Thailand is een top 25 doelwit in de wereld als het gaat om cypberaanvallen met malware-infecties en Bangkok is een belangrijk doelwit van hackers in de Azië-Pacific regio, dat zegt het technologiebedrijf Microsoft.

De Thaise regering en overheidswebsites zijn ook belangrijke doelwitten, zoals blijkt uit de recente aanvallen van het internationale hacker collectief Anonymous. Deze aanval was een protest tegen de plannen van de regering voor een single gateway, waarmee de overheid internet in Thailand kan controleren.

Volgens schattingen van een expert zijn zeker 5 miljoen computers besmet met malware- en ransomware infecties. Deze vorm van cybercriminaliteit vormt een toenemende bedreiging voor Thailand. Naast particulieren zijn ook bedrijven de klos bij een infectie. Een verlies van gegevens kan leiden tot torenhoge kosten.

In Thailand wordt veel illegale software gedownload en gebruikt. In vrijwel alle gevallen is deze software besmet met malware die gebruikt wordt om computersystemen te verstoren, gevoelige informatie te verzamelen of toegang te krijgen tot private computersystemen.

Prinya Hom-Anek, secretaris van de Thailand Information Security Association, dringt er bij de regering op aan om snel een national strategie voor cyberveiligheid te ontwikkelen.

Bron: Bangkok Post – http://goo.gl/PDLysh


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “Thailand is een topdoelwit voor cybercriminelen”

 1. compuding zegt op

  Verleden week was ik nog in het Bangkok hospitaal in Phitsanulok, en daar werkte ze nog met Windows XP op de computers. Ook de Bangkok bank in Phitsanulok werkt met XP
  Wanneer je er wat van zegt halen ze hun schouders op

  Het interesseert ze gewoon niks

  • Khun Peter zegt op

   Het zou mij niet verbazen als het ook nog een illegale kopei is….

 2. geert zegt op

  Zelf al koop je nieuwe computers hier staat er illegaal windows en programmas op zeker de normaal hier in Thailand

 3. Cor van Kampen zegt op

  Als je hier een nieuwe computer komt zit er een copie in van Windows.
  Later krijg je daar problemen mee.
  Verder is het zo dat gebruikers van internet in Thailand te maken hebben met een zeer traag systeem.
  Ik betaal 1200 Bht per maand om het beste te krijgen. Absoluut brandhout.
  De laatste maanden helemaal.
  We moeten het er mee doen.
  Het is niet anders.
  Voor roze brillen. Het zal zeker in de eerste 10 jaar een derde wereldland blijven.
  Cor van Kampen.

  • Soi zegt op

   Koop je een nieuwe computer/laptop o.d. dan wordt je na installatie van het operating system bv Windows gevraagd je te registreren. Heb je een ilegale download of copy, dan is registratie niet mogelijk en daar krijg je ter plekke op je scherm bericht van. Verder is via instellingen- systeem volledig en direct in te zien welke windowsversie geïnstalleerd is. Tot slot: ik internet al jaren in TH via een vlot draaiend 3BB voor 631 b.mnd.

 4. Christiaan H zegt op

  Het was mij ook al opgevallen, dat veel bedrijven, waaronder ook ziekenhuizen nog Windows XP gebruiken. Het personeel hierover aanspreken heeft geen zin. De leiding heeft namelijk geen zin in de rompslomp van overgaan naar Windows 8 en/of 10.

  Als ik een nieuwe computer koop, maar zelf beschik over een Windows programma, dan wil de verkoper graag dat programma er voor jou opzetten, nadat men eerst een of meerdere keren een kopie had gemaakt.

 5. Sjaak S zegt op

  Mij werkt vorige week ervoor gewaarschuwd niet te internetbankieren met Thaise banken, omdat hun systemen erg gevoelig voor cyberhacking waren. Inderdaad heb telebankieren bij de Bangkok Bank, maar ik zal geen transacties maken. En kijk alleen maar als het hoognodig is. Liever ga ik even naar een ATM.

  Wat software betreft en computers: ik kom al meer dan 35 jaar naar Thailand. Ik heb de eerste CD’s met software hier gekocht (in Pantip Plaza), toen er nog geen internet bestond. Nog niet eens DVD’s en heb zo altijd heel goedkoop gekraakte software kunnen gebruiken.
  Nu download ik nog steeds software en gebruik mijn AVG antivirus om problemen te vermijden. Maar ik moet erbij zeggen, dat ik niet zoals vroeger veel download.
  Dat er hier in Thailand veel computers besmet zijn, ligt aan de Thaise mentaliteit door gewoon alle gevaar te negeren. Net zoals in het verkeer.
  Als je goed uitkijkt wat je download en je virusscanner is up to date, zul je weinig problemen ervaren. En als je er geen verstand van hebt…. vingers weglaten.

  • marcel zegt op

   Weet niet wie jou die ‘wijsheid’ heeft verteld maar Thaise banken zijn net zo veilig / onveilig als alle andere banken. Gebruik het al 15 jaar en nog nooit problemen gehad, kwestie van je gezonde verstand gebruiken! Als ik naar de ATM ga krijg ik een SMS dat er geld wordt opgenomen, als ik overschijvingen doen krijg ik een code via SMS die de overschrijving goedkeurd, krijg vervolgens een SMS dat het goed is gegaan etc. Als je gewoon bankzaken doet achter jou persoonlijke PC of laptop is er niets aan de hand en hoef je je nergens ongerust over te maken. Zelf via mijn mobiele telefoon kan ik gewoon overschrijvingen doen – gebruik Kasikorn en Krungsri, nergens last van.

   • Sjaak S zegt op

    Prima, bedankt voor de info. Ik had ook al geschreven dat ik het nog niet gebruikt had. Van Duitsland en Nederland ken ik het gebeuren met een digipas. Je kunt het ook via SMS doen, maar de digipas, werd mij verteld, is veruit het veiligst.
    Ja en helaas heb ik de “wijsheid” niet zelf uit een krant gehaald, maar een kennis vertelde mij dat je moest oppassen, want hij had dat gelezen.
    Zo zie je maar…. soms schrijf ik ook dingen op, waarvan ik het gehoord heb. Het klonk in ieder geval zo overtuigend, dat ik het geloofde zonder verder zelf na te kijken…. 🙂

    • marcel zegt op

     Veiligheid

     – zorg dat je uitkijkt met programma’s installeren van dubieuze herkomst

     – zorg dat je virus scanner up to date is, welke maakt niet uit.

     – draait zo’n eens per week een Malwarescan – https://www.malwarebytes.org/ – om te kijken of je PC nog schoon is

     – activeer die extra SMS verificatie bij de bank indien dit niet standaard gebeurd.!!

     – controleer regelmatig je bank account via Internet Banking, kloppen alle bedragen?

     – Als je ATM kaart gekopieerd is gaan ze geld opnemen, controleer dus je SMS en bank en ga niet na 4 weken naar de bank en dan klagen dat ze al 4 weken je rekening plunderen….

     Succes.

 6. eddy zegt op

  Computers met XP hoeft op zijn eigen geen probleem te vormen.

  Zolang de pc niet verbonden is met het internet kan je geen virussen langs daar binnen krijgen.

  Als je er dan ook voor zorgt dat er geen externe datadragers, zoals usb, dvd, .. gebruikt kan worden heb je een veilig systeem. De hoofdreden dat veel bedrijven niet overschakelen naar een hoger besturingssysteem is meestal dat ze werken met specifiek voor hun ontwikkelde software. En om deze software aan te passen, veel te duur. En als het systeem naar behoren werkt, waarom aanpassen?

  En voor banken, veel systemen draaien daar nog of veel oudere programeertalen, zoals Cobol.

  Ander voorbeeld, veel systemen in het USA DoD gebruiken nog diskettes.

 7. NicoB zegt op

  In mijn laptop had ik een originele versie van Windows XP. In de nieuwe Windows 8.1 Pro en een Virusscanner pakket laten plaatsen, vers uit de originele dozen. Plaats je een copy dan kun je problemen verwachten was het advies, geen problemen gehad tot zover.
  Internet bankieren kan, heb ik uit laten zetten ge zien de risiko’s, wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen van je bankrekening kun je soms gratis, soms voor 10 bath per maand, SMS berichten krijgen op je telefoon, ideaal en geen internet bankieren gevaar.

 8. Taruud zegt op

  Ik heb ook internetbankieren geregeld bij de Bangkok Bank. Dat gaat via Bualuang iBanking. Is wel gemakkelijk om via internet je Wifi te betalen (bijvoorbeeld). Voor het mogelijk maken van deze internetoverboekingen moest ik persoonlijk bij de bank de juiste klantgegevens laten toevoegen van Airnet. Na elke keer inloggen krijg je direct bericht per Email dat er is ingelogd (als waarschuwing; als je het zelf niet was; dan weet je dat er iets mis is). Ik laat het saldo zo laag mogelijk, maar toch wel handig om via internet je rekening in te zien en betalingen te verrichten. Heeft iemand daadwerkelijk zelf een probleem gehad met een gehackte rekening of frauduleuze afschrijvingen?

 9. Rudi zegt op

  Hier gaan we weer …

  Apple. No problems.

  • eddy zegt op

   Dag Rudi,
   Ik denk dat je bewering niet echt klopt.
   Een Apple is gewoon ook het eindpunt van een internetverbinding. Indien de bank veiligheidsproblemen heeft, en/of je verbinding naar de bank corrupt is, een Apple zal deze problemen niet oplossen. Het logo op de computer heeft geen invloed op de software dewelke de bank gebruikt.

   Je vergist je misshien met het Apple werkingsmodel. Op je Apple toestel mag enkel en alleen software draaien toegestaan door Apple. Apple kiest het strenge huisvader model, zij beslissen voor jouw wat je met “hun” toestel mag en moet doen en welke programma’s, liefs van Apple, je mag gebruiken. Dit heeft als gevolg dat je je eigen vrijheid opgeeft maar je werkt lokaal, op je Apple, veilig(er). In combinatie met het Apple besturingssysteem UNIX, moeilijk om een virus vrij spel te geven. Maar let op, dit is enkel op hun toestel, slaat niet op de verbinding en op het toestel aan de andere kant van de verbinding. Stilletjes aan wordt toch aangeraden om een antivirus (Kaspersky, Avast, Virusbarrier,..) op je MAC te zetten.

   Ander probleem wat je hebt voor Apple, en dit is identiek aan windows, is malware. Meer en meer programma’s glippen door het veiligheidsnet van Apple en meer en meer MAC’s worden geïnfecteerd. Voordeel van een windows omgeving is hier dat er honderden programma’s zijn dewelke je kan gebruiken om je PC veilig te houden. Voor Apple is dit marketing gewijs een ramp. Daarom zullen zij nooit deftig detectie materiaal vrij geven.

   Samengevat, stellen dat met een Apple ineens mijn internetbankieren supper veilig is, kan ik moeilijk geloven,

 10. Hans van Mourik. zegt op

  Ik heb onlangs de Nederlandse versie van
  Windows 7 op een disk aangetekend
  laten overkomen vanuit Holland.

 11. Soi zegt op

  Zelf ben ik uitermate tevreden over het (internet)bankieren bij Bangkok Bank. Mijn vroue heeft de beschikkeng over een eigen Mastercard en Visacard, gekoppeld aan mijn account. Nou waren we in augustus jl in BKK wezen shoppen, alwaar zij gedreven beide cards had benut. Op zekere avond tegen 23u00 werd ik op onze hotelkamer gebeld door een medewerker security van BKB: hun computer had een vreemde afwijkende transactie gedetecteerd. Immers: in de middag en avond registreerde men betalingen met de creditcards in BKK, ‘s avonds werd een forse afschrijving geboekt vanuit Dhaka- Bangladesh. BKB blokkeerde daarop deze transactie terstond, belde mij ter informatie en bevestiging, en gaf door de verdere afwikkeling van deze kwestie ter hand te nemen. Een week nadien werd ikweer gebeld, dat de toestand was gecleared. Op de creditcardafschriften een maand daarna was precies te volgen welke stappen BKB had ondernomen vanaf het moment dat hum copmputer de oneigenlijke transactie waarnam. Ook TIT!

  Moderator: eerste alinea verwijderd. Graag de discussie bij Thailand houden.

  • eddy zegt op

   Zelf ben ik bij Kasikornbank en ook zeer tevreden over internet bankieren.

   Inloggen op mijn account, ik krijg SMS en email met er is iemand ingelogd op mijn account.

   Voor iedere transactie, en/of om gevoelige informatie te zien of te veranderen, wordt eerst een code via sms gestuurd.

   Voor online betalingen via VISA, er is een VISA nummer gekoppelt aan de rekening, maar in realiteit is er geen echte kaart. Je kan je uitgeven hiermee volledig beheren. Vb, limit van 2000 Bath of meer/minder.

   Ik vind dit een goede manier van werken.

  • marcel zegt op

   Helemaal mee eens!

   Ik heb een keer een telefoon gekocht in Pantip Plaza in Bangkok met mijn credit card. Binnen een paar seconde een bank medewerker aan de lijn of het klopte dat mijn credit card gebruikt werd in Pantip Plaza en of ik de transactie goed keurde. Toestemming gegeven en klaar was de betaling.

   Zorg er dus voor dat als je van telefoonnummer veranderd je de bank en credit card maatschappij op de hoogte stelt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website