Thailand gaat voorzichtig op weg naar een gefaseerde heropening van het land voor toeristen die waarschijnlijk in april van start gaat, maar de deuren gaan mogelijk pas in januari 2022 volledig open voor toeristen. Westerse toeristen zijn volgens het plan, pas in oktober weer welkom in vijf provincies.

In afwachting van goedkeuring door het kabinet, ligt er nu een gefaseerd herstelplan op tafel van het ministerie van Toerisme en Sport. Deze beschrijft vier verschillende openingsfasen, te beginnen met de “Wellness quarantaine en Hotel quarantaine” die op 1 april van start gaat en doorloopt tot eind mei.

Eerste fase 1: Wellness quarantaine en Hotel quarantaine van april tot eind mei

Vijf provincies komen in aanmerking voor deze versoepelde quarantainevoorschriften; Phuket, Krabi, Surat Thani (eilanden Samui, Tao en Phangan) Chonburi (Pattaya) en Chiang Mai. Volgens het plan komen toeristen uit de VAE, Israël, Taiwan, Hong Kong, Singapore en mogelijk India en Rusland in aanmerking voor minder strenge quarantainevoorschriften.

Toeristen uit genoemde landen moeten drie dagen op hun kamer blijven, gevolgd door beperkte toegang tot bepaalde hotelfaciliteiten van dag vier tot en met 14. Hotels moeten gecertificeerd zijn en het Thaise medische personeel en de risicogroepen in de vijf provincies moeten ingeënt zijn.

Tweede fase: Exclusief reisgebied van juni tot september

De tweede openingsfase duurt van juni tot september en geldt voor dezelfde landen van herkomst en de vijf provincies in Thailand. Het voorgestelde plan beperkt de quarantaine tot “10 dagen of minder” met ten minste twee PCR-tests, één bij aankomst op de luchthaven en twee dagen voordat de quarantaine van tien dagen eindigt. De toeristen hebben toegang tot een “quarantaine gebied” in het hotel en er worden activiteiten georganiseerd door gecertificeerde reisorganisaties en andere gecertificeerde hotels in de buurt. Er gelden strikte regels voor reisbubbels en sociale distantie.

Derde fase: De zandbak fase van oktober tot december

Reizen blijft nog steeds beperkt tot de vijf provincies tijdens de zandbak-fase, die loopt van oktober tot december. De zandbak-fase maakt echter een einde aan de quarantaine van 10 dagen en vervangt deze volledig door een quarantaine van één dag. Toeristen moeten dan wel een PCR-test ondergaan.

Alle toeristen wereldwijd komen hiervoor in aanmerking als ze afkomstig zijn uit een land dat een vaccinatiegraad heeft van 70% of meer. Bilaterale overeenkomsten met landen met een lage incidentie en die 70% van hun bevolking hebben gevaccineerd, zouden tijdens deze fase kunnen worden gesloten om tweerichtingsverkeer mogelijk te maken.

Het ministerie stelt dat 70% van de inwoners van de vijf provincies moet worden gevaccineerd van oktober tot december.

Vierde fase: Zelfquarantaine vanaf januari 2022

De vierde fase, genaamd “Self Quarantine Track and Trace”, zal voor gevaccineerde toeristen de deur volledig openen naar alle provincies in Thailand. De buitenlandse reizigers moeten dan wel voor vertrek negatief testen en een “vaccinatiepaspoort of vaccinatiecertificaat” hebben. Daarnaast moet het gaan om reizigers afkomstig uit landen die 70% van hun bevolking hebben ingeënt.

Verplichte maatregelen zoals hotel- of gebiedsquarantaine zijn dan verleden tijd, maar de autoriteiten zouden nog steeds de mogelijkheid hebben om bij aankomst een quarantaine van één dag te eisen in afwachting van het resultaat van een PCR-test.

Er is ook nog een voorbehoud dat “de meeste inwoners van Thailand tegen januari 2022 zijn gevaccineerd”, wat een grote uitdaging zal vormen voor de volksgezondheidsautoriteiten. Het Thaise ministerie van Volksgezondheid bevestigde vorige week dat 30 miljoen mensen tegen het einde van het jaar zouden moeten worden ingeënt op basis van bestellingen van 63 miljoen doses. Tot nu toe zijn in risicovolle gebieden rond Bangkok, iets meer dan 44.400 mensen ingeënt.

Het tijdsbestek van het ministerie en de gespreide heropening werden geschetst in een pdf-presentatie van 10 pagina’s die gepresenteerd is aan ambtenaren, politie, toeristenpolitie en managers van de reis- en horecaorganisaties die vorige week semi-openbare hoorzittingen organiseerde in de vijf provincies.

Het plan voor de heropening van Thailand in vier fasen moet echter eerst worden voorgelegd aan de CSSA en daarna ter goedkeuring aan het Thaise kabinet. Zodra die hindernissen zijn genomen, worden de voorgestelde ministeriële regelingen van kracht zodra ze zijn gepubliceerd in de Royal Gazette.

Bron: TTRweekly

36 reacties op “‘Thailand overweegt heropening toerisme in 4 fasen: Westerse toeristen pas in oktober welkom’”

 1. wim zegt op

  Prachtig al die ‘plannen’ met voorwaarden, beperkingen en uitsluitingen. Dagelijks wordt het lijstje landen dat gevaccineerden zonder gedoe toelaat langer.
  Waar zouden de toeristen (tenminste degenen die hun baan/bedrijf nog niet kwijt zijn) eigenlijk liever naar toe gaan?

  • Ger zegt op

   Vietnam, Cambodja, de Filipijnen..

   Laat ik het zo zeggen: ik merk bij mezelf dat ik meer opensta voor een verblijf in andere landen in de regio. Of ik er langere periodes zal willen verblijven is een tweede, dat weet ik (nog) niet maar wanneer ik in Thailand ben ga ik deze omringende landen wel bezoeken. Over met name de Filipijnen doen verhalen de ronde: onveilig, armoede, gebrekkige infrastructuur maar ik wil dit nu wel met eigen ogen zien. Te beginnen met Cebu.

   • Leo zegt op

    hoi Ger,

    De Filipijnen zal je aan alle kanten meevallen. Ik ben er vaak geweest en als je naar Cebu gaat, vergeet dan vooral niet Bohol en de Choclat Hills te bezoeken.
    Bovendien heeft de Filipijnen het voordeel dat iedereen Engels spreekt. Wel zo makkelijk.

    groet
    Leo

    • janbeute zegt op

     Ik kijk de laatste tijd naar veel documantaires en video op Youtube met informatie over de Philipines , en wat me opvalt is dat de meesten positief zijn.
     Ook voor visa als je gepensioneerd bent boven de 50 jaar veel beter geregeld dan in Thailand.
     Altijd dat gezeur elk jaar voor je retirement de ene keer zus de andere keer weer zo.
     Wat te denken van een toeristen visa voor 30 dagen dat je kunt verlengen voor 3 maanden verblijf en dan ook nog tot aan 3 jaar aan toe, ga maar eens googelen.
     En dan heb je ook nog het SRRV visa voor retirement.
     Het zal natuurlijk ook daar door de Covid epedimie wel tijdelijk het een en ander aangepast zijn.
     Zo ver ik mij nog kan herrineren kan de uitkering van je AOW pensioen wel lager uitvallen dan bij wonen in Thailand
     Daarkomt nog bij dat de huidige Thaise regering naar mijn idee meer en meer gefocust is richting de China dictatuur van Mr. Li Jinping en de Phili goverment het de Chinezen moeilijker maakt om na de Philipines te komen.

     Jan Beute.

 2. Eline zegt op

  Wij dachten eind van dit jaar naar Thailand te kunnen voor een maand of 3 om wat studie te verrichten in verband met onze plannen de wintermaanden in Thailand te overbruggen. Maar je leest elke week weer opnieuw allerlei plannen hoe mensen van buiten toe te laten. Wij weten niet hoe de stand van zaken is in januari ’22 wat vaccinaties betreft, noch in Thailand noch in Nederland. Het kan allemaal meevallen, maar het lijkt erop dat het gaat tegenvallen met alle perikelen rondom productie, veiligheid en beschikbaarheid van vaccins. Afwachten aldus, en wellicht er rekening mee houden dat allerlei plannen een jaar opschuiven.

  • Ger zegt op

   Ik ben bang dat het vaccineren in Thailand ontzettend zal tegenvallen. Ik geloof niet dat er over 1 jaar (maart 2022) laten we zeggen 40 miljoen Thai volledig zijn ingeënt. Produceren, distribueren en al die Thai op locaties injecteren. En dat 2 maal. Landen wereldwijd schreeuwen om vaccins, Pfizer en Moderna zijn door de lage temperaturen minder geschikt voor warme/hete landen en ik geloof dat Johnson & Johnson hun handen vol heeft aan leveringen aan de US, EU (start April) en Afrika.

   Thailand gokt op AstraZeneca (fabriek) en Chinese vaccins. Volgens mij zouden ze eens bij Putin moeten aankloppen om te vragen of Sputnik V leverbaar is.

   Ik hoop dat ik het te somber inzie.

 3. ruud zegt op

  Het lijkt erop, dat het nog even rustig zal blijven in Thailand.
  Ik ben – uitgaande van de levering van vaccin – nog steeds verbaasd, dat vaccineren zoveel tijd in beslag neemt.
  Wat is het meer dan mensen oproepen, identiteit controleren, vaccineren en in een centrale database een vinkje achter een naam zetten?
  Aan het eind van het vaccinatieprogramma even kijken wie geen vinkje achter zijn naam heeft, dat zullen voornamelijk overleden mensen zijn.

  • bart zegt op

   het klinkt zo simpel : “Wat is het meer dan mensen oproepen, identiteit controleren, vaccineren en in een centrale database een vinkje achter een naam zetten?” de beschikbaarheid van een vaccin misschien?? Neem Astra Zenica die al een paar heeft aangegeven dat er minder vaccins worden geleverd.

  • Ger zegt op

   Was het maar zo simpel.. vergeet niet dat van de 7.8 miljard aardbewoners er – wat zal het zijn – 4 miljard ofzo ingeënt dienen te worden. Thailand heeft zich niet bepaald slagvaardig getoond. In NL nu 1.8 miljoen prikken gezet. Chinese vaccins wil bijna niemand en AstraZeneca heeft bij mensen die het nieuws een beetje volgen door alle perikelen een slechte naam gekregen (’t begon al bij het gestuntel in de Fase 3 testen).

   Ik denk dat je niet verbaasd hoeft te zijn, landen als Thailand, de Filipijnen.. ik volg al het nieuws en die landen zijn hier nog wel even mee zoet.

   • Cornelis zegt op

    1.4 miljoen in NL – in TH rond de 41.000, las ik gisteren……

 4. Rob V. zegt op

  De plannen veranderen met de dag maar zoals hier geschetst is een ‘beetje normaal’ toerisme pas mogelijk per 1-1-2022 en dan onder voorbehoud dat zowel het land van de herkomst als mede Thailand tenminste een vaccinnatiegraad heeft van 70%.

  Ik vraag me af hoeveel toeristen dit jaar zin hebben in een vakantie als met grofweg de eerste helft van dit jaar nog 2 weken in het hotel moet blijven en de tweede helft van het jaar nog steeds zeg een week. Misschien als die toerist dan op het (met hekken afgesloten) strand mag gaan bakken en zwemmen in het zwembad maar niet in zee… ?

  Wellicht zijn er wat details weggevallen in de presentatie: citaat ” Vijf provincies komen in aanmerking voor deze versoepelde quarantainevoorschriften;
  1-Phuket, <– eiland
  2-Krabi, <–de hele provincie? Denk alleen het eiland?
  3- Surat Thani (eilanden Samui, Tao en Phangan)
  4- Chonburi (Pattaya) en
  5- Chiang Mai. "

  Geen Bangkok? Dat blijft dan als quarantaine gebied over voor -gok ik- de 'reiziger maar niet zijnde toerist' (denk aan Thai, buitenlanders die voor werk of familiebezoek komen).

  En "quarantaine gebied" moet ik waarschijnlijk lezen als "plaatsen met quarantaine hotels zijn quarantaine gebied, na quarantaine van X dagen in het hotel mag men er vrij op uit door heel het land" . Anders gaat het wel erg lastig en volkomen onlogisch worden "niet toeristen" en " toeristen" (beide na voltooide quarantaine) te blijven scheiden. Niet teveel over nadenken, morgen laat emn weer een andere ballonnetje op.

  Samengevat: tot nader bericht dit jaar geen Thailand als je zeg 3 a 3,5 week "gewoon op vakantie wil"

 5. Erik zegt op

  Wat een buitengewoon goed idee om gezonde buitenlandse toeristen een verblijf toe te staan in de provincie Chiang Mai! Zeker, de ‘frisse’ lucht daar legt een laagje bitumen in de longen waardoor geen enkel virus ooit nog een kans krijgt….

  • Pim zegt op

   Toeristen naar Thailand moeten minder aan Covid denken maar meer aan de luchtverontreiniging.
   Pas als het regenseizoen is begonnen wordt Thailand weer safe.

  • janbeute zegt op

   Misschien is dat wel de reden Erik dat tot nu toe het Corona virus maar weinig slachtoffers en besmettingen heeft gemaakt in Thailand.
   Corona virussen met al zijn tentakels houden namelijk ook van frisse lucht en die is helaas niet voorhanden in Thailand.
   En zeker niet in het noorden van Thailand en Bangkok en omgeving.
   Daar komt ook nog bij dat het Corona virus het vernietigende werk graag zelf wil doen en niet voor die tijd verkeers slachtoffer wil worden van het roekeloze rijgedrag van een Thaise kamikaze.

   Jan Beute.

 6. Jozef zegt op

  Het zoveelste “schitterende plan” om toeristen buiten te houden.
  Het wordt hoe langer hoe gekker.
  Als we moeten wachten tot we aan de 70% gevaccineerden geraken zowel in Thailand als de rest van de wereld, dan vrees ik dat we maar kunnen terugkeren tegen half 2022.
  Belgie is een van de weinige landen waar nog een kiesplicht was tot vorig jaar.
  De kiesplicht moest voltooid zijn op 1 zondagvoormiddag tussen 07.00 en 13.00 uur.
  In deze tijdspannegingen de 11 miljoen burgers kiezen.
  Nu om te vaccineren komen we op “drukke”dagen aan 2.000 personen !!!
  Vorige week enkele dagen niks gebeurt omwille van te veel wind, de tenten waren niet veilig.
  De soap gaat wereldwijd maar verder.
  Erg, zeer erg allemaal.
  Groet, Jozef

 7. Rob zegt op

  Toeristen uit Israël snap ik dan nog wel. Dat land is de absolute koploper vaccineren. Maar Rusland en India? Dat is toch gewoon politiek?

  • Ger zegt op

   Klopt, politiek… ik herinner mij nog dat Brazilie op de lijst van “veilige landen” stond… Bizar.

 8. Patrick Magnée zegt op

  hopelijk maakt geld niet blind en zullen de rijke Russen hier de plak niet komen zwaaien
  ze zullen alvast als één van de eersten zijn die toegang zullen krijgen tot het land om de veel in noodzittende hotels etc tot zich toe te trekken. Doet me wat denken naar een situatie na de tsunami
  en de quarantainemaatregelen ,corruptie is jammer genoeg nooit ver weg
  Na 20 jaar hoop ik echt opnieuw snel te kunnen terugkeren naar een land dat we ondertussen als een plek van thuiskomen beschouwen
  hopelijk kunnen we dit ook blijven ervaren in de toekomst al denk ik dat er zoals overal veel zal veranderen

 9. Jm zegt op

  Hoeveel toeristen zijn er niet die maar 2weken vakantie kunnen hebben van hun baas?
  Die zullen zeker niet naar Thailand teruggaan.

 10. fred zegt op

  Ik voorspelde al langer dat er dit jaar inzake toerisme niet veel verandering zou komen. Sowieso heeft het weinig zin van gevaccineerde toeristen binnen te laten voordat de eigen bevolking grotendeels is gevaccineerd.
  Thailand zal nog een hele tijd toebehoren aan de Expats.

 11. Joep zegt op

  Als je ingeent bent tegen COVID is dat voor Thailand maximaal drie maanden geldig

  Ondanks vaccinatiebewijs moet je nog steeds een PCR test doen.
  Om naar Thailand te kunnen reizen moet u maximaal 72 uur voorafgaand aan uw vertrek negatief testen op het coronavirus.

  70 % van de bevolking van het herkomstland van de reiziger moet ingeent zijn.
  Met zulke landen sluit Thailand een overeenkomst.

  70 % van de Thaise bevolking moet ingeent zijn.

  De eis van een ziektekostenverzekering tegen COVID met de 100000 USD eis zwart op wit blijft bestaan.

  Je hebt om Thailand binnen te komen nog steeds een Certificate of Entry nodig.

  Het enige dat vervalt, is de verplichte quarantaine.

  Daar wordt je niet blij van en reizen naar Thailand blijft een probleem.

 12. bart zegt op

  Vreemd dat India in het lijstje voorkomt met inmiddels al 159000 corona doden en waar ondertussen het aantal besmettingen weer langzaam toeneemt.

 13. Fred Kosum zegt op

  Derde fase: De zandbak fase van oktober tot december
  Reizen blijft nog steeds beperkt tot de vijf provincies tijdens de zandbak-fase, die loopt van oktober tot december.
  Dus familie in Isaan of andere provincie bezoeken zal pas volgend jaar mogelijk zijn ? Waar de redenering vandaan komt?

  • Johnny BG zegt op

   Het plan laat zien dat het een losse flodder is en ga er maar gewoon vanuit dat december 2021 meer kans van slagen heeft.
   Sinds deze week kunnen de bij de Social Security aangemelde Thaise werknemers weer 4000 baht van de overheid krijgen naast het salaris wat ze gewoon verdienen. Volop gratis geld wat uitgegeven moet worden en een mooie stimulans om mensen richting geregistreerd werk te leiden. Deze crisis komt voor het opschonen niet slecht uit en men is zelfs bereidt om er in te investeren ten koste van toerisme. Laat je grootste klant niet meer dan 20% van de omzet zijn is een uitdrukking en met die gedachte lijkt men beleid te maken.

   • Danzig zegt op

    Is dat bedrag alleen voor mensen met de Thaise nationaliteit?
    Ik zit nl. ook in het systeem.

    • Johnny BG zegt op

     @Danzig,
     Indien het gaat over mijn bijdrage dan is het inderdaad alleen voor Thai. Het systeem van gratis geld op deze manier lijkt mij een goede manier van overheidshulp. Het geld moet binnen een maand uitgegeven worden want anders is het niet meer geldig en kan niet gebruikt worden om schulden af te lossen of om op te potten.
     De buitenlander met werkvergunning in dit systeem zal het moeten doen met de aftrekposten die de belastingdienst biedt dus dat zal aan het eind van het jaar weer zoiets zijn als voor 30.000 baht shoppen wat afgetrokken kan worden al zal het mij niet verbazen als dat richting de 60.000 zal gaan.

  • PEER zegt op

   Nee Fred,
   Rond half nov las ik op Thailand Blog dat je familie in Thailand, dus óók in Isarn, mag bezoeken.
   Wél aan de voorwaarden voldoen.
   Dát heb ik gedaan en mocht begin januari ‘21 Thailand binnenkomen.
   En zit zu al bijna 2 maanden bij m’n familie in Ubon Ratchathani.
   Zelfs al paar wkn ‘n rondtour gemaakt door Nrd Thailand.
   Welcome in Thailand

 14. Joop zegt op

  Voor degene die het nog niet doorheeft, het prachtige Thailand met zijn prachtige mensen, heeft helaas een regering die er alles aandoen om ons niet toe te laten, jammer ik heb er 18 jaar gewoond maar zie mezelf niet meer terug gaan.

 15. yubi zegt op

  Ik sta volledig achter dat plan . Nu de grenzen zonder quanrantaine open stellen, is het virus gewoon vrij spel geven, en zijn alle zware inspanningen van het laatste jaar dan voor niets geweest . Dat zou pas erg zijn. Ik snap niet dat die quarantaine zo een probleem is voor velen. Ondertussen zitten ze al maanden vast in europa , in de kou , waar niets mag. Gewoon genieten van je quarantaine, beetje meer betalen voor wat extra comfort , na 15 dagen is het voorbij, en het doet geen pijn . En als je het niet kunt betalen, is je plaats niet echt in Thailand .

  • Dennis zegt op

   Geredeneerd vanuit een pensionado.

   Vanuit toeristen-oogpunt is 7 dagen quarantaine teveel en dus geen optie. Vanuit de toeristensector en allen die daaraan gelieerd zijn, is nog een jaar zonder inkomsten desastreus. Fijn dat u “veilig’ kan leven in Thailand, maar uw Thaise buren zitten aan de grond.

   Thailand is voor 20% van het BNP afhankelijk van toerisme en dat is grotendeels buitenlandse toerisme. Het is dus prioriteit om toeristen zo snel mogelijk weer toe te laten om de economie van het land te redden. Zoals de plannen nu zijn duurt dat te lang! Dat betekent dat u weliswaar veilig kunt wonen, maar dat uw Thaise buren de komende jaren (!!) in een situatie zitten waarin zij weinig tot geen inkomsten hebben, met alle gevolgen van dien. De priveschuld van de Thais is hoog. Leningen zijn aangegaan met huizen en grond als onderpand. De economische gevolgen van dit beleid zullen de komende jaren nog een hele grote impact hebben op de Thais en het is echt egoitisch om nu te zeggen “leuk, nu woon ik veilig”.

   • janbeute zegt op

    Een soort gelijk verhaal als van Dennis zet mij al voor een langere tijd aan het denken en waarom.
    Denk je eens in als de Thaise bewoners van je direkte omgeving waar je verblijft aan de grond komen te zitten. En jij daar als Farang met je mooie afbetaalde huis en met alles wat er zo al om heen een fijn leven denkt te hebben, wat kan er wel eens gaan gebeuren.
    De Jalouzie, inbraak, diefstal en wat nog veel meer.
    Thailand is al lang niet meer het Thailand zoals ik het kende 15 jaar geleden toen ik hier voor vast kwam te wonen, en mede door de Covid 19 crisis wordt het alleen maar erger, ik en mijn Thaise ega zie de gevolgen dagelijks al om ons heen gebeuren.

    Jan Beute

 16. Norbertus zegt op

  Dat wordt niet boeken voorlopig. Ik zal maar eens kijken naar alternatieven want dit schiet niet op. Het is een gebed zonder eind met alle restricties. Ik begin langzamerhand te geloven dat politici de pandemie misbruiken voor hun macht. Dat de bevolking geen werk heeft of honger maakt ze niet uit. Alle bureaucratie ontneemt mij de lust om te reizen tot dusver. Wachten,wachten,wachten!

 17. Stan zegt op

  Wat verzinnen ze toch elke keer weer… Hierdoor zal de toerisme-industrie in het grootste gedeelte van Thailand nog tot begin 2022 stil liggen. Al die ondernemers die het het afgelopen jaar met veel moeite hebben gered zullen het nog bijna een jaar lang moeten proberen te vol te houden…

 18. Dennis zegt op

  In 2019 ontving Thailand 39,8 miljoen toeristen. Laten die nu eens elk € 1000 besteden (aan hotels, bars, restaurants, soevenirs, taxi etc). Dat is dan 39,8 MILJARD euro.

  Sinds Corona kwamen er 100.000 “toeristen”. Laten die ook 1000 euro uitgeven, dan is het 0,1 miljard (100 miljoen). Als die 100000 € 10.000 uitgaven, dan nog kom je op “maar” 1 miljard.

  Het mag duidelijk zijn dat toeristen voor Thailand van enorm belang zijn!!

 19. Fred Heijndijk zegt op

  Mag je wel vanuit Bangkok de vijf provincies bereizen ? Bv via vliegtuig of trein? Of mag je maar naar 1 van de 5 provincies reizen?

 20. Arjan zegt op

  We hadden onze vakantie dit jaar gepland om eind November/begin december naar Thailand te gaan en hadden ons er zo op verheugd om naar dit prachtige land te gaan. Zou onze wens dan niet in vervulling gaan????


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website