Hoewel de gehele Westerse wereld en ook een aantal landen in Azië de aanval van Rusland op de Oekraïne, een soeverein land, sterk veroordelen, doet Thailand dat niet. Premier Prayut laat weten dat Thailand neutraal blijft.

Regeringswoordvoerder Thanakorn Wangbooncongchana heeft opnieuw bevestigd dat Thailand neutraal zal blijven ten opzichte van het Rusland-Oekraïne conflict. Wel zegt Thailand het te betreuren dat er dat de volksgezondheidscrisis in Oekraïne wordt verergerd door het aanhoudende conflict in de regio. De Thaise minister van Buitenlandse Zaken en zijn collega’s dringen er op aan dat de strijdende partijen “maximale terughoudendheid” moeten betrachten om zo de situatie niet te verergeren.

Premier en minister van Defensie Generaal Prayut Chan o-cha heeft gepleit voor een dialoog tussen Rusland en Oekraïne om de situatie snel te normaliseren.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Thailand heeft een gift van 2 miljoen baht goedgekeurd voor humanitaire hulp voor Oekraïne als gevolg van het aanhoudende geweld in het land, dat dood, gewonden en schade aan de infrastructuur blijft veroorzaken.

De Thaise regering heeft tot nu toe 230 van de 256 Thais die in Oekraïne wonen en werken, gerepatrieerd.

Volgens het ministerie van Werkgelegenheid zijn er momenteel 441 Thaise werknemers in Rusland. Aangezien Rusland zijn luchtruim heeft gesloten voor de landen in Europa, vindt het merendeel van de groep die werkzaam zijn als spa-medewerkers en massagetherapeuten, het ook extreem moeilijk om vliegtickets te vinden om naar huis te vliegen.

Bron: NNT- National News Bureau of Thailand

41 reacties op “Thailand zegt neutraal te blijven in kwestie van Russische aanval op Oekraïne”

 1. Stan zegt op

  Thailand is zeker neutraal omdat Xi dat bij Prayut in zijn oor gefluisterd heeft…

 2. Jacques zegt op

  Niet echt verwonderlijk dat de Thaise premier neutraal blijft. Dat deed hij ook bij het conflict in Myanmar. Zijn vriendschap met Poetin en de zijnen is al lang aan de gang en gaat erg ver wat mij betreft. De kop in het zand steken dus, of het er feitelijk wel mee eens zijn. Het zelfde gaan we ook zien als China de aanval in gaat zetten op Taiwan, alhoewel ik de Chinees dat op een veel slimmere wijze zie gaan doen in eerste aanleg en zeker niet met grof geweld. Ik denk dat de Thaise premier ook met een jaloerse blik naar de Russische dictator kijkt, die zich een baantje voor het leven heeft aangemeten. Wie weet een goed voorbeeld doet volgen. Ja wat macht al niet met de mens doet.

  • Laksi zegt op

   Tja,

   Precies wat je zegt Jacques, Putin heeft zich een baantje voor het leven gegeven,
   Een tweede Tsaar dus.

   Alleen weet heel de Wereld Hoe dat afliep, Ik denk dat hetzelfde met Putin gaat gebeuren, misschien wel sneller dan wij denken.

 3. ruud zegt op

  2 Miljoen Baht voor humanitaire hulp?

  Had dan gewoon niets gegeven.

  • Jacques zegt op

   Inderdaad een gebaar dat genoeg zegt over de Thaise regering. Een bedrag waar je in Thailand een flat aan zee, ter grootte van 12 vierkante meter kunt kopen. Wie weet een idee om Oekraïners op te vangen in Thailand, er is veel leegstand hier.

 4. Ach ja, despoten onder elkaar die doen niet zo moeilijk over een een oorlogje meer of minder.
  In ieder geval kunnen de Russische menukaarten in Pattaya wel de prullenbak in en er komen weer veel condo’s op de markt.

 5. Rob zegt op

  Prayut moet zijn Chinese vriendje te vriend houden, hij hoopt natuurlijk dat de Russen nog wel naar Thailand kunnen komen, en in feite doet hij hetzelfde met de demonstranten als in Rusland, gewoon opsluiten.
  Dus hoe neutraal is de generaal nu eigenlijk.

 6. Michiel zegt op

  Het zal de geschiedenisboeken ingaan dat Thailand voor de prijs van een kleine studio in Pattaya, 2 miljoen baht, de wereldvrede heeft weten te behouden. Ik voorzie dat Thailand dit jaar de Nobelprijs voor de vrede gaat krijgen.

 7. John Chiang Rai zegt op

  Een houding die erg lijkt op die van China,neutraal blijven zodat van geen zijde financiële/economische nadelen te verwachten zijn.
  Van goede Boedhisten,die eigenlijk iedere vorm van geweld veroordelen moeten,verwacht je ergens toch een andere houding.

  • Rob V. zegt op

   In principe verwerpt het boeddhisme geweld, al zijn er interpretaties die bepaalde vormen van geweld als meedogen zien (denk aan euthanasie). En extremistisch monniken geven er wéér zo hun eigen draai aan om geweld of moord goed te praten (“groep X zijn nog minder dan dieren en hen doden doet meer goed dan kwaad dus..”). In Thailand, Birma enzo zijn dat soort bizarre uitspraken door enkele monniken gehanteerd.

   Houden we ons aan een minder vrije interpretatie dan kun je in het algemeen wel stellen dat sommige vormen van geweld worden dan wel begrepen, maar desondanks verworpen, daar loving-kindness de betere (juiste) weg is. Wie geweld gebruikt is dus simpelweg verkeerd bezig. En ja, volgens de Boeddha zullen militairen (of die nu aanvallen of verdedigen), als dier herboren worden of naar de hel gaan. Sterker nog: voormalig militairen zijn, aldus Gautama, niet welkom om als monnik in te treden. En monniken mogen geen militaire parades bijwonen of op bezoek gaan bij militairen. De premier zal naar alle waarschijnlijkheid dan ook branden in de hel, al is dat gelukkig voor hem maar tijdelijk. Een nieuw leven brengt nieuwe rondes en kansen.

 8. Michael siam zegt op

  Begrijpelijke reactie. Ze blijven toch ook neutraal in de oorlog tussen yemen en Saudi Arabië,waar dagelijks honderden Amerikaanse bommen vallen.

  • Eric BKK zegt op

   Waarom de Amerikanen er weer bij de haren worden bijgetrokken om je punt te maken ontgaat mij. Waarschijnlijk is het ‘woke’ om degenen die Nederland afgelopen eeuw bevrijden de schuld van alle ellende in de wereld te geven.

   Wat betreft het punt dat je maakt: (helaas?) is de public outrage bij ieder conflict anders. De verhoudingen tussen belangrijke landen als de VS en Rusland, de Europese geschiedenis… veel factoren wegen mee. Feit is dat landen als Yemen, Libanon, Pakistan, Myanmar etc.. geen rol van betekenis spelen op het wereldtoneel. Dit geld sowieso ook voor alle Afrikaanse landen. Een kernmacht wat een Europees land binnenvalt zorgt voor wereldwijde instabiliteit.

   Harde conclusie? Ja. In de praktijk is niet ieder mens, laat staan landen. 9-11 maakt meer indruk dan een massaslachting in Eritrea.

  • Als de Amerikanen zich nergens mee zouden bemoeien hadden ze nu Japans gesproken in Thailand.

   • Cornelis zegt op

    Inderdaad, en wij en de Britten Duits……

    • janbeute zegt op

     Ook met dank aan het toenmalige rode leger, want met alleen D day hadden we het niet gered.
     Het omkeerpunt in de tweede wereld oorlog lag bij Stalinggrad.

     Jan Beute.

     • Jacques zegt op

      Het is maar zeer de vraag of diezelfde Russen wel de strijd hadden aangegaan als de toenmalige Duitse agressor ze niet had aangevallen. Ze moesten zich wel verdedigen. Dat ze daarmede het algemene belang dienden was mooi meegenomen. We hebben Rusland ook anders gezien met politieke leiders zoals Gorbatsjov en de meerderheid van dit volk treft geen blaam. Wel die malloot die thans aan de macht is samen met zijn kompels in het kwaad.

   • Erik zegt op

    .. en wij in Nederland Duits….

   • Rob V. zegt op

    Dat ligt er aan vanaf wanneer de Amerikanen zich “nergens mee zouden bemoeien”. Na Pearl Harbour? Nogal onwaarschijnlijk. Of wanneer de Amerikanen nooit eilanden in de pacific hadden bezet (dus geen Amerikanen in Hawaii, Filipijnen etc)? Dan had het speelveld er in eind jaren 30 heel anders gezien. Landen doen wat zij voor zichzelf het meest verstandig achten, geen land die uit de goedheid van haar eigen hart “vrijheid” of “democratie” komt verspreiden. Ook de Amerikanen grijpen ergens in wanneer dat in hun eigen belang is. Geen wonder dat ook de Amerikanen soms de andere kant op kijken of actief een niet zo vredeliefde machtshebber in het zadel helpen. Doen andere landen ook. Voor de kleinere landjes komt het dan neer op vooral niemand op de teentjes willen trappen en flirten met de dominante machtshebbers. Goed voor de zaken (of zakken?).

    Principes zoals wat moreel juist is handelen is dreigen dan snel overboord gezet te worden. Een veroordeling door het Thaise kabinet van de inval door de Russen zou correct zijn, maar deze regering acht neutraliteit beter voor de eigen portemonnee denk ik zo… De tijd zal het leren, maar verdienen er in in het westen zeker geen punten mee.

 9. Peter zegt op

  Was te verwachten, ze hopen natuurlijk dat de vele Russische toeristen weer terug gaan komen.

  • Yak zegt op

   Prayut heeft het druk want v.a de 15de deze maand is hij in Moskou op de “vakantie” beurs om Thailand als vakantie land te promoten.
   Ook de Royale Thai Air Force heeft zijn aandacht nodig want er moeten nieuwe straaljagers worden aangeschaft voor de Nationale veiligheid.
   Het is nog een wonder dat hij THB 2.000.000 heeft kunnen doneren aan Oekraïne, vergeet niet dat hij al eerder THB 1.000.000 heeft geschonken voor voedsel en medicijnen t.b.v. Oekraïne.
   Je kan je geld maar één keer uitgeven en wat is belangrijker, een oorlog in het Westen of de Nationale veiligheid van Thailand.
   Het is makkelijk praten als je niet in de schoenen staat van deze “drukke” man.

   • Cornelis zegt op

    Zijn bezoek aan Moskou zal best goed vallen bij China en Rusland, maar een stuk minder bij veel Westerse landen. Zijn zogenaamde neutraliteit had hij beter kunnen tonen door daar weg te blijven – dit bezoek, onder de huidige omstandigheden, geeft een ander signaal af.

  • Jacques zegt op

   Met de oligarchen voorop, die kunnen na investering gelijk de Thaise nationaliteit krijgen of een verblijfsstatus voor het leven.

   • janbeute zegt op

    Kunnen ze dat niet dan in de EU, ik las vandaag over Malta en Cyprus waar vele rijke russen een tweede paspoort hebben gekocht en nu inwoner zijn van die zelfde EU.
    Over boter op je hoofd gesproken.

    Jan Beute.

    • Jacques zegt op

     Beste Jan ik kan nog meer landen aan uw lijst toevoegen, maar we hebben het over Thailand en daarom heb ik mij daarop gebaseerd. Overal waar dit plaats vindt verdient dit de afkeuring wat mij betreft. En ik heb nog even gekeken, maar ik heb geen boter op mijn hoofd gelukkig.

 10. Chiang Moi zegt op

  Typisch Thais, in de 2e Wereldoorlog waren zo ook “neutraal” ze liepen eerst met de Japanners mee toen die de strijd dreigde te verliezen lonkten ze naar het Westen (US) Het zijn gewoon een stelletje lafbekken die graag meelopen met de sterksten (China en trawanten)

  • Jahris zegt op

   Waarom zou je hierin niet neutraal zijn? Er zijn veel meer, met name niet-westerse landen die zo reageren. Voor Thailand is het toch ook een ver-van-mijn-bed-show? Om dat gelijk als laf te bestempelen is niet juist. Desinteresse dekt de lading beter.

 11. Eric BKK zegt op

  Laf.

 12. Luc Vanleeuw zegt op

  Een neutrale houding van Thailand?……. Ik ben daar nog niet van overtuigd. Zou het eerder niet neerkomen op instructies (of zelfs dictaat) van Xi en zijn chinese overmacht? Of dienen wij opnieuw een thaise houding te herkennen zoals er gedurende de tweede wereldoorlog werd te werk gegaan? Het kan natuurlijk ook zo zijn dat er meer zakelijk wordt nagedacht en dat men probeert om elke mogelijke toerist van waar op aarde dan ook toch maar binnen te lokken, zeker nu na covid de ganse toeristische sector zo goed als helemaal plat ligt.

 13. Evan zegt op

  2 miljoen baht…
  Een aanfluiting. Dat ze dat nog durven te geven…
  Triest

  Dat Pipo Prayut Covid-19 erbij haalt is ongeveer het zelfde als praten over het konijn van zijn kleindochter…
  Niemand denkt meer aan Covid-19 als de bommen je huis hebben verwoest, je man achterblijft om te vechten en je met een koffertje bij de Poolse grens staat (….)

  Ik begrijp waarom heel veel Thai Prayut weg willen hebben.

  Neutraal?
  Een vorm van zwakte en eigen belang.
  Waren ze dat ook al niet toen de Jap op visite kwam en een spoorlijn wilde bouwen?

 14. Norbertus zegt op

  Geld boven alles! Die paar dode Ukrainers? Prayut trekt zijn masker over zijn ogen. Schande!!!

 15. goort zegt op

  Verstandig. En begrijpelijk gegeven t feit dat ze ook neutraal bleven in de oorlogen in Afghanistan, Irak, Lybie, Syrie, Libanon, Jemen…..wie was daar ook al weer de agressor?

  • Jacques zegt op

   Ongeacht wie dit pleegt, iedere agressor dient te worden terecht gewezen en zo mogelijk veroordeeld.

  • nico van Kraburi zegt op

   Zeer verstandig van Thailand wat Goort ook netjes schrijft, de ziekelijke expansie drift van de Navo en de EU wordt in veel landen niet op prijs gesteld. Natuurlijk is het vreselijk voor de slachtoffers in het Oekraïne maar om Thailand te veroordelen voor hun keuze is onjuist.
   Ben blij met de keuze van Thailand. Mischien vergeten Nederland was ooit ook neutraal.

   • Hans Bos zegt op

    Nico, je hebt weinig historisch besef c.q kennis. Nederland was tot 1939 neutraal totdat de Duitsers via het Venlo-incident riepen dat ons land helemaal niet neutraal was. Met de bekende gevolgen. En over de ziekelijke expansiedrift van Navo en EU zal ik het maar niet hebben. Voor de militaire uitmonstering hebben we bitter weinig overgehad. En zonder wapens kun je niet vechten en dus ook niet uitbreiden.

   • khun moo zegt op

    Nico,
    Ooit nagedacht waarom een land, lid van de Navo zou willen worden ?
    Zou dat niet komen omdat ze hun buurman niet vertrouwen ?

    Dat geldt ook voor andere ex soviet staten die onder de invloed sfeer van rusland proberen weg te komen en liever geen dictator willen hebben maar een democratie.

    Bovendien heeft oekraine in 1994 al zijn kernwapens (3000) aan rusland afgestaan , met de garantie dat het land onafhankelijk van rusland zou kunnen worden en als onafhankelijk land gerespecteerd zou worden.
    Het boedapest verdrag is ondertekent door oekraine , america , UK en rusland.

   • Jacques zegt op

    De ziekelijke expansie drift van de EU en Navo. U doet voorkomen alsof het initiatief van nieuwe landen, zoals Oekraïne, die zich aan willen sluiten bij de EU afkomstig is van de EU landen. Hoe komt u aan die wijsheid. Dat slaat toch nergens op. De dreiging van de Oekraïne naar Rusland is te belachelijk voor woorden. Klein duimpje tegen de reus. Poetin en consorten moeten een revisie aan de bovenkamer krijgen, want ze sporen niet meer. Alles ontkennen zoals de MH 17 zaak, enfin voorbeelden te over. Internationale recht niet op hun van toepassing, (leveren geen landgenoten uit), want ze staan kennelijk boven alles en ga zo maar door. Alles verdraaien in de media, het eigen volk beïnvloed, met hetgeen de machthebbers als de waarheid bestempelen. Dit is de realiteit en wat er speelt en leeft. Een autonoom land binnenvallen en dood en verderf zaaien. Burgerdoelen bombarderen en ook eigen leger mensen voor hun onzinnig denkwijze de dood in drijven. Hij komt met geweld het land redden van de ondergang op verzoek van een deel van de Oekraïense bevolking in de Dombas regio. Volgens hun gedachtendwalingen, daarmede deze groep bevrijden en recht doen aan deze minderheidsgroep. Dit gedrag gaat echt alle perken te buiten en moet worden bestreden. Het is triest dat het een ongelijke strijd is en uiteindelijk Poetin en consorten aan het langste eind trekt. De puinhopen die er over blijven in de steden zullen boekdelen spreken. Geen burgerdoelen zouden er worden geraakt. Dan zullen we toch een hoop brillen moeten gaan leveren aan de militairen. Hopelijk dat deze groep als criminelen zullen worden gekenmerkt en dat ze worden buitengesloten van alle instanties, zodat er van hun kant geen onzin meer verkocht kan worden. En als laatste natuurlijk deze groep gaan berechten voor hun misdaden, want al dit leed en de vele doden kan niet ongestraft blijven. Ook is het triest dat er velen Russen die deze oorlog veroordelen op nare wijze worden opgepakt en we moeten er voor waken niet alle Russen over een kam te scheren. Ook daar zijn vredelievende mensen en ik heb met ze te doen.

    • laksi zegt op

     Maar Jacques,

     Rusland heeft ook een Navo lidmaatschap aangevraagd en dat is geweigerd, logisch, dan hadden ze gelijk de Navo op kunnen heffen.

     Dat Putin zo afgegleden is, komt, daardat iemand langer (te lang) aan de macht is, 2x 4 jaar moet maximaal zijn. Je ziet het aan aan die andere landen. ze voelen zich op een gegeven ogenblik koning en willen die rijkdom, door andere betaald niet meer kwijt.

  • Willem zegt op

   Je mag de geschiedenisboeken nog wel weer eens openslaan. Er is niet 1 agressor die in al de door jou genoemde conflicten overall aanwezig was. Je doelt misschien op Amerika maar Jemen, Sirie, Libanon waren geen conflicten waar Amerika specifiek diect een rol had. Ze hebben b.v. in Sirie geen actieve rol gespeeld in de burgeroorlog. Ze hebben alleen deelgenomen aan de strijd tegen Isis, net als Nederland. Ja ze hebben een paar milities in het Noorden gesteund. Maar daarmee ben je niet de door jou bedoelde agressor. En zo kan ik nog wel ff doorgaan.

  • Stan zegt op

   De agressor?
   Afghanistan: Taliban, Irak: Saddam, Libië: Gaddafi, Syrië: Assad, Libanon: Hezbollah, Jemen: Houthi’s.

 16. janbeute zegt op

  Een verstandig besluit van Prayuth.
  Thailand neutraal houden is beter dan achter de grote massa aanlopen.
  Want als je een buurman hebt met een grote hond die zeker en goed kan bijten.
  En wat te zeggen van die landen zoals ook het VK met Boris Johnsson voorop, waarom hebben ze niet eerder ingegrepen iedereen wist toch dat London door de jaren heen een wasmachine was van geld witwassen van rijke Russen en niet alleen Russen.
  Kijk eens naar de rijkdom die ze vergaard hebben in Russia en hebben overgebracht naar de EU en alleen al in het VK.
  Ga maar door met Rusland te boycotten, voor dat de tweede wereld oorlog uitbrak was het motto koop geen Duitse waar. We hebben gezien waar dit toe geleid heeft.
  We worden met ons allen in een oorlog gezogen van ongekende omvang, dit is nog maar het begin van komende en ongekende ellende.
  Pas als een stad als Amsterdam in puin ligt misschien dat we dan eindelijk wakker worden.
  Jarenlang is er bezuinigt op onze en door ons omliggende omliggende EU landen op defensie en nu staan die zelfde politika te schreeuwen dat we meer moeten gaan uitgeven.
  En wat die 2 miljoen baht betreft kunnen ze beter uitgeven aan de lokale Thaise bevolking, want als ik dagelijks de poort uit rij bij mij thuis dan zie ik al genoeg armoede om mij heen.
  En aangezien er vele Russen en Oekrainers hier op vakantie zijn en zonder geld komen te zitten, is voor vele Thai het woord vakantie iets waar ze nog zelf nooit van gehoort hebben in hunner ganze leven.
  Denk daar maar eens over na.

  Jan Beute.

  • Jacques zegt op

   Beste Jan, de waarheid ligt altijd ergens in het midden en keuzes maken zijn complex en er wordt verschillend gedacht. Ik ben het mij allemaal bewust. De armoede in Thailand is prioriteit voor de politieke elite en een ieder die de medemens een warm hart toedraagt. We kunnen over zo’n prioriteitenlijst discussiëren, maar dit oorlogsgedrag gaat elke paal en perk te buiten en dient te worden veroordeeld, ook door de Thaise regering. Wegkijken en of de kop in het zand steken doen er al te veel op deze aardbol.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website