Het is de junta menens met de strijd tegen illegaal aanlegde vakantieparken in nationale parken. Gisteren deden teams met in totaal honderd soldaten, politieagenten en boswachters gelijktijdig een inval op vijf resorts in de buurt van de Srinagarind dam in Kanchanaburi.

Volgens Thiti Somphi, hoofd van het Srinagarind Dam National Park, vertegenwoordigen de vijf parken een waarde van 100 miljoen baht. Hij zegt bij het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation te hebben geverifieerd wat de precieze grenzen van het nationaal park zijn om er zeker van te zijn dat de desbetreffende vakantieparken zich op het grondgebied van Srinagarind bevinden.

De vijf vakantieparken zijn het ARK Resort (35 rai, zes vakantiehuisjes), Suan Pistawan Resort (27 rai, zes vakantiehuisjes), Victory Water Hill Resort (49 rai, huisjes en akker), KPS Resort (12 rai, vier huisjes) en Rai Pa Thep Resort, aangelegd op een klif met uitzicht op het stuwmeer. In de meeste gevallen stuitten de teams op bewakers.

De eigenaar van Suan Pista Wan zei de grond te hebben gekocht van een fruitteler, die er eerder limoenbomen op teelde. Hij beweerde de wettelijke eigenaar van de grond te zijn, hetgeen sinds de opening van het vakantiepark in 1997 volgens hem nooit door iemand is betwist.

Met de eigenaar van KPS Resort had het team telefonisch contact. Die zei het land te huren van het Treasury Department en het landelijk elektriciteitsbedrijf. Ook hij beweerde de rechtmatige eigenaar van de grond te zijn, maar bewijsstukken kon hij daarvoor (nog) niet leveren want hij was op zakenreis.

Rai Pa Thep bleek eigendom van twee bekende amulettenhandelaren. Ze gaan voor verhoor worden opgeroepen.

Trat

In de provincie Trat kreeg het Ananya Resort bezoek, eigendom van de eigenaar van een bekend restaurant in Chon Buri. Het park meet 10 rai, wordt aan de zeekant beschermd door een betonnen muur van 500 meter ter voorkoming van erosie en naar een steiger loopt een walkway van 149 meter. In het park trof het team [samenstelling wordt niet genoemd] tien Myanmarese werknemers aan.

Boonruang Rattanabanditkul, directeur van het regiokantoor van het Marine Department, zegt dat de eigenaar eerder een boete van 2.000 baht heeft gekregen en bevolen is om bouwsels die zich buiten het resort bevonden, weg te halen. De muur en de walkway waren er toen nog niet.

Nakhon Ratchasima

Het Department of Social Development and Welfare heeft bekend gemaakt de grondaktes te zullen intrekken voor percelen die zich op het grondgebied van het in Lop Buri gelegerde Army Special Warfare Command bevinden. De krant heeft het over ‘mistakenly’ uitgegeven grondaktes, een eufemistische formulering die moet verhullen dat er corruptie in het spel is.

Het gewraakte gebied in Pak Chong (Nakhon Ratchasima), grenzend aan de Lamtakong dam, kreeg maandag bezoek van een team soldaten, een onderzoeker van de Public Sector Anti-Corruption Commission en een landmeter van het Land Department.

Het bleek in gebruik te zijn genomen door dorpelingen, hoge ambtenaren, politieofficieren met sleutelposities in het Metropolitan Police Bureau (gemeentepolitie Bangkok) en een topofficier van de Marine Police Division (politie te water). Zie verder Nieuws uit Thailand van 26 augustus.

(Bron: Bangkok Post, 27 augustus 2014)

2 reacties op “Strijd tegen illegaal aangelegde vakantieparken in volle gang”

 1. Dirkphan zegt op

  Mooi zo!
  Eindelijk wordt natuur gewaardeerd.
  Alles wat illegaal is weg!

 2. KhunJan1 zegt op

  Ja de Junta neemt veel hooi op haar vork, zoveel zelfs dat er geen tijd meer over is om daadwerkelijk de verordeningen na te komen.

  Enkele voorbeelden uit Pattaya:

  Loterijverkopers zouden niet meer dan 80 of 90 baht mogen vragen voor 1 lot, welnu is 2 weken goed gegaan en wat schetst mijn verbazing? Praktisch iedere wederverkoper vraagt nu glashard 110 of 120 baht en niemand die daar op let.

  Motorbike taxidrivers moesten zich massaal gaan registreren om zodoende in het bezit te komen van een gele kentekenplaat voor personenvervoer.
  Heb in de afgelopen 4 maanden slechts 1 motorbiketaxi met een gele nummerplaat gezien.

  Minivans idem dito, maar wat zie ik? Het gros van deze busjes rijdt vrolijk rond met een witte kentekenplaat, niemand schijnt zich hieraan te storen!

  Dus nog meer dappere plannen bedenken Junta?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website