(Settawat Udom / Shutterstock.com)

Een toenemend aantal jongeren en dan vooral studenten, hebben last van trigger fingers en andere spierklachten, aldus Chutiphon Thammachart, een fysiotherapeut aan de faculteit Physical Therapy van de Mahidol universiteit.

Door het veelvuldig gebruik van smartphones belasten ze vooral hun nek, ellebogen en vingers. Dit kan er toe leiden dat vingers, polsen, schouders en zelfs de nek vast komt te zitten in één positie wat behoorlijk pijnlijk kan zijn.

Chutipon laat verder weten dat de leeftijd van personen met klachten steeds lager wordt omdat meer tijd wordt doorgebracht op smartphones en computers. De trend is al twee jaar aan de gang, steeds meer jongeren in de leeftijd van 20 tot 22 jaar, meest studenten, zoeken behandeling voor spier en pees ontstekingen aan het Physical Therapy Centre van de universiteit.

Bron: Bangkok Post

10 reacties op “Steeds meer telefoonverslaafde Thaise jongeren hebben last van ’trigger fingers’”

 1. ruud zegt op

  Die telefoonverslaving is nog erger dan de drugsverslaving.
  Er zijn jongeren die vanaf het moment dat ze wakker worden, tot het moment dat ze van vermoeidheid niet meer wakker kunnen blijven, alleen nog maar met hun telefoon bezig zijn en niets anders meer doen.
  Het gaat in sommige gevallen zelfs zo ver, dat ze drugs gebruiken, om wakker te blijven en door kunnen blijven gaan met hun telefoon.

  Verder kun je in Thailand met je mobiel ook naar goksites, en je betaalt via de telefoonmaatschappij.
  Daar werkt de jeugd zich vaak diep in de schulden mee.

  Vreemd is het natuurlijk wel, dat de overheid geen actie onderneemt tegen de telefoonmaatschappijen, die dit gokken fasciliteren.

  Facebook speelt overigens ook een kwalijke rol met een website waar je ‘gratis, maar zonder iets te kunnen winnen’ op slotmachines kunt spelen.
  Zo wordt de jeugd verleid, om naar de echte goksites te gaan.

  Het probleem van de telefoonverslaving zal trouwens nog wel erger worden.
  Ik zie kinderen vanaf een jaar of twee volkomen gebiologeerd en nauwelijks nog aanspreekbaar naar tekenfilms op de mobiele telefoon kijken.

 2. Ger-Korat zegt op

  Nog een belangrijk punt: oogafwijkingen vanwege veelvuldig turen naar een schermpje op korte afstand veroorzaakt bijziendheid. Reeds 80% tot 90% van de jongvolwassen in China heeft een bril nodig om dit te corrigeren. Zal in Thailand niet veel anders zijn alleen men draagt nog niet zo vaak een bril in Thailand alhoewel dat wel zou moeten.

 3. Kees 2 zegt op

  Nog een nadelig effect: in de westerse landen is al een daling van het IQ gemeten. Vrijwel zeker als gevolg van internet (en daarmee samenhangend: minder lezen).

  • Graag een bron van die bewering. Ik geloof dat namelijk niet.

   • Kees 2 zegt op

    https://www.nbcnews.com/think/opinion/iq-rates-are-dropping-many-developed-countries-doesn-t-bode-ncna1008576

    Tv, rekenmachines, minder lezen en internet zijn misschien oorzaken (excuus: niet vrijwel zeker; er is nog geen bewezen oorzaak).

    Heb als docent het volgende ervaren:

    Vanaf het moment dat de middagtv in Nederland z’n intrede deed (rond 1990) ging het aantal uren dat leerlingen tv gingen kijken dramatisch omhoog (sommige leerlingen kwamen tot 28 uur per week) en de schoolprestaties (en concentratiespanne) omlaag.
    Nadelig gevolg was vanzelfsprekend ook dat er minder gelezen werd.

    “Dankzij’ de rekenmachines gingen de rekenvaardigheden omlaag, waardoor leerlingen veel langer over proefwerken deden. Ik heb meegemaakt dat gymnasium-leerlingen in klas 2 met de rekenmachine 5-8 gingen uitrekenen. De grijze cellen werden deels uitgeschakeld!

    Na de intrede van internet ging de concentratiespanne (en daarmee de prestaties) nog een stap omlaag. Leerlingen in de 70-er jaren op mavo konden 20-30 minuten opletten, maar na het jaar 2000 was het bij vwo-leerlingen na 5 minuten al afgelopen.

    Iets wat (volgens mij) ook meespeelt is hoe kinderen tegenwoordig van jongs af aan bedolven worden onder te veel speelgoed: 1 minuutje met het ene stuk speelgoed, 2 minuten met het andere… dat is niet bevorderlijk voor het concentratievermogen.

    Steeds minder ’training’ van de grijze cellen…. dan moet je niet verbaasd zijn als het IQ omlaag gaat.

    En als uitsmijter: de topmensen van bedrijven als Google, Ebay en Apple sturen hun kinderen naar een school waar GEEN computers zijn! Met als motief: te veel computertijd is slecht voor sociale en psychologoische ontwikkeling, alsmede concentratievermogen.

    https://www.entrepreneur.com/article/319288
    A March research of this year conducted by the University of Zurich in Switzerland, published in Nature Partner Journal shows that staring at mobile screens could make both brains and fingers more jittery. The scientists Myriam Balerna and Arko Ghosh in the report say that it slows down our thinking process, and the addiction can lead to depression as well.

    https://www.nytimes.com/2011/10/23/technology/at-waldorf-school-in-silicon-valley-technology-can-wait.html
    The chief technology officer of eBay sends his children to a nine-classroom school here. So do employees of Silicon Valley giants like Google, Apple, Yahoo and Hewlett-Packard.

    But the school’s chief teaching tools are anything but high-tech: pens and paper, knitting needles and, occasionally, mud. Not a computer to be found. No screens at all. They are not allowed in the classroom, and the school even frowns on their use at home.

    “Technology is a distraction when we need literacy, numeracy and critical thinking.”

    • Ik zie geen enkel bewijs dat door het gebruik van een smartphone het IQ achteruit gaat.

     • Kees 2 zegt op

      Ik heb ook niet gesteld dat er bewijs is, wel dat er aanwijzingen zijn. Als topmensen van bedrijven in Silicon Valley voor hun kinderen onderwijs zonder computers wíllen is dat een bevestiging van mijn eigen ervaring in het onderwijs met computers.

     • Steven zegt op

      Volgens mij trekt Kees 2 het breder, namelijk dat beeldschermgebruik mensen minder intelligent maakt en niet alleen smartphone (tv, computer, smartphone,rekenmachine). Kortom: meer gemak en vanzelf minder hersenwerk.

      Ik kan mij daar als collega-docent wil in vinden. Met name toen middag-tv in Nederland ingevoerd werd, constateerde ook ik mindere prestaties bij leerlingen. Dat past dan wel bij de bevindingen dat de achteruitgang van het IQ al sinds globaal 1990 plaatsvindt.

   • Ger-Korat zegt op

    Beste Peter, ik heb het even op het internet nagezocht. Ik kwam een oordeel tegen: ” Er zijn aanwijzingen dat het Europese IQ licht daalt. Waar dat aan ligt, is nog onduidelijk.”
    En er staat: ” Dat digitalisering de oorzaak zou zijn, gelooft geen van de gesproken experts: zo’n negatief effect op het IQ is nooit aangetoond en de negatieve trend zette al in vóór de digitalisering.”

    Zie de link:
    https://www.volkskrant.nl/wetenschap/ons-iq-gaat-gestaag-omlaag-klopt-dit-wel~b70f18d9/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

  • Ger-Korat zegt op

   Op zich niet zoveel mis mee dat het iq daalt. Het is nog een tiental jaren wachten op AI. Zodra de singularteit bereikt is elke iq van een mens nutteloos.

   Computerwetenschapper Ray Kurzweil stelt dat er tegen 2045 kunstmatige intelligentie zal ontstaan die dan in staat zal zijn om een nog betere vorm van kunstmatige intelligentie te ontwikkelen. Die betere AI zal dan ook meteen weer betere AI ontwikkelen, enzovoorts. Er zal een explosie van kunstmatige intelligentie plaatsvinden, waarbij de mens in het stof achterblijft.

   https://www.technologiebeleid.nl/concept-the-singularity/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website