Bezoekersruimte van een gevangenis in Loei (joloei / Shutterstock.com)

Het ministerie van Justitie gaat 67 gevangenissen openstellen voor toeristen en belangstellenden. Bezoekers kunnen zien hoe gevangenen vaardigheden worden aangeleerd, zoals koken, die ze kunnen toepassen als ze zijn vrijgelaten.

In vijf gevangenissen in de provincies Trat, Rayong, Ratchaburi en Nakhon Ratchasima wordt al proefgedraaid met het project. In het komende begrotingsjaar worden 30 van de 67 gevangenissen opengesteld. Thailand telt 143 gevangenissen, maar die zijn niet allemaal geschikt om te bezoeken.

Wanneer het project succes vol is gaat Justitie samenwerken met het ministerie van Toerisme om deze toeristische attractie te promoten.

De gedetineerden krijgen de kans om mee te doen aan het project. Zo komt er een Chef Krong Lek (kok achter de tralies), een spin-off van het populaire kookprogramma Iron Chef Thailand.

Bron: Bangkok Post

9 reacties op “Thailand gaat gevangenissen openstellen voor toeristen”

 1. Erik zegt op

  Nou, geweldig toch? Krijgt een aantal gevangenissen tenminste eens een opknapbeurt. Ook in de slaapvertrekken met dat gat in de grond als wc? Met een werkende billenspuit? Want dat vind ik wel het minste waar je recht op hebt, naast een brandschone wc.

  Maar ik lees ook “…Thailand telt 143 gevangenissen, maar die zijn niet allemaal geschikt om te bezoeken…” Hoe moet ik dat lezen? Krijgen de gevangenen geen enkel bezoek van advocaat of familie, of is dat net de enige ruimte die een beetje toonbaar is?

  Dit is het bekende lapwerk. Doe iets aan de draconische straffen voor narcotica want je houdt er de drugs echt niet mee weg. Voer de enkelband in; dan straf je ook de familie en ontstaat er uit die hoek druk en komt er ruimte in de bajes. Bevorder de werkgelegenheid met infrastructuur en steun in plaats van duikbootje te spelen.

  Nee, een bajeskok! Dat bevordert het toerisme. Toch?

 2. ruud zegt op

  Vreemde gang van zaken.
  In de ene gevangenis mag uitsluitend de naaste familie de gevangene bezoeken en een andere gevangenis wordt opengesteld voor toeristen.
  Hoe gaan ze het probleem van Corona trouwens oplossen?
  Nieuwe gevangenen gaan eerst 14 dagen in quarantaine, voordat ze contact met de andere gevangenen mogen hebben.

 3. Marc zegt op

  Moderator: off-topic.

 4. Hans Struijlaart zegt op

  ik vind het wel een leuk initiatief om dit te gaan doen. Is weer eens wat anders dan tempels bezoeken die allemaal op elkaar lijken. Ik denk een goede zaak voor de gedetineerden, want reken maar dat deze gevangenissen een flinke opknapbeurt krijgen en de gedetineerden ook. De vraag is of we ook echt naar binnen kunnen en een mogelijkheid krijgen om gevangenen te spreken. Ben ooit 1x op bezoek geweest in “Bangkok Hilton”. Daar wordt je niet vrolijk van.

 5. Sjaak S zegt op

  Waren ze niet al altijd toegankelijk voor toeristen? Je hoeft toch maar met een kilo of minder gepakt te worden en de gevangenissen gaan voor je open… je leven lang!

  Toch vind ik het een goed initiatief, omdat dit het leven van de gevangenen tot naar een humaan niveau kan opschroeven. Niet dat ik er ooit heen wil gaan, zelfs niet uit nieuwsgierigheid…

 6. teun zegt op

  En waar halen ze de toeristen vandaan in de Corona tijd? Als ik in een buitenland op vakantie ga dan staat overigens een bezoek aan een lokale gevangenis niet bovenaan mijn wensenlijst.

  Het zal dus zeker niet stormlopen.

  • Grappig dat veel lezers bij het woord toeristen alleen denken aan buitenlanders. Er bestaat ook nog zoiets als binnenlands toerisme. Ik denk dat er genoeg Thais zijn die wel een bezoekje willen brengen aan een gevangennis.

   • Jacques zegt op

    Daar schrijf je wat en ik zie zeker het binnenlandse toerisme toenemen en met name in de weekenden. Van de week was ik nog een paar dagen in een strandhuisje van The Sunset village beach resort te Bangsareh en die zat behoorlijk vol en ik kon voor het weekend niet bij boeken, want was allemaal door de Thai bezet. De Thai is zeker voor iets nieuws te porren, dus in den beginnen zal dit wel succesvol zijn. Hopelijk dat dit een eerste aanzet is om iets te doen aan die erbarmelijke omstandigheden in de Thaise gevangenissen. Opsluiten is soms een noodzakelijk kwaad, maar een menselijke behandeling is niet meer dan normaal.

 7. ruud zegt op

  Het openstellen van gevangenissen zal de gevangenen wat afleiding geven.
  Het ontgaat me wel hoe je toeristen combineert met het coronavirus buiten de gevangenispoort houden.

  Overigens zijn niet alle gevangenissen even slecht.
  Op de grond slapen is niet ongewoon in Thailand, in veel woningen in de dorpen staat geen bed en de dikte van de matras op de grond hangt af van de beschikbare hoeveelheid geld en dat kan ook gewoon een rieten mat zijn, niet anders dan in de gevangenis.

  Er zijn ongetwijfeld gevangenissen, waar het leven een hel is, maar wat ik er van heb gehoord hier, is het ergste de verveling.
  Verder is er nog wat werkverschaffing, om de mensen bezig te houden.
  De mensen die ik er uit heb zien komen, zagen er ook gezond uit, eerder dik dan mager.

  Er bestaan overigens wel afscheidingen binnen de gevangenis voor wat betreft de hoogte van de straf, of het gevaar van gevangenen.
  De zwaargestraften hebben het waarschijnlijk moeilijker.
  Maar die zitten niet in mijn kennissenkring, die beperkt zich tot een straftijd tot zo’n 2 jaar.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website