De Thaise overheid heeft besloten dat het gebruik van bitcoin en andere cryptovaluta als betaalmiddel per 1 april verboden is. Het aankopen van cryptovaluta mag wel.

De Security and Exchange Commission (SEC) van Thailand heeft laten weten dat het bitcoin als betaalmiddel met ingang van april verboden is. De reden die door de SEC en de centrale bank, de Bank of Thailand, in een statement wordt opgegeven is dat het risico voor de stabiliteit van het financiële systeem te groot is. Daarnaast worden consumenten en bedrijven door de maatregel beschermd tegen de extreme koersschommelingen van cryptovaluta, ‘cyberdiefstal’, het lekken van persoonlijke gegevens en kan cryptovaluta gebruikt worden om wit te wassen.

De BOT benadrukt dat het alleen om betalingen met cryptovaluta gaat. Kopen, handelen en bezit van bitcoin of andere cryptovaluta blijft mogelijk zonder de wet te overtreden. Eerder deze maand werd het besluit genomen dat handel op door de overheid goedgekeurde cryptobeurzen tot 2023 vrijgesteld is van het normaal geldende BTW-tarief van 7%. De twee besluiten in maart zijn onderdeel van de plannen om de cryptosector te reguleren, zoals in januari bekend werd gemaakt. Er is daarnaast een ultimatum gesteld aan de personen en bedrijven die de regels overtreden. Zij hebben tot 30 april de tijd om aan de nieuwe regels te voldoen.

Commerciële banken worden ook beperkt in de handel in crypto

Thailand zal ook de rol van commerciële banken in de digitale activahandel beperken om hen te beschermen tegen onvoorziene risico’s, aldus een functionaris van de centrale bank. De Bank of Thailand (BoT) zei eerder deze week dat banken hun investeringen in bedrijven met digitale activa, waaronder crypto-uitwisselingen, moeten beperken tot 3% van hun kapitaal. Elke investering die in de sector wordt gedaan, moet via eenheden gebeuren om het vertrouwen van deposanten en het banksysteem te beschermen.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 5 votes.
Please wait...

24 reacties op “Thailand verbiedt cryptovaluta als betaalmiddel”

 1. lomlalai zegt op

  Goed besluit, er is best wel een risico dat er/alle cryptomunten op een bepaald moment helemaal niets meer waard zijn. Ze zijn uit het niets gecreëerd en hebben geen onderliggende waarde. (Monopolygeld, zoals een financieel expert een tijdje geleden zei)

  • Rob V. zegt op

   Banken creëren vandaag de dag geld (dollars, euro’s etc.) uit het niets, simpelweg door een lening uit te geven. Dat geld bestond eerst nog niet, maar met het aanmaken van de lening en dus de belofte om die lening terug te betalen, maakt dat er betalingsverplichting en dus geld uit het niets ontstaat. Op Youtube zijn filmpje te vinden die wat beter uitleggen hoe valuta en banken werken. Maar okay, banken lenen niet zonder enige beperking dus staat er toch deels iets tegenover de reguliere valuta. En het maken er van kost veel computer(reken)capaciteit en dus veel energie en dus schadelijk voor het milieu. Crypto lijkt meer op de aandelenbeurs, als iedereen achter een bepaalde munt aan zit gaat het lijntje omhoog, maar als men er massaal er vanaf wil dan duikt het flink de diepte in. En zolang de gewone economie er niet op bouwt kan dat diepte punt terug naar nul zijn.

  • R. zegt op

   Dat heet speculeren (is niet hetzelfde als beleggen).
   Zie het als gokken. En zoals we allemaal weten, kan men met gokken flinke winst behalen, maar ook alles verliezen 😉

   Waar kan men dan allemaal op speculeren (gokken)?
   Aandelen, grondstoffen, indexfondsen, valutapare, CRYPTO’s, enz. enz. enz.

   Maar waarom wil Thailand (en andere landen) nou net crypto’s aan banden leggen en niet de rest?
   De fiscus kan n.l. nagaan hoeveel geld iemand bijvoorbeeld op zijn bankrekening heeft staan. Maar de fiscus kan niet nagaan hoeveel bitcoins iemand in zijn ‘crypto wallet’ heeft.

   Voelt u hem aan?
   De belastingdienst (zij het in NL, Belgie, Thailand, wherever) is doodsbang voor crypto’s (bijv. bitcoin), want dan verliezen ze de controle over wat ze wel en niet kunnen graaien van de hardwerkende bevolking.

   😉

  • Martin zegt op

   Zelfde risico heb je met aandelen en obligaties, die zijn ook niet beperkt in verhandeling….

  • Jos zegt op

   Beste lomlalai, misschien moet je je dan maar eens wat verdiepen in deze materie. Ik ben er zo goed als zeker van dat cryptomunten niet gaan verdwijnen, integendeel zelfs.

   Misschien kan je me eens uitleggen waaruit de huidige valuta ontstaan is. Ooit bestond er geen geld en werd er geruild. Dan werd ‘het geld’ uitgevonden en werd dit als betaalmiddel aanvaard. Nu hebben zo goed als ALLE landen gigantische schuldenbergen en wordt er geld bijgedrukt als zoete broodjes. Wat is de onderliggende waarde van het geld? Juist … maar goed, ieder zijn meug zolang er maar geen onwaarheden verkondigd worden.

   Misschien nog dit, goud heeft effectief waarde, de rest (harde valuta) is een grote luchtbel. Eer doen in de financiële kringen heel wat geruchten de ronde dat er een globale ‘reset’ op handen is omdat de huidige situatie niet vol te houden is. Wait and see …

  • Sjaak S zegt op

   En waarop is het fiat geld gebaseerd? Welke intrinsieke waarde hebben de papierbriefjes die je gebruikt en denk je dat er bij een overboeking van Nederland naar Thailand iemand met de snelpost jouw Euro’s naar Thailand brengt? Of wordt het digitaal gedaan (crypto??). En kom me niet met het verhaal dat ergens goud ligt als tegenwaarde. Dat is al vele jaren geleden afgeschaft. Wat jij hebt is slechts de belofte van je regering en bank die zegt hoeveel jouw Euro waard is.
   De waarde van de Euro en de Dollar zijn in de laatste jaren flink gekelderd. Crypto en met name de Bitcoin is sinds zijn bestaan vele malen in waarde gestegen.
   Echter waar ik het wel mee eens ben is dat crypto als betaalmiddel niet geschikt is, vanwege de volatiliteit. Je zou het wel als een van je assets kunnen aanschaffen en op lange termijn je winst ogen. Of als je te vroeg bent met verkopen je verlies. Het is niet bepaald iets voor mensen die zekerheid willen hebben. Daarom vind ik het besluit van de regering acceptabel.

   • ruud zegt op

    Overheidsgeld heeft de stabiliteit van het land als garantie.
    Als de overheid zijn beloften niet nakomt, stort de hele economie, en daarmee de hele samenleving in elkaar.

    Bij de cryptomunten heb je geen enkele garantie dat je daarmee voor altijd goederen zult kunnen kopen.
    Er is ook geen enkele verplichting om die munten te moeten accepteren als betaling.

 2. R. zegt op

  Dit is infacto een ban op crypto’s/bitcoins.
  Ze willen crypto’s kapot krijgen.

  Wat bedoel ik daarmee te zeggen?
  ‘Fiat’ geld (euro, dollar, thai baht enz.) representeert een bepaalde waarde die we allemaal met elkaar hebben afgesproken.

  In principe wanneer u 1000b in handen houdt is dit niet meer dan een stukje papier (zie het als een veredeld stukje toiletpapier).

  Maar wat geeft dat stukje papier met het getalletje 1000 erop nu waarde?
  Nou, we hebben met ze allen afgesproken dat je dit stukje papier kunt ‘inruilen’ (betalen) voor van alles en nog wat (voedsel, goederen, diensten enz. enz.). Hiermee geeft men aan dit stukje papier met het getal 1000 erop waarde.

  Zo is het ook met crypto’s/bitcoins. Bitcoins hebben ook waarde want je kunt er iets mee kopen of verhandelen.

  Maar wanneer men cryptovaluta gaat verbieden als betaalmiddel dan verliest deze cryptovaluta ook haar waarde (is dan niks meer waard, want je kunt er niks mee kopen).

  Waarom wil bijv. Thailand crypto’s als betaalmiddel verbieden (wat dus eigenlijk een totale ban inhoudt)?

  Simpel. De belastingdienst kan wel controleren hoeveel centjes u op uw bankrekening heeft staan, maar kan niet controleren hoeveel bitcoins u in uw ‘bitcoin wallet’ heeft.

  😉

  • Johnny BG zegt op

   “De BOT benadrukt dat het alleen om betalingen met cryptovaluta gaat. Kopen, handelen en bezit van bitcoin of andere cryptovaluta blijft mogelijk zonder de wet te overtreden”

   De gokker, speculant of belegger kan zijn goddelijke gang gaan en zal eventuele winst moeten aangeven als inkomen voor de inkomstenbelasting. Thailand kent geen vermogensbelasting op geld wat op een spaarrekening staat dus klinklare onzin dat de belastingdienst wil weten hoeveel er op een rekening staat.

 3. Luit zegt op

  Sommige zijn er op tijd mee begonnen en weer vertrokken, blijft een onbetrouwbaar ruilmiddel, een handige hacker en weg zijn je “munten”.

 4. Wim Doeser zegt op

  Wat is de onderliggende waarde van de EURO e USD. Heet niet voor niets fiat geld. En maar bij blijven drukken en opkopen om ze dan in omloop te brengen. Hans Kazan is er niets bij. Dat heet inflatie creëren.

 5. Eric Donkaew zegt op

  Ik ben zelf daytrader op de internationale effectenbeurzen, maar moet niets hebben van cryptovaluta. Het is inderdaad gebakken lucht en het was beter geweest om ze vanaf het begin te verbieden. Inmiddels is het wat lastig natuurlijk om dat te doen.

  Van de Beer Garden in Pattaya weet ik dat je er met bitcoins kon betalen. Dat kan dus vanaf 1 april (geen grap neem ik aan) niet meer.

  • Johan 2 zegt op

   Als Thailand niet mee gaat in de Bitcoin wereld snijden ze zich zelf in de vingers. Ze begrijpen niet dat Bitcoin de race uiteindelijk gaat winnen. Het is het meest perfecte geld dat ooit heeft bestaan. Het is volatiel, dat klopt. Maar dat komt juist door day-traders zoals jij zelf!

   Men kan de volatilieit neutraliseren door gespreid in te kopen. Thailand en China begrijpen Bitcoin gewoon niet. Ze zullen het pas door hebben als de prijs per Bitcoin 500.000 Dollar is.

   • Eric Donkaew zegt op

    Johan 2
    Nou, het meest perfecte geld… Het wordt vaak in verband gebracht met belastingontwijking, -ontduiking en criminaliteit. Ik merk dat veel regeringen ermee in hun maag zitten en het eigenlijk liever hadden willen verbieden.
    Persoonlijk heb ik toch nog wel principes en blijf cryptocurrency gebakken lucht vinden. Als aandeelhouder -ook al heb je die aandelen maar heel kort- ben je mede-eigenaar van een bedrijf en mag je zelfs op aandeelhoudersvergaderingen je zegje komen doen. Ik vind dat toch wel chique.
    In hefboomproducten handel ik trouwens ook niet. Obligaties zijn me te saai en leveren te weinig op. Aandelen zijn net volatiel genoeg om voor mij leuk te zijn. Een echte gokker ben ik zeker niet, ik houd me consequent aan mijn eigen systeem, schakel emotie uit en dat gaat goed.

    Overigens zijn daytraders als het gaat om volatiliteit niet leidend, maar volgend.

  • Johan zegt op

   Dag Eric,

   Ik ben zelf ook redelijk actief in het daytrading. Ben je eventueel geïnteresseerd om wat ideeën uit te wisselen. Stuur me gerust een mailtje (futures DOT trading61 @ gmail DOT com). Laat gerust iets weten.

   Bedankt.

   • Eric Donkaew zegt op

    @Johan
    Ik ben enigszins actief op de Facebookpagina Beleggen. Daar wordt een en ander uitgewisseld.
    De sfeer is daar een beetje anti-daytrading, maar dat vind ik niet zo erg.

    • Johan zegt op

     Beste Eric, ik behoor tot de gelukkigen zonder een Facebook account. Dus langs deze weg zal het helaas niet lukken.

    • Kris zegt op

     Ik zou ook graag wat willen kibbelen over daytraden omdat ik daar ooit eens mee bezig was.

     Het is spijtig Eric dat je hier met veel tromgeroffel komt aankondigen dat je “daytrader op de internationale effectenbeurzen bent” en als men vraagt als je wat informatie wilt uitwisselen per email je ons doodleuk doorverwijst naar een Facebook pagina met duizenden leden. En het ergste is dan nog dat je zelf zegt dat men daar anti-daytraden is.

     Als Thailand gepensioneerde zijn alle wegen goed om elkaar eens wat beter te leren kennen, maar ik heb de indruk dat je waarschijnlijk niets kwijt wilt over je hobby.

     Ik hoop dat ik het bij het verkeerde eind heb en wie weet ben je toch bereid om ons toe te laten in de wondere wereld van het traden. En wie weet heb ik er een vriend bij met dezelfde interesse.

     • Eric Donkaew zegt op

      @Kris
      —————————————–
      TB is niet het gewenste platform hiervoor, ik weet dat de moderator niet van offtopic disussies houdt. Eigenlijk is het toch het beste om ergens een ‘groepje’ op te zoeken met mensen met dezelfde belangstelling. DIe zijn er genoeg, ik noemde alleen de FB-groep. Overigens houd ik me aanbevolen voor zo’n groepje, maar ik ga ‘m niet aanmaken.
      Wel een beetje een negatieve ondertoon van je, ‘met het ergste is nog…’, maar goed.

      @Johan
      —————————————-
      FB is gratis en je kunt het zover afschermen als je zelf wilt. Je kunt zelfs vrijwel onzichtbaar zijn, dus zonder vrienden, volgers en zo. Ik kan lezen en schrijven met FB, beheer drie groepen en een themapagina, maar daar wil ik het bij laten.

 6. Karel van der Bijl zegt op

  Belachelijk besluit en zal in de nabije toekomst zeker teruggedraaid worden … En @lomlalai, neem de moeite je kennis te vergroten aangaande crypto, dan zul je ook zeker terugkomen op jouw opmerking; abonneer je b.v. op het Youtube kanaal AltcoinDaily … dan zul je zien dat zelfs bedrijven als Exxon en Morgan Stanley en KPMG er inmiddels aangepast over denken …

 7. KhunTak zegt op

  Ik zal mijzelf geen expert noemen, maar er is natuurlijk meer aan de hand.
  Als zelfs al een aantal landen het al motiveren en er zelf veel van kopen, BTC, internationale banken, grote multinationals dit voorbeeld volgen, dan moet er toch meer aan de hand zijn.
  Het is niet een stabiele markt en dat geldt ook voor de aandelenmarkt.
  Het systeem waar o.a. BTC op draait is natuurlijk geweldig.

  • ruud zegt op

   Met aandelen ben je eigenaar van een (deel van) een bedrijf.
   Met Bitcoins ben je eigenaar van een aantal enen en nullen in een computer.

   • Martin zegt op

    Vertel dat verhaal aan de aandeelhouders van o.a. Enron

   • Johan zegt op

    Beste Ruud, als je weinig van beleggen afweet dan verwacht ik wel zulke reacties.

    Ik was ooit aandeelhouder (relatief groot bedrag) van een grote staatsbank in België. De vrijdagavond werd het weekend ingezet, tot dusver geen vuiltje aan de lucht. De regering besliste in het weekend om de aandelenhandel te schrappen tot nader bericht. Wanneer de aandelen terug noteerden was ik meer dan 50% (het juiste bedrag weet ik niet meer …) van mijn geld kwijt en vooraleer ik het besefte was de koers in vrije val. Weg centen.

    Een 2de voorbeeld. Ik had weerom serieus geïnvesteerd in een aandeel (USA) met een groot toekomstig potentieel. Plots had men er niet beter op gevonden om ‘naked short’ te handelen in gigantisch grote aantallen (de kenners zullen wel weten waarover ik praat en dit is een verboden praktijk). Dit is het grootste bedrog van de aandelenmarkt ooit gekend in de USA waarover er nu nog rechtszaken lopen. Ik had weer pech om daar een pak geld te verliezen.

    Je ziet, eigenaar of niet van aandelen, dit is een even groot risico dan investeren in Crypto. Gelukkig overstijgen mijn winsten alsnog de verliezen die ik in het verleden gemaakt heb.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website