De Thaise Government Pharmaceutical Organization (GPO) heeft het antiretrovirale medicijn Efavirenz ontwikkeld. Efavirenz is een medicijn die als eerste wordt voorgeschreven aan HIV geïnfecteerde personen. De GPO heeft 16 jaar gewerkt aan de ontwikkeling. 

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft Efavirenz gecertificeerd. De GPO gaat nu proberen het medicijn in het buitenland af te zetten. Efavirenz is het eerste medicijn dat in Thailand is ontwikkeld en dat in Asean is goedgekeurd volgens het WHO Prequalification Programme. Het medicijn kan nu toegevoegd worden aan de lijst van de WHO met goedgekeurde HIV medicijnen. Internationale organisaties zoals het Global Fund en Unicef kunnen het bestellen voor gebruik in ontwikkelingslanden.

Het is aanzienlijk goedkoper dan een gelijkwaardig medicijn wat voorheen geïmporteerd moest worden (30 pillen kosten 1.000 baht). Daarentegen kosten 30 tabletten Efavirenz slechts 180 baht. Dit jaar produceert de GPO 42 miljoen pillen.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Thailand heeft een goedkoop medicijn tegen HIV ontwikkeld”

 1. Maarten Vasbinder zegt op

  Efavirenz is in de VS al op de markt sinds 1998 en is ontwikkeld door Du Pont.
  In Europa wordt het verkocht sinds 1999 en Thailand 2006.

  GPO maakt en verkoopt het sinds 2006. Daarvoor hadden ze toestemming van Du Pont, waarbij een verplichting is aangegaan het minimaal 5 jaar op de markt te houden. Dat vanwege de lage prijs, die Thailand mocht hanteren. Van ontwikkeling door GPO is geen sprake. Wel van kopiëren.
  Nu het octrooi vestreken is, kunnen ze het ook gaan exporteren.

  • In Thailand poetsen ze hun eigen inbreng nog wel eens op, zo blijkt maar weer.

 2. Alex zegt op

  Geweldig nieuws! Een felicitatie waard@
  Daar zal de farmaceutische industrie in Europa en USA niet blij mee zijn, die zijn alleen op grove winsten uit!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website