Tuberculose veroorzaakt een groot gezondheidsprobleem in Thailand. Van de de 200 landen die te maken hebben met TBC staat Thailand in de top veertien, aldus voorzitter Arth Nana van de Anti-TB Association of Thailand.

Het lukt niet om deze ernstige ziekte te bestrijden mede door de instroom van gastarbeiders, de meest kwetsbare bevolkingsgroep. Het aantal geregistreerde gevallen van TBC steeg van 853 in 2017 naar 1.123 vorig jaar. Naar verwachting neemt het aantal nieuwe gevallen met 13.000 toe, inclusief degenen die opnieuw behandeld moeten worden.

Ziekenhuizen laten weten dat ze niet voldoende behandeling kunnen bieden. Overheidsziekenhuizen hebben het te druk om de patiënten te volgen. Het grootste probleem is dat TBC-patiënten vaak stoppen met het innemen van medicijnen wanneer de symptomen voorbij zijn. Ze moeten de medicijnen tenminste zes maanden innemen. Wanneer ze dat niet doen, kan de ziekte weer opduiken en ontwikkelen patiënten een resistentie tegen de medicijnen.

Wat is tuberculose?

Tuberculose is een infectieziekte en wordt veroorzaakt door een bacterie. Het komt meestal voor in de longen (55%) maar kan ook voorkomen in andere organen van het lichaam (hart, lymfeklieren, wervels, etc.). Tuberculose is te behandelen met een combinatie van verschillende antibiotica. De behandeling duurt minimaal 6 maanden en kan bijwerkingen geven. Als de bacterie resistent is tegen de twee krachtigste antibiotica is er sprake van multidrug-resistente tuberculose en behandeling duurt dan minimaal 20 maanden.

Wat zijn symptomen van tuberculose?

Tuberculose kan lang zonder klachten voorkomen terwijl er bijvoorbeeld wel afwijkingen op een longfoto zijn te zien. Bij longtuberculose zijn de meest voorkomende klachten:

  • hoesten en bloed ophoesten
  • koorts
  • moeheid
  • vermagering
  • nachtzweten

Tuberculose wordt bijna altijd overgedragen via de lucht door een patiënt met (besmettelijke) longtuberculose. Bij het hoesten worden de bacteriën vanuit de longen via kleine druppeltjes in de omgeving verspreid. Deze kleine druppeltjes kunnen bij inademing in de longblaasjes van iemand anders terecht komen. Daar kunnen de bacteriën kleine ontstekingshaarden veroorzaken.

Bron: Bangkok Post en RIVM

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website