Nog vijf dagen en dan neemt Thailand na een rouwperiode van een jaar definitief afscheid van de geliefde koning Bhumibol (Rama IX).

Het is overal goed te merken in Thailand, de spanning neemt toe naarmate 26 oktober nadert. In de meeste barretjes is deze maand geen livemuziek te horen en de normale muziek staat zachter dan normaal. In sommige uitgaansgelegenheden hangen bordjes dat het verboden is om te dansen.

De 26e oktober is een nationale rouwdag waarbij de meeste Thai een vrije dag hebben. De grote warenhuizen gaan die dag ook sluiten zodat het personeel de ceremonie live kan volgen. Een groot deel van Bangkok is afgesloten voor het verkeer.

Vele koninklijke hoogheden en hoogwaardigheidsbekleders van over de hele wereld zullen die de crematie bijwonen, waaronder koningin Maxima.

Inmiddels wordt de Thaise bevolking geïnformeerd wat  wel en niet mag tijdens de processie. Toeschouwers moeten vooral stil te zijn, ze mogen geen selfie nemen met de processie op de achtergrond, professionele camera’s plus statieven en lenzen zijn verboden, zonnebrillen moeten afgezet worden wanneer de optocht langs komt. Kleding, hoeden, waaiers en paraplu’s moeten zwart zijn.

Op drie plaatsen mogen belangstellenden toekijken: op het voetpad van de Maharat Road, Sanam Chai Road en bij de City Pillar. Om daar toegelaten te worden, dienen ze bij controleposten hun ID te tonen.

Bron: Bangkok Post – op de foto de koninklijke crematorium op Sanam Luang in Bangkok (het plein naast het Grand Palace), waar koning Bhumibol op 26 oktober wordt gecremeerd. De crematieplechtigheden beginnen al op 25 oktober en duren tot de 29e. 

9 reacties op “Thailand in de ban van afscheid en crematie Rama IX”

 1. Gringo zegt op

  Zie de lijst van koninklijke gasten en andere buitenlandse hoogwaardigheidsbekeleders:

  http://englishnews.thaipbs.or.th/fm-releases-list-royals-foreign-dignitaries-attending-royal-cremation-ceremony/

 2. rudy zegt op

  Als vorm van respect voor mijn nieuwe thuisland, mijn Thaise vrouw, de Thaise bevolking betuig in hun rouw met mijn oprechte deelneming.
  Hun verdriet heeft mij diep geraakt.

  Rust in vrede, uwe majesteit, u zal nooit vergeten worden.

 3. aad zegt op

  al vele jaren een Thailand reiziger en ik geniet van dit mooie land.
  respect van de bevolking voor hun Koning is indrukwekkend.
  daarom wil eigenlijk deze ceremonie vanuit nederland een beetje volgen op tv.
  nu is mijn vraag is dit mogelijk.
  op welke zenders of met de computer zo ja hoelaat is dit mogenlijk.
  alvast bedankt voor de reaktie.

  aad

 4. chris zegt op

  Overdrijven is ook een vak, zei mijn overleden vader altijd.
  Van ‘spanning’ is helemaal niks te merken en ik woon vlakbij Sanam Luang en ben ik gisteren twee keer langs gereden. Het is er niet eens druk, vast omdat er geen bezoek tot het Grand Palace wordt toegelaten.
  “Een groot deel van Bangkok afgesloten”? Absoluut niet. Gisteren niks aan de hand vlabij het crematorium gebouw. En ook niet in andere delen van de stad waar ik gisteren moest zijn. De directe omgeving zal natuurlijk a.s. donderdag afgesloten zijn maar ik ben er eigenlijk vrij zeker van dat vrijdag alles weer ‘business as usual’ is, als er geen gekke dingen gebeuren natuurlijk deze week. Want dan zullen de overheden wel overreageren.
  Persoonlijk vind ik dat de zogehten rouw-sitautie erg wordt overdreven en een beetje ‘gemaakt’ overkomt. De Thai in de straat is zich echt wel bewust van de huidige situatie maar loopt niet dagelijks huilend over straat, ook volgende week niet. Het is hier niet Noord-Korea. En dat lijkt me ook heel normaal. Na een jaar zou verdriet over het overlijden plaats moeten en kunnen maken voor dankbaarheid dat dit land zo lang zo’n goede en bekwame koning heeft gekend.

 5. Jan Vos zegt op

  Ben op dit moment in Thailand en het zien van zo veel Thaise mensen in gepaste kleding eigenlijk overal maar vooral rond het paleis heeft op mij een diepe indruk achter gelaten en heel veel respect Heel bijzonder om mee te mogen maken Wij reizen maandag weer naar Nederland en dat is in mijn ogen goed want laten wij als buitenstaanders alle ruimte bieden aan de Thaise bevolking Vriendelijke groet Jan Vos

 6. Eddy Blomme zegt op

  Respect voor Thailand onze oprechte deelneming rust in vrede uwe majesteit bedank dat het land zo lang zo’n goede en bekwame koning heeft gekend .

 7. robby zegt op

  Wat een Respect voor deze koning dat zie. je nergens op de wereld ik heb ook veel Respect voor deze koning het raakt mij emotieneel wat een Respect heeft het Thaise Volk daar kon mening volk een voor beeld aan nemen als ik in de wereld kijk van daag de dag overal narig Heid moge het Thaise volk een voor beeld zijn

 8. Frouwina zegt op

  Beste Aad,
  Deze vraag is 2 dagen geleden al beantwoord,
  De tip van ene Dennis http://www.adintrend.com/hd/
  Zie je alle kanalen. Werkt prima op de PC.
  Groet

 9. chris zegt op

  Hier een overzicht van de afsluiting van wegen rondom Sanam Luang, in drie fase.
  https://www.bangkokpost.com/news/security/1347338/air-force-repeats-drone-warning


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website