugel kunnen. En hun lager personeel behandelen ze ook niet zo als het hoort.
   Als het aan deze en andere rijke Thai-Chinese families ligt dan kopen ze het hele land op & zorgen ze dat concurrenten geen enkele kans krijgen.

  • Petervz zegt op

   Overigens kwamen de vader en oom van Dhanin al in 1920 vanuit China naar Thailand en was er al een bedrijf van redelijke omvang toen Dhanin in 1939 geboren werd.

 4. Nicole zegt op

  Niet vergeten dat ij ook eigenaar zijn van de visserij vloot die Birmezen als slaven behandelen

 5. Colin de Jong zegt op

  Heb ze daarover aangesproken maar deze firma werkt voor hun. Daarbij heb ik mij daarover beklaagd bij die firma en die vertelde mij dat ze happy waren met hun job

 6. TheoB zegt op

  Ik mis de koninklijke familie in de opsomming.
  De International Business Times schrijft op 14-10-2016 dat wijlen de koning een geschat vermogen naliet van 30 miljard US$ (http://www.ibtimes.co.uk/king-bhumibol-adulyadej-death-what-fortune-has-worlds-richest-monarch-left-his-beneficiaries-1586294)
  Dat is met de koers van vandaag ongeveer 1.060 miljard Bath, hetgeen betekent dat deze familie de lijst aanvoert.
  Wat voor deze familie, en met name wijlen de koning pleit is dat ze een reeks milieuvriendelijke ontwikkelingsprojecten voor arme Thai hebben geïnitieerd en gefinancierd.

  • ruud zegt op

   Het is niet zo zeker, of al dat geld wel als prive geld beschouwd kan worden.
   Vermogens van vorsten zijn vaak gekoppeld aan het ambt en niet aan de persoon.

 7. TheoB zegt op

  Alleen al hun aandeel in Siam Cement Group en Siam Commercial Bank wordt door Forbes geschat op meer dan 7 miljard US$. Dat rechtvaardigd dus al in een 25ste plaats op de ranglijst van Forbes.
  En als je de huuropbrengsten (80 miljoen US$ in 2010) van land op de eigen balans zet, lijkt mij dat dat land (13200 acre = 5340 hectare) ook privébezit is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website