(No-Te Eksarunchai / Shutterstock.com)

Bangkok Post spreekt van een vaccinatiechaos nu openbare en particuliere ziekenhuizen hebben aangekondigd vaccinaties uit te stellen vanwege een tekort aan vaccins. Minister Anutin (Volksgezondheid) en de gemeente Bangkok (BMA) geven elkaar de schuld.

De hoogste ambtenaar van Volksgezondheid, permanent secretaris Kiattuphum Wongrachit, gaf het gisteren toe: Thailand heeft veel minder vaccins voor deze maand dan verwacht. Het tekort heeft geleid tot een forse aanpassing van het vaccinatieprogramma van juli tot september.

Verschillende openbare en particuliere ziekenhuizen in de hoofdstad, evenals een aantal ziekenhuizen in de provincies, hebben de vaccinatieafspraken voor deze week uitgesteld, omdat ze niet genoeg vaccins hebben ontvangen. Vooral senioren en mensen met onderliggende medische aandoeningen die via de Mor Prom (“Doctor Ready”) app een afspraak hebben gemaakt zijn de klos.

Anutin probeert zijn eigen straatje schoon te vegen. Volgens hem zou de gemeente Bangkok een miljoen doses krijgen waarvan van in minder dan twee weken er al 500.000 zijn afgeleverd. Hij zegt dat de BMA hun administratie beter op orde moeten hebben. “De gezondheids- en medische afdelingen van de BMA hadden hun uiterste best moeten doen om de gegeven vaccinvoorraden te beheren, aangezien ze nu over alles de volledige controle hebben.”

Als reactie daarop zegt het public relations-bureau van de BMA op haar Facebook-pagina dat het ministerie er niet in is geslaagd om Bangkok de vaccins te leveren zoals gepland. Volgens het BMA heeft het ministerie toegezegd 2,5 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin te leveren. Het vaccinatieprogramma is daarop afgestemd. Maar tot nu heeft de BMA slechts 350.000 vaccindoses ontvangen aangevuld met nog eens 150.000 doses van het Sinovac-vaccin.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

8 reacties op “‘Tekort aan vaccin zorgt voor vertraging bij vaccinatie in Bangkok’”

 1. Cornelis zegt op

  ‘Verantwoordelijkheid nemen’ zit bij deze minister kennelijk niet in het takenpakket……
  https://forum.thaivisa.com/topic/1220386-anutin-denies-responsibility-for-continuing-vaccination-appointment-postponements/

 2. Dennis zegt op

  Dit was te verwachten en zal in de toekomst ook nog vaker voorkomen. Thailand z´n strategie leunt op het lokaal geproduceerde AstraZeneca-vaccin. Daarmee zijn in Europa al problemen geweest, toen AZ de productie veel te rooskleuring inschatte en de productie achterbleef. Dat is enerzijds een fout (misleiding?) van AZ, maar technisch is het opschalen van de productie gewoon moeilijk gebleken.

  Hetzelfde in Thailand; enerzijds hele positieve berichten over tot wel 10 miljoen doses per maand en anderzijds nu dus nauwelijks vaccins! Een deja-vu…

  Er wordt ook heel erg propaganda gevoerd. Zo berichtte men dat een locatie nabij Sukhumvit 101 wel 1000 vaccins per dag kon zetten! Nou, nou! Uitgaande van 10 uur per dag dus wel 100 per uur oftewel 1,6 per minuut. Zijn ze daar met z’n 2’en aan het werk ofzo? Zet je er 10 man/ vrouw neer, dan kom je ver boven de 1000 vaccins per dag. Uiteraard moeten die vaccins wel beschikbaar zijn en daar zal de kneep wel zitten; geen vaccins en dus roept men heel leuk “we doen wel 1000 vaccinaties!”, terwijl eigenlijk het tenenkromend weinig is.

  In dit tempo gaat het echt nog tot ver in 2022 duren voordat de bevolking gevaccineerd is.

 3. John D. Kruse zegt op

  Beste Lezers,

  het is overal op de wereld wel een ondoorzichtige bezigheid aan het worden, maar ik begrijp
  uit deze meldingen dat het in Thailand heel erg is. Ik heb de 2 vaccinaties Pfizer al gehad.
  En dan moeten de Farang als we eindelijk weer naar huis willen, zoals ik medio augustus, in
  verplichte quarantaine gaan. En zelf betalen terwijl het gaat om het besmettingsgevaar voor c.q
  van, de mensen in Thailand. Mondkapje op alee, lijkt me in deze situatie normaal; maar dat zou
  dan meer zijn om jezelf te beschermen. En dat je geen besmetting kunt doorgeven als je die al
  zou krijgen, als jij al bent ingeent. Maar dan wordt je in zo’n geval toch besmet door een Thai.
  De (ASQ) hotels spekken hoeven wij niet te doen, laat de regering daar maar voor zorgen.

  Wij gaan wel naar de Lotat of de 7 en de lokale middenstand, met mondkapje.

  John.

 4. Eric zegt op

  Joh!

  Geen verrassing uiteraard. Thailand deed het een poos goed en besloot bovendien lokaal geproduceerde AZ vaccins te gaan gebruiken. Wat mij betreft DE 2 oorzaken dat de vaccinatie campagne tot dusver een flop is, en voorlopig nog wel een flop zal blijven: de regering heeft gefaald.

  De overheid kon drie kwart jaar terug al onderhandelen met vaccin producenten (de tijd vliegt idd) en – pak ‘m beet – 40 miljoen Pfizer + 40 miljoen Moderna + 40 miljoen Janssen + 40 miljoen Sputnik V + 40 miljoen Sinovac + 40 miljoen AZ bestellen.

  Dan kom je inderdaad aan 160.000.000 vaccins (40 x 1 shot Janssen, 120.000.000 2 shots). Een snelle rekensom leert dat Thailand de beschikking zou hebben over 100 miljoen vaccins, daar waar voor 70% pak ‘m beet 50 miljoen vaccins voldoende zijn.

  Maar who cares??? Juist, de overheid. En waarom? Vul zelf maar in $$$.

  Door de spreiding van deze ruime hoeveelheid vaccins over 6 bedrijven is men veel zekerder dat er iedere maand (wat zeg ik? iedere week) ruim geleverd word. De kans dat er op dagen/in weken amper vooruitgang geboekt word kan worden gereduceerd tot “0”. In Europa hebben we inmiddels voldoende aan 2 bedrijven: Pfizer en Moderna. Uitstekend geregeld EU.

  Inmiddels is het “too little, too late”. Waar de US en de EU BILJOENEN vaccins hebben veilig gesteld door 2021, 2022, 2023, … loopt Thailand hopeloos achter de feiten aan. Wanneer Thailand het toerisme (20% GDP) vaarwel zegt en accepteert dat de zorg weleens onder druk kan komen te staan (uitgestelde hart, kanker operaties etc.) is er geen probleem natuurlijk.

  • Eric zegt op

   Rekensom:
   6 x 40 mil. = 240 milj. waarvan 40 milj 1 shot & 200 milj. 2 shot = genoeg voor in totaal 140 miljoen mensen.

   Zo zou het moeten kloppen. Uiteraard is dit zelfs nog meer dan dan strikt noodzakelijk maar ik mag hopen dat mijn punt duidelijk is: koop van meerdere producenten vaccins en zorg ervoor dat het aantal vaccins de benodigde hoeveelheid overschrijd.

   Ongeacht hoe men denkt over de “pandemie”, als de Thaise regering zegt ‘m bloedserieus te nemen dan had de aanschaf van vaccins ook wel wat meer prioriteit mogen hebben.

   Of hebben projecten om de ruimte in te gaan meer prioriteit? It’s all about the money. Het zijn allemaal KEUZES geweest mensen:

   Reuters, 14/02/2021:

   BANGKOK (Reuters) – The Thai government on Sunday defended its decision not to join the WHO-sponsored coronavirus vaccine programme, saying that to do so would risk the country paying more for the shots and facing uncertainty about delivery times.

 5. Peter Dekkers zegt op

  Maakt niet uit welk forum je bezoekt over Thailand.Steeds weer lees je in de commentaren wat voor ongelofelijke bende de regering er van maakt met hun beleid.Was het eerst met de steeds wisselende toelatingseisen voor het land, nu weer de sandbox programma,s en het vaccinatie schema.Zelfs de Thai worden horendol van de bijna wekelijks wisselende veranderingen op welk gebied dan ook.
  Enige logica in de snelheid waarmee weer een andere beslissing word genomen ontbreekt.Regeren is vooruitzien is mij wel eens geleerd.Het lijkt alsof de machthebbers niet bij machte zijn dit te kunnen in deze moeilijke omstandigheden.
  En wat ook erg is de schuldvraag doorschuiven naar de ander.Verantwoording nemen voor zaken die niet goed gaan staan niet in het boekje van de regeringsleiders die de beslissingen nemen.
  Thailand en de mensen gaan me aan het hart maar we zien nu toch een hele akelige kant van de machthebbers die het land moeten leiden in moeilijke tijden.
  Het doet me pijn als ik denk aan alle die goeie mensen ,vrienden en familieleden die ik er ken en heb ontmoet.

 6. Tino Kuis zegt op

  Het ging ongeveer zo:

  Ziekenhuizen: We hebben lang niet alle ons toegezegde vaccins vanuit Bangkok ontvangen

  Ministerie van Volksgezondheid: We hebben alle vaccins naar Bangkok verzonden.

  Gemeente Bangkok: We hebben niet de volledige zending vaccins ontvangen.

  Minister van Volksgezondheid: Er is geen tekort aan vaccins. De ziekenhuizen mogen niet stoppen met vaccineren.

  Astra: We hebben alle vaccins gestuurd zoals beloofd.

  Siam Bioscience: We kunnen heel veel vaccins produceren en naar elk land versturen. Vraag het maar aan Astra.

  Centrum voor Covid-19: We moeten er heel trots op zijn dat we het vaccin in eigen land kunnen produceren.

  Bevolking: Oké, niemand treft blaam. Wij zijn zelf schuldig.

 7. Philippe zegt op

  Ruwe cijfers: Belgie en Nederland hebben of zullen er minimum 4 maanden over gedaan hebben om 70% van de bevolking gevaccineerd te krijgen met vaccins die bij wijze van spreken min of meer tijdig “ge-booked” waren.
  Vandaag de dag is in Thailand slechts 4% gevaccineerd en ze tellen grosso modo 40 mio. méér inwoners en verder zijn ze nog steeds aan het onderhandelen of op zoek naar voldoende vaccins.
  Phuket en Koh Samui voorrang geven luidt naar verluidt discriminerend althans tegenover andere toeristische (bad)plaatsen die terecht tevens aan de alarmbel trekken …
  Mijn besluit is dan dat vóór het einde 2021 het Thailand zeker niet zal lukken om de nodige norm te halen om zogezegd quarantine-free te mogen reizen, misschien buiten genoemde eilanden
  Het is mijn inziens daarom niet uitgesloten dat Thailand binnenkort (weereens) een bocht van 180 graden zal maken, die we het deze keer met zijn allen wel zullen toejuichen, om een verloren deel van 20% van hun BNP te recupereren.
  Ik bedoel hiermee dat de regering weleens sneller dan we denken toch “gevaccineerde toeristen” zullen toelaten zonder quarantaine periode en dit op het volledig grondgebied van het Koninkrijk (money talks shit walks)
  Misschien wishful thinking maar laat ons hopen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website