Ook in Thailand zullen werknemers langer moeten doorwerken alvorens ze met pensioen kunnen. Het plan om de pensioenleeftijd te verhogen van 55 naar 60 jaar gaat door. Wel zal dit geleidelijk worden ingevoerd en er komen ook meer opties, zo heeft het Social Security Office gisteren bekend gemaakt.

Het SSO gaat deze en volgende maand hoorzittingen beleggen over de veranderingen.

Het Thai Labour Solidary Committee en een actiegroep die zich Network of Social Security People noemt hebben eerder geprotesteerd tegen de verhoging van de pensioenleeftijd. Ze denken dat veel werknemers en dan vooral fabrieksarbeiders, hun pensioen al hebben gepland en lichamelijk niet in staat zijn om na hun 55ste nog door te werken.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “Thai moeten langer doorwerken: pensioenleeftijd van 55 naar 60 jaar”

 1. FonTok zegt op

  Welk pensioen? Die 800 baht per maand or wat ze ook krijgen? Kunnen ze toch niet van leven of rondkomen.

  • Damy zegt op

   Wat een vooroordeel weer : die 800 baht of zo wat ze krijgen.Als U iets niet zeker weet gooi het dan niet op Thailandblog.

   • castille noel zegt op

    Mijn schoonmoeder krijgt dat ook maar heeft nog nooit gewerkt dus ook nooit belastingen betaald dat is voor veel oudere thaise mensen zo .

    • John Chiang rai zegt op

     Beste castile,ook in Nederland zijn mensen die nog nooit,of haast nog nooit gewerkt hebben. Velen,en daarmee bedoel ik niet diegenen, die door een werkelijke ziekte, niet in staat zijn te werken,maar veel meer die mensen,die bewust zich van de gemeenschap financieel onderhouden laten. Hoewel ze in een land leven waar ze in vergelijk tot Thailand veel betere werkmogelijkheden hadden,om van betere verdienst mogelijkheden nog maar te zwijgen. Aan het eind van hun leven krijgen ze zonder een cent aan belasting betaald te hebben,een AOW van de gemeenschap,die qua hoogte in geen enkel vergelijk staat,met de peanuts die vele Thais krijgen. Het fenomeen is dat de Thai deze Peanuts dankbaar aanneemt,terwijl veel van deze laatstgenoemde AOWers alleen maar zeuren,omdat het naar hun mening niet genoeg is,en de staat niet deugt

  • Bob zegt op

   De normale arbeider. zoals docent, militair, administrateur, etc…krijgt genoeg pensioen om normaal te kunnen leven.

   Hierin moet ik Damy gelijk geven.

 2. Cornelis zegt op

  Wie kan er in Thailand eigenlijk ‘met pensioen’? Maar zeer weinigen kunnen zich permitteren te stoppen met werken, omdat dan ook de inkomsten ophouden……

 3. Geert zegt op

  Ook hier gaan ze dezelfde fout maken als in Nederland,door geen rekening te houden met zware beroepen.
  Een bouwvakker in Thailand werkt 7 dagen per week,een productie medewerker maakt dagen van 12 uur,6 dagen in de week.
  De bedenkers van deze ongein zijn vergader tijgers die met gemak door kunnen tot hun 80ste,als je net als ik op je 15de begonnen bent met werken,en op je 60ste 40 jaar onregelmatig hebt gewerkt,dan ben je op,en kan je niet meer door,ook al zou je willen.
  Ik zie het somber in voor de thaise ” jan met de pet”,ook al omdat de vakbonden,voor zover ze er al zijn nou niet echt een vuist kunnen maken.

  • henry zegt op

   De productiviteit en arbeidsritme van een Thaise arbeider is helemaal niet vergelijkbaar met zijn Vlaamse of Nederlandse tegenhanger. Hier duurt een lunchpauze 1 uur om maar 1 voorbeeld aan te halen

   • John Chiang rai zegt op

    Beste Henry,om een vergelijk te maken mag je niet vergeten,dat een Nederlandse of Vlaamse tegenhanger,in 1uur vaak meer verdient,dan zijn Thaise college in een hele dag. Bovendien hebben de eerst genoemden alle rechten die meestal in een contract vermeld staan. Rechten die o.a te maken hebben met een 5 daagse werkweek en vaak ook nog een goed geregelde pensioen voorziening. De thaise collega werkt niet zelden 6a7 dagen per week,voor een erg schamel loontje, en vaak bij temperaturen,die in geen vergelijk staan,met die uit Nederland of België. Ook als het werk een eind neemt,krijgt hij ontslag,zonder dat hij vaak terug kan vallen op een sociale bijstand. Als je al deze verschillen in betracht zou nemen,zou je snel merken,dat jou vergelijk eigenlijk kant,nog wal raakt.

  • chris zegt op

   http://www.ilo.org/wcmsp5/groups/public/—asia/—ro-bangkok/documents/publication/wcms_205099.pdf.

   62 % van de Thaise bevolking werkt informeel, dat wil zeggen zonder social security, dus zonder formeel arbeidscontract. Hieronder vallen ook alle kleine zelfstandigen (fruitverkopers, restaurantjes, taxichauffeurs, agrariers enz). Met pensioen gaan deze mensen niet omdat zij ook geen pensioen krijgen omdat zij nooit bij een bedrijf of overheidsinstantie hebben gewerkt. Ze krijgen alleen het schamele Thaise AOW, en dan nu volgens plan 5 jaar later.
   De Thais (of buitenlandse werknemers) die wel een bedrijfspensioen krijgen, ontvangen veel meer geld (meestal in een uitkering ineens op hun 60-ste, vastgelegd in hun arbeidscontract) en malen niet om een paar honderd Baht per maand die geen zoden aan de dijk zetten.
   Dat is volgens mij de situatie.

 4. John Chiang rai zegt op

  Volgens mij,kunnen alleen diegenen met pensioen,die over een pensioen vervoegen, waar men ook van leven kan. Een normale landarbeider of een bouwvakker,zal als hij op deze leeftijd nog werk heeft,en lichamelijk niet een wrak is,hoogsten op een paar peanuts kunnen terug grijpen. Peanuts die het woord pensioen op geen enkele wijze verdient,zodat ze voor het grootste gedeelte van de kinderen verzorgt moeten worden. Van een werkelijk pensioen kunnen hoogstens mensen dromen,die in een bepaalde bedrijfstak of als ambtenaar hun geld verdient hebben. Vandaar dat de reactie van Fon Tok zeker geen vooroordeel is,maar ook naar mijn mening, erg dicht bij de waarheid ligt.

 5. chris zegt op

  Als ik zo om mij heen kijk zijn er een heleboel Thaise mensen die voldoende verdienen en pensioen hebben opgebouwd die helemaal niet met pensioen gaan. Kijk eens naar de leden van het Thaise parlement en naar de ministers (en niet alleen van deze regering). Ik schat dat meer dan de helft ouder is dan 60 en ze werken nog steeds. Werken is voor menige Thai veel meer dan alleen geld verdienen. En dus met pensioen gaan is waarschijnlijk veel meer dan niks doen en de godganse dag TV kijken.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Chris,er zullen in Thailand zeker mensen zijn,die wel een pensioen hebben opgebouwd,alleen een erg groot deel van de bevolking heeft dit niet,en worden samen met een paar Peanuts ,onderhouden van de eigen kinderen. Als je werkelijk goed om je heen zou kijken,zou ook jou dit opvallen,zodat het genoemde voorbeeld van ministers en parlement die ook vaak ouder zijn,haast sarcastisch klinkt. Sarcastisch omdat velen het geld reeds lang niet meer nodig hebben,en hun positie alleen niet opgeven,omdat velen machts -bezeten zijn,en de grootste moeite hebben hun plaats te ruimen voor een jongere. Dit laatste fenomeen, van het moeite hebben de macht af te geven,en plaats te maken is trouwens niet typisch Thai,maar vaak een internationaal verschijnsel,wat meestal in de eerste instantie niets met vlijt te doen heeft. Veel Handwerkers,bouwvakkers,en landarbeiders die vaak 7 dagen p/w in de brandende zon hun schamele loontje verdienen,zijn met ca 60 jaar lichamelijk vaak versleten,en op geen enkele manier te vergelijken.met die van jou genoemde elite. Als deze eliten de zelfde kansloze alternatieven zouden hebben,en ook hun geld in de brandende zon op een rijstveld verdienen moesten, dan zou ik graag willen zien, of ze op een bepaalde leeftijd niet liever een pensioen hadden,en de godganse dag TV kijken.

   • chris zegt op

    beste John
    Ik kijk heel goed om mij heen en ik zie vele vele oudere docenten/deans op mijn universiteit die nog werken na hun 60-ste. En die hebben dat werk financieel strikt genomen niet nodig. Maar werken is niet alleen geld maar ook contacten en netwerken. Als je thuis zit drogen die netwerken die ook bijbaantjes en andere voordelen op. Thaise kijken ook anders aan tegen ouderen dan wij in Nederland doen. Vergeet dat niet.
    Er worden zelfs ouderen aangenomen op mijn universiteit vanwege hun opgebouwde netwerken die tot voordeel zijn van de universiteit bv. als het gaat om het verwerven van onderzoeken. Mijn nieuwe collega is 67.

    • John Chiang rai zegt op

     Beste Chris,volgens jou reactie leef jij duidelijk in een andere wereld,die niets,maar ook helemaal niets, te maken heeft met de omstandigheden waar een groot deel van de landbevolking dagelijks mee te maken heeft.Het overgrote deel van de landbevolking waar ik het over heb,zijn geen docent op een universiteit,en nog minder minister in een regering. Het zijn vaak mensen die onder zware omstandigheden blij zijn,dat ze van hun schamele loontje leven kunnen. Die weinigen die op 60jarige leeftijd überhaupt nog in staat zijn een beetje te werken,zullen dit hoogstens doen uit pure armoede,en niet omdat ze angst hebben buiten een netwerk te vallen. Ik zou om een beter beeld te krijgen van de werkelijkheid,toch een keertje de universiteit verlaten, en niet te veel naar het leven van een minister kijken.

 6. JACOB zegt op

  Een Thai,s pensioen is vaak een eenmalige uitkering op de pensioen gerechtigde leeftijd,mijn vrouw haar jongste broer heeft een leiding gevende funtie bij het waterleiding bedrijg en krijgt volgens haar bij zijn pensionering een X bedrag uitgekeerd en daar moet hij het dan mee uitzingen,wij krijgen pensioen en aow de rest van ons leven ongeacht hoe oud je wordt,dan is het belangrijk of de Thai met de som geld kan omgaan.

  • NicoB zegt op

   Ik hoor ook wel van mensen in overheidsdienst, dat ze kunnen kiezen, het pensioen afkopen tegen een eenmalig bedrag of een maandelijkse uitkering.
   NicoB

 7. henry zegt op

  Mijn schoonvader is 75 en is na zijn pensioen 800 km verhuist en is nog alle dagen aan de slag als manager van Palmbomen plantages

 8. Slagerij van Kampen zegt op

  Mijn zwager “werkt” (tussen aanhalingstekens want zelf beweert hij niets te doen te hebben net als zijn evenknieën in Nederland dus) voor de Thaise overheid. Na 25 jaar werken kan hij stoppen en krijgt dan ruim voldoende pensioen, beweert hij, om rustig te leven.Hij woont gratis. Gratis goede ziektekostenverzekering voor hem en zijn ouders. (mijn schoonouders) Hij verbaast zich erover dat ik, een farang, op mijn 63e nog werk en zelfs nog doormoet tot 67! “Tegen die tijd smaakt je biertje je niet eens meer zegt hij”


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website