Nederlanders die de komende weken op vakantie gaan naar exotische bestemmingen zoals Thailand zijn daar flink goedkoper uit, zo schrijft de Telegraaf.

Dankzij de sterke euro en de waardedaling van een aantal buitenlandse munteenheden krijgen toeristen veel meer voor hun euro’s dan een aantal maanden geleden en kunnen zij dit besteden aan eten, drinken, uitgaan en winkelen.

Zowel de Indonesische roepie, Braziliaanse real, Thaise baht als de Zuid-Afrikaanse rand daalden 10 tot 15 procent in waarde ten opzichte van de maand mei in dit jaar.

De gunstige wisselkoersen zijn een prettig vooruitzicht want op een vakantiebudget van 2000 euro kan het voordeel voor de toerist oplopen tot wel 300 euro.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

72 reacties op “Sterke euro en zwakke baht goed nieuws voor Thailandgangers”

 1. Ferry zegt op

  Das goed nieuws hopelijk blijft het nog een aantal maanden zo ga helaas pas eind november naar Thailand 🙂

  • Ma Rudy zegt op

   Ja inderdaad goed nieuws, maar of het tot november blijft weet ik niet. Misschien een rekening open ben in Thailand en daar je geld naartoe overmaken.
   Ik weet niet of het iemand gelukt is vanuit Nederland een bankrekening te openen in Thailand. Zou een oplossing zijn

   Ik ben zelf ook in november weer terug in Thailand. Ik heb ook geen rekening daar.

   We zien wel. Is lekker, maar ook geen ramp. Misschien is het in november nog b eter dan nu.

   Veel plezier Ferry

   Ik sluit nu af met

   MA RUDY

   Er zijn inmiddels meer lezers en gebruikers die met Ruud reageren. Ik heet dus voortaan MA RUDY

   • Ma zegt op

    Je kunt wel een rekening hebben in Thailand, maar als je per bank overboekt, krijg je toch een slechte koers. Gisteren zou er met overboeken van de Rabo naar de TMB 38,60 berekend worden. Daar wordt je ook niet blij van.

    • martin zegt op

     Hallo Ma. Je hebt gelijk. Bij een geld Transfer van een Nederlandse rekening naar een Thaise rekening ben je altijd de verliezer. Veel mensen vergeten de transfer kosten die er nog eens bij komen. Naar mijn stand van kennis krijg je bij de TMB een zeer slechte koers. De betere koers, gemiddeld gezien, krijg je bij de SCB. De tranfer kosten blijven wel bestaan. De beste koers krijg je bij de Supperrich bank in Bangkok (alleen cash). Gisteren 23.08 was daar de koers 42,50, en eer gisteren zelfs 42,70. Buitendien worden er GEEN verdere kosten berekend. Doe je voordeel. Groetjes Martin

 2. Jan zegt op

  Wat heet wijsheid om nu hier Thaise Bath te kopen of om daar te pinnen bij bijv ATM. Ik ga eind oktober naar Thailand. Wat zou het verschil zijn. Wie helpt mij met deze vraag. Er zullen denk wel meer mensen zijn die daar vermoedelijk over denken.

  Bij voorbaat dank.

  Moderator: lees dit https://www.thailandblog.nl/thailand-tips/geld-wisselen-thailand-tips/

  • teun zegt op

   Jan,

   Het “probleem” lost zich vanzelf op. Je kunt in Nedxerland nl geen Thaise Baht kopen. Dus gewoon t.z.t. pinnen in Thailand en hopen dat Euro nog meer stijgt/TBH daalt.

   Ik kon destijds voor bouw van mijn huis nieteens TBH overmaken naar Thailand. En dat is dan nog giraal geld, laat staan dat je cash TBH kunt kopen.

   Fijne vakantie in oktober en ach die paar TBH verschil merk je nauwelijks als je op vakantie bent. Toch?

   • Lex K. zegt op

    Teun,

    Misschien is het ondertussen veranderd, maar in Nederland kan je gewoon Thaise bath kopen, in ieder geval bij het GWK, ik heb dat enkele jaren geleden wel eens gedaan, welles waar tegen een zeer ongunstige koers, maar toch.

    Groet,

    Lex K.

   • Jan Tebbes zegt op

    Jawel hoor bij het GWK, maar wat een verkoop techniek om je nog meer buitenlands geld aan smeren. In mei 2013 €200,00 omgewisseld voor Thaise bath.De vraagstelling was zo vervelend, dat ik aan de balie medewerker mededeelde dat ik aan haar geen verantwoording schuldig was wat ik met mijn geld deed; dat het in Thailand veel duurder was. Als laatste wat ik zei was: mevrouw gewoon voor €. 200,00 Thaise bath. Ik pinde met een pasje van de ING, dan hoef je maar de helft van de provisiekosten te betalen. Laat je geen bonnetje aansmeren van € 3.95 voor het goedkoper inwisselen van buitenlands geld. Niets is goedkoop bij een bank !!! Gewoon uit op winstbejag. Prettige vakantie.

  • Gringo zegt op

   Jan, als ik dat met zekerheid kon zeggen, was ik al multimiljonair geweest.
   De trend van de Baht is echter dalend, dus meer Baht voor je Euro, maar ook voor de Dollar, Engelse Pond, enz. .
   De koers van de Euro zal in oktober misschien nog wel iets hoger zijn, zeg ik heel voorzichtig.

   Je moet zeker geen Baht in Nederland kopen, want dat is sowieso veel te duur.

  • Dennis zegt op

   Jan,

   Als je echt ten volle wilt profiteren adviseer ik je optie 3: Cash geld meenemen uit Nederland en omruilen in Baht in Thailand.

   3 voordelen:
   1. Geen opnamekosten die je Nederlandse bank berekend
   2. Geen 180 baht fee die de Thaise bank berekent
   3. Veel gunstigere koers die het wisselkantoor je geeft

   Nadeel: Je loopt met veel contant geld rond (hetzij Euro’s hetzij Baht). Dat kun je deels ondervangen door in een goed hotel MET kluisje op de kamer te overnachten

   • Sir Charles zegt op

    Of ondervang het door na het omruilen aldaar het zo snel mogelijk op je Thaise bankrekening te storten mocht je die hebben, zo doe ik het al jaren.

    • tom zegt op

     Je kunt gewoon geld van de Nederlandse bank naar de Thaise bank sturen, indien men daar over een rekening beschikt is er sowieso gene probleem 😉 .

   • Martin zegt op

    Je hebt volledig gelijk, behalve met je kluisje. Wil je weten hoe lang ik nodig heb, om een kluisje open te maken? Nog geen minuut. Elke kluisfabrikant heeft een noodnummer, dat je kunt intippen. Dan gaat de kluis open. Dat wordt ook gebruikt door het hotelpersoneel op het moment, dat de klant het geheime nummer is vergeten.

   • Leppak zegt op

    Dennis, gewoon met je pasje bij een Bank ATM-apparaat Thaise bath opnemen.
    Doe dit bij een bank-vestiging, bij voorkeur AEON-bank, dat is nl. de enige die
    geen 180 bht. kosten berekent.

  • Martin zegt op

   De Thaise Baht is aan de USA Dollar gekoppeld. Zakt de Dollar=stijgt de Euro en dus ook de Thaise Baht. Dat heeft dus NIETS met de dalende of stijgende welvaart in Tailand te maken. Als je Euro-Dollar koers LIVE wilt zien, ga je naar http://www.GOYAX.de tussen 08:00 en 19:00 Nederlandse tijd.. Als je de Euro-Thaise Baht kjoers LIVE wilt zien ga je naar http://www.superrich.co.th. Denk er aan, dat Supperich een veel betere wisselkoers heeft als alle Thaise banken. Bij Superrich kun je alleen met CASH Euro naar Thaise Baht wisselen. Nu staat daar de Baht op 42.50/Euro, koers van vandaag 22.08.13, tegen ca 14:00 uur.

   • Dick van der Lugt zegt op

    @ Martin De koppeling van de baht aan de dollar werd in juli 1997 losgelaten, wat gezien de hoge buitenlandse schuld tot de bekende financiële crisis leidde. Het woord ‘koppeling’ dat je gebruikt, is verwarrend. Dat moet je reserveren voor vaste wisselkoersverhoudingen.

    • Martin zegt op

     Dat is de officiële versie. Je hebt gelijk. Maar in de praktijk ziet het anders uit. Kijk maar eens naar de charts van de US dollar en de Thaise baht over de laatste 10 jaar. Dan zie je daar wat ik bedoel. Alle banken (manager) klagen, dat de baht de duur is. Dan zou je toch zeggen-gewoon effe devalueren ?. Kan niet, omndat de USA er geen toestemming voor geeft. Toch raar, of niet? Wat hebben die nou met de baht te maken ? Dat gaat nog terug naar de tijd van de Vietnamoorlog, toen Amerika Thailand gebruikte om Vietnam aan te vallen.

 3. VANDERHOVEN JOZEF zegt op

  Deze morgen stond de Thaise bath op 42,36. Dat is mooi.
  Alvast véél mooier dan het afgelopen jaar toe hij naar dieptepunten van 37,00 ging.
  Het zal echter nooit meer worden zoals enkele jaren geleden dat we nog 53 bath kregen voor een eurootje.
  Dit toch zeker als we de huidige economische toestand van Europa én van Thailand in ogenschouw nemen.
  Maar toch…het gaat de goeie richting uit voor expats en toeristen die hun geld uit Europa betrekken.

  • martin zegt op

   Kleine aanmerking. De hoogste stand van de Baht was in 2008 met 58 Baht voor 1 Euro. We kunnen nu met 42 Baht eigellijk tevreden zijn. Gaan we er van uit, dat veel asiatische landen ver boven hun stand leven.

   • ruud NK zegt op

    Martin, hoe kom je aan je cijfers??? De hoogste stand voor de bath de laatste 10 jaar was 53,70290 en de laagste stand 37,38164. Dit zijn de midden koersen, jij krijgt minder dan deze prijzen. Met de cijfers die je geeft en het meenemen van hele pakken geld doet mij vermoeden dat je je geld wisselt bij de hotelportiers en niet bij een bank.
    Ook 800.000 lootjes van je bank is heel veel. Hoeveel dagen kost het je om te zien of je een prijs hebt???

    • martin zegt op

     Hallo Ruud NK. Ik hoef die lot nummers niet na te kijken. dat doet de bank automatisch voor mij en stort het eventueel gewonnen bedrag op mijn rekening bij. Buitendien kann ik zelf op de (Thaise) site van de bank, de winnende nummers bekijken, door mijn nummers (doorlopende reeks) in te tippen. Dat duurs maar ca. 2 Minuten. Dus precies hetzelfde zo als jij het kend van de Nederlandse Staatslotterij ?
     Over de Baht koers informatie praate ik niet over die koersen die jouw bank jouw geven (midden koers, zo als jij ze noemd), want die kan ik niet weten, maar over de fixing koers, vast gelegd oa. mede door de bank of Thailand. Ik heb vaker in mijn blogs de bron hier van aan gegeven. Gewoon even de Blogs over dit thema lezen en je had het geweten. Maar voor iedereen hier nog eens de link; http://www.goyax.de.
     Ik ga er van uit dat je kennis der Duitse taal goed is. Uit de link is te nl. zien dat het duitse informatie bron is. Veel plezier bij het na kijken. Martin

 4. Gringo zegt op

  Het dieptepunt van de koersverhouding Baht/Euro was in maart/april met een koers net onder de 37 Baht voor de Euro. Nu staat de Baht op iets meer dan 42 voor de Euro en dat scheelt een slok op een borrel.

  Als je met dat in het verhaal genoemde budget van 2000 Euro in april naar Thailand kwam, kreeg je ca. 74.000 Baht. Vandaad de dag is dat gestegen tot ruim 84.000 Baht. Met dat positieve verschil kun je in Thailand heel, heel veel doen.

 5. Gringo zegt op

  Als bewoners van Euro-landen het over de koers van de Baht hebben, wordt er met weemoed gesproken over de mooie koers van 53 Baht voor een Euro. Die koers is er inderdaad geweest, maar slechts voor een hele, hele korte periode van pakweg 14 dagen. De top van de Euro was in juli 2008 en stond toen op 53,15 voor een Euro.

  De eerste koers bij intrede van de Euro was in april 2005 en bedroeg 50,75 Baht. Geleidelijk zakte de koers en een eerste dieptepunt werd bereikt in juli 2007 toen de koers 40,65 was. Een jaar later in april 2008 was de koers weer gestegen naar 49,80 en het absolute hoogtepunt was dus in juli 2008 op 53,15. Vrij snel daarna tuimelde koers weer naar beneden en stond in oktober 2008 op 44 Baht. Het bleef een tijdje redelijk constant, maar zakte in juni 2010 verder naar 39 Baht voor de Euro. Na een kleine opleving in mei 2011 van 43 Baht werd het dieptepunt in maart van dit jaar bereikt met 37,42 Baht voor de Euro. Nu dus een opwaartse trend met iets meer dan 42 Baht en wie weet hoe veel meer het nog gaat worden.

  Ik heb deze gegevens van de website van de European Currency Bank, waar ik ook nog las, dat de gemiddelde koers van de Euro vanaf het begin op 44 Baht ligt. Daar zitten we nu dus nog iets onder.

  • Dennis zegt op

   Er is eigenlijk (stiekem) ervan uitgegaan dat de Euro en Dollar pariteit zouden vertonen (dus 1 euro = 1 dollar). Kort na de introductie van de Euro daalde de Euro zelfs tot ongeveer 0,70 dollar, terwijl nu de Euro op 1,30 dollar staat. Voor Amerikanen is alles uit/ in Europa dus bijna een keer zo duur geworden. De Thaise baht is gekoppeld aan de Chinese munt (binnen bepaalde marges zoals die vroeger in Europa ook werden gehanteerd) en de Chinese bank kijkt ook weer met een scheef oog naar de dollar. Want de Chinezen hebben nogal wat tegoed van de VS en een te lage dollar zou hun vorderingen op de VS ook in waarde doen dalen. Daar hebben de Chinezen ook geen belang bij. Er zijn dus nogal wat factoren die de koers van de munt bepalen en daar hebben we niet altijd grip op.

   Neemt niet weg dat de huidige situatie door mensen die in Euro’s betaalt krijgen er momenteel niet slechter op geworden is…

   • Bebe zegt op

    De Thai baht is een free floating currency .En is niet afhankelijk van de dollar of chinese munt.Waar komt uw info vandaan?

    • Martin zegt op

     Dat hij FLOATING is, klopt. Maar hij is aan de USA Doillar gekoppeld. Kun je nakijken op WORLD CASH. Of gewoon in de Geld wereld duiken. Daar kun je yien, dat als de Dollar valt, de Baht mee gaat en omgedraaid. Stijgt de Dollar, valt de Euro en omgedraait. Kun je nakijken op http://www.superrich.co.th. Na vragen kun je dat ook bijk de huis bank in Nederland. Daar hebben ze zeker een paar charts en overzichten voor je uit het verleden om dat na te trekken.

    • Dennis zegt op

     Dat de Thaise baht “floating” is, is theorie. Want ja, op papier is de Thaise baht nergens aan gekoppeld. In de praktijk echter kijkt de Thaise Centrale Bank (sinds jaar en dag) naar andere valuta; China, VS, Japan, misschien wel Euro. Dat is de praktijk en dat is (onofficieel) beleid van de Thaise Centrale Bank, dus ik durf best te stellen dat de Thaise Baht gekoppeld is aan de chinese munt of dollar.

     • Dick van der Lugt zegt op

      @ Martin en Dennis Ik wacht met smart op iemand die een gedegen en begrijpelijke posting schrijft over de valutahandel, de baht-dollar-euro koers en welke factoren de koers beïnvloeden. Ik ben ook zeer benieuwd wat de Vietnamoorlog met de koers van de baht te maken heeft, zoals Martin schrijft. Waarom klimmen jullie niet eens in de pen en maken jullie ons deelgenoot van je kennis op dit gebied? Stuur je posting naar info@thailandblog.nl.

      • martin zegt op

       Hallo Dick. Ik heb hier in deze blok al een paar keer de verhouding tussen Dollar-Euro-Baht beschreven en tevens heb ik de sites die ik daar voor gebruik vermeld. Daar kun je alles na lezen en je zelf slimmer maken over deze materie. Er zijn talloze boeken op de markt over de invloed van en na de Vietnam oorlog op de landen rond om Vietnam. Ook daar kun je lezen, bv. waarom Pattaya nu zo poplair is en voor deze oorlog maar een vissersdorf was. Of waarom Udon Thani nu nog steeds zo een fantastiese luchthaven heeft en zo een prima verbinding met Bangkok (zee haven) en bv. Chiang Mai ( 2. stad in Thailand) dit niet heeft. Dus denk ik niet, dat ik hier moet herhalen wat overal te lezen is, vooral ook via het Internet. Je moet misschien effe zoeken Dick, maar dat heb ik ook gedaan en . . gevonden. TIP. Heel gemakkelijk is het als je tabellen goed kunt verklaren. Over de verschillende Valuta op deze wereld bestaan tabellen in het I-Net en hun verhoudingen tot mekaar over jaren. Gewoon even googelen.

       • Dick van der Lugt zegt op

        @ Martin Op het gevaar af te chatten. Ik vroeg niet om verwijzingen naar externe bronnen, maar als eindredacteur van Thailandblog zou ik een posting over dit onderwerp op prijs stellen, zoals Thailandblog over tal van onderwerpen postings plaatst. Over elk willekeurig onderwerp op Thailandblog zijn andere bronnen beschikbaar; dat is geen criterium voor Thailandblog. De enige vraag die van belang is: is het onderwerp interessant voor degenen die Thailandblog raadplegen? Gezien de vele vragen over de valutakwestie, lijkt mij het antwoord op die vraag bevestigend te luiden.

        • martin zegt op

         Hallo Dick. Ik denk dat de Valuta kwestie is het meest belangrijk is voor die expats die graag elke maand van te voren willen weten hoeveel je Nederland pensioen in Thailand opleverd. Maar als ik lees, welke princiepe fouten worden gemaakt, gegrijp ik niet waarom zich veel mensen druk maken over de koers van de Bhat. Het meest verliezen veel expats door hun eigen verkeerde handelingen. Hierover heb ik al een blog geplaats met duidelijke aanwijzingen hoe je elke maand Geld kunt sparen op je sloffen. Zo is voor mij de 150 (180) Baht ATM kosten geen punt-ik betaal die niet bij mijn bank. Ik krijg mijn pensioen ook niet elke maand, maar pas dan als de Baht gunstig staat. Ook raar dat gisteren in deze Blog vermeld wird, dat de Baht op 42,37 stond. Te zien via I-Net wird gisteren in Bangkok 42,70 betaald. Dus als je bij de verkeerde bank bend, je verkeerd laat inlichten of alles geloofd wat andere je zeggen te weten, is de Euro-Baht koers onbelangrijk. Om deze mensen te verklaren, hoe de koers van de Euro-Baht to stand komt, lijkt me verloren tijd. Met respekt vermeld ik hier een Blog lezer die mijn Blog wel begrepen heeft en het op prijs steld als ik Geld voor hem wilde wisselen. Leuk te weten, dat er van de (200.000) regelmatige lezer er een is, die het wel goed doet, (naar mijn mening).

  • Martin zegt op

   Hier nog een overzicht over de koers van de Baht.

   52 afgelopen weken hoogste stand 1,3651
   52 afgelopen weken diepste stand 1,2498
   1 sind 1 week -0,26 %
   1 sinds 1 maand +1,26 %
   1 sinds 1 jaar +6,74 %
   3 sinds 3 jaar +4,81 %
   5 sinds 5 jaar -10,10 %

   Informatie van http://www.GOYAX.de

 6. BA zegt op

  Het heeft voordelen en nadelen.

  Ontvang je puur geld in euro’s dan is het voordelig.

  Heb je daarnaast ook nog vermogen gestald in bijvoorbeeld de Thai SET dan ben je de laatste dagen goed aan de beurt vergeleken met vermogen in euro’s.

  Heb je een inkomen van buiten Europa dan verlies je in euro’s maar in baht kom je een beetje op hetzelfde uit.

  Je kan bij de meeste banken ook een vreemde valuta rekening openen, dan zou je alvast geld om kunnen zetten naar Bahts. Maar als je normaal geld in Baht verstuurd van een rekening in Europa dan verlies je een hoop op de wisselkoers als een Nederlandse bank de conversie doet. Dus of dit gustig is week ik eerlijk gezegd niet.

 7. h.janssen zegt op

  Wat me opvalt dat men nog steeds bij opname met N.L.pas 150 thb betaald m.i,z. is dat al 6maanden 180 bath bij EONBANK 20.000 in een keer. Tel uit je winst !

 8. Jan Hoekstra zegt op

  Paar jaar geleden kreeg je voor 1 euro 54 baht, dat was pas leuk meneer Telegraaf.

 9. Fred Schoolderman zegt op

  Het zal voor de meeste Thailandgangers wel bekend zijn, dat je niet meer in Thailand met je bankpasje kunt pinnen, tenzij je het omzet naar een wereldpas. Voorts, is het verstandig om voor een andere pakket te kiezen met creditkaart, waardoor je niet zoveel kosten hoeft te betalen. Althans, zo werd mij dat door de bank verteld.

  • Martin zegt op

   Hallo Fred. Ik zou een andere bank kiezen. Dat klopt niet. Geld opnemen via een kredietkaart is lekker duur. Dat kan jouw kredietinstituut veel beter verklaren dan je bank.

  • Dennis zegt op

   Bankiert u wellicht bij de ING?

   Zo ja, dan bedoelt uw bank dat u met het pakket met creditcard géén opnamekosten hoeft te betalen (let wel; dit betreft de kosten die ING u berekent en heeft geen betrekking op de 180 baht die veel Thaise banken in rekening brengen!). U betaalt voor het basispakket bij ING 3,75 per kwartaal, voor het uitgebreidere pakket 9 euro. Bij dat pakket (die van 9 euro) betaalt u geen opnamekosten. Als u regelmatig geldt opneemt buiten Europa, dan kan dat pakket inderdaad goedkoper zijn. Een rekensommetje dat u zelf moet maken.

   Mogelijk hanteren ook andere banken soortgelijke pakketten.

   Bij ING (en ook enkele andere banken) is de pas geschikt voor Europa. Wilt u buiten Europa pinnen, dan zult u uw bank moeten verzoeken dit “aan” te zetten.

 10. chris zegt op

  Als je op VAKANTIE gaat naar Thailand (zeg voor drie weken) is het verschil in de waarde van de Baht ten opzichte van de Euro natuurlijk ontzettend geneuzel en typisch Hollandse kneuterigheid en gierigheid. De grootste kosten van de vakantie (het vliegticket, reisverzekering en soms de hotelovernachtingen) worden in Euro’s in Nederland betaald. De hotelovernachtingen zijn soms ook goedkoper te koop in Nederland omdat de Nederlandse toeroperator in bulk inkoopt tegen een prijs die de individuele vakantieganger hier niet krijgt. (Ik praat even niet over de goedkope guesthouses die een toeroperator niet aanbiedt.)
  Als je vervolgens per dag hier 2.000 Baht uitgeeft (circa 40 Euro) kan het wisselkoersverschil wel oplopen tot 100 baht per dag. (40 euro geeft 2,5 baht meer). Als je in een taxi stapt die de meter niet aanzet of op Chatuchak of een andere winkel de farang-prijs betaalt voor de producten (in plaats van de Thai prijs) is het hele verschil al weg.
  Als je echt geld wilt overhouden aan je vakantie in Thailand kom je met een lege koffer en koopt alle benodigde spullen (van onderbroek, maandverband, zwemkleding tot tandpasta) hier en natuurlijk niet op het vliegveld. Dan ‘verdien’ je meer dan elke koers van de Baht je kan opleveren. Menige Nederlander echter stopt zijn koffer vol met spullen in de gedachte dat in Thailand niks van dat alles te koop is. Er is hier zelfs zoute haring !!!

  • martin zegt op

   Moderator: uw reactie heeft een hoog chatgehalte.

 11. theo zegt op

  Hallo beste thail. bloggers.
  leuk nieuws wat ik hier allemaal lees.belangrijk te weten wat er precies gaande is.
  sinds 1980 volg ik de valuta situatie.het is allemaal prachtig dat de bath gerelateerd is
  aan de US dollar.in de finaciele pers is te lezen dat de steun-opperaties zal beeindigen???De economieen in azie zijn overgewaardeerd.en al lang.niet ieder land
  is het daar mee eens.de financiele markt heeft ALTIJD gelijk.er wordt stevig afscheid
  genomen van de pariteiten en dat kan hard gaan.ca 1 maand geleden reageerde de bath direct op de dollar.daar is nu verandering in gekomen. euro dollar 1,34 thai bath
  40.nu is de us 133,42 en de bath 42,79????daar komt nog bij dat de thai-economie
  officieel in recessie is?????ik wil niet praten over wat er allemaal verkeerd is in zoa
  ik ga begin november naar thailand voor 3 maanden.ik koop nu geen enkele bath????
  we zullen zien wat de bath dan staat. dit is zoals ik het doe.tzt zullen we over dit onderwerp zeker nog terugkomen.
  veel wijsheid en succes.
  theo

 12. chris zegt op

  Voordat ik leraar werd heb ik bijna 15 jaar in toerisme-onderzoek gewerkt. Hoewel vele klanten, bijvoorbeeld de landelijke overheid naast het NBT en de buitenlandse verkeersbureaus er om vroegen is het NOOIT, maar dan ook NOOITgelukt om een betrouwbaar voorspellingsmodel te maken van de buitenlandse vakantiebestemmingen op basis van de valutakoersen, ook niet toen de Euro nog niet bestond. (Denk aan de lire, de peseta, de Franse franc, de Belgische franc, de dollar, de rupee enz enz)
  ALLE onderzoeken wezen ook uit dat de vakantieganger een bepaald budget in zijn hoofd heeft wat hij denkt uit te (kunnen) geven. Vallen de kosten ter plekke tegen wordt er tijdens de vakantie bezuinigd: minder uit eten, een pilsje minder, een excursie minder. Als de kosten in het vakantieland meevallen wordt er gewoon wat gemakkelijker geld uitgegeven: een pilsje meer, een duurdere trip, een keer echt luxe uit eten.
  Resultaat: er wordt dezelfde hoeveelheid uitgegeven in de eigen valuta. Een betere koers van de Euro ten opzichte van de Thai baht is dus niet goed nieuws voor de Thailandgangers, maar vooral voor het Thai toeristische bedrijfsleven !!!

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Chris,
   Dat een vakantieganger een bepaald budget uitgeeft dat hij op voorhand heeft vastgelegd in zijn eigen munt zal inderdaad wel voor vele toeristen opgaan.

   Dat de gunstige koers goed nieuws is voor het Thai toeristische bedrijfsleven is ook waar.

   Maar dat het geen goed nieuws is voor de Thailandgangers ? Daar kan ik je niet volgen.

   Stel een toerist legt in het begin van het jaar een budget van 2000 Euro vast om later in het jaar te verteren in Thailand.
   Enkele maanden terug kreeg hij daar ong. 76000 Baht voor, nu ong. 84000 Baht.
   Hij kan dus voor 8000 Baht meer verteren met zijn zelfde budget.
   Hierdoor kan hij zich extra’s veroorloven die hij aanvankelijk schrapte omdat hij anders zijn budget zou overschrijden.
   Waarom zou dat geen goed nieuws zou zijn voor hem ?

   Wanneer hij zou beslissen om die gunstige koers in zijn zak te houden en het niet op te doen dan is het pas slecht nieuws voor de toeristische sector.
   De enige voor wie het dan goed nieuws blijft is de toerist, want die komt met 200 Euro terug naar huis.

   • chris zegt op

    beste Ronny.
    Natuurlijk heb je gelijk. Met mijn twee reacties heb ik alleen aan willen geven dat onderzoek uitwijst dat vakantiegangers niet zo rationeel met geld (budget, wisselkoersen) omgaan als men denkt. Net zoals zij zich weinig gelegen laten liggen aan de gemiddelde kosten van levensonderhoud in het land van hun vakantie. In dat geval immers zouden vakantiegangers veel meer naar Vietnam, Indonesie, Nepal en zelfs de Filippijnen moeten gaan dan naar Thailand. Die 8000 baht die men meer zou kunnen besteden zou men – bij een ongunstige koers – in 1 keer terug kunen verdienen door hier in Thailand een maatpak of een nieuwe winterjas te kopen. Op papier en in de rekenmachine lijkt de dalende Baht een zegen voor de vakantieganger, in de praktijk is het effect vooral psychologisch en in geld omgerekend in het voordeel van het lokale bedrijfsleven.

    • Mark zegt op

     Beste Chris, uiteraard is een lage koers van de Thaise baht gunstig voor de consument, zoals bijvoobeeld bij het online boeken van uw hotel (de boeking is in Thaise baht), de afrekening geschiedt in euro, dus direct een koerswinst. Dit is dus ongunstig voor het Thaise bedrijfsleven / gunstig voor de consument.

     • Mark zegt op

      ik bedoel, gunstig voor de consument (voor het thaise bedrijfsleven maakt het in dit geval niet uit)

 13. GerrieQ8 zegt op

  Er wordt m.i. 1 ding vergeten. Als de Baht in waarde laag blijft, dan zullen de prijzen van de goederen gaan stijgen. Zeker van die goederen waarvan grondstoffen of onderdelen ingevoerd moeten worden. Uiteindelijk blijft het lood om oud ijzer voor de vakantiegangers, maar helaas niet voor de Thais zelf. Of ze moeten na verloop van tijd het minimum dagloon weer gaan verhogen en dan stijgen de prijzen weer om die reden. Een stabiele koers is dus het beste!

 14. H van Mourik zegt op

  Ik ben hier woonachtig in het n.o. van Thailand sinds 1 Juni 1997.
  De Thaise-economie werd eind 1997 bar slecht, en met de Nederlandse gulden was
  dit voor mij destijds goed nieuws.
  Daarna hebben we het met de euro óók nogeens meegemaakt…één euro was Bht 50.=
  Ik denk dat ik een beetje verwend ben, 42-Baht is nog niet zoveel.,nu maar hopen dat de
  goede oude tijd snel terug gaat komen…en één-euro opnieuw Bht 50.00 of meer gaat worden.,is eveneens goed voor de Thaise export.

 15. janbeute zegt op

  Moderator: uw reactie heeft een hoog chatgehalte.

 16. peter Yai zegt op

  Geachte Lezer

  Je kan in Amsterdam op het vlak bij het Damrak Thaise Baht kopen bij wisselkantoor.
  Vriendelijke groeten peter Yai

  • martin zegt op

   Dank je wel voor deze informatie. Ik haalde mijn Baht (maar een paar) meestal bij de GWK in het Central station in Rotterdam. Prima info.Dank je wel

 17. Lex K. zegt op

  Voor mij is dit niet zo’n gunstige koers als ik in Nederland geld van mijn Thaise rekening wil halen, dan heb ik toch liever dat er minder baht van mijn rekening afgeschreven wordt,
  dat verschil kan zomaar tot 1000 baht bedragen op 250 euro.

  Groet,

  Lex K.

 18. Jogchum zegt op

  De Thaise bath staat vandaag op 42.77. Het typische is echter dat je bij pinnen bij geen
  enkele bank in mijn dorp meer krijgt dan ietsie boven de 40 bath voor 1 euro.

  • teun zegt op

   Jogchum,

   Heb je wel eens gehoord van “middenkoersen”? Dat is het midden van aankoop en verkoopkoers van banken. Banken kopen ca. 1 – 1,5 TBH daaronder aan en verkopen tegen 1 – 1,5 TBH erboven.

   En bij publicatie van koersen wordt altijd het begrip “middenkoers” aangehouden. Banken moeten toch ook verdienen? Net als geldwisselkantoortjes.

  • KhunRudolf zegt op

   Beste Joghum, wat let je om de bank binnen te stappen en meteen een rekening te openen waarop je euro’s stort als de koers zoals nu gunstiger is en uit de ATM ThBaht haalt?

   • martin zegt op

    Beste KhunRudolf. Het werd hier net een paar dagen geleden uitstekend door een blogger beschreven, dat er even iets meer nodig is, als alleen even een bank binnen lopen (alleen) en een rekening openen. Dan blijft altijd nog de vraag over, hoe dat cash Geld, wat je op je nieuwe rekening wilt störten, Thailand binnen gekomen is ?. Per overboeking (heb ik al een blog over geschreven) of in de broekzak (denkbaar ongunstig). Personelijk zou ik graag hebben geweten, bij welke bank dit volgens jouw mogelijk is. Dank alvast voor je reply.

    • hans zegt op

     Ik heb een rekening bij de SCB en Bangkokbank.
     Gewoon beide banken binnengewandeld met paspoort en 20.000 thb in de paspoort
     Geen enkel probleem mee gehad, trouwens wel thais adres opgegeven van de huurwoning.

     Duurde nog geen half uur bij beide banken, naar buiten met boekje en debetcard plus papieren voor internetbankieren.

     • martin zegt op

      Beste HANS, dat ging bij mij ook zo. Buitendien kreeg in nog een heel mooie grote parapluie, 2 kop kussens en 800.000 lot nummers voor de lotterij van de bank kao gratis en voor niks. En intussen is daar zelfs een prijs op gevallen. Gewoon te gek bij die Thaise banken, want bij het naar buiten gaan wird de deur nog voor mij open gehouden. Dat is mij bij de Credit Suise nog nooit gebeurd.

  • martin zegt op

   Dan zou ik het dorp of de ATM automaat wisselen ? Of alle bei ?. TIP: De SCB betaald (gemiddeld) de hoogste koers (dus in jouw voordeel). Dit gemiddelde werd hoofzakelijk getest (in de laatste 5 jaar) tussen de Bangkok-SCB en Krunsi bank ATM Automaten. Let wel op, dat de banken in het week-end hun koers NIET aanpassen. Dat kann in je voordeel, maar ook in je nadeel zijn. Opvallend is, dat de ATM meestal donnersdag middag het hoogste koers hadden. Dit loopt gelijk met de internationale wissel koersen, die gemiddeld gezien, ook de laatste tijd op donnersdag de beste koers laten zien. Samenvattend kann ik zeggen, op donnersdag middag pinnen en wel bij de SCB. Ik wens je veel voordeel

 19. Jaap van Loenen zegt op

  Ls,

  Ja, als ik het bericht zo lees dan denk ik, dat gaat de goede kant op! maar of we de huidige koers van de Bath (thans ca. 42,649 voor 1 Euro) zwak t.o.v. de Euro, of een sterke Euro t.o.v. de Bath mogen noemen, dat gaat mij te ver. Ik ga elk jaar in december naar Khao Lak en heb daarom een redelijk beeld van de waarde van de Bath. In december/januari 2006/2007 was de koers nog 46,5202 en in december 2007 januari 2008 zelfs 48,74 t.o.v 1 Euro. Laten we hopen dat deze tijd terug komt want dat wil ook zeggen dat er weer vertrouwen is in de Euro en wij de financiële crisis achter ons gelaten hebben.

 20. ruud NK zegt op

  http://www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=THB&view=10Y

  Bovenstaand een aardige site om mee te spelen. Geeft charts per 12uur tot 10 jaar in allerlei valuta.
  Vandaag kreeg ik voor 3.500 euro een koers incl. thaise bankkosten van 42,24 bath.

 21. Soi zegt op

  Vreemd want ik heb vrijdag een overboeking naar bankokbank tegen 42,o9 baht voor 1 euro per ing plus kosten ontvanger

  • martin zegt op

   Hallo Soi. Ik heb je blog een paar keer gelezenb, maar kann er niet uit komen, wat zo vreemd zou zijn aan dat wat jij beschrijft. Ik begrijp dat JIJ een transaktie gedaan gehebt NAAR de Bangkokbank van uit de ING ?. Als dat dan klopt, heb je nog steeds minder gekregen als dat wat in Bangkok betaald werd nl. ca. 42.50 – 42,70 Baht / Euro.. Dat maakt niet veel uit, als je € 500, – transvereerd, maaar wel bij bedragen boven bv. € 10.000. Het is ook niet de ING die de koers vast legd, maar de Bangkokbank in dit geval. En daar heb jij geen enkele invloed op. Sterker nog, het is rouilette spelen, want je weet zelfs helemaal niet van te voren hoeveel de wisselkoers gaat worden. Daarom zijn er een paar Bloggers die precies het juiste doen nl. CASH in Thailand wisselen. Dan kun je bank uitzoeken, ook het tijdstip en er zijn geen verdere kosten mee gemoeid. Let wel even op de het maximum bedrag, wat je in Euros mag uitvoeren, cq. in Thailand mag invoeren zonder deklaratie papieren te moeten invullen..

 22. Soi zegt op

  Beste martin, als ik elke keer naar nederland moet om euro’s op te halen ben ik duur uit. Verder geef ik niet zoveel om wat meer ofminder baht voor een euro. Ik maak me er niet zo druk om en ben verderheel tevreden hier met wat ik heb.

  • martin zegt op

   Hallo Soi. Prima instelling. Je gewoon niet druk maken over de stand van de Thaise Baht. We kunnen ere toch niks aan veranderen. Maar je zou je Euros ook door iemand anders uit Nederland kunnen laten mee brengen ?. Of zo als ik doe, de Euro pas transvereren als de Baht gunstig staat.
   Nog een TIP: Je kund je een Euro rekening laten openen bv. bij een filiaal in Bankok van jouw bank die je in NL hebt. Dan transvereer je Euro pas naar Baht door een simpel telefoontje (met kode) aan je bank. Of je doet het via het I-Net van uit je luie stoel met je I-Pad of smart phone. Op de site van je bank kun je dan de aktuele koers zien en bij drinken van een LEO of CHANG op het juiste moment je orderop O.K. klikken ?. Maar dit is alleen voor die Expats, die wel waarde leggen op een goede wisselkoers. Proost Soi alvast !

 23. martin zegt op

  Hallo Blogger met interresse aan het thema, exchange Euro naar THB en waar krijg ik het meeste voor mijn Euro .

  (1EURO to THB) 2013-08-26 18:11
  Banks and Money Exchangers THB

  Linda Exchange 42.60
  SIA MONEY EXCHANGE 42.60
  TWELVE VICTORY EXCHANGE 42.55
  Grand Superrich 42.55
  SIAM EXCHANGE 42.55
  Super Rich 1965 42.40
  VASU 42.40
  K79 Exchange 42.20
  Bank of Ayudhya 42.20
  Thanachart Bank 42.20
  KASIKORN BANK 42.20
  UOB 42.16
  Bangkok Bank 42.13
  Krung Thai Bank 42.13
  CIMB THAI 42.12
  Siam Commercial Bank 42.11
  TMB 41.16
  Super Rich Thailand 40.15
  Siam Home Pro-Fit 39.74

  Misschien kun je je voordeel er mee doen ?. Beste groeten-Martin

  • Gringo zegt op

   Dat de Euro nu meer dan 42 Baht oplevert is prachtig, meer dan dat het een hele tijd geweest is.
   Als ik vandaag dus 100 Euro wil wisselen ga ik vanzelfsprekend naar Linda, want dat levert 4.260 Baht op. Maar Linda zit niet bij mij in de buurt, dus ik ga naar mijn eigen bank de Krung Thai en krijg daar slechts 4.213 Baht. Zomaar 47 Baht minder ofwel de prijs van iets meer dan een Magnum.
   Jongens, waar hebben we het in vredsnaam over?!

   • BA zegt op

    Tsja toch kan zo’n overzicht wel makkelijk zijn, voornamelijk om te bepalen bij welke bank je een rekening openen wilt. Hoewel degenen met de beste koersen bij mijn weten uitsluitend wisselkantoren zijn. Tussen de banken zelf lijkt minder spread te zitten.

    Voor een vakantieganger niet bijster interessant, maar voor een expat wel. Wet van grote getallen zeg maar.

    Als je die zelfde vergelijk herhaalt maar dan met een inkomen van ca 2 miljoen baht kom je op een slordige 20.000 baht op jaarbasis. Kan je een paar avondjes gratis van stappen. Of een baht goud voor de vrouw, doet het altijd goed voor de verstandhouding 🙂

    • martin zegt op

     Zeer goed gezien BA. Je moet het op jaar basis zien. Ik ben vaker in Bangkok en wissel grote bedragen. Op jaar basis scheeld dat bij mij tien duizenden Baht. Als je maar € 100,- mag of kunt wisselen, zou ik er ook niet over wakker liggen. Jammer dat de echte GOEDE wissel koersen NIET bij je huis bank bij jouw om de hoek te halen zijn. Je kund meteen uitrekenen/zien hoe je door je huisbank belazerd word. Want de wisselbanken in Bangkok, ze verdienen er ook nog aan, kunnen een veel en veel betere koers geven. Leven en laten leven ?. Natuurlijk, dat geld voor iedereen. Maar ik pak mijn voordeel waar ik het beste bediend wordt. En dan heb ik lak aan mijn Thaise huisbank. Dat is het voordeel van de klant-moet je zelf voor je voordeel kiezen, of gewoon een ijsje gaan eten.
     Dat is op zijn tijd ook lekker.

   • ruud NK zegt op

    De bath gaat naar de 43 vandaag. Wat een feest. Het is net een loonsverhoging, het maakt je blij, maar je vergeet het na 1 maand.
    Gringo je kan een ijsje meer kopen. Maar wat dacht je ervan om voorthaan je biertje in een bar in Nongkhai te gaan drinken. Heb je meer voordeel van je hogere euro!! Een kleine LEO kost hier in een bar 50 bath, in Pattaya misschien 70-80 bath?? Op Phuket betaalde ik 2X zoveel dan hier voor een bier en een lady drink.

    Wat een ge*** allemaal, leef een leuk leven elke dag en laat de zorgen achter je. Zeker als je op vakantie bent. 5555555

 24. teun zegt op

  Zoals Gringo ook al opmerkt: het wordt zo langzamerhand oervervelend al die leuterverhalen over de koers van de thaise baht. Nog 1 opmerking dan! De koers wisselt met de minuut dus het is vrijwel onmogelijk altijd de hoogste koers tekrijgen. Of je moet helemaal niks anders te doen hebben dan de hele dag op het rechthoekige scherm te kijken en als je dan de hoogste koers ziet heb je een ijsje verdiend.

  Nou, ik weet wel iets leukers te verzinnen. Vanaf nu lees ik de berichten over dit onderwerp dus niet meer want het is bijzonder slaapverwekkend aan het worden.

 25. Moderator zegt op

  Wij sluiten deze topic. Iedereen bedankt voor zijn/haar bijdrage.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website