Thailand kan op termijn door de VS worden gezien als een land dat haar eigen valuta manipuleert (kunstmatig hoog of laag houdt). Het Amerikaanse minsterie van financiën hanteert daarvoor drie criteria in haar deviezenrapport. Als Thailand daaraan voldoet zal het op de monitoringlijst van valutamanipulatoren komen te staan, zegt het Economic Intelligence Centre (EIC) van Siam Commercial Bank.

Volgens de EIC zal Thailand dit jaar uitkomen op een handelsoverschot van 6,4%, ruim boven de limiet van 2% die de VS hanteert. Het overschot op de lopende rekening wordt volgens de gegevens van de Bank of Thailand gewaardeerd op US $ 29,3 miljard op jaarbasis. Het overschot op de lopende rekening van vorig jaar bedroeg $ 28,5 miljard.

De centrale bank is tussenbeide gekomen om de sterke baht te temperen en heeft daarvoor gedurende meer dan zes maanden in één jaar continu US dollars gekocht voor meer dan 2% van het BBP van Thailand, aldus de EIC. Maar daarmee heeft Thailand de definitieve criteria niet overtreden.

“Er bestaat een mogelijkheid dat het handelsoverschot (tussen Thailand en de VS) zal toenemen, wat betekent dat de VS, Thailand op een monitoringlijst kan plaatsen of het land als valutamanipulator zou kunnen aanwijzen,” zei het EIC. De VS kan kan dan ook handelssancties tegen Thailand nemen.

Het lukte Thailand tot nu toe nog om te voorkomen dat ze op de Amerikaanse watchlist voor valutamanipulatie werden geplaatst toen het US Treasury Department in mei zijn halfjaarlijkse wisselkoersrapport aan het Congres uitbracht.

Volgens de gewijzigde criteria worden landen met een overschot op de lopende rekening met de VS, hoger dan 2% van het bbp, op de monitoringlijst gezet. De andere twee criteria zijn aanhoudende eenzijdige interventie op de valutamarkt met netto aankopen van ten minste 2% van het bbp en een handelsoverschot van ten minste $ 20 miljard met de VS. Landen die aan twee van de drie criteria voldoen, worden op de monitoringlijst geplaatst.

Er volgen overigens niet automatisch strafmaatregelen wanneer een land als valutamanipulator wordt gezien. Toch kunnen de financiële markten daar wel negatief op reageren en kunnen er handelssancties worden opgelegd.

Ondanks het enorme handelsoverschot verwacht, academicus Somjai Phagaphasvivat, niet dat Thailand op de monitoringlijst van valutamanipulatoren zal worden geplaatst. Juist omdat de sterke baht het handelsoverschot van Thailand met de VS heeft verminderd. De Baht is dit jaar de best presterende valuta van Azië en steeg volgens Reuters met meer dan 7%. Ondanks de matige economische groei, is de Baht ijzersterk als gevolg van het forse handelsoverschot, de instroom van inkomsten uit toerisme en een record aan buitenlandse reserves. Dankzij de ruime hoeveelheid buitenlandse reserves is Thailand een veilige haven om kapitaal te parkeren, hetzij voor daadwerkelijke investeringen, hetzij voor speculatie.

De Bank of Thailand heeft haar interventies op het gebied van deviezen geminimaliseerd, met een focus op matigen van de lokale valuta. Er zijn geen vergaande maatregelen genomen om de Baht te devalueren, aldus Somjai. “Thailand valt nog steeds niet onder de criteria van de US Treasury. De VS kan natuurlijk wel haar macht gebruiken om Thailand als een valutamanipulator te bestempelen. Het Amerikaanse motief om politieke en economische druk op Thailand op te voeren, heeft mogelijk te maken met het feit dat Washington meer invloed wil uitoefenen in de regio. Momenteel heeft China veel invloed in Zuidoost-Azie. De VS wil dat Thailand meer Amerikaanse goederen en diensten gaat afnemen”, aldus Somjai.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


13 reacties op “Thailand loopt het risico door de VS te worden gezien als valutamanipulator”

 1. ruud zegt op

  Als jullie jullie wapens in Amerika kopen is jullie probleem gelijk opgelost, zei Amerika toen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
 2. Erik zegt op

  En moet Thailand daar bang voor zijn als het op de lijst van valutamanipulators komt? Is de export naar de USA van zodanig belang dat je de nationale huishouding moet aanpassen aan de grillen van draaideur Trump? De mond vol over China’s uitvoer maar nu slikt hij het weer in en tekent deze maand een verdrag om de handelsoorlog af te sluiten.

  Ben benieuwd hoe machtig Trump nu werkelijk is. Ze zagen nu alle poten onder zijn stoel vandaan dus hij moet wat sputteren om zich waar te maken.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  • Harry Romijn zegt op

   Een ding zult u toe moeten geven: heel erg velen hadden het zelfs niet GEWAAGD om het handelstekort met China aan te pakken, laat staan slagen dat terug te brengen. De wauwel-club EU in ieder geval niet.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +13 (obv 13 stemmen)
  • leon1 zegt op

   Als onze vrienden van de EU in Brussel maar geld blijven bijdrukken, is straks de EURO niets meer waard.
   Het ligt niet aan de Bath maar aan de dollar en de Euro.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +12 (obv 12 stemmen)
   • Al zegt op

    Precies. Als er een land een valutamanipulator is…. pot verwijt de ketel?
    QE/2/3/4 to eternity? Repo?
    Ze zijn allemaal bezig met een race naar de bodem BOJ, FED, ECB etc etc.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
   • fred zegt op

    Klopt totaal niet. Alle munten zijn in waarde gezakt tegenover de Baht. Allemaal.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +13 (obv 13 stemmen)
    • Geert zegt op

     Helemaal juist Fred.

     Ik hou het ook in de gaten en ik merk dat de Thaise baht in waarde stijgt ten opzichte van bijna alle andere munteenheden.
     Het verhaal dat het aan het beleid in Brussel ligt is daarbij ontkracht en helemaal onwaar.

     Geert.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
 3. KhunKoen zegt op

  Ik meen dat Trump himself er al eens wat van gezegd heeft afgelopen zomer.
  Ligt ook wel in zijn lijn als zakenmannetje/president.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 4. Puuchaai Korat zegt op

  Dank voor dit verhelderende artikel en Thailand gefeliciteerd met deze cijfers ! Ik kan alleen maar beamen dat de economie hier (in Korat) ‘boomt’. Kijkend vooral naar hoeveel huizen er gebouwd worden, mega winkel centra die de laatste jaren geopend zijn (Terminal 21 en Central Plaza) met werkelijk prachtige culinaire-, sanitaire- en parkeervoorzieningen, het type auto’s wat je op straat ziet, scooters en motoren ook. Ook de onderwijsfaciliteiten staan op een steeds hoger niveau, al zal niet van vandaag op morgen dat niveau mondiaal nummer 1 zijn, maar men is op de goede weg. En ook goed om te horen dat Thailand een veilige haven voor vermogen is, al ontbreekt het mij daaraan ha ha.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 5. Rob V. zegt op

  Eerst maar eens wat een handelsoverschot is: dat is wanneer er meer export dan import van goederen en diensten is. Een land verkoopt dan dus meer dan het inkoopt. Zo staan Nederland en Duitsland samen met landen als Japan al jaren in de top 10 landen met een handelsoverschot op de wereldmarkt. Specifiek land op land kan dat natuurlijk anders liggen: zo heeft Nederland met de VS een handelstekort van een tiental miljard dollar omdat wij via Rotterdam veel uit de VS importeren en dan verspreiden naar elders in Europa.

  Je zou zeggen: fijn zo’n handelsoverschot maar andere landen kunnen je dan als ‘te goedkoop’ of ‘te concurrent’ zien. Zo mopperen de zuid Europese landen op Nederland en Duitsland en Amerika is ook niet blij met Duitsland zijn handelsoverschot. Dan zit je dus met een boze Amerikaanse president. Zo’n handelsoverschot kun je natuurlijk inslinken door je lonen te verhogen, werknemers hebben dan meer te besteden en je producten worden duurder, de export (en dus overschot) zal dan afnemen. Of de centrale bank van een importland kan haar valuta devalueren, dan wordt importeren voor hen goedkoper.
  Hoe zit dat dan met Thailand? Dat had t/m november een handelsoverschot van 8,44 miljard dollar. Wereldwijd gezien geen koploper, in een goede maand heeft Nederland dat bijna als handelsoverschot in 1 maand (6,3 miljard euro oktober 2011). Specifiek tussen Thailand met Amerika 29,3 miljard dollar aan overschot. Thailand exporteert dus veel meer naar Amerika dan Amerika naar Thailand. Trump zal daar dan niet blij mee zijn. Het mag ook duidelijk zijn –vanwege het significant lagere handelsoverschot van Thailand t.o.v. de wereld- Thailand met andere landen juist een groot handelstekort heeft door grootschalige import.

  Wat zou Thailand kunnen doen? Tja, lonen verhogen (minder export naar o.a. Amerika) of toch gaan sleutelen aan de koers van de baht. Maar over de koers gaan dan weer hardnekkige geruchten dat de hoge heren van Thailand daar belang bij hebben. Hoe dat zit, geen idee.

  https://tradingeconomics.com/thailand/balance-of-trade
  https://www.bangkokpost.com/business/1827324/us-mulls-listing-thailand-as-currency-manipulator
  https://tradingeconomics.com/thailand/balance-of-trade
  https://www.ad.nl/economie/waarom-ons-handelsoverschot-niet-alleen-goed-nieuws-is~ab16b5fd/
  https://www.volkskrant.nl/economie/exportkampioen-nederland-troeft-wereldhandel-af-en-daar-is-niet-iedereen-blij-mee~b0e018a4/
  https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/50/handelstekort-met-vs-door-wederuitvoerstromen

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 6. l.lagemaat zegt op

  In een van mijn postings heb ik aangegeven dat de valuta handel een van de weinige mogelijkheden is om geld te verdienen!
  En zolang Thailand niet de “definitieve criteria” overschrijdt, is er niets aan de hand!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • Jacques zegt op

   Het lijkt wel dat u ook in de valutahandel zit en hieraan verdient, zoals u dit verwoord. U stelt dat er niets aan de hand is , terwijl er is heel veel aan de hand is. Het is maar uit welk perspectief men het bekijkt. De mensen met het grote geld huldigen het motto ” er kan nog meer bij” en er is nooit genoeg en lacht zich rot terwijl velen het met minder moeten doen. Dus ook de groep die al weinig heeft.
   Het is duidelijk dat deze Thaise regering een geheime agenda heeft (openlijk zullen ze dit niet toegeven) en andere belangen prevaleren. Wij allen mogen drie keer raden wie daar voordeel aan heeft. De meerderheid van de Thaise bevolking en mensen zoals ik en anderen in mijn positie in ieder geval niet.
   Zo’n kreet als definitieve criteria is ook maar bedacht en zal te pas en onpas worden aangewend en zeker door zo’n geldwolf als Trump die er is voor alle Amerikanen. Laat me niet lachten, wat een clown, waar de overgrote meerderheid op deze aardbol onder lijdt.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
   • l.lagemaat zegt op

    Voor de duidelijkheid, ik zit niet in de valutahandel!

    De huidige koers van de baht kan mogelijk het gevolg zijn door handel in valuta waar bepaalde Thais/Chinese zaken mensen mee verdienen c.q. zich mee bezighouden.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website