Vertegenwoordigers van 170 regeringen namen 55 voorstellen aan ter bescherming van houtsoorten, schildpadden en onder andere vijf haaiensoorten; Cites-secretaris-generaal John E Scanlon sprak van ‘een historisch moment’, maar actievoerders zijn teleurgesteld over de conferentie van twee weken in Bangkok.

De conferentie heeft weinig opgeleverd ter bescherming en het behoud van bedreigde dieren, zegt Steven Galster, directeur van Freeland, een organisatie die de handel in wild bestrijdt. Volgens hem was de conferentie een platform om de legale handel van tijgers, olifanten en rhinocerossen te bevorderen en zal de grote vraag naar die dieren het illegaal stropen blijven aanmoedigen.

‘We hebben veel experts gezien die zich hebben ingezet om de handel in rhinocerossen te legaliseren omdat ze geloven dat de legale handel de druk op de illegale handel zal verminderen. Maar er zijn geen tekenen dat het stropen van wild afneemt.’

Galster noemt als voorbeeld Zuid-Afrika, dat aan jagers vergunningen verleent voor de jacht op één rhinoceros per jaar. Die jacht is een legaal achterdeurtje dat de georganiseerde misdaad in staat stelt vergunningen te kopen en zelfs jagers te sponsoren. Corrupte ambtenaren verergeren de situatie doordat ze het afdwingen van de wet tegen overtredingen tegenwerken.

Scanlon laat een heel ander geluid horen. De landen die betrokken zijn bij de illegale ivoorhandel hebben beloofd actieplannen te maken voor de bescherming en het behoud van olifanten. Tegen de her-export van rhinoceroshorens worden strengere maatregelen genomen alsmede tegen de consumptie van producten die daarvan worden gemaakt. Het dagelijks bestuur van Cites gaat op dit alles toezien.

Op de laatste dag van de conferentie gisteren werd 3 maart uitgeroepen tot World Wildlife Day. In 2016 is Zuid-Afrika gastheer van de 17de conferentie van landen die zijn aangesloten bij de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (Cites).

(Bron: Bangkok Post, 15 maart 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website