Smog dringt ook door in provincies rond Bangkok

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: ,
19 januari 2019

Het Department of Disaster Prevention and Mitigation waarschuwde gisteren voor ‘schadelijke niveaus van PM 2,5 deeltjes’ in Samut Prakan, Samut Sakhon en Nakhon Pathom, drie buurprovincies van Bangkok.

In delen van de drie provincies zijn concentraties gemeten van 54 tot 74 microgram per kubieke meter, ruim boven het door het departement gehanteerde grens van 50 microgram en ver boven de WHO veiligheidsnorm van 25 microgram.

De oorzaak hiervan is het verbranden van oogstresten en afval in de open lucht. Ambtenaren moeten de brandhaarden opsporen en deze blussen.Ook emissies van energiecentrales die op fossiele brandstoffen worden gestookt en emissies van auto’s die op brandstof met een hoog zwavelgehalte rijden, vormen een belangrijke bron van de smog en fijnstof.

Het Department of Health maakt zich zorgen over de gevolgen op lange termijn voor kinderen die in de getroffen gebieden opgroeien. Blootstelling aan de stofdeeltjes kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals aandoeningen aan de hartslagader. Het departement adviseert de ouders de app Air4Thai of de website www.anamai.moph.go.th te raadplegen.

Bron: Bangkok Post

12 reacties op “Smog dringt ook door in provincies rond Bangkok”

 1. Tino Kuis zegt op

  De onderstaande link geeft de beste informatie over fijnstof in Thailand, met voorspellingen over de komende dagen.
  De WHO hanteert een grens van 10 microgram per kubieke meter gemiddeld over een heel jaar gemeten, de Europese richtlijn is 25 microgram en Thailand houdt het op 50 microgram (de grens in Europa voor 2005).
  Op dit moment wordt bijna overal in Thailand de grens van 50 microgram overschreden, meest tussen de 50 en 100 en hier en daar, in de grote steden met name, boven de 100 microgram.
  Niet alle fijnstof is schadelijk. In Nederland zit er bv zeezout bij het fijnstof en dat is niet schadelijk.

  http://aqicn.org/city/thailand/

 2. Bert zegt op

  Hoop dat de regering nu eens met maatregelen/regels/wetten komen die ook nageleefd worden en gecontroleerd door de politie.
  Momenteel is de lucht bij ons redelijk (BKK, Khlong Samwa), maar afgelopen week was het hopeloos en toch zie je nog overal auto’s staan wachten bij de supermarkt, bank, eetstalletje etc met lopende motor en ook het verbranden van vuilnis gebeurt gewoon open en bloot.
  Maar zoals met zoveel regels zal het wel weer op niets uitlopen.

 3. Ger-Korat zegt op

  Samut Prakan is natuurlijk gewoon onderdeel van Bangkok zelf, met Suvarnabhumi airport en industrie en veel verkerswegen en grenzend ten zuiden en oosten aan Bangkok. Als je maar 1 meetpunt hebt in een grote stadsregio zoals Samut Prakan dat zegt dat niet veel. Was deze week in Rama3 gebied in Bangkok, nou dan zit je in het centrum van de Bangkok-stad en maar een paar honderd meter verder zit je al in Samut Prakan, zag deze dagen dat ik er was een mist van verontreiniging hangen.

  • richard Tsj zegt op

   Zijn de auto’s hier in Thailand wel uitgerust met katalysators en worden die wel eens gekeurd bij de verplichte keuring?

   • pw zegt op

    De katalysator wordt vaak verwijderd evenals aanwezige filters.
    Dan rijdt de auto iets harder en accelereert iets sneller.
    Dat is natuurlijk het enige dat belangrjk is.
    Je hoort het direct aan het geluid dat het ding produceert.

    Keuring??!! Briefje van 500 doet wonderen!

 4. janbeute zegt op

  Ik moet zeggen dat het hier in Chiangmai en omgeving tot nu toe nog meevalt.
  Ik kan overdag nog steeds de top van de Doi Ithanon zien van af mijn huis.

  Jan Beute.

 5. John Chiang rai zegt op

  Afgezien van een goede controle op de reeds bestaande verboden,moeten vele Thais gezien het verbranden van velden en ook huisafval verbranden een totaal ander bewustzijn ontwikkelen.
  Niet zelden zie je in de dorpen,bij de reeds voorhanden zijnde slechte lucht,ook nog mensen die het de normaalste zaak vinden dat men ieder uur van de dag zijn huis en tuinafval verbranden kan.
  Vaak meegemaakt dat mijn vrouw fris gewassen was plotseling binnenhaald,en mijn toeschreeuwd de ramen snel te sluiten,omdat een buurman plotseling denkt het recht te hebben zijn afval te verbranden.
  Veel expats zijn van mening dat dit allemaal normaal is voor Thailand,en zijn vaak met dergelijke dingen reeds tolleranter geworden dan hun eigen partner,die de voordelen die Europa in deze biedt al lang als beter beschouwd.

 6. Rob zegt op

  En wij ons hier in Europa maar druk maken, met als gevolg dat ouderauto’s de steden niet meer in mogen, en dat we van alle fossiele brandstoffen afmoeten.
  Onze, en andere westerse regeringen kunnen zich beter gaan inspannen om in de Aziatische en ontwikkelingslanden meer voorlichting en begrip te kweken voor deze problemen.

 7. Steve zegt op

  Vreemd dat het departement alleen zorgen heeft over kinderen in getroffen gebieden. Net alsof het volwassenen in heel Thailand niet aangaat.
  Het organiseren van een goed georganiseerde afvalverwerking kan plaats vinden door de overheid, al dan niet in samenwerking met private investeerders. Maar dat gaat altijd geld kosten van de Thaise burgers en het vergt een goede handhaving. Zolang men dat niet aandurft en/of niet kan organiseren gebeurt er te weinig om gezondheidsproblemen te voorkomen. Hetzelfde geldt voor de overlast veroorzaakt door vliegtuigen, autos, vrachtwagens e.d. En natuurlijk ook van bedrijven. Overgangsproblemen durft men niet aan. Investeringen op termijn in meer vliegvelden, wegen en treinverkeer krijgen dan het karakter van symboolpolitiek.
  Hebben andere aziatische landen een voorbeeldfunctie?

 8. fred zegt op

  Ik ben een prille zestiger en woon hier al 10 jaar. Zelfs al word ik 85 denk ik niet dat ik hier nog ooit zal mogen genieten van zuivere gezonde lucht.
  Maar dat moet je er hier maar bijnemen. Uiteindelijk zijn er hier maar heel weinig naartoe gekomen voor de goede lucht.

 9. Herma zegt op

  Omdat ik na aankomst in Jomtien last had van geïrriteerde luchtwegen en verstopte sinussen ben ik op internet op zoek gegaan naar meer informatie. Want na drie weken heb ik nog geen enkele heldere lucht gezien hier in Jomtien! Kwam terecht op de website ‘The Thai Life.com’ met een artikel over luchtvervuiling in Thailand. Nog een aantal leuke en interessante artikelen te lezen. Heb zelf de controversiële documentaire
  ‘Bangkok Girl’ gezien!! Een aanrader! Ook het artikel ‘9 dingen die je moet weten als je een condo wil kopen in Thailand’ gelezen!! Eveneens informatief.
  Verontschuldiging voor al die mensen die deze site natuurlijk al lang kennen….

 10. ruud zegt op

  Dat mensen afval verbranden komt omdat de overheid niet aan afvalverwerking doet.
  Je kunt al dat afval moeilijk in je tuin laten liggen, of voor je deur.

  Hier in het dorp wordt het afval keurig opgehaald, en vervolgens door de overheid in een grote put ergens buiten het dorp verbrand, door er benzine over te gieten en het aan te steken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website