De Thaise regering is in gesprek met Europese landen om zo miljoenen doses Covid-19-vaccins te kopen. Op deze manier wil Thailand de vaccinatiecampagne versnellen om zo de derde ​​golf van infecties in te dammen.

“Mogelijk hebben een aantal landen landen een overschot aan AstraZeneca- of Pfizer-vaccins en zijn ze bereid om elke maand twee tot drie miljoen doses te kunnen verkopen’, zei Kiattiphum Wongrajit, permanent secretaris van het ministerie van Volksgezondheid. Hij noemde geen Europese landen die bij de besprekingen betrokken zijn.

De autoriteiten proberen op allerlei manieren de vaccinvoorraden te vergroten. Vorige week zei de regering dat ze 150.000 AstraZeneca-doses willen lenen van Bhutan.

Tot nu toe is ongeveer 9% van de bevolking van meer dan 66 miljoen volledig gevaccineerd. De meerderheid van de 1,1 miljoen infecties en 10.314 dodelijke slachtoffers in het land dateert van na 1 april, toen de derde golf uitbrak en de zeer overdraagbare Alpha- en Delta-varianten van het cornavirus het land teisterden. Inmiddels beginnen de infectiecijfers wat af te nemen to onder de 20.000 per dag.

“De infecties hebben hun hoogtepunt bereikt en zullen geleidelijk afnemen”, aldus Kiatiphum. Maandag zei premier Prayut dat AstraZeneca tegen het einde van dit jaar 61 miljoen doses zou afleveren die eerder waren uitgesteld.

Het Center for COVID-19 Situation Administration (CCSA) heeft enkele beperkingen in provincies die als ‘donkerrood’ worden aangemerkt, versoepeld om bedrijven in staat te stellen om de werkzaamheden onder voorwaarden te hervatten.

Bron: Bangkok Post

 

16 reacties op “Thailand probeert om in Europa overbodige vaccins op te kopen”

 1. Eric BKK zegt op

  “”Vorige week zei de regering dat ze 150.000 AstraZeneca-doses willen lenen van Bhutan”.

  Zo. 150.000 nog wel. Da’s dus voor 75.000 mensen. Dat zet zoden aan de dijk. Poeh poeh..

  Zie hier de wanhoop van een land waar men dacht het virus wel even buiten de deur te houden (met de complimenten van de WHO). Een land waarvan je weet dat er $$$ verdiend moest worden aan de vaccins.

  Het is gewoon genant, een aanfluiting.. Ik voorspel dat de Filipijnen Thailand voorbij gaat als het gaat om het aantal gevaccineerden. Oepsie: is al gebeurd: 28.8 miljoen vs 31.4 miljoen. Bron: our world in data.

  Blamage, beschamend, lachwekkend en triest tegelijk.

  De Thai verdient betere “leiders”. What’s new?

  • Rob zegt op

   Dat is ook waarom er dagelijks demonstraties zijn Eric, ik hoop dat er van het weekend eens 100.000 mensen komen opdagen.

   • Chris zegt op

    Het weerbericht geeft regen aan in Bangkok. Niet erg uitnodigend om te gaan demonstreren, zelfs niet in je auto.

  • T zegt op

   Oké dat is fijn voor de Filipijnen maar vergeet niet dat daar ook ruim 30 miljoen mensen meer wonen als in Thailand.
   Maar dan nog ben ik het met je eens dat de Thai een betere niet militaire regering verdienen.

   • Chris zegt op

    beste T,
    Dit is geen militaire regering
    (https://en.wikipedia.org/wiki/Cabinet_of_Thailand)

    en ik heb geen er geen vertrouwen in dat niet- (ex-)militaire ministers wel competent zijn om de problemen van dit land te lijf te gaan. Gewoon de ervaring van de laatste 15 jaar. Ministers worden niet gekozen om hun inhoudelijke competentie. En kijk nu eens naar de ministeries van Volksgezondheid, Toerisme en Sport en Economische Zaken. Het is echt huilen met de pet op.

    • Mark zegt op

     Definieer het nu eens op een positieve manier Chris.
     Zeg wat het is. Zeg niet wat het niet is.
     Heerlijk helder.
     Bijvoorbeeld: Het is een regering van bananen die ooit groen waren. De buitenschil kleurt nu geel, met steeds meer bruine vlekken. Hélaas vertonen ze vanbinnen steeds meer rot. Ze zijn ook zo krom als hun redeneringen. 🙂

  • Johan(BE) zegt op

   Het is inderdaad beschamend dat Thailand zo achterop hinkt met het vaccineren van zijn bevolking (en de buitenlanders die er wonen). Nu pas gaan ze eens rondkijken waar ze vaccins kunnen aanschaffen. Hadden ze een jaar geleden moeten doen. De aanbevelingen van de WHO waren toch duidelijk: massaal vaccineren. Dat de Thaise regering dan denkt het beter te weten dan gereputeerde internationale experten…

   • Rinus zegt op

    Het is niet alleen beschamend maar tevens vreselijk cynisch wat daar gebeurt. Was het maar waar dat Thailand dacht beter te weten, want dat zou aangeven dat er begin dit jaar enige zorg en moeite anwezig waren. Maar niets is minder waar: Thailand wilde februari jl in aanmerking komen gratis vaccins te krijgen uit het WHO-Covax-prgramma, claimend een arm land te zijn. Thailand is er netjes op gewezen een mid-income-country te zijn en geacht zelf aan te schaffen. Wat toen is gebeurd tart alle beschrijving: eerst niets, toen met AZ en SiamBioscience vanwege nr tien, vervolgens allerlei magische spreuken in de media. Resultaat: een failliete bevolking.

   • Johnny BG zegt op

    @Johan,
    Je zou kunnen weten dat Thailand in de ogen van de Thai het centrum van de wereld is. Zij bepalen de regels omdat ze superieur zijn en mede door het fantastische onderwijs op plek 120 of zo wereldwijd moet je niet raar opkijken dat er zo gehandeld wordt.
    Het land heeft geluk dat er 70 miljoen mensen wonen, een lekker klimaat heeft en in een regio ligt wat nog dramatischere landen als buren heeft. Over 3 jaar is iedereen deze ellende allang weer vergeten en gaan we op de oude voet verder.
    De deskundigen weten het beter dan ik maar zal deze praktijk van handelen al 2564 jaar duren?

 2. Frans Nico zegt op

  Uit de update van COVID-19 blijkt dat in Thailand tot vandaag (27-08-2021) 29.504.769 vaccinaties zijn uitgevoerd. Uitgaande van twee noodzakelijke vaccinaties per persoon zijn dat 14.752.384 volledig gevaccineerden. Op een bevolking van 66.000.000 personen is dat dus meer dan 22% en geen 9%. Waarin zit dat verschil?

  • Ger-Korat zegt op

   Per 25 augustus hadden er 21,7 miljoen 1 vaccinatie gehad en 6,6 miljoen hebben 2 gehad. Totaal 28,3 en dan nog wat vaccinaties in de laatste dagen kom je op 29,5 vaccinaties. De genoemde 6,6 miljoen is 9%. Trouwens de bevolking bestaat ook uit buitenlanders, totale bevolking is 69,8 miljoen per eind 2020, het verschil met 66 miljoen zijn de merendeels buitenlandse arbeiders uit de omliggende landen, ik las dat ook deze arbeiders worden gevaccineerd dus dan mag je de percentages verlagen want de bevolking is immers groter.

 3. Bert zegt op

  Kan me toch echt niet voorstellen dat het in andere landen, en met name ook de EU beter is geregeld. Hier is ook geen eenduidig beleidt en zelfs in een land als Duitsland zijn de deelstaten verdeeld over het te boeren beleid. De fout die Thailand heeft gemaakt is dat ze hadden gehoopt op deelname aan Covax. Was het wel torgekend had MP Prayut een schouderklopje gekregen

  • Cornelis zegt op

   Thailand heeft niet gehoopt op deelname aan Covax, maar er zelf voor gekozen daar niet aan deel te nemen.
   https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-thailand-idUSKBN2AE0CZ

  • Rinus zegt op

   Covax kon Thailand nooit toegekend worden want bedoeld voor de armere landen, hetgeen Thailand pert definitie niet is. Thailand heeft begin dit uit gierigheid en om opportunistische reden contact gemaakt met Covax maar is beleefd terug verwezen naar eigen verantwoordelijkheid. Echter is dit ontkend.

 4. Sjaak S zegt op

  Het is altijd gemakkelijk te zeggen: zie je wel, ze deden het verkeerd.
  Een Duitse kennis van mij vertelde dat het bij haar ook een chaos was geweest en nu zitten ze met vaccins die de geldigheidsduur overschreden hebben. Dus als er een overschot is, vind ik het prima dat gekeken wordt om die aan te schaffen.
  Het begint nu toch eindelijk op gang te komen. Kijk niet naar het verleden, maar liever naar wat er gedaan kan worden.

 5. Mark zegt op

  Thailand heeft begin vorig jaar gekozen voor een strategie die de meeste land in ZO-Azië volgden. Zo deed ook Australië en Nieuw-Zeeland: alle noodzakelijke maatregelen nemen om Covid 10% buiten te houden.

  De door velen hier vervloekte quarantaine is er één van. Het tracen van besmette personen en hun risicocontacten om die vervolgens te isoleren in ziekenhuizen en collectieve quarantaine centra paste perfecte in die strategie.

  Met de komst van de veel besmettelijker varianten in 2021 steeg de reproductiewaarde van het virus dusdanig dat het water omzeggens massaal over de dijk stroomde. Tot in de kleinste dorpen waren er Covid-uitbraken. Het was een vloedgolf. Er was geen houden aan. Tracen en isoleren volstonden niet meer. De dijk verzwakte en brak na de “volksverhuizingen” rond Songkraan en een paar andere domme miskleunen.

  Thailand en andere ZO-Aziatische landen moeten nu noodgedwongen een strategische bocht maken: leren leven met het virus. Beleidsnorm wordt de capaciteit van het medische systeem en niet langer zero covid cases. Beheersmaatregel wordt dan een race om zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen te vaccineren … en hopen dat er geen varianten opduiken waar de vaccins niet afdoende tegen beschermen.

  De strategie omgooien midden een pandemie is op zijn minst een uitdaging. Het nut en noodzaak van de genomen beheersmaatregelen wordt terecht gecontesteerd. Niet enkel omdat ze ingrijpend zijn op het leven van de mensen, maar ook omdat het effect te beperkt is. Beheersmaatregelen zijn zelden eenduidig en te vaak tegenstrijdig … en dat onder een centrale regering die bij volmacht regeert met een regeringsleider die het officieel alleen voor het zeggen heeft. TiT

  Dat de rijke EU-landen en USA ondertussen op een berg vaccins zitten is ook veelzeggend. Dat armere Afrikaanse en Aziatische landen niet aan hoogstnoodzakelijke vaccins geraken is je reinste verwaande dommigheid van de rijke Westerse landen.

  SARS-Cov-2 stopt niet aan landsgrenzen. Een nationalistisch territoriaal anti-Covid-beleid is bijgevolg per definitie inefficiënt.

  Gezamenlijk vaccins aankopen door ASEAN had de positie van Thailand en co. versterkt om vaccins aan te kopen bij de Pharma reuzen. Hélaas werd ook die kans gemist.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website