Thailand wil ook een single-visum met Laos

Thailand zal ook Laos vragen om in te stemmen met een single visum regeling voor buitenlandse toeristen, zoals Thailand nu heeft afgesproken met Cambodja.

De regeringsleiders van beide landen zullen dat tijdens een ontmoeting in Chiang Mai bespreken.

Beide landen kunnen profiteren van deze afspraak want reizigers kunnen dan gemakkelijker een oversteek maken wat goed is voor het toerisme. Vooral de stad Vang Vieng is een populaire bestemming voor buitenlandse toeristen in Laos.

Toerisme is de tweede grootste bron van inkomsten voor Laos na de mijnbouw. Vorig jaar bezochten 3,3 miljoen mensen bezochten Laos. De overheid heeft geprognosticeerd dat dit aantal zal groeien naar 3,7 miljoen toeristen in 2015. Laos kan op termijn een afspraak met Thailand ook uitbreiden met een single-visum regeling voor buurland Cambodja.

Ongeveer 22 miljoen toeristen kwamen vorig jaar naar Thailand. Dit zou door kunnen groeien naar 30 miljoen in de komende twee jaar.

Het idee van enkele toeristenvisa die toegang biedt voor meerdere landen in de regio bestaat al sinds 2003. Er is toen een plan gelanceerd om een visum voor vijf landen in te voeren: Vietnam, Myanmar, Loas Cambodja en Thailand. Maar voordat Vietnam en Myanmar zover zijn, dat zal nog wel even duren, is de verwachting.

Bron: Bangkok Post

13 reacties op “Thailand wil ook een single-visum met Laos”

 1. gerrie Q8 zegt op

  Ik ging voorheen altijd vanuit BKK naar Cambodja om mijn visum met 3 maanden te verlengen. De laatste keer ben ik naar Nong Kai gereden in Laos. Als dit allemaal doorgaat, kan ik dan mijn visum nog steeds blijven verlengen bij een bezoek aan Laos, of moet het bijvoorbeeld Myanmar worden?

 2. Rob V. zegt op

  Het zou mij wel wat lijken, een ” Schengen achtig” visum (kort en als het even kan ook lang verblijf) voor de hele regio. Eventjes een paar dagen of een weekje naar een ander land in de regio of zelfs een tour door de regio zonder rompslomp met visums… 🙂 Het begin is er iniedergeval, of en wanneer die plannen grotendeels bewaarheid zal worden… we merken het wel. Zal zo wel weer 10 jaar overheen kunnen gaan…

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Ook voor een lang verblijf.
   Klinkt zo op het eerste gehoor goed en lekker de regio doorkruisen zonder die rompslomp
   Maar indien je Visum O (om maar een voorbeeld te nemen), geldig zou zijn voor de omringende landen, en je moet elke drie maand gaan Visa runnen ,dan kan dat niet meer naar de omringende landen want het is daar ook geldig.
   In plaats van pakweg 2000 Bath voor een dagje Visarunnen naar de grens van een omringend land, ga je in dat geval verplicht zijn om te gaan vliegen en ga je al gauw aan +10000 Bath zitten.
   Of zie ik dat verkeerd ?

   • Rob V. zegt op

    Dat is waar, maar ik mag dan toch hopen dat tegen de tijd dat het visumbeleid voor Thailand en de regio op de schop gaat ze dat ook meepakken en verlenging toestaan binnen Thailand (langs immigration office bijvoorbeeld), of een echte (tijdelijke) verblijfsvergunning toestaan die 1-5 jaar geldig is en daarna tegen betaling en hertoetsing verlengd kan worden bij de immigratiedienst in Thailand zelf.

 3. Michiel zegt op

  Zou wel een uitkomst zijn. Laos en Cambodja leren blijkbaar van Thailand over hoe je toeristen binnenhaald. Maar Vietnam ??? (Myanmar nog geen ervaring mee)

  Was er afgelopen November nog, visum on arrival met letter of approval $ 25 + $18 . Schijnt dat dat nu al $ 45 + $ 18 kost.

  Ze hebben er maar even $ 20 boven opgedaan dus nu de hoofdprijs betalen , misschien kunnen ze dan de doorloop procedure op het vliegveld eens wat verbeteren ipv 2 chagerijnige ambtenaren in een hokje op Ton Son Nat (HCM) met 200 wachtenden ervoor . Maar dat geld zal wel weer in allerlei broekzakken verdwijnen.

  Sta liever op Suvarnabhumi meer als een half uur in de rij voor een gratis Visum , kost niks dus niet zeuren ook.

  Vietnam kan zowieso wel wat van Thailand leren als het om gastvriendelijkheid gaat in mijn ogen . Met de veilligheid van toeristen is het door corruptie en afwezigheid van politie ook al niet te best op de toeristen hotspots. En dan nog de ideologie van een groot deel van de bevolking dat al hun problemen de schuld zijn van : de amerikanen ,chinezen , europeanen enz . (zit wel een kern van waarheid in) zij dit maar eens moeten betalen als ze in hun land op bezoek komen. Kortom er wordt zeer vaak geprobeerd je optelichten / veels te veel te laten betalen.

  Het schijnt een feit te zijn dat voor veel toeristen hun eerste bezoek ook tevens hun laatste is aan Vietnam , dat is precies het omgekeerde over wat je over Thailand / Laos / Cambodja hoort en leest. Uitzonderingen daar gelaten.

  Heb de afgelopen 8 jaar tijdens de jaarlijkse vakantie alle landen in dit bericht meermaals bezocht op Myanmar na (staat voor dit jaar in

  • Lenthai zegt op

   Daarom kun met Air Asia nu bijna voor niks naar HCM of Hanoi vliegen. Die vliegtuigen zullen wel leeg zijn. Wie gaat er nu nog naar Vietnam. Ik ben er een paar keer geweest, maar wat een onbeschoft volk die vietnamesen. Hotelkamers, die geboekt zijn worden gewoon voor je neus aan anderen (vietnamesen) gegeven. Taxi chauffeurs lichten je op. Restaurant bediening is een ramp en er is echt helemaal niets meer over van die vroegere vietnamese gastvrijheid/vriendelijkeid. En inderdaad die visum bedragen en faciliteiten op het vliegveld. Lijkt wel wat uit het vroegere oostblok. Ik weet heel zeker, toeristen zijn er niet meer welkom. Wat een verschil met Cambodia, Laos,en Birma.

 4. Lenthai zegt op

  Ik heb een retirement visa zou ik daar ook mee Cambodja zonder visum nu in kunnen?

  Dick: Het is al vaker op de blog uitgelegd dat een retirement visum strikt genomen niet bestaat. U heeft een visum dat een jaar geldig is. Bij het desbetreffende stempel in uw paspoort staat alleen het woordje ‘retirement’, dat aangeeft op basis van welke criteria u een jaarvisum heeft gekregen.

 5. HansNL zegt op

  Ik ben in het bezit van een “extension of stay”.
  Geldigheid een jaar.

  Ik vraag me af of deze extension ook word gezien als een visum.
  Zou makkelijk zijn, hoef ik niet iedere keer een visum voor Laos aan te vragen.

  Overigens, een visum voor Thailand krijg je in Nederland!
  Een extension of stay in Thailand
  Ergo, een jaarvisum is dus in Nederland afgegeven door de Ambassade in Den Haag, of het Consulaat in Amsterdam.
  Een extension of stay wordt afgegeven in een van de kantoren van de Immigration Police IN Thailand.

  Voor wat betreft de langer durende extensions of stay, laatste berichten, helaas, afgeschoten.

 6. mat zegt op

  Hoe lang zou zo’n visum dan geldig zijn??? dit ontneemt mensen wel de kans om een visum run op niet al te lange afstand te maken, mensen die langer dan 30 dagen op vakantie komen hebben dan wel een probleem lijkt me zo!!!

 7. Lenthai zegt op

  Dick, maar nu weet ik nog steeds niet of ik met dit “visum” naar Cambodia kan.

  • Cornelis zegt op

   Je kunt toch ook geen concreet antwoord verwachten op een vraag over iets waarover nog lang geen beslissing is genomen, lijkt me…….

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Lenthai Dat weet ik ook niet. Zie reactie Ronny LadPhrao.

 8. RonnyLadPhrao zegt op

  Over het visum, dat zowel voor Thailand als Cambodja geldig is, kan ik eigenlijk maar weinig officiële informatie terugvinden. Wat je kan vinden is meestal uit kranten of blogs.
  Misschien omdat het nog in een testperiode is, die eind van het jaar afloopt, en men daarom wacht om het op de officiële website’s van de overheid te zetten.

  Voortgaande op wat ik lees, maar onder strikt voorbehoud want een persoonlijke interpretatie van de gevonden gegevens, is dat het een Single-entry Tourist visum betreft.
  Dit wil zeggen dat je er dus 60 dagen in Thailand, en 60 dagen in Cambodja kan mee verblijven of omgekeerd natuurlijk.
  De benaming “Single” wil dus ook zeggen dat je, eens je in een van de twee landen geweest ben je niet meer terug kan op datzelfde visum.
  Thailand zou je dan eventueel nog terug binnen kunnen op 15/30 dagen (grensovergang of luchthaven) mogelijkheid maar ik bedoel dat het oorspronkelijke visum wel verlopen is eens het een keer gebruikt werd.
  Tot nog toe kan ik nergens iets terugvinden over “Multiple entries” maar dat kan misschien na de testperiode veranderen.

  Financieel maakt het geen enkel verschil, want voor elk land moet je de huidige geldende visumprijs betalen. De aanvraag wordt ook van de ene naar de andere Ambassade gestuurd ter controle want elk land beslist afzonderlijk over de toekenning. De aanvraagperiode duurt dus langer dan dit van het huidige visum, maar dat is alleen van belang voor mensen die op het laatste moment hun visum zouden aanvragen en daar dan rekening moeten mee houden.

  Momenteel zie ik het grote voordeel er nog niet van in of misschien het minder geloop bij het aanvragen. Je kan in de Ambassade(consulaat) van beide landen dus je aanvraag indienen ipv dat je naar elk afzonderlijk moet.

  Veel vragen nog en weinig antwoorden op dit moment maar misschien wordt dat anders na de testperiode.

  Misschien dat andere er al meer over te weten zijn gekomen of er ervaringen mee hebben.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website