(Marc Bruxelle / Shutterstock.com)

Thailand zal dinsdag weer het AstraZeneca Covid-19-vaccin gaan inzetten na een korte opschorting vanwege bezorgdheid over de veiligheid, aldus functionarissen. Premier Prayut en zijn kabinet zijn dan als eerste aan de beurt.

Thailand was vrijdag het eerste land buiten Europa dat het gebruik van het AstraZeneca vaccin opschortte. Autoriteiten in Ierland, Denemarken, Noorwegen, IJsland en Nederland hebben hun gebruik van het vaccin vanwege bloedstollingsproblemen opgeschort.

AstraZeneca zei zondag dat het de gegevens van meer dan 17 miljoen gevaccineerde mensen in het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie “zorgvuldig had onderzocht”, waaruit bleek “dat er geen aanwijzingen zijn voor een verhoogd risico op longembolie, veneuze trombose of trombocytopenie”.

De massale vaccinatiestrategie van Thailand is sterk afhankelijk van het AstraZeneca vaccin, dat vanaf juni lokaal zal worden geproduceerd voor regionale distributie. Er zijn 61 miljoen doses gereserveerd voor de bevolking.

De regering heeft naast de 200.000 doses Sinovac-vaccin uit China ook AstraZeneca-vaccinaties ingezet voor medische hulpverleners en risicogroepen. Nog eens 800.000 Sinovac-doses moeten op 20 maart aankomen, aldus de minister van volksgezondheid Anutin op zijn Facebook-pagina.

Nederland schort vaccinatie met AstraZenica voor twee weken op

Nederland stopt twee weken uit voorzorg met het inenten met het vaccin van farmaceut AstraZeneca. Dat gebeurt tot en met zondag 28 maart, meldt het ministerie van Volksgezondheid. De afgelopen dagen schortten verschillende landen het toedienen van het vaccin ook al op, vanwege meldingen van trombose na een prik.

Medicijnautoriteit CBG heeft de tijdelijke vaccinatiestop aanbevolen en minister De Jonge (Volksgezondheid) neemt dat advies over. Volgens het ministerie is er dit weekend nieuwe informatie beschikbaar gekomen. Er zijn zes nieuwe meldingen binnengekomen van mogelijke bijwerkingen uit Denemarken en Noorwegen, meldt het ministerie.

Het gaat om ernstige, zeldzame verschijnselen van stolselvorming (trombose) én een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) bij volwassenen onder de 50 jaar. Volgens het ministerie zijn in Nederland momenteel geen soortgelijke gevallen bekend. Het CBG zegt dat er vooralsnog geen verband is aangetoond tussen het vaccin en de meldingen uit Denemarken en Noorwegen. Er wordt op dit moment nader onderzoek gedaan.

Volgens AstraZenica is er geen bewijs voor een verhoogd risico op bloedproppen bij mensen die zijn gevaccineerd. Dat zegt het bedrijf na het bestuderen van de gegevens van ruim 17 miljoen gevaccineerden in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.

Het onderzoek van AstraZeneca heeft geen bewijs opgeleverd voor een verhoogd risico op longembolie, trombose of acuut bloedplaatjesverlies (trombocytopenie) bij welke leeftijdsgroep, geslacht, levering of in welk bepaald land dan ook, stelt AstraZeneca in een persbericht.

Bron: Bangkok Post en NOS.nl


» Laat een reactie achter


Rating: 3.00/5. From 2 votes.
Please wait...

7 reacties op “Thailand gaat morgen weer vaccineren met AstraZeneca”

 1. John Chiang Rai zegt op

  Zelfs al zouden deze trombose gevallen iets met het vaccin van Astra Zeneca te maken hebben,is het nog steeds zo minimaal,dat het nog niet eens in procenten is uit te drukken.
  In de U K heeft men tot nu toe erg goede resultaten met het Astra Zeneca,en een duidelijke teruggang van het aantal covid-19 doden en zware verlopen naar een besmetting met dit virus geconstateerd.
  Maar goed velen die van huis uit tegen een vaccinatie waren,zullen nu deze hoog sporadische gevallen van trombose,hoewel een samenhang nog helemaal niet bewezen is,meteen nemen om hun gelijk te onderbouwen.
  Een erg zwak onderbouwen,met nog steeds geen enkel bewijs,terwijl deze sporadische gevallen in geen enkel vergelijk staan, met de vele duizenden covid-19 doden,die nu reeds bewezen in vele landen te betreuren zijn.

 2. Steven zegt op

  Helaas is er een bepaalde politieke partij die misbruik maakt van een paar trombosegevallen (die dus normaal ook al voorkomen; Covid veroorzaakt ook trombose!) en erin slaagt een deel van de NLse bevolking op te hitsen zich niet te laten vaccineren. Waarmee het openstellen van de samenleving mogelijk vertraagd wordt! Misselijkmakende volksmennerij en ophitsen.

  Dezelfde partij die hard politie-optreden zondag in Den Haag tegen zgn ‘vreedzame demonstranten’ veroordeelt (‘politiestaat’), terwijl dit geweld veroorzaakt werd door relschoppers, vuurwerkgooiers, een vechthond en het niet voldoen aan de coronaregels (te veel mensen – die vervolgens weigerden te vertrekken). (Diezelfde partij wil dat de politie meer gezag moet krijgen – zo staat het letterlijk in het verkiezingsprogramma.)

  De misinformatie over vaccins… dat is dan weer een voordeel van Thailand dat zoiets – vermoed ik – niet mag, zelfs strafbaar is?

  Dan een – mijns inziens – goed artikel in de Volkskrant van vandaag, waarvan hieronder een alinea.

  Verfoeilijk incidentenbeleid wordt het stoppen met vaccineren genoemd!

  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/alarm-om-astrazeneca-roept-vooral-vraagtekens-op-dit-is-verfoeilijk-incidentenbeleid~b22ee0b0/
  De Oostenrijkse moleculair-bioloog Martin Moder wijst intussen op cijfers uit het Verenigd Koninkrijk: bij ongeveer 11 miljoen vaccinaties met het AstraZenecavaccin kwamen 13 gevallen van longembolie aan het licht, bij evenveel inentingen met het Pfizervaccin waren het er 15. ‘Het is echt dom om nu te stoppen met AstraZeneca’, reageert huisarts en Volkskrant-columnist Joost Zaat op dat bericht. ‘Covid geeft ook trombose, een verband tussen vaccin en trombose is ook helemaal niet aangetoond. Dit is verfoeilijk incidentenbeleid.’

 3. Adje zegt op

  25 trombose gevallen op 25 miljoen vaccinaties. Waar hebben we het toch over. Meteen weer paniek zaaien. Iedereen weet dat elk medicijn kans heeft op een bijwerking. Moeten we nu maar stoppen met alle medicijnen en teruggaan naar de oertijd?

 4. John Chiang Rai zegt op

  Sinds vanmiddag ca 16.00 uur( Europese tijd), heeft nu ook Duitsland het AstraZeneka voor alle zekerheid tijdelijk opgeschort.
  Dus of Prayuth,die zich zo graag als alles wetende en voor niets angst hebbende (naar eigen zeggen) zich morgen nog vaccineren laat met het middel,moet ik nu eerst nog zien.555
  In herinnering heb ik nog zijn foto,waar hij met kinderlijke angst in zijn gezicht een gewoonlijk griepspuitje kreeg,die ieder jaar millioenen andere personen op deze wereld toegedient word.555

 5. Erik2 zegt op

  Vanuit het oogpunt van draagvlak snap ik wel dat er even een pauze wordt genomen, over 2 weken weer verder. En echt last hebben we er volgens mij niet van, de vaccinatie snelheid wordt op dit moment nog bepaald door de beschikbaarheid van de vaccins. Ondanks deze 2 weken pauze zal de tweede prik waarschijnlijk op ongeveer hetzelfde moment komen als zonder de pauze (als men daarvoor kiest tenminste).

  • Jos zegt op

   Uit oogpunt van draagvlak is het juist niet slim om een pauze in te lassen, omdat het signaal wordt gegeven dat dit vaccin niet betrouwbaar is. Komende 2 weken zullen extra meer mensen sterven dan wanneer het vaccineren gewoon was doorgegaan. In Thailand maakt het allemaal niet zo veel uit omdat het programma nog niet zo’n vaart loopt. Dat na enkele dagen het vaccineren weer begint is een politiek besluit want men wil komende zomer de toerist weer binnen. Geen toerist piekert erover naar Thailand af te reizen als tegen die tijd rond zoemt dat Thailand onveilig is.

   • Erik2 zegt op

    Beetje kip en ei verhaal, Astra Zenica had al niet zo’n goede reputatie dus je kunt het verhaal van 2 kanten bekijken. Maar goed, laten we hopen dat we binnenkort allemaal gevaccineerd kunnen zijn en we weer “normaal” kunnen doen met elkaar.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website