Australische wijn in Thailand (Patcharaporn Puttipon 636 / Shutterstock.com)

De Australische ambassadeur in Thailand, Allan McKinnon, klaagt over het hoge accijnstarief in Thailand voor wijn. Een fles wijn ter waarde van $ 10 in Australië, kost in Thailand drie tot vier keer zo veel.

De totale wijnexport van Australië groeide vorig jaar met 4 procent tot meer dan US $ 2,14 miljard, maar staat onder druk.

Thailand heft accijnzen op zowel binnenlandse als buitenlandse wijnproducenten. De Thaise accijnsafdeling zegt dat het geen accijns heft op wijn die minder dan 1000 baht per fles kost, maar 1500 baht per liter alcohol die erin zit. Is de verkoopprijs hoger dan 1000 baht, dan stijgt het tarief van nul naar 10 procent.

Lavaron Sangsnit, directeur-generaal van de accijnsafdeling, laat weten dat Thailand de belastinginning op wijn aan het herzien is.”We denken dat we meer belasting op wijn kunnen innen, maar importeurs houden hun prijzen lager dan zou moeten, wat resulteert in een lagere belastingopbrengst”, zei hij. Thailand ontvangt momenteel ongeveer 1 miljard Bt per jaar aan accijnsWijnop wijn, maar volgens Lavaron zou dat bedrag hoger moeten zijn. Men onderzoekt een methode om meer belasting op wijn te gaan heffen.

Lees hier het volledige artikel: www.nationthailand.com/premium/30401781

Rating: 3.67/5. From 3 votes.
Please wait...

40 reacties op “Thailand wil hogere belasting op wijn maar Australië betreurt dit”

 1. Roger zegt op

  Ik kan heerlijk genieten van een goed wijntje maar de prijs weerhoud mij ervan om af en toe eens een fles aan te schaffen.

  Dat de regering beweert dat de belasting op wijn veel te laag is is pure onzin. Een meerprijs van drie tot vier keer is zeker geen leugen. Trouwens, alle import wat dan ook, is hier veel te duur. Ze kunnen ergens hun eigen markt beschermen maar probeer eens een goede Thaise wijn of whiskey te vinden.

  Ik heb hoe langer hoe meer de indruk dat deze democratisch verkozen regering alles behalve kaas heeft gegeten van hoe ze een land economisch moet besturen. Enkel geld binnenrijven is wat telt.

  • Nicky zegt op

   En wat als je in Belgie of Nederland import koopt? Ga eens naar een Aziatische winkel. Betaal je ook veel eer dan in Thailand

   • Jos Breesch zegt op

    Maar we hebben het dan vooral over auto’s (+100%) en over wijn (+3 a 400%)

   • Johannes zegt op

    De flessen Chang bier zijn goedkoper in België dan in Thailand!

   • Louis1958 zegt op

    Ik heb nog nooit in België prijzen gezien in een importwinkel die 4 maal hoger liggen dan de originele prijs. En de Thaise regering wil zelfs dan nog de belastingen verhogen.

    Onbegrijpelijk dat je dit zelfs verdedigt.

   • TAK zegt op

    Thaise producten zoals groente, curry en andere producten
    zijn wel iets duurder maar niet 4 -5 keer.

    • lessram zegt op

     Klopt in principe is alles normaliter hooguit iets (20-25%) duurder door importkosten. Maar er zijn uitzonderingen….. Een papaya van 9 of zelfs 13 Euro zul je in Thailand niet tegenkomen, ook niet in Corona tijd. En zo waren er meer groenten die abominabel geprijsd waren. Pas de afgelopen weken worden die prijzen weer wat realistischer.

  • Ger-Korat zegt op

   Klopt wel, in Nederland verdienen we een keer of 8x zoveel als de Thai, en de boodschappen zijn in Nederland goedkoper. Dat is een gevolge van de importbeperkingen en andere heffingen bij de grens, om de Thaise markt te beschermen, ja ja. Waar het om draait is dat een aantal Thaise ondernemers goed draaien dank zij het verbannen van de buitenlandse concurrentie. Zo krijg je dan dat de bovenlaag als maar meer verdient en het gewone volk van dag tot dag moet leven en voor alles teveel betaalt. Het tegenovergesteld zien we in Nederland want dank zij de open grenzen en internationale handel zijn wij welvarend en zijn de produkten goedkoper en vaak nog ook beter van kwaliteit. Idem zie je dit bijvoorbeeld in Singapore om maar eens dichter bij Thailand te blijven. Denk aan alles maar eens aan de Thaise banaan welke ik laatst ook aanhaalde in een reactie op de 7elevens: in Nederland halen wij die 4000 km verderop en dan heb je een mooie grote banaan welke goedkoper wordt verkocht dan de Thaise banaan welke ze in de Thaise achtertuin verbouwen. Een goed voorbeeld wat open grenzen voor voordelen oplevert

   • lessram zegt op

    Hoe duur we alles in Nederland ook vinden, in vergelijking met andere landen zijn onze supermarkten de goedkoopste in Europa… in Euro’s. Dus niet eens in verhouding. Alleen Portugal doet het in Euro’s nog iets beter, maar is in verhouding met salaris toch weer duurder.
    Ja, benzine, vlees, drank, sigaretten, chocolade zijn bij de Lidl/Aldi in DLD dan misschien goedkoper, maar all-in-all is het qua supermarkt prijzen in NL beter dan menigeen denkt. De concurrentie en duopolie (Jumbo-AH) is daar oorzaak (debet) aan. Leveranciers, producenten maken hier weinig winsten. 35 jaar geleden kosten een liter pak melk 1,24 gulden, nu is die prijs teruggerekend naar gulden 1,95…. nog geen 50% duurder dus…. 35 jaar later. Ik moet er niet aan denken dat mij salaris in die 35 jaar maar 50% gestegen zou zijn……

  • Berry zegt op

   Tja, hang ervan af welk standpunt je inneemt over alcohol gebruik.

   Ben je anti-alcohol, moet de belastingen zo hoog worden dat niemand nog alcohol verbruikt. Voor anti -alcoho is iedere druppel alcohol des duivels en bestaat er geen goede wisky of wijn.

   Ben je pro-alcohol, is iedere cent tax/accijns teveel.

   Je kan dezelfde vergelijking maken met een pakje sigaretten.

   De productie prijs is minimaal, maar je betaalt, zeker in Europe, enorme bedragen enkel en alleen veroorzaakt door tax/accijns.

   Of gelijk enkele dagen terug de discussie over de KFC en McDonaldsen van deze wereld.

   Om het verbruik ervan in te perken is een mogelijke optie een vet taks.

   Liefhebbers van deze produkten stijgeren, maar tegenstanders dromen van zulk een hoge tax dat het verbruik zal kelderen.

 2. Tak zegt op

  China en Hong Kong hebben 8 jaar geleden de invoerrechten op wijn drastisch verlaagd.Thailand deed precies tegenovergestelde. Ze zouden beter de accijns verhogen op de spiritus zogenaamd Lau Kao waar menig Thaise kerel rond zn 40ste zich aan doiod drinkt.

 3. Jacobus zegt op

  Over het algemeen drink ik graag een glas wijn, maar niet in Thailand. Een simpele fles Australische wijn is in Thailand ongeveer 4 keer zo duur als in Nederland. Terwijl het transport naar Nederland ongetwijfeld meer kost dan naar Thailand. Komt bij, dat ik de ambiance niet echt prettig vind om wijn te drinken. Het smaakt me niet zo bij de pittige Thaise gerechten.

  • Alexander zegt op

   Beste Jacobus.
   Wijn drink je bij pastagerechten of andere, maar bij gekruide gerechten zoals de Thaise keuken heeft, daar drink je water bij.
   Een lekker glas wijn drink je ook meestal als je relaxed, of sociaal met iemand vertoef, tv kijkt of anderzins.
   Maar in Thailand kun je echt wel lekker wijn drinken, ook de 3, 5, of 10 literpakken van verschillende merken zijn lekker en betaalbaar.

   • TAK zegt op

    Rode wijn past prima bij pittige gerechten en witte wijn
    bij vis. Wijn zit nooit in pakken. Dat is druivensap aangemengd
    met alcohol en heeft niets met wijn te maken.

    • Erik zegt op

     Wijn nooit in zakken, TAK? De Thaise ‘wijn’ mogelijk maar de internationale merken gaan net zo goed in pakken als in flessen. Trouwens, ook in NL gaat wijn vaak in 3-L en meer pakken en daar is niets mis mee.

   • Patrick zegt op

    De 5 en 10 liter pakken kocht ik voorheen regelmatig maar sinds de schandalige verhoging zijn die pakken verdwenen en zijn er alleen nog maar 3 liter pakken en kleiner te verkrijgen.

 4. Erik zegt op

  En is dit om de consumptie van alle alcohol te verlagen of om de consumptie van het lokaal gebrouwen gele vocht te bevorderen? Goede wijn is duur in Thailand en krijgt er straks nog een een sticker bovenop: alleen voor farang en rijke Thais.

 5. Marc zegt op

  Geen goede evolutie vind ik , als ze het toerisme willen aanwakkeren doen ze daarmee het tegenovergestelde !

  • lessram zegt op

   Zou er ook maar 1 toerist thuisblijven omdat een glas wijn in Thailand 12 euro kost in plaats van 3 euro?

 6. Johnny BG zegt op

  Importheffingen zijn er om een eigen markt te beschermen maar qua wijn gaat het nergens over. Wijn is waarschijnlijk koloniaal en lao khao is voor losers. Komen we uit dat bier en blended troep de norm is en toevallig het terrein van de grootverdieners. Het laat zien zoals ze het zouden willen zien 😉

 7. Henk zegt op

  Volvo bijvoorbeeld, elk type kost meer dan 1 miljoen baht meer dan in Nederland! Hoe stimuleer je de economie?

  • Louis1958 zegt op

   Henk,

   Ik veronderstel dat dit waarschijnlijk een Franse wijn is uit de Bourgondië?
   Dan is die meerprijs toch net iets téveel.

   • Hanzel zegt op

    Volvo is een (nu Chinees, onder Geely) automerk, ze verkopen geen wijnen. Dezelfde redenering vervalt hier echter, er zijn maar weinig mensen die Thailand mijden vanwege de dure Volvo’s. Hetzelfde geldt voor de wijnen. Dat zijn geen toeristenlokkers, althans niet voor Thailand.

    En waarom zouden toeristen naar Thailand komen voor de Australische of Franse wijnen? Niet dus, die toeristen bestaan niet. Ik denk ook niet de Thailand zich op de kaart zal zetten als wijnland, maar als ze dat wel doen kan wat protectionisme helpen om de lokale wijn wat aantrekkelijker te maken, financieel dan.

    • Louis1958 zegt op

     Henzel,

     Ik heb al een paar keer een fles ‘Thaise’ wijn aangekocht. Niet te drinken. Een fles azijnwater smaakt nog beter. Als ze hun eigen wijn verkoopbaar willen maken dan zal de kwaliteit ervan drastisch moeten verbeteren.

    • Louvada zegt op

     De meeste Thaise wijnen zijn niet te drinken, en de enkelen die er bestaan zijn zo duur als dat je een buitenlandse koopt, bijgevolg is het een schande dat ze zoveel taks opleggen. De meeste goede buitenlandse wijntjes in kartons mijn niet meer te krijgen. De Thaise staat wil dat ze hier toekomen in tankcontainers om hier dan op kartonnen boxen worden gevuld. De meeste wijnexporteurs weigeren want verdenken hun dan van toevoeging van Thaise wijnen. Tot zover…mijn informatie.

  • Cornelis zegt op

   ‘Hoe stimuleer je de economie’, vraag je? Nou, in de ogen van de Thaise regering o.a. door via protectionistische, extreem hoge invoerrechten te bewerkstelligen dat een autofabrikant die auto in Thailand gaat bouwen, of minstens assembleren……..
   Vele in economische ontwikkeling zijnde landen kiezen voor dit model.

   • Jos Breesch zegt op

    Hoe verklaar je dan dat bv een Honda HRV die in Thailand gemaakt wordt, meer kist dan een geïmporteerde in België?

    • Cornelis zegt op

     Relatief hoge invoerrechten op de geïmporteerde delen – wel veel lager dan de tot 300% oplopende rechten op de invoer van complete auto’s maar toch vele malen hoger dan in de EU, en ook nog een 35% binnenlandse accijns op autos. Plus een ‘interior tax’ en dan over het geheel nog 7% BTW.

   • Hanzel zegt op

    In het Westen doen we niet anders. Het enige verschil is dat wij tal van handelsverdragen hebben waarmee we bilateraal en multilateraal tarieven schrappen. Waar Europa een handelsverdrag met Japan heeft geldt dat (volgens mij) niet voor Thailand (noch met de EU, noch met Japan). Daarnaast is de EU een veel groter blok wat op zichzelf al een multilaterale vrije handelszone is. Thailand zou eenzelfde beleid kunnen voeren met buurlanden, maar zoiets is lastig op te zetten vanwege de handhaving.

    • TheoB zegt op

     Hanzel,

     Thailand voert min of meer hetzelfde beleid met buurlanden dmv. de Association of Southeast Asian Nations (ASEAN). De 10 ASEAN-leden zijn Brunei, Cambodja, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, Philippijnen, Singapore, Thailand, Vietnam.

     https://en.wikipedia.org/wiki/ASEAN

     • TAK zegt op

      In Filipijnen kost dezelfde flessen wijn minder dan helft als in Thailand

    • Cornelis zegt op

     Met de buurlanden – de overige 9 ASEAN landen – heeft Thailand een vrijhandelsverdrag. Als ASEAN-lid participeert Thailand ook in de vrijhandelsverdragen met India,Zuid-Korea, Japan, China, Australië en Nieuw-Zeeland. In het algemeen gaan deze verdragen qua ‘dekking’ and tariefreducties lang niet zo ver als de handelsverdragen die de EU afsluit

 8. Bert zegt op

  Een fles wijn in de winkel is behoorlijk prijzig tov NL, maar bestel je die zelfde fles in een restaurant dan is ie vaak maar 150-200 Thb duurder dan in de winkel. In NL dronken wij meestal Jacob’s Creek en die drinken we in TH alleen nog maar bij speciale gelegenheden. Als er veel wordt gedronken hebben we meestal Peter Vella. Die zakken van anderhalve liter. De eerste glazen zijn misschien niet zo lekker, maar na een glas of 5-6 proef je toch het verschil niet meer 🙂

  • Louvada zegt op

   150-200 THB duurder…. u bedoeld de aankoopprijs x3 zeker. Voorbeeld : sommige restaurants vragen voor de Chile wijn in flessen, (aankoop in Makro of Shoppingcenters 400 THB) meer dan 1000 THB, mij niet meer gezien hoor, ze proberen zo hun inkomsten op te schroeven een absolute verkeerde beslissing.

   • lessram zegt op

    Wel eens een glas coca cola in een restaurant vergeleken met de prijs in de Makro? Dat is echt wel meer dan de 250% die je noemt bij Chile wijn. (400 -> 1000)

  • TAK zegt op

   Je gaat zeker niet vaak in een goed restaurant eten.
   In Thailand gaat de wijn vaak 3 tot 5 keer over de kop.

 9. Geert Richter zegt op

  Advies aan de diverse regeringen. Verhoog de accijnzen van rijst uit Thailand. Kijken hoe snel de prijs op wijn etc. naar beneden gaat.

 10. TAK zegt op

  Rode wijn past prima bij pittige gerechten en witte wijn
  bij vis. Wijn zit nooit in pakken. Dat is druivensap aangemengd
  met alcohol en heeft niets met wijn te maken.

  • lessram zegt op

   Aangeleerd…. vis-wit …. vlees-rood,
   en aldus jou pittig-rood
   De logica ontgaat me geheel.
   Bij pittig wil je blussen, en dat ga je niet met wijn doen. Dat doe je met bier of gewoon water

 11. Marinus zegt op

  Mijn Thaise vrouw betaald voor haar goed lopende kleine coffeeshop 600 bht per jaar aan belasting! Ik ben er van overtuigd dat ik als regelmatige wijn drinker, veel meer belasting betaal!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website