Actieleider Suthep Thaugsuban is al sinds 2010, het jaar van de roodhemdongeregeldheden, in gesprek met legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha, leider van de militaire staatsgreep, over strategieën om een eind te maken aan de invloed van oud-premier Thaksin. Hij zegt dat hij regelmatig met Prayuth en diens team via de Line app chat.

Suthep onthulde dit zaterdagavond tijdens een fund-raising diner van het People’s Democratic Reform Committee, de beweging die zes maanden actie voerde tegen de regering Yingluck. Hij zei al die jaren met Prayuth overlegd te hebben hoe een eind te maken aan het zogeheten ‘Thaksin-regime’, gezamenlijk het land te hervormen, corruptie te bestrijden en de ‘colour-coded’ politiek die Thais verdeeld houdt, te bestrijden. ‘Voordat de staat van beleg werd afgekondigd, zei Prayuth tegen me: “Khun Suthep en je supporters zijn oververmoeid. Het is nu de taak van het leger om de taak over te nemen.”’

Zo’n honderd supporters zaten aan het diner aan dat als thema had ‘Have dinner with kamnan Suthep’. Suthep gaf er een toelichting op de motieven achter de militaire staatsgreep, maar voornaamste doel was geld in te zamelen voor de PDRC-demonstranten die tijdens de rally’s gewond zijn geraakt. De diners gaan elke zaterdag gehouden worden in de Pacific Club.

De PDRC heeft ook een stichting opgericht die zich gaat inzetten voor nationale hervormingen en voorstellen zal doen aan de junta. ‘Vanaf nu functioneren we als niet-gouvernementele organisatie, die onderzoek doet. We hebben geen banden met welke politieke partij dan ook’, aldus Suthep. Hij zei geen ambitie te hebben om terug te keren in de politiek.

Suthep vertelde dat de PDRC de afgelopen maanden 1,4 miljard baht heeft uitgegeven. Daarvan werd 400 miljoen baht opgehoest door de families en kennissen van protestleiders en 1 miljard baht kwam uit kasdonaties van supporters.

De krant concludeert uit de onthulling van Suthep dat generaal Prayuth actief heeft samengespannen om premier Yingluck ten val te brengen, inclusief de periode dat ze minister van Defensie was.

(Bron: Bangkok Post, 23 juni 2014)

Meer nieuws in: Peiling Suan Dusit: Junta krijgt een ruime voldoende


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Suthep: Ik praat al 4 jaar met Prayuth over ‘Thaksin-regime’”

 1. Gerrie Q8 zegt op

  Dienen Suthep is volgens mij van de eerste leugen niet gebosten. Makkelijk zeggen als je weet dat meneer Prayuth Chan Ocha dit nooit zal bevestigen. Via de Line app chatten, is dat praten? Geloof er geen r..t van.

  • LOUISE zegt op

   Morgen Gerrie,

   Haha, moest even nadenken bij de eerste regel.

   Er zijn momenteel andere belangrijke namen die de krantenkoppen halen en daar S. niet bij, dus moet hij weer even een kreet slaken om de discussies op gang te brengen waarin zijn naam weer genoemd zal worden.

   LOUISE

 2. chris zegt op

  Alleen de laatste 4 jaar? De familieclanThaksin is al meer dan 10 jaar een plaag voor dit land.
  Ik ben er zeker van dat Phrayuth de laatste 4 jaar meer met Yingluck heeft gecommuniceerd dan met Suthep.
  En: een goed leider luistert naar iedereen en trekt dan zijn eigen plan. Zie zijn acties en beslissingen. Het einde is nabij voor corruptie en cronyisme, van welke kleur ook…..

  • chris zegt op

   beste Paul,
   Ik kijk gewoon naar wat er nu gebeurt. De junta heeft op alle fronten de strijd aangeboden met de wetteloosheid die in dit land heerst. Naast het overplaatsen van corrupte politiebazen wordt er wat gedaan aan het opsporen van illegale gokactiviteiten, illegale houtkap, het bevriezen van bankrekeningen van verdachten (en de banken die eraan meewerken) in allerlei smerige zaakjes, meer controle op gevangen die in de gevangenis nog hun zaakjes voortzetten, illegale werknemers, checken van geldstromen naar en van het buitenland om illegale activiteiten te financieren, sturen van militairen naar gebieden waar conflicten heersen (zoals de mijn in Loei). Daarnaast zijn maatregelen genomen om de rijstboeren te helpen maar niet met het opkopen van rijst. En ik ben er bijna zeker van dat een van de speerpunten van de hervormingsmaatregelen het systematisch tegengaan van corruptie is en ook het veranderen van processen als de aanbesteding van werken en het betalingsverkeer met cash geld. Pas daarna zullen er verkiezingen worden gehouden om te voorkomen dat de ‘democratisch gekozen’ politici hun mandaat onmiddellijk misbruiken om de deur naar de corruptie weer open te zetten. Thailand is door een aantal buitenlanden te verstaan gegeven dat de huidige situatie niet langer acceptabel is.

 3. e zegt op

  Suthep ??? zelf ooit de laan uitgestuurd wegens corruptie inzake grond verkwanselen aan de rijken uit Phuket ….. Er is hier heel iets anders gaande . Alleen de ‘hoofd spelers ‘ weten het fijne ervan . De rest is domme speculatie . ik lees in een van de reacties ‘ einde van de corruptie nabij ” ……. het zal niet meer zo makkelijk te constateren zijn als voorheen ; maar voorbij ?

  e

  • danny zegt op

   Suthep heeft toegegeven , voor hij met de grote demonstraties begon in Bangkok ,dat hij heel veel goed wilde maken voor het land en dus een begin heeft gemaakt aan anti corruptie protesten.
   Zijn doel is bereikt , de regering is weg en dat is altijd winst voor het land .
   Suthep heeft zijn ding gedaan en ik denk dat het goed is , dat hij zich vanaf nu niet meer met de politiek bemoeid , Ook zijn uitspraak tijdens dat diner ,waar of niet waar , dient het land niet.
   Het leger moet een kans krijgen om een begin te maken met een groet schoonmaak .Ze hebben al een behoorlijk goede start gemaakt…..dus nog even wachten met die verkiezingen.
   In Thailand is de politiek anders dan ons westers denken over democratie . laten die dingen naast elkaar bestaan.
   Danny

 4. Willem zegt op

  Suthep is eindelijk van de straat en speelt geen rol meer, laat dat vooral zo blijven.

 5. Jan van Velthoven zegt op

  Als je ziet voor welke futiliteiten andersdenkenden worden opgepakt, dan zou Suthep meteen gearresteerd moeten zijn, indien deze uitlatingen onjuist zijn. Immers ze impliceren dat Prayuth heeft samen gespannen tegen de wettige regering, ze bevorderen de politieke tegenstellingen en ze houden in dat Prayuth niet boven de politieke partijen staat zoals hij claimt. Gemeten naar de uitingsnormen die de junta hanteert ieder op zich voldoende voor een arrestatiebevel. Je kunt Suthep een roeptoeter noemen, maar hoe je het wendt of keert, hij is aanzienlijk invloedrijker dan een willekeurige student die voor politieke uitlatingen opgepakt wordt. Als de zo flinke en loepzuivere Prayuth hier niet optreedt dan is het masker ook in de publieke arena definitief gevallen. Er is geen onpartijdigheid, er is geen gelijke behandeling en er is geen coupe uit wanhoop over de politiek. Er is een politiek gemotiveerde machtsovername met anti-democratische middelen met als oogmerk een herverdeling van belangen. Binnen de elite.

  • chris zegt op

   Onder de democratische regeringen van de laatste 10 jaar was er zeker geen gelijke behandeling. Het land daalde in tien jaar af naar een bedenkelijk niveau (economisch, corruptie, mensenhandel, kwaliteit van openbaar bstuur, niveau van afgestudeerden op elk onderwijsniveau,verkeersveiligheid, wetshandhaving), naar mijn bescheiden mening enkel en alleen omdat de elites (de oude elite en de nieuwe rode elite) zich wensten te verrijken ten koste van het algemene belang. Zelfs bij de aanbesteding van grote infrastructurele werken stonden de mogelijkheden tot corruptie meer centraal dan de belangen van het land. Het kan dan ook niemand verbazen dat de politieke partijen in de coalitieregeringen van de afgelopen 10 jaar vooral een ministerspost wilden op een ministerie waar bij voorkeur veel geld werd uitgegeven: infrastructuur, transport, landbouw, handel. In de ministeries van werkgelegenheid, toerisme (daar komt alleen maar geld binnen), financien en sport is werkelijk geen enkele partij geinteresseerd. Dit is de situatie waarin Thailand zich bevond voor de staatsgreep. Tot nu toe toont de junta daadkracht en spaart niemand. Dat kan van geen enkele democratische regering in de afgelopen 10 jaar gezegd worden.

  • Eugenio zegt op

   Dat heeft met het gezonde verstand van Phrayuth te maken. Suthep is een roeptoeter en doet momenteel helemaal niet meer ter zake. Je moet Suthep niet belangrijker maken dan hij is.

   Je gaat geheel voorbij aan de maatregelen, die momenteel worden genomen om de corruptie binnen Thailand voor het eerst eens serieus aan te pakken.
   Hoe meer je de corruptie weghaalt, hoe minder de beide “Elites” in de toekomst geïnteresseerd zullen blijken te zijn in de politiek. (Er valt dan niet zoveel meer te halen)

   Ik blijf de huidige situatie met een kritische blik bekijken. Maar krokodillentranen gaan huilen over het oude “democratische” systeem, wat Thailand de laatste tien jaar kompleet naar de afgrond heeft geleidt, is volgens mij niet de oplossing.

   • pan khunsiam zegt op

    is het niet eerder de aan het “Thaksin-staatsapparaat” gelieerde corruptie die aangepakt wordt?

    • chris zegt op

     Illegale werknemers, de illegale staatsloterij, de illegale casino’s, de taxi-, mini-van- en brommertaxi-maffia, de drugskartels, de illegale bouwwerken in natuurgebieden, de illegale houtkap, de illegale stroperij van wilde dieren, illegaal wapenbezit, het witwassen van drugsgelden, criminele monnikken zijn allemaal verschijnselen, problemen die van alle democratische regeringen zijn.

  • danny zegt op

   Als Suthep veel gesproken heeft met Prayuth wat is daar mis mee ? Of denk je dat Yingluck dat niet heeft gedaan met Prayuth ? Hij mocht zelfs van yingluck zoveel mogelijk cadeautjes (militair materieel )kopen ,als hij maar een beetje lief bleef voor haar .
   Jij bent misschien een anders denkende in Thailand ,maar ook jij wordt niet opgepakt . De onderbuik gevoelens vallen dus wel mee in dit mooie land .
   Danny

  • pan khunsiam zegt op

   In juli 2013 informeerden enkele bevriende “hard core” geelhemden me over de plannen voor de nakende opstand en demonstraties in het najaar, naar hun zeggen: gepland door dezelfde mensen verantwoordelijk voor de 2006 coup…moet er nog zand zijn?
   Eén van de vele artikels over de betrokkenheid van Prayuth bij de 2006 coup en de 2010 gebeurtenissen:
   http://www.independent.co.uk/news/world/asia/thailand-coup-detat-profile-of-general-prayuth-chanocha-9421094.html

 6. e zegt op

  ik zie hier het stuk ingezonden door jan van velthoven
  deze mijnheer heeft een aardige kijk op de gang van zaken
  en kan zijn handen warmen , zijn uitlatingen zijn dicht bij het vuur .

 7. Fortuner zegt op

  Wie zijn wij om te zeggen wat er in dit land moet gebeuren.
  Volgens mijn, weliswaar zeer bescheiden, mening kunnen er twee dingen gesteld worden:

  – Een militaire coup dient niet (en dat geldt voor alle coups in de geschiedenis van alle landen waar ze hebben plaatsgevonden) om een democratie op te bouwen. Wel om enkele duistere individuen machtiger (rijker) te maken.

  – Ook de trukken van “de” Takhsin klan zijn niet goed te praten. Ze doen me denken aan “autobhanen”, Volkswagen, en arbeid macht frei. Geef degenen die niks hebben iets en ze lopen wel achter je aan.

  Thailand heeft nog een lange moeilijke weg voor de boeg om een echte democratie te worden.
  De bevolking heeft echter wel het recht om deze te verwerven. Ze verdienen dat.

  Ook voor ons expats is er een taak weggelegd, namelijk de systemen die voordelig zijn voor ons niet het nadeel om te keren naar de arme bevolking toe.

  • chris zegt op

   Er zijn verschillende TYPEN staatsgrepen. De Thaise variant is niet de meest vergaande.
   Zie: http://villains.wikia.com/wiki/Coup_D'et%C3%A1t

 8. Dirk Haster zegt op

  Hè wat Jammer, helemaal gemist afgelopen zaterdag. Wat zou ik daar graag bij geweest zijn.
  Niet zozeer voor Suthep, maar voor die 100 supporters die het geld voor zijn actie gefinancierd hebben. En die zich lelijk in hun hemd gezet voelden toen Yingluck’s regering maar bleef zitten en zelfs de kans kreeg om nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

  Maar dat was niet de bedoeling om de bevolking zich uit laten spreken.
  Dan zou Sutheps partij het toch gaan afleggen leggen tegen Yingluck’s partij.
  Dat Suthep door gulle gevers gefinancieerd moet zijn, had ik al lang begrepen.
  Volgens een artikel in dit Blog in januari jongstleden kostte Sutheps blokkade hem toen 10 miljoen Bath per dag, Dit nagerekend over ruim drie maanden komt aardig bij die 1,4 miljard Bath in de buurt.

  Zo weinig heeft het dus gekost om Thailands economie om zeep te helpen.
  “Maak je het niet te gek Suth” had Phraya nog gezegd. “Och Phray laat dat maar aan mij over, even flink die Shinawatrakliek pesten.” Dat Phraya uiteindelijk ingreep was helemaal volgens plan.
  Nu kan hij gevierd worden als redder in de nood van de Thaise economie
  En ach, die Thaise economie trekt wel weer bij, één goed seizoen en over een jaar zijn de mensen het alweer vergeten.

 9. Tino Kuis zegt op

  Ik ben een groot krantenlezer en heb vanmorgen nog even de Fabeltjeskrant doorgenomen. Mijn oog viel op een prikkelend artikel waarin het falen van bijna alle democratieën werd besproken. Democratieën zijn niet in staat problemen snel op te lossen omdat een democratie eist dat iedereen meepraat om het maatschappelijk draagvlak te verbreden. Dat kost te veel tijd! Als voorbeelden werden genoemd: Nederland, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Er werd zelfs opgemerkt dat democratie de enige echte oorzaak is van alle misstanden!
  Dictaturen daarentegen kunnen problemen snel oplossen, ze zijn immers niet gebonden aan regels, wetshandhaving of overleg met betrokkenen, laat staan met de bevolking als geheel. Afwijkende meningen kunnen worden genegeerd of, beter nog, onderdrukt. Dictaturen zijn ook heel goed in staat de economie te bevorderen. Als lichtende voorbeelden van wat dictaturen tot stand kunnen brengen werden genoemd: Stalin, Mao Tse Toeng, Franco (Spanje is nu een democratie en een economische puinhoop!) en meer recentelijk, een land in Zuid-Oost Azië. Al deze leiders beloofden een glorieuze toekomst mits je hen onvoorwaardelijk volgt. Zijn conclusie: een vaderlijke, verlichte dictatuur met de nadruk op nationale eenheid is de beste regeringsvorm. Alle andere soorten bestuursvormen leiden alleen tot chaos en conflicten.

  • chris zegt op

   Lees ook eens:
   http://www.humanemergencemiddleeast.org/different-values-different-democracy-alan-tonkin.php,
   over verschillende waardesystemen (op land-niveau) en de verschillende type democratie die daarbij passen.
   Er is mondiaal niet 1 type democratie zoals er ook niet 1 type staatsgreep is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website