Thailand zoekt de balans tussen beheersing van Covid-19 en economische herstel. Permanent secretaris Supakit van het ministerie van Volksgezondheid zegt dat Thailand nieuwe infecties zal moeten accepteren wanneer het land de economie op gang wil brengen.

Thailand heeft nu al 31 dagen geen nieuwe binnenlandse besmettingen, maar om dit vol te houden betalen ze een hoge prijs. De economie en vooral het toerisme krijgt harde klappen. Supakit denkt dat Thailand moet zoeken naar een balans. Nieuwe besmettingen op een beheersbaar niveau accepteren, zodat de economie zich kan herstellen.

Supakit is hoofd van de commissie van het ministerie van Volksgezondheid die de Covid-19 situatie evalueert. De commissie gaat voorstellen doen over het opstarten van het toerisme, door zogenaamde ’travel bubbles’. Dat zijn afspraken met landen die de pandemie effectief bestrijden. De voorstellen gaan naar het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) dat maandag vergadert.

Japan en China staan positief tegenover een ’travel bubble’ met Thailand. Voor de uitbraak vormden Chinezen de grootste groep buitenlandse toeristen (27,6 procent) en ze waren goed voor 28,1 procent van de inkomsten.

Travel bubbles niet op korte termijn

De ’travel bubble’ kent wel restricties zo kan men niet vrij door heel Thailand reizen. Toeristen moeten alleen komen uit gebieden die vrij zijn van infecties en men moet logeren in een vooraf goedgekeurde accommodatie.

Secretaris-generaal Somsak van de National Security Council zei gisteren dat bilaterale ’travel bubbles’ afspraken niet op korte termijn te verwachten zijn. De voorbereidingen kunnen twee maanden in beslag nemen alvorens reizigers uit die landen worden toegelaten.

Bron: Bangkok Post

22 reacties op “Somsak: ‘Eerste toeristen weer naar Thailand kan nog maanden duren’”

 1. Jef zegt op

  Hoe erg ik het ook vind, want Thailand is reeds meer dan 30 jaar mijn “tweede thuis”, maar zoals ze daar nu met de epidemie omgaan gaat erover.
  Hoelang gaan ze de toeristen nog buiten houden.
  Reeds 31 dagen geen nieuwe binnenlandse besmettingen, wat zeer goed is, maar denk ook aan die honderd duizenden locals die volledige van de witneuzen afhankelijk zijn.
  Moeten al deze mensen verhongeren. ??

  Ik overweeg dan ook met veel pijn in mijn hart om Thailand nooit meer te bezoeken, ze zoeken het maar uit.
  Als ik bedenk hoeveeel bahtjes ik daar op die derig jaar gespendeert heb, vind ik dat we toch beter behandeld te worden. Nooit of te nimmer problemen gehad, altijd respect voor de Thaise normen en waarden, nooit met politie in aanraking geweest.

  • R. Boerstra zegt op

   Ik kom zelf al vanaf 1979in Thailand. Mijn tweede vaderland. Hoop toch eind dit jaar weer 3 maanden re kunnen gaan.

  • Geert zegt op

   Beste Jef,

   Ik begrijp je emoties en ook je reactie maar de Thaise regering ligt absoluut niet wakker van wat jij en andere toeristen ervan vinden.
   Het is al eerder aan bod gekomen op dit blog hier, de huidige Thaise regering wil zich meer richten op toeristen uit de omringende landen met name China. Hoe je het ook draait of keert, de cijfers liegen er niet om, de Chinezen brengen veel meer op dan de westerlingen. Ze zijn de bemoeizuchtige en mondige westerlingen liever kwijt dan rijk.

   Ik denk ook niet dat honderd duizenden locals zullen verhongeren als de witneuzen, zoals jij ze noemt, niet meer komen.
   Toegegeven, veel Thaise mensen hebben het echt moeilijk in deze tijd en moeten erg creatief zijn om te overleven maar ik zie hier ook veel solidariteit onderling en niemand sterft op de ogenblik van de honger.
   Dat de Thai afhankelijk zijn van ons is een fabeltje dat we zelf graag voor waarheid aannemen. Maar geloof me, het is een fabeltje.
   Misschien ziet het er over een paar maanden anders uit, niemand heeft een glazen bol. Echter het zal in Thailand nooit meer worden zoals we het ons herinneren uit het verleden, maar dit geldt voor de hele
   wereld.

   Gegroet,

   • Jef zegt op

    Beste Geert,

    Ja, idd emoties, dat geef ik toe, maar dit land zit zo diep in mij geworteld na zoveel gelukkige jaren daar.
    En ook waar dat de Thai voor elkaar zorgen, maar als het land dicht blijft voor farang, dan zal het solidair en elkaar helpen ook ooit eindigen he.

    • mattheus zegt op

     Ach ik heb in de 15 jaar dat ik hier 50-50 en nu zelfs 60-40 of meer ben zoveel witneuzen horen klagen over alle vermeende misstanden en op grond daarvan hebben ook velen hen hun heil elders gezocht, vaak in anderen Zuidoost Aziatische landen. Wat me steeds weer opvalt is dat na verloop van tijd ik de meesten weer terug zie of hoor dat ze terug zijn in Thailand. Thailand is namelijk nog zo slecht nog niet en naar mijn mening zelfs het beste land om te verblijven in deze regio. Geloof me ik heb ook de meeste landen in de omtrek beleefd en ach het oosten is nu eenmaal heel anders dan het westen. Wij bleekneuzen moeten dat maar gewoon accepteren. De Thaien maken het hier uit, niet wij. En dat wij bijvoorbeeld een paar honderd bahtjes meer moeten betalen om ergens in te komen dan de Thaien, fijn toch dat hebben veel bleekneuzen weer gespreksstof.

   • Leon zegt op

    Ik kom er nu ongeveer 15 jaar, elke keer als ik voet aan de grond zet voelt het als thuiskomen. 1 ding wat ik niet begrijp is het volgende. Thailand is zo’n 35 keer groter dan Nederland, en elke dag zie ik weer verhalen over het aantal besmettingen en overleden mensen. Dit is zogoed als nul perfect zou je zeggen. Maar ik geloof er geen r.. ’t van. Volgens mij houden ze gewoon gegevens achter. Hoe kan het met zo’n groot land kijk alleen naar Bangkok waar zonder het aantal illegalen minimaal 20 miljoen leven in een mierenhoop zo weinig besmettingen zijn?

    • willem zegt op

     Thailand is 14 x groter dan Nederland.

     TH: 513.120 km² (5% onder water)

     NL 41.543 km² (18% onder water)

     Bereken de netto oppervlakte en dan blijkt Thailand ongeveer 14 keer zo groot als Nederland.

     Ref: wikipedia

   • Mattheus zegt op

    Inderdaad veel thaien zijn de betweters zat en liever kwijt dan rijk. En dit is een uitgelezen gelegenheid.

  • Johan Massop zegt op

   Ik begin er ook zo over te denken. Kom er ook al 30 jaar en heb me al die tijd netjes gedragen, heb nooit wat voor problemen dan ook gehad en altijd het land en de cultuur gerespecteerd. Tevens heeft men daar over mijn bestedingspatroon ook nooit iets te klagen gehad. Dan is het een beetje zuur om nu te moeten vernemen dat men op zijn minst tot aan het nieuwe jaar eigenlijk alleen nog maar Aziatische toeristen wil zien en geen farangs. Gezien het gemiddelde gedrag van met name de Chinese groepen vraag ik me af waarom dit soort gasten nu voorrang krijgt, zeker gezien het feit dat juist deze groepen relatief weinig geld binnenbrengen (het verhaal van het naar China gesluisde geld mag bekend zijn). Ik denk er nu serieus over om maar een andere vakantiebestemming te gaan zoeken. Gaat in mijn geval over 3x per jaar een maand, dus tikt toch aan. Thailand schiet zichzelf weer eens lekker in de voet.

   • mattheus zegt op

    Een hoop aannames in uw verhaal. Chinezen geven geen geld uit, gedrag van de gemiddelde Chinees is niet goed.
    “Chinezen de grootste groep buitenlandse toeristen (27,6 procent) en ze waren goed voor 28,1 procent van de inkomsten”.
    Ik vraag met af of u dit gedeelte uit het stuk gelezen hebt. Ze geven blijkbaar in ieder geval gemiddeld uit.
    Een ding is zeker de gemiddelde Thai zal er echt niet van wakker liggen als u niet meer komt, ik vrees dat u er meer uzelf mee hebt dan de Thaien.
    Of Thailand zichzelf hiermee in de voet schiet, zoals ik al vaak heb gelezen. Ach dat zal de tijd leren. In ieder geval is de gemiddelde Thai blijkbaar niet zo dol op witneuzen misschien iets om over na te denken.
    Er wordt in deze Covid tijd zoveel in de glazen bol gekeken en we zien zoveel tegenstrijdige uitspraken, misschien is het beter gewoon af te wachten wat er gaat gebeuren. Intussen kunt u allen andere landen in de omtrek bezoeken en kijken of het daar veel beter is.
    Verandering van onze westers arrogante, betweterige overmondige gedrag kan misschien helpen om weer op de lijst van “”geliefde” landen te komen. Niet maar constant blijven zeuren over alle vermeende misstanden is voor de blanke als voor de Thaise gemoedsrust beter. Thailand en nu eenmaal niet Europa en vise versa. Maar dit is mijn privé mening.

 2. Renévan zegt op

  Nu woon ik in Thailand, maar als ik toerist zou zijn dan zou ik dus geen vakantie naar Thailand boeken met deze restricties. Nu komen Nederlanders volgens mij al niet in aanmerking om Thailand te bezoeken daar het niet infectie vrij is. En dan nog niet vrij rond kunnen reizen en alleen een goedgekeurde (dure ?) accommodatie. Ik denk dat ze er vanzelf wel achterkomen dat dit niet gaat werken, en de maatregelen gaan bijstellen.

  • Hammus zegt op

   Je geeft precies aan hoe Thailand redeneert: Nederland/Europa is nog steeds niet virusvrij, dus geen toeristen of andersoortige in-reizigers welkom. Niets vreemd aan want Europa/Nederland hanteert dezelfde gedachtegang. Er is geen toerisme mogelijk van buiten de EU. Wanneer wel valt nog helemaal te bezien.

 3. Petervz zegt op

  Thailand is trots dat het een medisch succes heeft geboekt. Dat is mede door de grenzen potdicht te houden en alle terugkerende Thais eerst verplicht 14 dagen in quarantaine te plaatsen. Er zijn nu al eeN een maand lang geen lokale besmettingen meer en dat wil Thailand graag zo houden, zelfs als dat de economie jaren terugzet. Denken jullie nu echt dat Thailand de grenzen opent zonder extra maatregelen en daarmee mogelijk toch weer lokale besmettingen riskeert? Dat zou als een falen van het huidige beleid worden gezien.

  Thailand heeft het voordeel een grote voedsel producent te zijn, en een samenleving van donateurs. Verhongeren komt dan ook niet voor.

  De toerist wil dit niet horen. Begrijpelijk, maar het is de realiteit.

  • chris zegt op

   De Thaise regering mag God, of in dit geval de Boeddha, wel op zijn blote knieen danken dat er zoveel armoede en achterstallig onderhoud is dat er in alles in dit land voldoende ventilatie is, voetbalwedstrijden niet door tienduizenden worden bezocht (in een overdekt stadion) en dat het van december 2019 tot vandaag de dag zowel heet is als vochtig. Al deze redenen en niet de aanpak van de regering (op slot doen van het land, verpichte quarantaine) hebben het Corona virus behoorlijk en efficient tegengewerkt.
   Net als in andere landen focust men alleen op de gezondheid en laat het volk verkommeren en straks ook nog de rekening betalen van de steunmaatregelen voor het bedrijfsleven. Het is eigenlijk schandalig. Dat durf ik wel te stellen. De Thais komen dan wel niet om van de honger als anderen helpen tenminste maar de armoede is terug op een niveau van 20 jaar geleden en sommigen hebben al de conclusie getrokken om uit dit leven te stappen vanwege een gebrek aan perspectief en verlies van veel van wat men had opgebouwd. Verhongeren doet men niet, in paniek raken wel.

   • Petervz zegt op

    Je hebt gelijk Chris, maar zoals vaak geef je je eigen mening terwijl ik me tracht te verplaatsen in de gedachten patroon van de huidige regering. Als je het Thais talige nieuws volgt dan kan je niet tot een andere conclusie komen en of jij (en ik en toekomstige toeristen) het er wel of niet mee eens zijn doet niet ter zake.

   • Petervz zegt op

    Nog een aanvulling.
    Ik volg bijna dagelijks de programma’s Tob Jote op Thai PBS en Sutthichai Live via FB-live. Bijde programma’s zijn in het algemeen erg kritisch op de regering, maar ik heb niet niemand horen zeggen dat het land weer zo snel mogelijk open moet worden gesteld voor toeristen. Het tegendeel zelfs, iedereen is van mening dat de Thaise medische wereld wonderen heeft verricht, en dat iedereen die binnen komt voorlopig nog eerst 14 dagen in quarantaine moet. De rol van Boedda wordt niet genoemd.

    • Ik vrees dat dit te maken heeft met het onvermogen van een belangrijk deel van van het volk om kritisch te kijken naar de maatregelen omtrent de coronacrisis. Daarnaast is er een soort psychologisch effect. In een crisis gaat men achter de leiders staan (daarom komt een crisis ook goed uit voor autocratische leiders). Voor de junta zal een crisis in stand houden wellicht een betere optie zijn dan deze op te lossen.

     • Petervz zegt op

      Daar heb je wel gelijk in. Toch zijn er wel degelijk diverse panelleden in de genoemde programma’s die erg kritisch zijn, en zelfs het aftreden van Prayuth & co eisen. Maar men is niet kritisch op de artsen (deze zijn het overigens niet allemaal met elkaar eens) en het feit dat deze nu het huidige beleid stellen. Wel is men erg kritisch over de lokale maatregelen, waardoor bv restaurants en Thaise pubs moeite hebben voldoende klanten te trekken. Tevens zijn nog weinigen het eens met het verlengen van de noodwet.

     • Johnny BG zegt op

      Ik betwijfel of het om onvermogen gaat. Het is meer een berusting en waarom zou je er druk over moeten maken als het je toch geen baht per dag meer oplevert?
      Ook in een crisis achter een leider staan is nog maar de vraag. In Nederland heeft men niet zoveel met leiders en dat liet zich nu inmiddels al een aantal malen zien.

      Deze gekozen regering, volgens sommige junta genoemd, heeft er inderdaad wel belang bij dat dit een mooie manier is om van de westerse toeristen af te komen die het land de naam geven dat het een hoerenland is.
      Als een barmeisje met minder inspanning meer verdient dan een fabrieksarbeider (m/v of whatever) dan ondermijnt dit een gezonde groei van de exportindustrie. Dit tekort moet opgevuld worden door werknemers uit de buurlanden met daardoor weer een hoop extra werk voor controle instanties.
      Wil je dat probleem met wortel en al uitroeien dan moet je op zoek naar de bron en dat is in de vakantiegebieden maar al te vaak de toerist…uit welk land dan ook.

     • chris zegt op

      Tja, we hebben wel veel straathonden hier maar missen een Maurice de Hond.

 4. janbeute zegt op

  Ook wel eens over nagedacht dat die hele Corona kwestie bepaalde lieden hier aan de top als een welkom geschenk uit de hemel komt.
  Eergisteren hebben een belangrijke groepwereldleiders, waaronder ook onze oud premier Balkenende een petietie ondertekend daar er regeringen zijn die de Corona crisis maar al te graag gebruiken om hun eigenbelangen en die niet van het volk veilig te stellen.
  Het heet corona crisis vormt dreiging voor de democratie.

  Jan Beute.

 5. l.lagemaat zegt op

  Mijn vermoeden is dat de Thaise overheid haar eigen bevolking niet onder controle heeft en wil geen gezichtsverlies!

  Het openstellen van de Bang Saen Beach is weer gesloten nadat niemand ( Thais) zich hield aan de voorgeschreven afstanden en alcoholverbod!
  In Bangsaray werd een party afgebroken in een villa pool door teveel jongelui met drank en dames! Hieronder waren ook 6 jonge ( leerling) monniken.
  Ruim 156 mensen werden betrapt op illegaal casino spelletjes.
  De vismarkt ( Naklua)werd overspoeld met bezoekers en men dreigt met sluiting
  De overheid heeft de handen vol aan het handhaven op alle uitwassen, die dagelijks te volgen zijn op diverse media.
  Onrust bij de”24 juni viering”
  Wat niet leuk is voor de toerist maar wel realiteit de lange rijen wachtende mensen voor eten op veel lokaties.
  De overheid laat liever een goed vakantieland zien, waar zij naar streeft. Met deze uitwassen is er nog een lange weg te gaan.
  Somsak stopt toeristen liever in ” bubbles” waar dit niet zichtbaar is!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website