In twee artikelen besteedt Bangkok Post vandaag aandacht aan het dievengilde. Kruidenierswinkels, bankfilialen en goudwinkels zijn gewilde doelwitten van dit geheimzinnige genootschap. Onderstaande infographic zet de cijfers op een rijtje.

Eerst maar eens de goudwinkels. Dieven zien kans er elke keer goud ter waarde van meer dan 1 miljoen baht buit te maken. Het meeste risico lopen winkels in winkelcentra en winkels op markten en buurten langs hoofdwegen. De politie heeft het er maar moeilijk mee, want het gaat vaak om kleine winkels en de diefstallen worden goed voorbereid.

Het mekka van de goudhandel, de Chinese wijk Yaowarat, is niet erg populair bij het dievengilde. Het is er te druk, waardoor de dieven geen snelle ontsnappingsroute hebben, en de winkels hebben goede bewakingssystemen met een directe koppeling naar een politiebureau. Sommige winkels posteren personeel bij de deur of klanten worden door twee personen toegelaten: een opent de deur, de ander die een mobieltje stand-by heeft, kijkt vanaf een afstand toe.

Gelegenheidsdiefjes slaan wel eens hun slag in Yaowarat. Die rukken goud uit de handen van een klant en rennen weg.

Het tweede artikel, een ‘special report’, gaat in op de diefstallen in kruidenierswinkels, bankfilialen en goudwinkels in de periode augustus 2013 tot juli 2014. De politie vindt dat de exploitanten weinig doen om haar te helpen. Ze verwijt hen een lakse houding en acht die verantwoordelijk voor het misdaadcijfer.

Het succespercentage van opgeloste diefstallen is minder hoog dan algemeen wordt gedacht, schrijft de krant, alhoewel een stukje verder in hetzelfde artikel staat dat in 20 van de 25 gevallen van diefstal in een kruidenierswinkel arrestaties hebben plaatsgevonden. Het gaat vaak om dronken tieners, die alcohol, sigaretten en voedsel stelen. Ze zijn gemakkelijk te traceren omdat ze doorgaans in de buurt wonen.

Bij goudwinkels en bankovervallen is slechts elk in één geval de zaak opgelost. Filialen van de Kasikorn bank zijn in de beschreven periode driemaal overvallen. Er staan geen bewakers, want die gaan ten koste van de verzekering tegen diefstal. Een logica die niet wordt gedeeld door de politie. ‘Bewakers schrikken potentiële dieven af’, zegt Thiritat Nonghanpitak, adjunct-hoofd van de gemeentepolitie van Bangkok (MPB). De bank geeft ook als reden dat ze gevechten tussen bewakers, dieven en klanten wil voorkomen.

Maar de bank is inmiddels teruggekomen van dit beleid en heeft in duizend filialen bewakers neergezet. Er zijn bewakingscamera’s geïnstalleerd en klanten die een helm dragen, mogen niet binnenkomen. Voor de MPB aanleiding de bank een schouderklopje te geven.

(Bron: Bangkok Post, 25 augustus 2014)


» Laat een reactie achter


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website