De huwelijksbootjes in Thailand varen steeds minder vaak uit, zo blijkt uit een onderzoek van het College of Population Studies (CPS) van de Chulalongkorn universiteit onder 9.457 vrouwen van 15 tot 49 jaar.

Daaruit blijkt dat 9 procent nooit getrouwd is: 5,5 procentpunt meer dan in 2001 (van 5 naar 6,5 procent). In de leeftijdscategorie 40 – 44 steeg het percentage singles van 6 naar 8 procent. De onderzoekers waren het meest verrast door de cijfers in de categorie 35 tot 39 jaar. Daarin steeg het percentage ongetrouwden van 7 naar 12 procent.

Volgens CPS-docent Attaporn, blijkt hieruit dat jongere vrouwen minder geneigd zijn om te trouwen. Als reden noemt hij dat ze hoger opgeleid zijn en dat de druk van de omgeving om te moeten trouwen is afgenomen. Werkende vrouwen concentreren zich liever op hun carrière en buitenlandse reizen en minder op een vaste relatie.

Gemiddeld trouwen Thaise vrouwen op 25-jarige leeftijd, maar als de trend zich voortzet, gaat die leeftijd omhoog. Zeker 75 procent van de ondervraagde vrouwen zegt te geloven dat ze een gelukkig leven zonder kinderen kunnen hebben. Voor 1970 kregen vrouwen gemiddeld zes kinderen, nu is dit nog maar 1,69.

Een ander probleem is vergrijzing. Van alle landen in de regio Azië-Pacific telt Thailand procentueel de meeste ouderen. De onderzoekers wijzen er op dat er maatregelen moeten komen voor deze groep. Denk daarbij aan voorzieningen voor ouderen, zoals gezondheidszorg en financiële zekerheid.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Steeds minder Thaise vrouwen willen trouwen”

 1. Cornelis zegt op

  Uit de cijfers blijkt m.i. niet dat de Thaise vrouwen niet meer willen trouwen – het lijkt me wat kort door de bocht om dat rechtstreeks uit het hogere percentage ongehuwde vrouwen te concluderen. Is er ook gekeken naar de invloed van het grote vrouwenoverschot, vraag ik me af, en hoe zit het dan met de mannen? Immers, als het zo zou zijn dat er ook steeds minder mannen willen trouwen gaat het toch niet meer (alleen) om het ‘willen trouwen’ van de vrouw?

  • Rob V. zegt op

   Vrouwenoverschot? Valt toch wel mee? Alsof hordes vrouwen niet aan de man kunnen komen… 51,9% van de bevolking is vrouw, 49,1% is man.

   https://www.thailandblog.nl/dating/zonder-nam-jai-bereik-je-niets/#comment-511327

   Dan is dit een betere verklaring: veel vrouwen hebben eem druk leven (werk) en komen de ware niet snel of makkelijk tegen. Ze gaan ook wat minder snel op een man af dus een vreemde knappe leuke man in de BTS of winkelcentrum zullen ze niet snel zomaar spontaan aanspreken:

   https://coconuts.co/custom-feature/dating-despair-dating-bangkok-hard-thai-women/

   • Henk van der Loo zegt op

    Beste Rob
    Hoeveel is 51.9% plus 49.1 %.scheelt nog wel een slok op een borrel op 65.000.000 inwoners.

    • Rob V. zegt op

     Een slok of een nipje? Volgens de census 2010 census 0,96 mannen op 1 vrouw.

     Actuele cijfers (2016):
     Gehele bevolking: 0,97 mannen op 1 vrouwen.
     15-24 jarigen: 1,04 mannen op 1 vrouwen
     25-54 jarigen: 0,98 mannen op 1 vrouwen

     https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2018.html

     Dat is een verschil maar niet wereldschokkend alsof de vrouw geen mannen kan vinden omdat ze er niet zouden zijn…

 2. Tino Kuis zegt op

  Weer zo’n raar stukje van de Bangkok Post. Die CPS-docent Attaporn wordt hier en in de BP eerst een ‘hij’ genoemd en later een ‘ zij’ en Ms Attaporn, net als Ms Vipan.

  Wat is de definitie van ‘getrouwd zijn’ ? Wettelijk, traditioneel of ook een vaste relatie? (In Nederland heeft men het vooral over ‘ alleenstaanden’).

  En wat is het verband van ‘getrouwd zijn’ met ‘ vruchtbaarheid’?

  Het artikel van Sanitsuda Ekachai over racismee en veroudering is veel leuker:

  https://www.bangkokpost.com/opinion/opinion/1412495

 3. Fransamsterdam zegt op

  We vatten het begin even samen:
  “Er wordt minder getrouwd, zo blijkt uit een onderzoek onder 9.457 vrouwen van 15 tot 49 jaar.
  Daaruit blijkt dat 9 procent nooit getrouwd is: 5,5 procentpunt meer dan in 2001 (van 5 naar 6,5 procent)”
  Niet zo gek toch, dat kinderen van 15, 16, 17 en net 18 nog niet massaal getrouwd zijn? Die maken samen al ongeveer 10% van de onderzochte groep uit.
  En dat van 5 naar 6.5 procent 5.5 procentpunt meer is en dus 9 procent, dat wil er bij mij alleen in als ik minstens 7 x 40% Tequila naar binnen heb gegooid.

 4. DJ zegt op

  Nou laat ik zeggen dat het voor mij goed uitkomt, laat ik nou toch ook niet meer de ambitie hebben om te trouwen, dus het komt mij goed uit als we het daar niet meer over hoeven te hebben.
  Samen een stukje reizen of zo en wat meer van die leuke dingen zonder aan een huwelijk te hoeven denken, nou mij past het wel meen ik te weten.

 5. henry zegt op

  Hoe hoger de opleiding hoe minder trouwlustig de dames zijn. dat is een algemene trend in Azie. In Singapore en Japan leid dat zelfs tot de-nataliteit. De reden hiervoor iz zeer eenvoudig. Deze dames passen ervoor om de dienende rol te stappen die in Azie traditioneel van hen verwacht word. In Thailand is dat niet anders.

  Trouwens waarom zouden ze. Ze hebben een goeie job. Zijn dus financieel onafhankelijk en hebben de absolute vrijheid, want niemand beperkt hun doen en laten. het zijn deze jonge vrouwen die ziet in restaurants me hun vriendinnen, of op met de meidengroep op lang weekend gaan. Velen onder hen zijn eigenaar van hun condo en hebben een hippe wagen. Toen ik aan mijn toen 16 jarige kleindochter vroeg of ze ooit wou huwen en kinderen krijgen. Keek ze me een beetje meewarig aan en zei . Phu I don’t wan’t to spend a life oike my mother. En dan had haar moeder nog een kaderfunctie, had een echtgenoot doe niet dronk, rookte of vreemdging. Maar zij zag gewoon die verstikkende dienende rol niet zitten. Zei is nu 27, summa cum laude afgestudeert aan de Chulalongkorn universiteit. En ik zie op haar LINE en FB account dat zij volop geniet van haar leven met de vriendinnengroep.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website