(ramoonm / Shutterstock.com)

In het Noorden van Thailand werden afgelopen zaterdag 1.334 branden geteld. In het hele land zijn 3.238 branden gesignaleerd door gebruik te maken van satellietbeelden van het Geo-Informatics and Space Technology Development Agency.

 

Mae Hong Son in het Noorden is de provincie met de meeste branden (340), gevolgd door Udon Thani (209) en Tak, ook in het Noorden (205). De concentratie PM2,5 bedroeg gisteren in Mae Hong Son 96 mcg, bijna het dubbele van de veiligheidslimiet van 50 mcg die Thailand hanteert en vier keer zo hoog als de veilige waarde volgens de WHO.

De meeste branden worden aangestoken door boeren om zo meer landbouwgrond te verwerven, ook worden oogstresten verbrand. Het is een jaarlijk terugkerend probleem.

In de provincie Lampang woeden zelfs branden in nationale parken en reservaten voor wilde dieren. In één dag is 13 rai van een bos verwoest, inclusief 7 rai bos van nationaal park Tham Pa Thai. De concentratie PM2,5 is normaal, maar de gouverneur verwacht dat die deze week weer stijgt.

Directeur-generaal Monton van het DDPM maakte gisteren bekend dat twee helikopters zijn ingezet om branden in ontoegankelijke berggebieden te bestrijden.

Bron: Bangkok Post

19 reacties op “Smog in Thailand: 3.238 branden, vooral in het noorden”

 1. Frank zegt op

  Is het niet mogelijk om de eigenaren en/of de boeren van die rietplantages een flinke bekeuring te geven…….?

  Ik fiets regelmatig in de buurt van Hua Hin ( bij de Webster University ) en zie regelmatig stukken land die in de nachtelijke uren in de brand hebben gestaan. Het is soms niet te harde, je moet ramen en deuren de hele nacht potdicht doen om van een normale nachtrust te kunnen genieten.

  Het is toch heel makkelijk om bekeuringen uit delen. Foto maken, en coordinaten registreren en daarna uitzoeken van wie het land is en bekeuren maar ?

  Het lijkt zo simpel, of mogen wij hier niet over klagen ?

  • Karel zegt op

   Dan zal er sprake moeten zijn van een heterdaad betrapping of middels camera vastgelegde overtreding.
   Anders zal de eigenaar van het perceel gewoon ontkennen en zeggen dat kwajongens een sigaret in het veld hebben gegooid o.i.d.

   • Frank zegt op

    Je kan het dan ook omkeren.

    Zorg maar middels bewaking dat deze kwajongens géén sigaret in het veld gooien.

    Een stukje bewustwording kan geen kwaad. Maar het kan toch niet zo zijn dat alleen buitenlanders er last van hebben ? De Thai moet zichzelf toch ook de pleuris hoesten ?

  • Jacques zegt op

   Was het maar zo makkelijk. Ik woon in een moo baan en mijn naaste buurman is een boer met grond die vrijwel iedere nacht het nodig vindt om een deel van zijn rotzooi in de brand te steken. Vooral rubberproducten stinken een uur in de wind. Het buurt committee heeft dit in het verleden al diverse keren aangekaart bij de gemeente, maar die doet er niets aan. Ik gebruik doorgaans airco in de nacht en hoop dat die nog een beetje filtert, anders wordt het mogelijk voor mij straks met een longaandoening veelvuldig ziekhuisbezoek ben ik bang. Ja het kan allemaal in Thailand heerlijk die vrijheid de mens kan niet zonder.

  • Koos zegt op

   Mag je niet over klagen, is cultuur.
   Bij ons stond vorige week en brandweer wagen savonds voor de deur.
   Aan de overkant ging het vuur erin en ze waren bang dat bij wind het vuur zou overslaan.
   Brandweermannen waren blij met het extraatje en de wiskey van de rietsuiker eigenaar.
   Politie krijgt ook soms wat toegeschoven dus iedereen blij.
   Alleen die stomme farang niet die de cultuur maar niet wil begrijpen.
   Dus smorgens alle zwarte sneeuw maar schoon gespoten met een glimlach.

  • Wim van Beveren zegt op

   Als de politie hun taak zouden doen ja, maar die werken alleen als ze wat zakgeld krijgen.

 2. Christiaan zegt op

  Frank,alles ook bekeuringen zijn mogelijk. Maar het blijft beperkt tot een mogelijkheid. Handhaven van wetten en voorschriften is kennelijk in Thailand niet gebruikelijk.

 3. John Chiang rai zegt op

  Het was afgelopen vrijdag nog zo mooi in de buurt van Chiang Rai,dat ik tegen mijn vrouw zei,dat ik om deze tijd van het jaar nog nooit zo duidelijk de bergen gezien heb.
  Helaas was het een dag later reeds voorbij,en vandaag hebben we al haast precies die Smog die we haast ieder jaar te betreuren hebben.
  Het treurige is,en dat zal ook wel haast een gewilde vorm van anti voorlichting zijn, dat erg veel Thai niet eens beseffen hoe gevaarlijk deze fijnstof eigenlijk wel is.
  Als je andere jaren,en ook nu na de regering luistert,zou een monddoekje,regelmatig sprenkelen van water,en andere onzin reeds verlichting brengen,omdat hun zelf schijnbaar geen andere afdoende maatregel te binnenschiet.
  Wie nu dacht, dat dit fenomeen der luchtvervuiling zich alleen voordoet in de Noordelijke provincies,die zouden als ze van 15 Jan.t/m 23 Jan. jl in Pattaya of Hua Hin geweest waren, wel anders praten.
  Bij mijn korte vakantie week in Pattaya verdween s’middags tegen 1 uur de zon compleet achter een dikke wolk van Smog,dat de Thaise strandstoel verhuurster niet beter wetend zei,, Fon sjü tok” (er komt regen).
  Haast iedere middag herhaalde zich dit zonloze fenomeen,zodat ik de strandstoelen dame een beetje sarcastisch vroeg,of er soms al weer regen op komst was?
  Velen begrijpen het probleem helemaal niet,en zullen eerst net zoals de toestandige regerings functionarissen,wakker worden als steeds meer toeristen ook deswegen wegblijven.

  • Don zegt op

   Vertrek binnenkort uit Chiang Rai naar de regentijd in Indonesia en kom terug naar CR in Juli.
   Heerlijk de regentijd in Zuid Oost Azie.

 4. Dick41 zegt op

  Frank,

  dan kan die politie agent geen tea money meer vragen voor andere “gunsten”

 5. Heere zegt op

  Niet alleen dat,maar ook hele stukken berm die worden afgebrand ( en inderdaad rijstvelden,) Er zijn in de drie maanden dat ik hier was slechts twee/ drie dagen geweest dat air4thai de lucht als zeer schoon aangaf( blauw) Vandaag groen en dan mag je al blij zijn. .35ugr,/m3. Op de ene blauw dag ( avond ervoor ,wat rook de lucht heerlijk zuiver!!)vond de buurman het nodig om zijn troep te verbranden. Rechtstreeks naar mijn appartement…
  De luchtverontreiniging zou voor mij een reden zijn om hier,( omgeving Ubon Ratchathani en Isaangebied daarboven) niet te gaan wonen…
  Waar is de schoonste plek in Thailand ? Wie houdt dat nog meer bij?
  Gevolg is dat veel mensen rondlopen met longklachten.Haha ja de buurman rochelt wat af,!
  Ik klaag daarover niet maar beklaag wel de mensen die dag in dag uit aan de rook worden blootgesteld. Vooral de kinderen die dan ook (gezien hun lengte) in de dorpen en steden nog meer uitlaatgassen vangen.
  Alleen de overheid kan middels subsidies coöperaties ondersteunen die de landbouwmachines in beheer hebben.
  Boeren kunnen de concurrentie met oa Vietnam niet meer aan ..en kiezen voor de goedkoopste oplossing .
  Als relatief rijke falang heb ik daar geen oordeel over .
  De evolutie is genadeloos en zal oordelen en dat zal leiden tot massale sterfte van de hoogste diersoort . Door steeds moeilijker te beheersen ziektes , overstromingen en hongersnood.

  Helaas het rijke westen is het laatste aan de beurt.. Al weet je maar nooit..

  Gaat u maar rustig slapen…

 6. KhunTak zegt op

  Je moet als farang schijnbaar alles maar accepteren betreffende de luchtvervuiling en de smog.
  Daar zijn wij als Nederlanders natuurlijk heel erg goed in.
  Alle begrip voor de zogenaamde ellende van de ander en hoe moeilijk de boeren het wel/ niet hebben.
  Als dat ten koste van hun gezondheid is dat hun probleem, maar als dat ten koste moet gaan m.b.t. de gezondheid van de farang is er natuurlijk iets heel erg mis.
  Lachend de boel schoonmaken, jaja.
  Je hebt altijd een keuze.
  Je gaat toch niet willens en wetens je gezondheid op het spel zetten??!

  • Onno zegt op

   Maar men is wel willens en wetens in Thailand gaan wonen!! Een groot aantal zaken worden genomen zoals deze zich voordoen. De honderden verkeersslachtoffers straks rondom Songkran, de boeren die van regeringszijde n i e t geholpen worden naar alternatieven te zoeken en die in te zetten, de gelatenheid van de Thai als problemen opdoemen die jaarlijks terugkerende fenomenen betreffen. Vandaar dat mijn vrouw en ik n o o i t permanent in Thailand zullen gaan wonen, maar het beperkt houden tot 5 – 7 maanden/jaar.

   • Taruud zegt op

    Ja, dat zouden wij ook liever willen doen, 5-7 maanden, maar mijn Thaise echtgenote zorgt voor haar vader die niet meer voor zichzelf kan zorgen.

 7. Taruud zegt op

  Deze week twee keer bij ons in de Isan zo’n brand meegemaakt. Tientallen buurtbewoners aan het blussen met emmers en tuinslangen. Zonder die hulp was ons huis afgebrand en twee dagen later hetzelfde verhaal bij de buurman. Iedereen woest en de daders bleven een halve dag weg schuilen. Je ziet wel dat de verontwaardiging toeneemt tegelijk met de uitzendingen van PBS3. Daar zijn dagelijks reportages over de branden en fijnstof problemen. Hopelijk komt er een kentering en gaan ingeroeste gewoontes toch veranderen. Hoop doet leven.

 8. Mark zegt op

  Ja, er worst via sommige media meer gesensibiliseerd over de schadelijke gevolgen van vuurtje stook voor de volksgezondheid en het leefmilieu. Dat is een gunstige evolutie.

  Het branden van wegbermen, houtkanten, braakland, rijststro en van suikerriet gaat echter onverminderd door. Als je in de provincies Nakon Sawan, Pichit, Phitsanulok, Uttaradit, Sukothai in de maanden december en januari ’s nachts de rijstvelden intrekt zie je een feeëriek schouwspel. Het is alsof het hele land in de fik staat. Zo ver het oog kan reiken zie je brandhaarden. Ik heb de indruk dat het branden met de jaren zelfs nog toeneemt.

  Nu de rijstvelden terug ingezaaid worden blijft het branden van de verdorde bladeren van suikerriet doorgaan. De uitstoot wordt vanaf nu aangevuld met het branden van bossen op heuvelruggen en bergflanken, vooral in de meer bosrijke noordelijke provincies.

  Lokaal kennen autoriteiten (ook de bruine mannen van de politie en lokale cheffen van de groenjassen) al die pyromanen bij naam en toenaam. Maar er is nauwelijks of geen handhaving. Ze kennen mekaar.

  Lucht is hier van iedereen en van niemand. Dus bekommert de gemiddelde Thai en zijn leiders er zich niet om. Private belangen wegen veel zwaarder.

  En wie verwacht dat deze regering en haar “mondkapjes Westerdam” minister van volksgzondheid een rigoureus handhavingsbeleid gaat uitrollen … die gelooft in sprookjes.

 9. Iris zegt op

  En warom worden de brandstichters niet bestraft ???

  • Cornelis zegt op

   Omdat ‘handhaving’ in Thailand geen prioriteit heeft – en dan zeg ik het nog veel te netjes!

 10. Co zegt op

  Wat doet de overheid hier aan? Inderdaad niets. Hier de plaatselijke politie doet ook niets tenzij je ze belt dan komen ze kijken maar daar sta jij dan als verrader. Politie maakt zich meer druk om wie geen helm draagt of wie door een oranje of rood licht rijdt. Ze hoeven alleen maar in de lucht te kijken en je ziet de zwarte rook de hemel bedekken dus hoe makkelijk is dat om het op te sporen. Als Thailand niets wil doen aan al die verbrandingen en al die fijnstof dan moet de WHO ze maar een flinke boete opleggen anders leren ze het nooit hier.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website