Thai zijn slechte betalers als het om verkeersboetes gaat. Sinds 1 januari zijn 6,2 miljoen bekeuringen voor verkeersovertredingen uitgeschreven. Slechts 15 procent (887.000) heeft tot nu toe de boete betaald.

Adjunct-hoofd Jirasant van de gemeentepolitie Bangkok waarschuwt wanbetalers dat hun jaarlijkse motorrijtuigenbelasting opgeschort wordt wanneer ze niet voor 1 juli alsnog betalen. In dat geval mogen ze de weg niet meer op.

Dit moet overigens handmatig omdat de computersystemen  van het Department of Land Transport en de politie niet gekoppeld zijn. Daar wordt nog aan gewerkt.

Deze maand krijgen de beboete bestuurders nog een herinnering met het verzoek de bekeuring te betalen.

Bron: Bangkok Post

11 reacties op “Thai betalen massaal hun verkeersboetes niet”

 1. Paul zegt op

  Misschien een Thais CJIB=tje oprichten? Werkt in Nederland heel goed!

 2. Gringo zegt op

  Dat probleem kan niet aan Pattaya liggen, verkeersboetes dienen, althans voor scooters, brommers en motoren, direct betaald te worden. Bij een grote verkeerscontrole kan de boete soms terplekke worden afgerekend, maar anders kun je een ritje maken naar het politiebureau in Soi 9.

  Een ritje dan met een motorbiketaxi wel te verstaan, want je contactsleutel of rijbewijs wordt ingehouden en het voertuig blijft staan. Na het tonen van een betalingsbewijs krijg je de spullen weer terug. In Soi 9 is het dan meestal gezellig druk en kun je je wel een uurtje vermaken bij de vele wachtenden.

 3. janbeute zegt op

  Ik las net dat ook op 1 July dit systeem in werking treed.
  Ben bang dat men dan ook niet meer de wegen belasting en de basis verzekering gaat of kan betalen .
  Dus nog meer onverzekerden op de weg dan nu al het geval is.
  En wat je ook nog krijgt dat het soms wel een jaar kan duren bij de volgende verlenging van je taxsticker, voordat er een bekeuring betaalt wordt.
  Beter is om dit via de post te doen, adres van de eigenaar van het voertuig is bekend bij de Thaise RDW.
  Vervolgens bij het niet betalen van een boete op een termijn van zeg maar 3 maanden het voertuig in beslag nemen.
  Wedden dat dit werkt.

  Jan Beute.

 4. Aad zegt op

  Hier in korat ook hoor boter bij de vis

 5. Ger-Korat zegt op

  Lijkt mij net zo’n verhaal om de krant te vullen. De Thais weten allang dat de computers van het Transportoffice gekoppeld zijn met die van de politie. Kom regelmatig camera’s tegen en daarbij worden de boetes naar het huisadres gestuurd. En ja veel camera’s in de Isaan want daar woon ik. Bij het verlengen van het certificaat achter de voorruit controleert men standaard of er boetes open staan. Al 2 jaar lang voor zover ik weet en je krijgt geen nieuwe sticker als je de boetes niet eerst betaalt.

 6. Erwin Fleur zegt op

  Beste,

  Daar wordt ook flink op gecontroleerd in de Isaan.
  Geen geldige sticker op de voor ruit, betalen.

  Wat mijn ervaring is is dat als je niet betaald je voertuig in beslag wordt genomen.
  Ik denk en zie dat wel meer, het op een halfe betaling wordt afgerond en de rest moet
  later betaald worden.

  Dit gaat dan heel lang duren voor dat mensen gaan betalen.
  Mensen zijn vaak onderweg met handel wat dan snel afgehandeld wordt door een
  kleine betaling.

  Voor de Thai werkt dit en daar zit het betalings achterstand in wat betreft open staande boete’s
  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 7. karel zegt op

  Tja,

  In Chaing Mai is het ook direct betalen en niet verder, soms zitten een hele rij Thai op de stoeprand omdat ze geen 500 Bhat bij zich hebben en een ander het moet komen brengen.

 8. chris zegt op

  De Thaise regering (waarschijnlijk ook de nieuwe) is een goede vriend van China. Het valt te verwachten dat systemen die in China goed werken ook langzaam (of wellicht met hoge snelheid) in Thailand worden ingevoerd. En dan is het over met alle minder wenselijke gedragingen of het heeft gevolgen voor alle sectoren van het dageijks leven.
  Chinese big brother is watching you. Angstaanjagend of niet?

  https://www.france24.com/en/20180508-focus-china-citizens-surveillance-social-credit-rating-system-big-brother-technology

 9. Jacob zegt op

  Wellicht kunnen ze hiervoor een soort extra verplichte verzekering opzetten voor buitenlanders als in de vorm van de verplichte zkv voor visum A-O aanvragers
  Kunnen ze dit tekort ook onder de mat vegen zonder de werkelijke overtreders aansprakelijk te houden

 10. Louvada zegt op

  Het zal je kind maar wezen, de Thais die trekken zich daar niks van aan. Ze weten goed dat ze een helm moeten dragen maar vertikken het gewoon. Hoeveel brommers zie je niet rijden s’avonds zonder achterlicht. Het is duidelijk dat ze geen enkel verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Een achterlicht dient om beter gezien te worden, maar dat is wel de achterkant voor hun, dus voor wat is dat nodig. En de politie… ook die liggen er niet wakker van. Ik zie zelfs s’avonds auto’s rijden waar de helft van de lichten niet branden, no problem. Pink lichten gebruiken ze meestal ook niet. Er is nog veel werk aan de winkel…. amazing Thailand.

 11. Mark zegt op

  Hier wordt vaak steen en been geklaagd dat handhaving in Thailand te wensen overlaat.

  Ik stel vast dat niet enkel in Bangkok en andere grootsteden, maar in het hele land de laatste jaren menig camera is opgedoken. Snelheidscontrole, verkeerslichtcontrole, rijvakcontrole, … Bij wegenbouw of heraanleg wordt de nodige digitale infra niet vergeten.

  Ik rij per jaar zo’n 5 maal per jaar heen en weer noord zuid op de as CM naar BKK. In tien jaar nog nooit een verkeersboete. Dit jaar al 2 snelheidsboetes en ééntje van een rijvakcamera pal achter een roadtax betaalhokje in BKK. Hoe onzinnig onnavolgbaar de vele rijvakken daar ook neergeborsteld werden, ze moeten blijkbaar reglementair gevolgd worden tot de aanrijding 🙂 Vermits ik van mening ben dat het traject Bang Pa In – Chiang Mai aan 90 km per uur veel te lang duurt, beken ik ootmoedig mijn zware voet.

  Mijn roadtax sticker was één dag over datum en in Phrae werd dit meteen opgemerkt door een alerte politieman. Gelukkig had ik mijn roadtax wel tijdig betaald en lag de nieuwe 2562 sticker in het handschoenkastje. Na vertoon kon ik verder rijden.

  Zodra de nieuwe wet op het Thais rijbewijs met strafpunten effectief uitgevoerd wordt zullen snel de verkeersregels leidend worden en niet meer de “mindset” van de (niet enkel Thaise) weggebruikers.

  Klaag nu nog eens over het gebrekkige handhaving in Thailand. Elk nadeel heb ze voordeel 😉


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website