Een hoge Thaise ambtenaar heeft gisteren laten weten dat buitenlandse toeristen binnenkort geen ‘departure and arrival card’ (TM6) meer hoeven in te vullen als zij aankomen in Thailand. 

Kobsak Pootrakool, adjunct-secretaris van de premier, zegt ook dat er een app in de maak is voor de 24-uurs rapportage onder het TM30-systeem, dat veel ergernis oproept bij buitenlanders. Kobsak benadrukt dat beide veranderingen er komen om meer toeristen naar Thailand trekken en tegemoet te komen aan degenen die al in het koninkrijk wonen.

“Binnen twee tot drie maanden zal het leven veel gemakkelijker zijn voor buitenlandse toeristen en expats”, aldus Kobsak.

Kobsak verklaarde het besluit van de regering en zei dat aankomst- en vertrekformulieren voor toeristen, bekend als TM6-formulieren, hebben geleid tot opslagproblemen. De regering verwacht dit jaar in totaal 20 miljoen bezoekers aan Thailand. De immigratiepolitie moet een enorm magazijn hebben om deze papieren op te slaan en er wordt zelden naar de informatie gekeken.

De gehate TM30 procedure wordt ook een stuk gemakkelijker. Buitenlanders kunnen hun verblijfplaats met slechts “vier klikken” op een smartphone melden om zo aan de voorschriften te voldoen die vereist zijn bij de 90 dagen melding bij de immigration.

Bron: www.khaosodenglish.com/


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

59 reacties op “Thailand schrapt ‘arrival and departure card’ voor toeristen en komt met app voor TM30”

 1. Rob V. zegt op

  Positieve discriminatie? Ook Thai moeten de TM6 doen, muv de velden onder ‘เฉพาะชาวต่างชาติ’ (Chà-póh chaaw-tàang-châat, alleen voor buitenlanders). Neem dus aan dat de TM6 voor iedereen gaat vervallen.

  Meestal zijn overheden niet van ‘minder informatie’, dus ik zou verbaasd zijn als ze hen reilen en zeilen van reizigers niet op een andere manier zullen vragen. Digitaal bijvoorbeeld: makkelijk op te slaan en te doorzoeken.

  • Rob V. zegt op

   Hmm volgens dit Immigratie bericht is de TM6 al eind 2017 vervallen voor Thai. Vrij vertaald:

   ” Bekendmaking met betrekking tot Thaise burgers en buitenlanders die zich moeten melden bij vertrek en aankomst in het land. (…) De NCPO verklaart dat vanaf 16 september alleen nog buitenlanders die per vliegtuig reizen dit formulier moeten indienen. (…) De wet die alle personen die het land binnen en buiten komen een formulier in moeten vullen is buitensporig veel werk voor Thaise burgers. Informatie mbt Thaise burgers wordt al op andere manieren opgeslagen. Daarom hoeven Thaise burgers TM6 niet meer in te vullen.”

   Bron: https://www.immigration.go.th/read?content_id=59c0dc8b7462a224a5286a86

   Maar zoals er al staat, de redenen is dat de data elders al wordt verzameld. Als dezelfde argumenten ook op buitenlanders worden toepast dan ligt het voor de hand dat informatie zoals verblijfplaats, inkomen etc elders gevraagd zal worden. Of men moet niet langer nieuwsgierig zijn waar John die voor 3 weken op vakantie komt heen gaat en hoe vermogend hij wel of niet is etc. Maar niet nieuwsgierige politie en immigratie ambtenaren heb je er niet veel van… Zou me niet verbazen als ze straks bij de immigratie zelf (grens passage) je vingerafdrukken nemen en meteen vragen naar je inkomen enzo.

   Even rustig wachten op concrete uitwerking.

 2. Constantijn van Ruitenburg zegt op

  Altijd al belachelijke onzin gevonden. Ook dat ze een foto van je maakten en nu die vingerafdrukken weer. Je moest op die kaart aangeven waar je verbleef. Ze hebben me daar al die keren dat ik er geweest ben nog nooit opgezocht….

 3. Han zegt op

  Hebben ze hier nu over tm 30, 90 dagen melding of beiden?
  Heb er een hard hoofd in dat die app ook goed gaat werken.

  • RonnyLatYa zegt op

   Zie mijn reactie

  • Jos zegt op

   Die app is er trouwens al en ik gebruik hem ook. Werkt zeer goed want is afgeleid uit de reeds jarenlange gebruikte app voor de hoteliers. Is te vinden voor zowel Android als Apple onder de naam SECTION 38

   • Taruud zegt op

    Als ik zoek op “SECTION38” vind ik een app voor de 90 dagen melding. Het is niet voor de TM30/TM28 adres melding. Ik vind dat ook terug in de comments op deze app.

    • Bert zegt op

     Dat probleem heb ik ook, op mijn NL telefoon.
     Op mijn vrouw haar telefoon kan het wel

 4. Eric zegt op

  Zonder die arrival card zullen er inderdaad een pak meer toeristen komen naar Thaïland. De sterke bath,de stijgende levensduurte en de dure visakosten zijn minder belangrijk.

 5. Jos zegt op

  Beste lezers,

  Als ik het dus goed begrijp, dan hoef straks de huiseigenaar en huurder niet meer uren in de rij te staan bij het immigration kantoor , en is iedere buitenlander verplicht zich zelf te melden op het adres waar hij verblijft via deze App??
  Dat zou natuurlijk veel ergernis besparen voor de buitenlanders, en ze kunnen de helft van Immigration personeel ontslaan , want deze App gaat al het overbodige werk voor hun doen.
  Zo weet de Thaise Immigration waar je bent , en als je dat niet doet dan krijg je een gepaste boete , wat Oom agent die dag nodig heeft.
  Misschien kunnen ze beter bij binnen komst in het Koningrijk een microship achter je oor schieten , dan kunnen ze het altijd zien waar je bent.
  Big Brother Watching You…
  Ik zou hier wel vrede mee hebben want dan hoef ik niet meer naar het immigration kantoor te gaan , want ze weten waar je bent of iedere dag heen gaat.
  Het is al een mooi Land en nu worden de regels ook eindelijk beter zodat er bijna geen corruptie meer mogelijk is van alle partijen
  Mvg,
  Thailand lief hebber..

  • RonnyLatYa zegt op

   Zie mijn reactie.

  • Erwin Fleur zegt op

   Beste Jos,

   Deze banen waar je over praat zijn er ingeslopen ‘dit om dat dit geld opleverd’ niet dus!
   Als je bij de imigratie komt zal je mee maken dat deze mensen “te” veel werk hebben
   aan deze papieren lompslomp regeltjes(wat meer kost dan opbrengt).

   Het is eerder werk uit handen nemen wat de wachttijden stukken verkort.
   Bij binnenkomst sta je geregistreerd in de computer die dan digitaal gekoppeld wordt
   aan deze nieuwe App.

   Het zal ‘hoop ik niet weer een balonnetje zijn.
   Met vriendelijke groet,

   Erwin

 6. ruud zegt op

  Veel gemakkelijker voor toeristen lijkt me wat overdreven, hoewel ik het altijd vervelend heb gevonden zo’n kaart in een schuddend vliegtuig in te vullen.
  Je moet altijd in je koffer op zoek naar een pen en je paspoort.
  Bovendien waren de vakjes altijd van het verkeerde formaat.
  Een veel te klein vakje, waar je je verblijfadres in moest zien te proppen.
  Maar het is een welkome verbetering.

  Voor de TM30 is het dan nog hopen, dat die applicatie ook op een computer werkt.
  Gelukkig ben ik niet erg reislustig.

  De regering verwacht dit jaar in totaal 20 miljoen bezoekers aan Thailand.
  Waren dat er geen 40 miljoen volgens de TAT?

  • harry zegt op

   Beste Ruud,
   Als je bij het uitdelen van de kaarten aan boord 1 of 2 kaarten extra vraagt , kan je de kaart bij de volgende reis thuis invullen.Wel zo makkelijk, alleen bij de volgende reis er op letten dat je geen verouderd exemplaar hebt.Maar ook dat is geen ramp, je kan nog altijd zo een kaart op het vliegveld invullen voor dat je door de paspoortcontrole gaat.

  • Jos zegt op

   Werkt inderdaad ook op computer, en is gemakkelijk te gebruiken.
   https://extranet.immigration.go.th/fn24online/

 7. Victor zegt op

  Ik moet het allemaal nog maar zien. De website voor 90 dagen melding werkt per definitie NIET. Vandaag weer naar Khonkaen geweest omdat na 6 dagen proberen de 90 dagen melding weer niet lukte via internet. Ik ben dus uitermate kritisch als het gaat om “automatisering” vanuit de Thaise overheid…….

  • Jos zegt op

   De online melding voor de 90 dagen moet WEL BINNEN een bepaald tijds venster gebeuren. Namelijk ten vroegste 15 dagen voor het verstrijken van je vorige notificatie en ten laatste 7 dagen ervoor.
   En dan werkt het, voor Bangkok en Nonthaburi dan toch.

 8. Victor zegt op

  Vanmorgen wederom naar Immigration Khonkaen geweest omdat na 6 dagen proberen de 90 dagen melding via internet weer niet lukte. Ik sta derhalve uitermate critisch/cynisch tegenover elke vorm van automatisering vanuit de Thaise overheid ….maar wie weet lukt het ze nu wel om iets te fabriceren wat wel blijft werken…..

  • Sjaak S zegt op

   Zo te zien zal je de problemen zelf veroorzaken, anders had je je commentaar slechts één keer verstuurd… (grapje hoor). Ik had een paar jaar geleden ook geprobeerd mijn 90 dagen melding via internet te doen – het was toen officieel mogelijk. Niks hoor, niet gelukt.
   Ik ga er liever zelf heen, woon dichtbij genoeg en ik weet dat het lukt.

   • Victor zegt op

    Ja ik geef het ook maar op. Toen we in BKK woonden is het geen een keer MISlukt en nu geen een keer gelukt. We maken er maar een dagje Khonkaen van want de 90 dagen melding is binnen 10 minuten geregeld. Ze houden er speciaal een “loket” voor open dus amper wachttijden.

 9. Taruud zegt op

  Het lijkt mij een mooie stap vooruit. Velen wilden al graag een digitale melding. Die gaat er nu dus ook komen. Het immigratiekantoor kan dan het werk doen wat ze al deden: visa verstrekken en controleren op verblijfsstatus. Er zal nog wel aanvullende regelgeving komen. Op zich lijkt het mij goed nieuws.

 10. teun zegt op

  Eerst zien en dan geloven. Het electronisch melden voor 90 dagen werkt ook nog steeds niet vlekkeloos.
  Verder blijkt nu dus – wat iedereen al wist – dat authoriteiten met TM 6 formulieren niks deed. En dat zal naar ik vermoed met TM 30 al niet veel anders zijn.

 11. Geert zegt op

  Er is momenteel al een mogelijkheid om de TM30 melding online te doen via computer vanuit je luie zetel.
  De huiseigenaar/verhuurder dient zich hiervoor te registeren en dan kan je aan de slag.

  Ik woon samen met mijn Thaise partner en die heeft de logingegevens aangevraagd bij Immigration in Samut Prakan. Ik doe de melding dus zelf in naam van mijn partner.
  Reeds 3 keren melding online gedaan en dat gaat goed.

  • Jos zegt op

   Kan je zelfs volledig alleen doen en online registreren. Heb er mijn Thaise echtgenote niet voor nodig gehad. Is namelijk in her Engels in te stellen tegenwoordig.

 12. JW zegt op

  Wie kan mij meer vertellen ?
  1 Wat gebeurt er bij een 60 dagen visum ?
  2 wanneer moet de app in gevuld worden ? Als je Thailand binnen komt heb je natuurlijk nog geen Thaise Simkaart , dus geen internet vebinding.
  3 of is het nog steeds mogelijk een formulier aan boord in te vullen ?
  B.v.d. Jan W.

  • RonnyLatYa zegt op

   Je bent een toerist en hoeft niks te melden in Thailand. Dat is nu al van toepassing.
   Toeristen (en bepaalde andere groepen) zijn vrijgesteld van melding. Dat is recent nog op het blog verschenen. Enkel diegene die je onderdak verschaft moet de melding maken.

   Binnenkort ook geen TM6 meer, maar momenteel is dat nog steeds in voege, dus het kaartje dat je in het vliegtuig krijgt moet je wel nog altijd invullen.

 13. John Chiang rai zegt op

  Wat velen dan voortdurend als gezeur gevonden hebben omdat Thailand volgens deze experten nu eenmaal anders tikt,schijnt dan toch een positief resultaat te krijgen.
  Als alles dan werkelijk zo goed functioneren gaat zoals de adjunct-secretaris Kobsak Pootrakool beloofd heeft is er in ieder geval erg veel gewonnen.
  De beloofde 4 klikken op een Smartphone is natuurlijk een enorme verbetering t.o.v. de telkens weer vele killometers rijden en het wachten op een Immigration.
  Gezien het enorme sparen aan papier, inkt,en de onnodige vervuiling van CO2 op de weg naar een Immigration is dit een enorme vooruitgang. Chapeau Mr. Kobsak Pootrakool.

 14. Marianne Kok zegt op

  En als ik 60 dagen ga…. óók via de app?

  • RonnyLatYa zegt op

   Hangt er dan van af of je in Thailand op een vast adres geregistreerd bent.
   Als je een vast adres hebt en je gaat overnachten buiten de provincie waar je adres officieel geregistreerd is, dan zal je dat moeten melden via die app. Met TM28 dan en diegene die je onderdak verschaft met TM30.

   Als je telkens maar 60 dagen blijf hoef je geen 90 dagen melding te maken. Dat moet nu ook niet.

   Huur je telkens maar voor 60 dagen op basis van een toeristenverblijf, dan ben je een toerist en hoef je niks te melden. Enkel de huiseigenaar dient jou dan te melden.

 15. KhunKarel zegt op

  Men geeft een paar kruimels (TM6) om de boel te sussen maar gaat gewoon door met TM30 Al dan niet via een app, die waarschijnlijk ook niet werkt.
  Het blijft hoe je het wend of keert een maatregel die je zou verwachten bij vrijgelaten top crimineel of bij een staat van beleg.

  Het is en blijft Big Brother ten voeten uit, en een absurde maatregel, dit nog afgezien van de ongemakken die het voortbrengt.

  • RonnyLatYa zegt op

   Die TM30 gaat inderdaad gewoon door. Voor diegene die een buitenlander onderdak verschaffen veranderd er niks. Zij zullen iedereen moeten blijven melden.

   Toeristen hoeven niks meer in te vullen.

   Diegene die hier een vast adres adres hebben vallen buiten de boot. Zij zullen zich telkens moeten melden als ze de nacht doorbrengen buiten de provincie waar hun adres is geregistreerd.

   • Nicky zegt op

    In chiang mai bij de immigratie zeiden ze, alleen als je terug het land inkomt en niet als je van provincie wisselt

 16. Dick zegt op

  Ik heb altijd een lege TM6 bij me die ik van tevoren invul en niet in het vliegtuig. De kaart die ik voor de landing krijg is voor de volgende keer.

 17. Rens zegt op

  Een hoge Thaise ambtenaar zegt, en morgen zegt een andere hoge ambtenaar weer wat anders. Eerst zien en graag met een wel werkende app of wat voor soort contraptie dan ook, en dan pas geloven.
  Tot nu toe is de TM30 app een ramp, evenals voor velen de 90 dagen app.

 18. Hans van Mourik zegt op

  Heel goed idee,als het digitaal werkt.
  Maar er zijn ook mensen ,die niet met de computer of smartphone kunnen werrken.
  Voor deze mensen ,dan de oude manier.
  Hans

 19. Mark zegt op

  Met zo’n app gedownload op je mobieltje moet het een koud kunstje zijn om alvast het toestel te blijven volgen.

 20. Ruud zegt op

  Ik heb altijd een extra TM6 en die vul ik thuis al in. In het vliegtuig krijg ik een nieuwe voor de volgende reis.
  Voor wat betreft de TM30 melding, die doe ik alleen wanneer ik Thailand binnen kom. Bij binnenlandse reizen checked mijn partner met haar Thaise paspoort of ID in bij een hotel. Dan hoef ik niet bij terug komst in mijn woonplaats naar immigratie voor de TM30 melding. Nog nooit problemen gehad bij een hotel en als ik uitleg dat ik geen paspoort afgeef omdat ik dan later naar immigratie moet begrijpt men dat meteen.

 21. Taruud zegt op

  Maandag 16 september heb ik de 90dagen melding online gedaan. Woensdag 18 september kreeg ik de “APROVED ” bevestiging. Het lukte deze keer dus wel meteen. Het ging eerder ook wel vaker mis. Maar ook in Thailand gaat men vooruit en hopelijk gaat het steeds beter.

 22. RonnyLatYa zegt op

  Samengevat komt het hier op neer :

  – Toeristen moeten binnenkort niets meer invullen.
  De TM6 zal worden afgeschaft.
  “A senior government official said Tuesday foreign visitors will soon no longer have to fill out “TM6” arrival and departure forms.”

  TM30 was sowieso al niet de verantwoordelijkheid van de toerist en van TM28 zijn ze vrijgesteld volgens de immigration Act.
  “Tourists are generally exempted from the rule, as the forms are filed by their hotels and accommodation hosts.”

  – Buitenlanders met een vast adres en huisbazen kunnen binnenkort overnachtingen buiten de provincie, waar ze geregistreerd zijn, melden via een app. App nog in ontwikkeling. We zien wel wat dat wordt.
  Er is al een app voor die TM30, maar ik denk dat er een nieuwe ontwikkeld wordt waar zowel de TM30 (door de huiseigenaar) als de TM28 (door de buitenlander) kan gemeld worden.
  – “the police are developing a mobile phone application for the infamous TM30 form, which requires foreign residents and their Thai landlords to file a report to the police every time the former spends a night outside their registered province.”

  – De 90 dagen melding kan binnenkort in vier eenvoudige stappen gemeld worden via een app. Bestaat ook al een app voor volgens mij. Maar misschien wordt er hier ook een nieuwe ontwikkeld.
  “Foreigners will be able to report their whereabouts with just “four clicks” on a smartphone to fulfill regulations that require them to report to immigration authorities every 90 days.”

  We zien wel wat het uiteindelijk wordt.

  http://www.khaosodenglish.com/news/business/2019/09/18/govt-to-scrap-arrival-cards-for-foreigners-introduce-tm30-app/

  • Koos zegt op

   Het probleem blijft dus hetzelfde voor mij en daar baal ik van.
   Ik woon hier al 16 jaar op hetzelfde adres en moet nu dagelijks gevolgd worden als crimineel?
   Leuke manier van zeggen dat je welkom bent.
   En dat doekje voor het bloeden lach ik om tm 6 stelt niets voor en is ook niet een probleem.

  • Ger-Korat zegt op

   Nu benadruk je ook de TM28 form. Normaal enkel gebruikt voor verhuizingen begreep ik. Immigration is enkel geinteresseerd in de TM30 melding en verwacht dat bij controle een strookje in het paspoort als bewijs, wie dan ook de melding heeft gedaan van deze TM30. Maar juist nu je de TM28 opvoert vraag ik mij af of dit nodig is immers de nadruk door Immigration ligt enkel op de TM30 en Immigration vraagt ook niet naar een TM28 meldingsbewijs. Zal leuk worden als er nu nog een melding bijkomt te weten de TM28 voor elke kleine verplaatsing terwijl deze louter bedoeld was voor permanente verhuizing ibinnen Thailand.

   • RonnyLatYa zegt op

    De TM28 is officieel niet enkel bedoelt bij verhuizingen.

    Het staat duidelijk op het meldingsformulier TM28 en is volledig in overeenstemming met Art 37 van de immigration Act.
    http://thailaws.com/law/t_laws/tlaw0127.pdf

    Op het formulier staat “Form for aliens tot notify their change of adress OR their stay in the province for over 2 hours.”
    Als opmerking staat onderaan het formulier :
    “Your local police station must be notified of any change of address within 24 hours.
    A stay in another of over 24 hours must be reported with 48 hours of arrival in that place”
    Ik vind zulke dingen niet zelf uit hoor.

    Het formulier is dus niet enkel voor verhuizingen, al werd het wel enkel daarvoor gebruikt. Voor immigratie volstond altijd de TM30 als melding. En dat zou eigenlijk ook als melding moeten volstaan.

    Maar blijkbaar gaan ze dat nu ook aanscherpen voor personen met een vast adres in Thailand.
    Toeristen (en nog enkele andere groepen) zijn van die melding uitgesloten zoals je onlangs kon lezen. En dat is ook in overeenstemming met de Immigratie Act.
    Bij die groep die vrijgesteld is staan niet de diegene die hier verblijven als Non-immigrant op basis van “Retirement/Thai marriage”.
    Gezien men nu in die tekst schrijft “… which requires foreign residents and their Thai landlords to file a report to the police every time the former spends a night outside their registered province.” vermoed ik wel eens dat de TM28 ook niet leven gaat ingeblazen worden. Voor diegene met een vast en geregistreerd adres dan.

    Ik hoop dat ik mis ben, maar dat is de conclusie dat ik trek op basis van die zin.
    We zien wel wat het wordt in de toekomst. Tenslotte is dit enkel mededeling die gezegd werd op een gala en gaat over waar men naartoe wil in de toekomst met die meldingen. Zal waarschijnlijk ook bedoelt zijn om de gemoederen te bedaren rond gans die TM30 heisa en men wil laten weten dat men er aan werkt.
    Het is nog altijd wachten op de officiële melding hieromtrent.

    We zien dan wel wat het wordt en wie wat moet doen.

   • RonnyLatYa zegt op

    Misschien is het ook interessant te weten wat er aan de grenspost van Nong Khai hangt (recent ontvangen van een lezer die een borderrun heeft gemaakt.)

    Het gaat hier over het Art 37 (TM28 dus) en niet over Art 38 (TM30).

    Er staat op dat bord de volgende (tekst is overgenomen zoals het er staat. Met hoofdletters daar waar er staan)

    ART 37
    Aliens who were permitted to take temporary residence in the Kingdom must comply as follows

    MUST NOT take occupation or employment (unless permitted)

    MUST ONLY take residence in the location notified with the relevant officer
    Unless there is reasonable cause that renders the said notified resident to be unhabitable. In such case , the aliens shall contact the relevant officer promptly within 24 hours.

    NOTIFY relevant officer everytime he/she needs to travel to different province for more than 24 hours. Notification can be done with the local police officer within 48 hours from the arrival time

    NOTIFY the relevant officer the place of residence every 90 days at the local immigration office

    Ondertussen is dan weer duidelijk geworden dat dit niet voor toeristen (en bepaalde groepen) geldt.

    • Ger-Korat zegt op

     Wat ik ook bedoel dat er nu een 2e melding, formeel dan, gemaakt moet worden van een zelfde gebeurtenis. Stel je doet wel een TM30 melding en geen TM28 melding dan klopt het eigenlijk niet. En als je in een hotel of resort elders in Thailand verblijft dan meldt het hotel je middels een TM30; maar formeel zal de alien zich dan ook nog een keer met een TM28 moeten melden dat hij in het hotel verblijft. En als je er weer vertrekt naar je huis idem een dubbele melding.
     En voor allen welke niet namens de landlord etc.een TM30 willen doen en dan Immigratioen dreigt met een boete zeg je doodleuk dat je al een TM28 melding hebt gedaan en dat een TM30 niet jou pakkie aan is.

     • RonnyLatYa zegt op

      Officieel zou dat moeten, maar zo een dubbele melding slaat ook nergens op.

      In het verleden heb ik hier al wel eens geschreven dat de TM28 een oplossing kan zijn, indien de verantwoordelijke van het adres de TM30 melding niet wil maken.
      Je maakt zelf dan de TM28 melding en het strookje houd je dan in je paspoort. Je bent dan ook volledig in orde.
      Met een goedwerkende App zou dat natuurlijk nog veel eenvoudiger zijn.

      We zien wel wat het uiteindelijk binnen “3 maand” (sic) gaat worden

 23. Diederick zegt op

  Haha als dit ingevoerd wordt en zo’n app ook je foto’s kan bekijken kom ik Thailand nooit uit denk ik. Geen goed idee.

  • KhunKarel zegt op

   Wat veel mensen niet in de gaten hebben is dat ze dubieuze overheids software vrijwillig nog wel op hun telefoon of PC zetten.
   Wie zal zeggen dat het geen spyware is of andere rotzooi om de farang nog beter in de gaten te kunnen houden.
   Erich Honecker draait zich om in zijn graf dat hij dit tijdperk niet heeft mogen meemaken.

   • Ruud zegt op

    En wat dacht je van de de modems van 3BB?
    Van de firma Huwawei, China weet wellicht dus ook wat je op internet doet.

 24. fred zegt op

  Tussen die expats zit een massa oude mannetjes.Of die allemaal met APP kunnen werken betwijfel ik. In Pattaya hebben veel daarvan nog zelfs geen smartphone maar nog steeds een gewone GSM.

  • RonnyLatYa zegt op

   Een App sluit niet uit dat je de melding niet lokaal kan maken.

 25. marc965 zegt op

  Ik zou wel eens de echte gedachtegang willen weten van deze discriminerende maatregel tegenover hun spenderende buitenlandse gasten, nergens ter wereld worden deze wan regels toegepast, het is en blijft in mijn en voor zovelen met mij een schandalig gedrag tegenover buitenlanders.
  Het wantrouwen en achterdocht heeft hiermede de 100% grens ver overschreden en dat is bij deze wederkerig.
  En voor diegene hier die het toch door een roze bril willen zien ivm hun apps en hun elektronisch vermogen moet ik teleurstellen het heeft nog nooit echt gewerkt en dat zal het ook nooit doen op een paar uitzonderingen na.
  Ik ben hier de eerste keer geland in 1977, ik ben hier echter nooit verslaafd geraakt aan dit land maar wel veel plezier gemaakt en mij altijd aangepast en gehouden aan de normen en plichten hier, respect is niet wederkerig gebleken en nu wacht ik geduldig tot ik dit hoofdstuk kan afsluiten en dan nooit meer.
  Behandelingen zoals een crimineel in een land van uniformen is er echt teveel aan geworden. ook hier is democratie een illusie ..of wat had je gedacht!
  Ik ga ondertussen nergens nog naartoe, ik heb er geen zin meer in om mijn geld te gaan spenderen ergens met nog een hoop rompslomp eromheen.. papieren..apps of wat meer ze kunnen hun discriminerende rommel steken waar de zon niet schijnt .
  En ben volledig gefixceerd op vertrek uit dit steeds meer afglijdend onvriendelijk tegenover expads e.a land.
  Mvg.

 26. teun zegt op

  Of men nu papieren formulieren gebruikt of app’s, feit blijft m.i. dat als men het nodig vindt om na te gaan waar een “alien” (ook al zo’n fijne omschrijving) uithangt dit niet zal lukken. Men vindt de alien nu al niet terug in de loods met TM 6 formulieren (laat staan het door alien opgegeven adres) en dat zal hetzelfde blijven met invoeren in computer. Die loopt vanzelf piepend vast.

  Men zou kunnen beginnen om te checken of de alien wel echt verblijft op het opgegeven adres. In mijn geval heeft nog niemand in de afgelopen 11 jaar ooit gechecked of door mij opgegeven adres klopt. Zo heb ik een geel huisboek, maar daar is nog nooit naar gevraagd.

  En met al die maatregelen – bedoeld om kwaadwillenden te pakken – zal het middel TM 30 etc niet helpen. Immers iemand, die snode plannen heeft zal die al hebben uitgevoerd buiten zijn provincie op het moment dat hij zich terug meldt. Meer waarschijnlijk: hij/zij zal zeker geen hotel boeken en dus hoeft hij/zij zich bij terugkomst ook niet te melden.

  Wat men doet is schijn-veiligheid organiseren.

  • Ruud zegt op

   Beste Teun. Ik ben het helemaal met je eens voor wat betreft het woord alien. Ik krijg ook altijd een naar gevoel als ik het in documenten zie staan. De vertaling buitenlander is correct maar het betekend ook buitenaards. Dit geeft is ook wellicht weer hoe men ons ziet. Als buitenaards dus. Alien is een naar woord en zou door het meer vriendelijke woord forgeigner vervangen moeten worden.

   • ruud zegt op

    Er is niets mis met het woord alien, behalve dat het is gekaapt door de SF schrijvers.

    Het is een heel gewoon woord en betekent onderdaan zijn van een ander land.
    Ik neem aan, dat “van een andere planeet” ook wel onder die definitie zal vallen.

    • Rob V. zegt op

     In het Thais staat er คนต่างด้าว, khon tàang dâaw (persoon ander land). Een persoon uit een ander land dus. Niet te verwarren met คนต่างดาว (khon tàang daaw, persoon andere ster). 555

     In het Nederlands praten we over ‘de vreemdeling’, ook iemand van buiten dus maar je kunt dat als je wilt interpreteren als ‘vreemd persoon , ‘raar persoon’ of ‘iemand die hier niet hoort’. Dat is echter een draai aan de definitie geven zoals het níet bedoeld is. Net zo min als alien hier buitenaards zou zijn. In deze context is het allemaal: buitenlander.

     • teun zegt op

      Ook hier zal wel weer gelden, dat engelse vertaling de oorzaak is. Engels gebruikt het woord “foreigner”.

     • Taruud zegt op

      Klopt precies Rob. Als je in Google-translate invoert in het Thais: คนต่างด้าว dan krijg je voor de Nederlandse vertaling “vreemdeling” en voor de Engelse vertaling “alien”.
      De toelichting bij het Engels ingevoerde “alien” luidt: “a foreigner, especially one who is not a naturalized citizen of the country where they are living”. Ik voel me niet beledigd als “alien”.

  • RonnyLatYa zegt op

   Zolang men mij geen “Alien” gaat noemen omdat men van oordeel is dat ik er uit zie als “ET”, vind ik het allemaal goed. 😉

 27. Sjaak S zegt op

  Wat nemen we het toch (bijna) allemaal persoonlijk he? Ik vind het ook niet leuk, maar ik voel me nu niet bepaald een crimineel daardoor.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website