Nu de dagelijkse COVID-19-infecties blijven dalen, groeit het optimisme dat de ziekte binnenkort als endemisch zal worden bestempeld. Het ministerie van Volksgezondheid verwacht nu dat de overgang naar de endemische fase een halve maand eerder zal plaatsvinden dan verwacht. Het mondmasker advies zal dan ook worden ingeperkt.

Dr Kiatiphum Wongrajit, permanent secretaris voor volksgezondheid, zegt dat de COVID-situatie verbetering blijft tonen. Gezondheidsdiensten worden daarom gevraagd om plannen op te stellen voor de overgang van de ziekte naar endemische status.

Dr Kiatiphum geeft aan dat de symptomen van Omicron in Thailand minder ernstig zijn dan de seizoensgriep, waarbij de meeste geïnfecteerden ofwel asymptomatisch zijn of typische griepachtige symptomen vertoonden. Hij laat weten dat het aantal vaccinaties ook in een constant tempo is gestegen.

Hij voegde eraan toe dat er steeds meer beperkingen zullen worden opgeheven zodat mensen bijna zoals voorheen kunnen leven, maar wel onder nieuwe adviezen.

Mondmaskers zullen dan alleen nog verplicht zijn in slecht geventileerde of overvolle ruimtes, evenals bij contact met patiënten.

Bron: NNT- National News Bureau of Thailand


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 8 votes.
Please wait...

15 reacties op “Thailand ziet einde Covid-19 maatregelen: Mondkapjes mogen mogelijk een halve maand eerder af”

 1. Rodney zegt op

  Euhhhh wanneer dan?Een halve maand eerder dan welke datum?Ik vertrek over 2 dagen en het zou mooi zijn als ik niet de hele tijd zo’n ding op moet haha

  • Dat zou dan half juni kunnen zijn. De planning was om op 1 juli Covid-19 als endemisch te bestempelen en dan zou ook de Thailand Pass vervallen. Maar het is Thailand, dus afwachten maar.

   • Rodney zegt op

    Duidelijk!Helaas ga ik dan alweer terug maar we gaan het meemaken

 2. chris zegt op

  Als ik me niet vergis is er helemaal geen mondkapjes plicht in Thailand. En zeker geen wet om het niet dragen te beboeten. Het is een advies.
  Wat anders is dat je door deThais wat raar wordt aangekeken als je het masker niet draagt omdat eigenijk iedereen het hier in mijn omgeving (het platteland van Udon) braaf draagt.
  bv. Ik heb het masker altijd in de auto hangen en vorige week was ik mijn masker vergeten op te doen toen ik boodschappen deed. Niemand weigerde me…..

  • leen zegt op

   Chris ,er is wel degelijk een plicht in heel Thailand, zelfs een boete als ik me niet vergis van 10.000 Baht bij het niet dragen, de Thai is niet gewoon om een ander te vertellen wat je wel of niet moet doen , je weet wel het bekende gezichtsverlies . groet Leen

  • Cornelis zegt op

   Inderdaad geen wettelijke verplichting, chris – het Ministry of Public Health heeft dat toegegeven:
   https://aseannow.com/topic/1249008-moph-confirms-no-legal-obligations-for-people-to-wear-face-masks/

   • william zegt op

    Wearing face masks in public is still a requirement under Thailand’s emergency decree. The emergency decree is in place at least until the end of May. Different provincial public relations departments also encourage residents to keep wearing face masks when going out.

    https://thethaiger.com/news/national/thailands-department-of-health-reveals-5-10-of-population-refuse-to-wear-face-masks

  • Jacqueline zegt op

   Onze appartement eigenaresse zei dat het NIET verplicht was maar voor je eigen gezondheid . in de winkels kwam je niet binnen zonder temperatuur meting en mondkapje , in de horeca moest je op de meeste plekken , mondkapje op bij binnenkomst en eenmaal binnen hoefde dat niet meer ook niet als je b.v naar een toilet ging .

   • chris zegt op

    De situatie hier op het platteland van Udon is:
    – eigenlijk iedereen draagt een masker in de openbare ruimte
    – de gel bij de deur van de winkel is nagenoeg verdwenen, of leeg of wordt nauwelijks gebrruikt
    – de staande thermometer werkt meestal niet omdat de stekker niet in het stopcontact zit.

 3. Christiaan zegt op

  Rodney,,
  Ik zag zowel in Bangkok als Hua Hin veel toeristen lopen zonder mondkapje . De politie reageerde daar niet op, wat mij wel verbaasde. Kennelijk tilt men er moet meer zo zwaar aan.

  • Rodney zegt op

   Dat zou top zijn , bedankt voor je reactie, ik ga het meemaken , grootste zorg is nu de enorme wachttijden op Schiphol pffffff

 4. william zegt op

  ‘Het dragen van gezichtsmaskers in het openbaar is nog steeds verplicht volgens de Thaise noodverordening. De noodverordening is in ieder geval tot eind mei van kracht. Verschillende provinciale voorlichtingsdiensten moedigen de bewoners ook aan om gezichtsmaskers te blijven dragen als ze naar buiten gaan.’

  volgens zeggen dan.

  https://thethaiger.com/news/national/thailands-department-of-health-reveals-5-10-of-population-refuse-to-wear-face-masks

  Natuurlijk weigert niemand je en aan je enkels uit de supermarkt getrokken en geslagen worden zoals in Nederland al helemaal niet.
  Of een minuut te laat op de bon geslingerd worden door een Boa [opsporingsambtenaar]
  Dat men denk daar heb je weer zo’n buitenlander die het beter weet zal zeer zeker het geval zijn.

 5. Johan Heeren zegt op

  Ook in Phuket zie je vrijwel niemand met mondkapje
  Politie vindt het oke!

 6. Sjaak S zegt op

  In Hua Hin en omgeving worden door vrijwel 99% (mijn schatting) van de mensen nog mondkapjes gedragen. Ook de buitenlanders die hier rondlopen zie ik met mondkapjes op.
  Het is nog plicht, zolang ik niet het tegendeel hoor en ik ga niet bij “vrienden” vragen.

  Maar ook ik draag tijdens het fietsen het mondkapje voor het grootste deel aan het stuur en dat al meer dan een jaar. Wanneer ik afstap en ergens koffie ga drinken, doe ik het even voor totdat ik aan tafel zit.

  Ik vind het wel handig zo, wanneer ik weer eens vergeet mijn (nieuwe) gebitje in te doen hahaha… Ook op de motor is het wel handig tegen aanvliegende insecten…

 7. chris zegt op

  De situatie hier op het platteland van Udon is:
  – eigenlijk iedereen draagt een masker in de openbare ruimte
  – de gel bij de deur van de winkel is nagenoeg verdwenen, of leeg of wordt nauwelijks gebrruikt
  – de staande thermometer werkt meestal niet omdat de stekker niet in het stopcontact zit.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website