Tesco wil mogelijk van haar supermarkten in Azië af, zo melden verschillende media. In Thailand heeft Tesco circa 2.000 supermarkten, in Maleisië 74.

Tesco is een internationaal opererend Brits bedrijf met supermarkten en hypermarkten. De winkels in Thailand en Maleisië zouden ongeveer 9 miljard dollar waard zijn. Volgens de laatste cijfers zijn de vestigingen in Azië goed voor zo’n 8 procent van de totale omzet.

Volgens een verklaring van Tesco overweegt men meerdere strategische opties waaronder  verkoop.

Tesco is de op twee na grootste detailhandelaar ter wereld, na Wal-Mart uit de Verenigde Staten en Carrefour uit Frankrijk. Het bedrijf telde begin 2017 bijna 7000 vestigingen en heeft in het Verenigd Koninkrijk ongeveer een derde van de markt in handen. Op het Europese vasteland is Tesco aanwezig in Oost-Europa met winkels in Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije. Ongeveer driekwart van de omzet wordt behaald in de thuismarkt en de rest in het buitenland.

De aandelen van Tesco zijn genoteerd op de London Stock Exchange en de New York Stock Exchange. Het bedrijf maakt onderdeel uit van de FTSE 100 aandelenindex.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Tesco overweegt om supermarkten in Maleisië en Thailand te verkopen”

 1. hans zegt op

  Thai hebben een sterke voorkeur voor 7, liever Big C dan Tesco-Lotus waardoor Tesco-Lotus onder de Thai op de laatste plaats komt.

  Het gebrek aan klandizie heeft dan weer tot gevolg dat men, om niet al te grote voorraden langere tijd te hebben staan, veel zaken vaak niet op voorraad heeft. De expat en de gepensioneerde die mogelijk een voorkeur voor Tesco-Lotus hadden keren de zaak ook de rug toe

 2. Bert zegt op

  Mooie kans voor Aldi, komt aan die geruchten stroom een keer een eind

  • Dat was een flauwe 1 april grap. Dus beter niet te serieus nemen.

  • Dieter zegt op

   Aldi gaat er niet komen. Hier in Oost Pattaya (the dark side) is er een All-di winkel geopend. Heeft niets met Aldi te maken.

 3. LOUISE zegt op

  @,

  Toen ik het las vanmorgen, was mijn eerste gedachte van al de medewerkers die op straat gaan hier in Thailand..
  Toen bedacht ik dat dit misschien een “”strategische gedachtengang”” van Tesco was.
  Het aantal in Maleisie is “maar” 74.
  Maar toch ook genoeg om weer veel mensen de straat op te moeten sturen.

  Thailand zit ook niet te wachten ik weet niet hoeveel mensen weer werkeloos.
  Het is natuurlijk van de gekke met die importheffingen die men hier hanteerd.
  Het zal geen 300% zijn zoals alcohol, maar toch riant meer als men in andere landen moet betalen.
  Ik heb geen flauw benul van de importpercentage voor Maliesie, maar zal toch ook niet mis zijn.

  Ja, al dat gedoe met die hoge baht zal ook dergelijken grote lichamen treffen en dit bedrijf is groot genoeg, als ik die Biljoenen omzet zie alleen hier in Thailand, om daar heel simpel geen genoegen mee te nemen.

  Maar ik ben bang dat er nog wel een aantal “”wake-up calls”” de kranten etc. moeten bereiken eer men zich in Bangkok achter de oren gaat krabben.

  Utopi van mijn kant?????
  Ik hoop van niet.

  LOUISE

  • Er staat nergens dat Tesco dicht gaat en de werknemers werkloos worden. Het wordt waarschijnlijk verkocht en dan komt er een nieuwe eigenaar.

  • Herman zegt op

   Het lijkt me, dat een sterke Baht juist in hun voordeel werkt. Geimporteerde goederen zijn dan goedkoper.

  • Ger-Korat zegt op

   Het heeft inderdaad niets met werkgelegenheid of importprijzen te maken. Als internationaal bedrijf ga je de landen vergelijken en stel van 10 landen hebben ze elk een positief resultaat van 15% en Thailand bijvoorbeeld 8% dan trekt Thailand het gemiddelde omlaag voor het totale bedrijf. Dan beter verkopen en elders het geld investeren waar het wel 15% winst oplevert. Afweging van waar je het meeste met hetzelfde geld verdient en wellicht maken ze ook nog een keer extra winst bij bij de verkoop, meer dan er geinvesteerd werd, dan bevordert dit de beslissing ook nog eens. Lotus kan best goed draaien maar minder dan in andere landen en dit zou een reden voor verkoop kunnen zijn.

 4. Jacques zegt op

  Wat een mentaliteit bij dit soort bedrijven. Ze maken te weinig winst en daar zijn ze niet tevreden mee. Als ze nu verlies lijden dan kan ik begrijpen dat men er van af wil, maar dat is niet aan de orde. Een goed werkgever heeft ook de zorg voor zijn personeel en dat schort er vaak aan. Alleen maar denken aan geld en winst en het directeuren en beleggers spelletje, wat we overal zien gebeuren en dat over de hoofden van de mensen die daar werken plaatsvindt. Er zou wetgeving moeten komen over de hele wereld die dit soort gedoe tegen gaat, want bij velen is nogmaals enig normbesef niet aanwezig. Hopelijk heeft Peter het bij het rechte eind en komen deze werknemers niet op straat te staan. Maar alle gekheid op een stokkie 8 % winst, ik teken ervoor.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website