De schulden die Thai hebben bij geldwoekeraars, zijn in een jaar teruggelopen met 20 miljard baht. Het Fiscal Policy Office heeft die conclusie getrokken naar aanleiding van het aantal aanmeldingen voor een hulpprogramma van de overheid.

Ruim 14 miljoen Thai hebben zich geregistreerd en hebben een totale schuld van 70 miljard baht. Vorig jaar meldden 8,27 miljoen mensen dat ze voor 90 miljard in het krijt stonden bij geldwoekeraars. De 90 miljard baht bestond uit 50 miljard baht hoofdsom en de rest rente, geschat op 30 procent.

Het ministerie van Financiën gaat met geldwoekeraars en schuldenaren overleggen over herfinanciering. De staatsbanken GSB en BAAC verlenen daarvoor de middelen. Er is een budget van 10 miljard baht beschikbaar, daarvan is al 3 miljard baht gebruikt.

Thai met een laag inkomen kunnen niet bij een reguliere bank terecht voor een geldlening. De regering heeft nu twee hulpprogramma’s voor de allerarmsten. Een nano- en picofinanciering. De nanofinanciering is voor arme Thai die een bedrijfje willen starten. De picofinanciering is voor persoonlijke leningen.

De overheid heeft ‘loansharks’ gevraagd om hun illegale praktijken te staken en legaal kredieten aan te bieden. Daarvoor moeten zij een vergunning aanvragen en ze zullen niet vervolgd worden voor de ‘oude’ werkzaamheden. Men moet dan beschikken over een gestort kapitaal van 5 miljoen baht en zich beperken tot één provincie. Ze mogen leningen verstrekken tot  50.000 baht per lener met een maximale rente van 35 procent. Op dit moment hebben 155 bedrijven een aanvraag gedaan voor een vergunning. Inmiddels hebben 13 instellingen al een vergunning voor het verstrekken van picoleningen.

Bron: Bangkok Post

5 reacties op “Thai hebben minder schulden bij geldwoekeraars”

 1. henry zegt op

  En dit gebeurd onder een Junta regering die voot sommige een verstikkende dictatuur is. Maar het is ze een regering die voor de eerste maal echt maatregelen neemt ter bescherming van de armen en kleime boeren. De vorige populistische regeringen hebben hen alleen maar dieper in de schulden geduwd. Waardoor velen hun gronden verloren of contractboeren werden aan verstikkende voorwaarden bij CP,intieme vriend van Voldomar na Dubai

  • Ger zegt op

   Even naar de feiten kijken: vorig jaar 14 miljoen met 90 miljard schuld, nu 8 miljoen met 70 miljard schuld. Het verschil : 6 miljoen die zich misschien niet hebben gemeld omdat hun schuld niet werd overgenomen door onvoldoende inkomen of zekerheidstelling. En daarnaast misschien nog 20 miljoen mensen die schulden hebben en zich ook niet hebben gemeld.

   • Ger zegt op

    Aanpassing van mijn eerdere reactie :nu 14 miljoen met 70 miljard schuld en een jaar eerder 8 miljoen met 90 miljard schuld. Punt is dat nen niet aangeeft hoeveel mensen nu daadwerkelijk schulden hebben jaar alleen de aanmelding bij de regering werden geteld.

    • FonTok zegt op

     Je ziet ook niet wie zijn schuld niet heeft afbetaald en dus zijn grond kwijt is.

 2. ruud zegt op

  Leningen met 35% rente.(per jaar?)
  Daarmee worden de loansharks gelegaliseerde dieven en over het verleden praten we niet meer.

  Overigens wordt met de rentepercentages in Thailand wat anders bedoeld dan in Nederland.

  Als ik mij goed herinner – als voorbeeld – Als je 100 baht leent moet je na een jaar 135 Baht terugbetaald hebben.
  Die 35 Baht wordt dan het rente percentage genoemd.
  Omdat je na een maand je eerste terugbetaling doet, en je schuld dus kleiner wordt, is de werkelijke rente volgens de Nederlandse berekening veel hoger.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website