Thailand zet in op zonne-energie

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: ,
23 juli 2015

Thailand wil met de aanleg van zonneparken inzetten op zonne-energie. Het land zal eind dit jaar meer groene stroom via zonnepanelen opwekken dan alle andere landen in de regio samen.

Thailand gebuikt voor de energievoorziening vooral de eigen aardgasreserves, maar die raken snel op en de invoer van brandstoffen uit het buitenland is relatief duur. Een reden om meer te investeren in zonne-energie. Nog dit jaar zal 1200 tot 1500 megawatt aan zonneparken aangesloten worden op het stroomnet, zes keer zoveel als de capaciteit die vorig jaar werd toegevoegd.

De totale opbrengst uit zonne-energie is desondanks wel beperkt in vergelijking met landen zoals Japan of Duitsland, maar zijn wel veelbetekenend in een regio waar zonne-energie nog in zijn kinderschoenen staat. Thailand zal eind dit jaar met 2500 tot 2800 megawatt meer zonnecapaciteit hebben dan heel Zuidoost-Azië samen.

Andere landen in de regio hebben tot nog toe weinig interesse in zonne-energie omdat ze over grote voorraden aan olie- gas of geothermische energie beschikken of omdat de regeringen niet over de middelen of de technologie beschikken. In de Filipijnen is er wel al groeiende interesse om het voorbeeld van Thailand te volgen.

Bron: IPS


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Thailand zet in op zonne-energie”

 1. Soi zegt op

  Thailand doet het in de regio Zuid-Oost-Azië uitermate prima voor wat betreft zonne-energie. Zoals te lezen via volgende links:
  http://www.treehugger.com/solar-technology/thailand-may-double-solar-target-to-1gw.html

  Thailand heeft al zonne-energiecentrales die tot 500 MW stroom leveren. November 2012 werd al aangekondigd dat tegen 2022 de Thaise zonne-centrales tot 1 GW (dus een verdubbeling) moeten gaan leveren. Ter vergelijking: Nederland wil tegen 2023 4,4 GW windenergie.

  Rondom Chiangrai o.a. profiteren 7200 Thaise huishoudens van zonne-elektriciteit van de grootste zonne-energie generator in Noord-Thailand. De centrale bedekt 24 hectare ruig, bergachtig land met panelen (Mae Chan), wordt geëxploiteerd door Chiang Rai Solar Company Ltd., en levert 9,5 MW. De panelen werden geleverd door de Noorse REC Group.

  Bij Bangkok ligt een complete zonnepaneelvelden. Ook in de buurt van Pranburi ligt een dergelijk veld. In een eerdere discussie (juni 2013) op Thailandblog kwam ik deze link tegen: https://www.linkedin.com/pulse/thailand-solar-energy-projects-dr.-ulrich

  Zie ook:http://www.rechargenews.com/news/policy_market/article1292033.ece

 2. e zegt op

  U vergeet te vermelden dat er een aantal hongerstakers zijn tegen het bouwen van een op kolen gestookte energie centrale . Dat is ook het gezicht van Thailand.

 3. Ruud NK zegt op

  In de provincie NongKhai zijn legio van deze parken. De oudste is van 7 of 8 jaar geleden. Het vreemde is, dat van de stuk of 10 parken om mij heen er nog geen enkele is aangesloten op het energie net. Alles is klaar alleen de kabels zijn nog niet aangesloten.
  Een enorme verspilling, maar misschien is de stroom uit Laos te goedkoop hier.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website