Het National Tourism Policy Committee (NTPC) komt met een voorstel om internationale reizigers een toeslag van 300 baht in rekening te brengen, waarvan 34 baht bestemd is voor een ziektekostenverzekering. De rest van het geld is bestemd voor het beheer van binnenlandse toeristische bestemmingen.

De maatregel stond al langer op de planning omdat nogal wat toeristen zich in Thaise ziekenhuizen laten behandelen maar geen geld hebben om de rekening te betalen en onverzekerd zijn.

Naar schatting bezoeken dit jaar 10 miljoen buitenlanders het land tegen vorig jaar 6,7 miljoen toeristen. Het ministerie van Toerisme en Sport moet het voorstel nog bespreken met het ministerie van Financiën en het kantoor van de Insurance Commission. Volgens permanent secretaris Chote van het ministerie van toerisme wil de NTPC dat de toeslag er dit jaar komt.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


Rating: 4.13/5. From 8 votes.
Please wait...

35 reacties op “Thailand wil 300 baht belasting invoeren voor internationale reizigers”

 1. Erik zegt op

  Een briljant idee! Maar wat levert het op? Wat zijn de verliescijfers door niet-verzekerde farang?

  Ik heb een link gevonden: https://asia.nikkei.com/Spotlight/Asia-Insight/Tourism-proves-hazardous-to-Thai-hospitals-financial-health

  Als die klopt is het jaarlijks verlies 600 miljoen baht dus maak van die 34 baht dan maar 60 baht en dan heb je de nooddekking afgedekt ervan uitgaande dat na het noodverband de farang huiswaarts keert.

  Maar als dan alles afgedekt is dan zal, neem ik aan tegen beter weten in….., de verplichte coronadekking wel vervallen én de verplichte dekking die iedere toerist van huis uit mee moet nemen. Toch? Of niet?

  En wat lees ik nog meer? “..De rest van het geld is bestemd voor het beheer van binnenlandse toeristische bestemmingen…” Wel, dan is dat ook betaald! Fijn, dan kan de verhoogde toegangsprijs voor witneuzen ook wel van de baan, toch?

  Kortom, een briljant idee dat Thailands toerisme een extra duwtje in de rug zal geven in deze moeilijke coronatijden.

  • peter zegt op

   Erik
   als het zo uitdraaid ben ik daar volledig mee akkoord , hopelijk hebben we die papieren voor die verzekering dan ook niet meer nodig maar dat valt nog af te wachten he , hen kennende.

  • PEER zegt op

   Ja, ik herinner me ook nog die oude airporttax.

   Maar om nu te zeggen dat de tax voor de schade is voor onverzekerde toeristen??
   Je komt Thailand níét in zonder ‘n uitdrukkelijke verzekering die álle ziekenhuiskosten dekt én bovendien nog vermeld dat je voor zeker 100.000 USD én im- en outpatient verzekerd bent.

 2. Ken.vuller zegt op

  Goed nieuws.
  Dat zal het tourism nog een extra boost geven.
  Wellicht kunnen ze nog een oxigene belasting heffen omdat falang hun schone lucht verbruikt.

 3. rob zegt op

  ik meen te herinneren dat ze dat 10 jaar geleden ook al deden .
  Toen moesten 500 bath betalen bij vertrek !!

  Weer een nieuwe melkkoe gevonden ??

  Gewoon doorberekenen op je ticket prijs en je merkt er niks van .

  wat is 300 bath op een vakantie van 3 maanden ?

  Nog even geduld hebben ,misschien augustus naar BKK

  Gr Rob

  • RonnyLatYa zegt op

   Inderdaad.
   Moest je een ticketje aan een automaat of een balie kopen in de luchthaven. Dat moest je 20 meter verder weer afgeven aan iemand voor je naar de veiligheidscontrole ging. Was eerst 200 of 300 Baht en daarna 500 Baht.
   Gaf soms problemen want personen die dit niet wisten hadden hun laatste Bahts dikwijls opgekocht, opgedronken, als tip of aan hun vriendinnetje gegeven….
   Konden dan weer speciaal geld gaan wisselen voor zover ze er nog hadden natuurlijk….

   Maar dat was toen een luchthaven taks dacht ik die later in het vliegticket is verwerkt. En nog steeds is dacht ik.

   • Marc Dalle zegt op

    Was inderdaad de luchthaventaks welke nu in de prijs van je ticket zit. Dit bestond in heel veel luchthavens over de hele wereld, ook in Europa. Maar dat is iets geheel anders. Luchthaventaksen betaal je nog steeds via de aankoop van je ticket, waarvan de vliegtuigmaatschappij dit dan vereffent met de luchthavens. Die voorgestelde taks waarvan sprake heeft daar niks mee te maken. Het is een zoveelste aanzet om farangs het geld uit de zakken te jagen. Thai zouden dit trouwens niet moeten betalen in tegenstelling tot die vroegere ter plaatse geïnde luchthaventaksen, die uiteraard voor iedereen golden. Akkoord 300 Thb is niet veel op een reis naar Thailand, maar het geeft opnieuw het onbehaaglijk gevoel en de afkeer van “hier begint de tourist trap weer”. Dit dan in combinatie met alle opgelegde “farang” prijzen her en der, die in enkele gevallen kunnen oplopen tot 20x de prijs voor de Thai, dan is het duidelijk hoe je daar wordt aanzien. Niet te verwonderen dat de doorsnee Thai je dan ook zo gaat bekijken. Slecht voor het toerisme en voor de reputatie van dit prachtige land.

  • Rob V. zegt op

   De vertrekbelasting is 700thb en automatisch in je ticketprijs verrekend. Het voorstel voor een aankomst belasting is ook al diverse keren gedaan. Of het nu wel doorgaat of het zoveelste proefballonnetje… we zullen zien. Als het zoals voorgaande keren gaat horen we hier met een paar dagen niets meer van. Komt het over een aantal maanden of een jaar weer uit de bureaula zoals menig ander voorstel.

   De bezwaren zijn ook al vaak langsgekomen: waarom verzekerde mensen mee laten betalen voor mensen die geen verzekering van een paar euro willen afsluiten? Wat dan omtrent het dubbelprijzen systeem etc. Knip, plak, knip plak en zo gaan we door.

   Op airportsuvarnabhumi .com stond deze tekst maar die website is uit de lucht:
   ” Suvarnabhumi International Airport Departure Tax (Bangkok International Airport Departure Tax) = 700 Baht Since February 1, 2007 the 700 Baht international..”

  • Siam zegt op

   Die 500 baht bij vertrek was luchthavenbelasting, dat betaal je nog steeds maar zit nu in de prijs van je ticket

  • dirk zegt op

   Die 500 baht was “airport”tax”

   300 baht op 3 maanden is +/- 10 Euro per persoon, reken maar uit wat dat opbrengt bij volle vliegtuigen.

   Ik heb een klein vermoeden dat de spaarpot van prayut behoorlijk leeg raakt.
   China lacht hun uit met de rijstcontracten dus zoeken ze andere bronnen.

   • EDDY zegt op

    De farang betaalt al 5 keer meer aan de ingang
    Nu proberen ze het nog duurder te maken
    Weer minder toeristen …..

 4. Jan zegt op

  Moderator: Wij hebben jouw vraag geplaatst als lezersvraag. Volgende keer graag het contactformulier gebruiken.

 5. Pieter zegt op

  Was vroeger ook, ik dacht 500 B, maar dan bij vertrek.

 6. Jos zegt op

  ik betaal het graag om weer naar Thailand te kunnen reizen

 7. Joseph zegt op

  En niet te vergeten er komen dit jaar naar verwachting aanmerkelijk meer toeristen. Volgens dit bericht 50 % meer toeristen. maar liefst 3,3 miljoen meer dan verleden jaar. Corona of geen Corona, gewoon positief blijven denken moet je de Thaise autoriteiten toch nageven.Of … is dit bericht in de Bangkok Post een publicatie uit 2009?

 8. Marc zegt op

  Zo langzamerhand lijken het door paniek gestuurde dwazen. Ik ben bang dat de zin voor vakantie in Thailand hierdoor niet wordt aangewakkerd.. Natuurlijk stelt THB 300 niets voor, maar het gebaar past niet in deze tijd, en de extra heffing, hoe klein ook, zou wel eens averechts kunnen werken..
  Heb hier weinig begrip voor in deze tijd.

 9. johank zegt op

  @Rob

  300 Tbh (3mnd of 3 weken maakt niet uit)
  Vliegtax €7.45
  luchthavenbelasting op ticket naar Bangkok ±€250
  …. tax
  Betalen we niet te veel tax voor al die poppetjes op die “hoge posities”?

 10. Ewoud zegt op

  Waarom klagen , de toeristenbelasting is in Europa veel hoger

 11. Willem zegt op

  Toerist of toch op basis van iets anders dan een toeristen visum of visum vrijstelling in Thailand? Thailand kennende zal er straks alleen naar het feit gekeken worden dat je buitenlander bent. Ala 2priceThailand. Iedere farang betaald.

 12. tjerk zegt op

  Ik kan me niet voorstellen dat je zonder vezekering op vakantie gaat . Zouden er echt nog veel mensen zijn die dat dan niet doen . Wel moest ik een verklaring meenemen naar de Thaise ambasade dat ik verzekerd was voor 3 maanden . Maar misschien voor een korte vakantie doen ze dat niet . Onbegrijpelijk maar ok .

 13. Jan S zegt op

  Zijn er dan zoveel TOERISTEN die in hun thuisland geen goede ziektekosten verzekering hebben?
  Hebben ze ook geen reisverzekering ?

  • adje zegt op

   Inderdaad zijn er heel veel toeristen zonder verzekering. En denk je dat al de expats die in Thailand leven een verzekering hebben? IK ben met Thaise getrouwd en overweeg ook om me te vestigen in Thailand zonder verzekering. Reden? het is bijna niet te betalen. Ik ben 66 en moet voor de verzekering al meer dan € 500 per maand betalen. Dan blijft er weinig over van aow van € 850 en pensioentje van € 400.

   • Lung addie zegt op

    Beste adje.
    ik ben ook over de 65 en heb wel een verzekering hier met een voldoende hoge dekking. Ik betaal bij mijn THAISE verzekeraar 45.000THB per JAAR. Dat is wel wat anders dan 500Eu per maand. De naam van de verzekering is THAILIFE.

    • Cornelis zegt op

     Thailife is een van de grootste Thaise verzekeraars, met vele honderden kantoren door het hele land. Mijn partner runt een regionaal salesteam voor Thailife. Aan mij heeft ze overigens nog geen verzekering kunnen – of hoeven – verkopen: tot nu toe volstaat mijn reguliere Nederlandse zorgverzekering. Daarbij is het nog maar de vraag of ik nog tegen redelijke voorwaarden zou kunnen ‘instappen’.

   • Han zegt op

    Genoemde bedragen voor verzekering in Thailand zijn wel heel erg overdreven. Zou zeggen een verzekering tussen 5 en 6.000 euro per jaar. Er zijn echt wel beter betaalbare Thaise verzekeringen!

   • Erik zegt op

    De premie is afhankelijk van de maatschappij, van jouw leeftijd, van jouw medisch verleden en van de dekking (zoals in- of outpatient) die je wilt. Het is in bijna alle gevallen strikt individueel bepaald dus vaak gehoorde opmerkingen als ‘er is wel iets goedkopers te vinden’ is een goede wens maar geenszins realiteit voor iedereen.

 14. Hua zegt op

  De 500 baht die je jaren geleden bij vertrek moest betalen is toen al in de ticketprijs er werkt.
  Ik herinner mij nog dat ik onenigheid had bij vertrek.
  In oude tickets was de prijs nog niet verwerkt en later aangeschafte exemplaren wel.

 15. Hua zegt op

  Beste Rob,

  Ik herinner mij nog dat ik onenigheid had bij vertrek.
  In oude tickets was de prijs nog niet verwerkt en later aangeschafte exemplaren wel.

 16. Marc Dalle zegt op

  Het houdt in Thailand nooit op met het uitmelken van de farang (toerist of niet). Er is altijd wel een drogreden om het geld van toeristen binnen te rijven. Nationale parken, toegangsgelden, sommige vervoerstrajecten, allerlei administratie tegen uiteraard vergoeding, enz. Het stoot er menige reiziger en langverblijver aardig tegen de borst. Het imago wordt er niet beter van

 17. Ger-Korat zegt op

  Over de schatting van het aantal toeristen: afgelopen November waren er 3065 buitenlandse toeristen welke aankwamen in Thailand. Nou van dit handjevol zullen de meesten wet een toeristenvisum gebruiken om naar hun vriendin te gaan want een andere mogelijkheid is er niet als je niet getrouwd bent, merendeel zijn dan ook geen echte toeristen,. Blijft van de voorspelling van 10 miljoen toeristen voor 2021 volgens mij maar een 50.000 over en idem voor 2022 want zolang er nier gevaccineerd is blijven grote groepen ouderen kwetsbaar voor een Covid-19 besmetting. En laat ze nu ook een vaccin van Sinovac uit China gebruiken welke alleen voor de leeftijd van 18 tot 60 jaar wordt aangeraden en dan ook nog eens effectief is van 50% (volgens Brazilië) tot 64% (Indonesië) en publiceert China een test niet eens. Als ze in Thailand zo doormodderen komt er ook in en na 2022 geen verbetering in de aantallen toeristen want als er ondanks de vaccinaties toch een groot gedeelte van de bevolking kwetsbaar blijft (de 60-plussers) houdt je de kans op massale corona-uitbraken en dat betekent dat het toerisme niet zoals voorheen kan terugkeren maar men vast blijft zitten aan een quarantaine.

  link over de november aantallen:
  https://www.reuters.com/article/us-thailand-economy-tourism/thailand-records-3000-foreign-tourists-in-november-as-ban-eases-idUSKBN2920EA

  en een link over het Chinese vaccin:
  https://www.nrc.nl/nieuws/2021/01/15/chinas-plan-voor-hulp-arme-landen-loopt-stroef-a4027639

 18. adje zegt op

  Ik denk niet dat ze 10 miljoen toeristen halen dit jaar. In 2019 was het nog 60 miljoen. 300 bath toeristen belasting is niet mis mee. Wat is nu € 8,25 op de totaalkosten van de vakantie. Kijk wat je Nederland wel niet betaald bij 1 overnachting.

 19. p.hofstee zegt op

  hoe zorg je ervoor dat je geen toeristen in je land krijgt [zo dus.]

 20. T zegt op

  Het grote toeristen een poot uit trekken spel voor de reeds misgelopen inkomsten is schijnbaar al begonnen ( en ik denk niet dat het bij Thailand blijft hoor )

 21. Mister BP zegt op

  Slechte gedachte. Je kunt toeristen niet blijven uitmelken. Alle entrees zijn al 10 keer zo duur voor toeristen en nu dit. Na 19 zomervakanties heb ik steeds minder behoefte om naar Thailand te gaan. Het gevoel welkom te zijn, heb ik steeds minder. En er zijn nog genoeg mooie Aziatische landen te bezoeken.

 22. Erik2 zegt op

  Wat een drama als ik veel van de reacties hier mag geloven, het wordt erg rustig als velen hierdoor niet meer naar TH gaan. Er valt me 1 reactie op, die van Ewoud en hij heeft helemaal gelijk, in NL betaal je gemiddeld €2 toeristenbelasting per nacht. Lijkt me voor een vakantie van 3-4 weken of langverblijf opgeteld een stuk duurder dan in TH, dus ….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website