Speurhonden, speciaal opgeleid om met COVID-19 geïnfecteerde mensen die geen symptomen vertonen, op te sporen, zullen binnenkort naar internationale luchthavens en zeehavens worden gestuurd om asymptomatische gevallen bij aankomsten uit het buitenland te helpen identificeren.

Volgens de Chula Journal-website zijn tijdens een proefproject van 6 maanden zes Labrador retrievers, getraind door een onderzoeksteam van de veterinaire faculteit van de Chulalongkorn University. Het resultaat was een nauwkeurigheid van 94,8% bij het detecteren.

Professor Dr.Kaywalee Chatdarong, vice-decaan van de sectie Onderzoek en Innovaties van de Diergeneeskundige Faculteit en hoofd van het project, legde uit dat alle thermische scanners of beeldvormingssystemen die in de havens van binnenkomst of op openbare locaties zijn geïnstalleerd, alleen hogere lichaamstemperaturen detecteren en geen andere symptomen en zijn daarom niet effectief bij het opsporen van symptomatische gevallen.

De neuzen van honden zijn echter 50 keer gevoeliger dan mensen en kunnen asymptomatische gevallen detecteren door hun zweet.

Het project is een gezamenlijke inspanning van de faculteiten Diergeneeskunde, Geneeskunde en Wetenschappen van de Chulalongkorn University, met financiering van de Chevron Company.

Het onderzoeksprotocol omvat het verzamelen van zweet. De honden hoeven niet aan mensen te snuffelen, want via wattenstaafjes wordt de zweet in een kiemvrij laboratorium in een blikje gedaan om door de getrainde honden te worden opgesnoven.

“Wanneer een hond knielt, betekent dit dat het monster afkomstig is van een asymptomatisch geval”, zei professor Dr. Kaywalee, eraan toevoegend dat het hele testproces veilig is voor de betrokken honden en ambtenaren.

De nauwkeurigheid van de getrainde speurhonden is vergelijkbaar met die van de speurhonden die al worden ingezet in Finland, Duitsland, Frankrijk en Australië.

Bron: Thaivisa/Reuter


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 3 votes.
Please wait...

3 reacties op “Thailand gaat speurhonden inzetten in strijd tegen COVID-19 (video)”

 1. Peter Van Lint zegt op

  Heel goed idee! Hopelijk kunnen gevaccineerden dan snel terug naar dit mooie land reizen.

 2. PEER zegt op

  Hoe is het in hemelnaam mogelijk om van ‘n toerist op Suvarabhum airport zweet af te nemen?
  Dat wattenstaafje moet dan naar ‘n kiemvrij laboratorium gebracht worden.
  Dáár moet het, met ‘n kiemvrij procedure, in ‘n blikje worden “verpakt” en vervolgens moet er een speciaalgetrainde hond uitsluitsel geven of er ‘n “besmette” vulling inzit.
  Hoelang zou dan die toerist op die uitslag moeten wachten? Want hij moet vervolgens nu nog stééds naar ‘n ASQ-hotel?
  Ik ben benieuwd of ‘n bloglezer hier ‘n mogelijk antwoord op heeft.

 3. chris zegt op

  Een prachtige taak voor het leger aan straathonden in dit land.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website