De slecht presterende economie zorgt dit jaar voor een stijging van de huishoudschulden met 7,4%, aldus de Universiteit van de Thaise Kamer van Koophandel (UTCC).

Uit het laatste recente onderzoek van de universiteit bleek dat de schuldenlast gemiddeld 340.053 baht per huishouden bedroeg, vergeleken met 316.623 baht vorig jaar.

“Dit komt vooral door de binnenlandse economische vertraging, die wordt beïnvloed door de langdurige handelsoorlog, lagere export en afname van het toerisme,” zei Thanavath Phonvichai, vice-president van de onderzoeksafdeling van de  UTCC. “Nog erger is dat de landbouwprijzen relatief laag blijven, terwijl de kosten stijgen.”

Uit het onderzoek blijkt verder dat de schulden van huishoudens ontstaan door leningen voor algemene uitgaven, auto- en woningkredieten, creditcardkosten en bestaande aflossingen van schulden. Ongeveer 59,2% van de schuld is formele schuld geleend van financiële instellingen, en 40,8% is schuld binnen het illegale circuit zoals loansharks. De meeste schulden worden gemaakt voor auto aankopen en woningkredieten.

“Het tarief van 78% van het BBP hoeft nog niet zorgelijk te zijn. Door de stagnerende economie is er minder inkomen, waardoor veel Thai afhankelijk zijn van leningen voor dagelijkse uitgaven”, zei Thanavath.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

31 reacties op “Schuldenlast huishoudens stijgt in 2019 met 7,4% door economische ellende”

 1. ruud zegt op

  Dat zijn waarschijnlijk alleen de bekende schulden.
  De vele onderhandse leningen zullen waarschijnlijk maar gedeeltelijk bekend zijn.

  Ik hoorde trouwens dat de overheid te laat was met het betalen van de salarissen van de onderwijzers.
  Het probleem speelt dus niet alleen bij de bevolking.

  Interessant is, dat gesproken wordt over afnemend toerisme.
  Daar zal de TAT die voortdurend opbeurend nieuws de ether instuurt niet blij mee zijn.

 2. Slopjes zegt op

  Ja dat klopt, want alle alleenstaande Leraren en leraressen en ook de ambtenaren gaan er het eerste half Jaar met 600 Bath per maand op achteruit en dan naar -700 Bath en dan later nog eens naar de 750 Bath-.
  En de mensen met kinderen en als er een baby word geboren krijgen een beetje bij.
  Dat heb ik gister weer gehoord van een goede kennis

  • chris zegt op

   …”gaan er het eerste half Jaar met 600 Bath per maand op achteruit en dan naar -700 Bath en dan later nog eens naar de 750 Bath-.”
   Welke jaar? Ik krijg nog steeds hetzelfde salaris…..
   En: heb je in het verleden weleens in Nederland gewoond? Bevriezing van salarissen van ambtenaren terwijl de kosten van levensonderhoud bleven stijgen? Een economische groei van bijna niets en salarisverhoging van niets?

   • RonnyLatYa zegt op

    “….alle alleenstaande….” meen ik te lezen.

 3. Geert zegt op

  Alweer slecht nieuws, schuldenlast huishoudens stijgt door economische ellende.
  Onheilspellende berichten volgen elkaar snel op de laatste tijd.

  Afname van het toerisme, strengere immigratie wetgeving, de steeds erger wordende luchtvervuiling, het groeiend aantal kankerpatiënten tengevolge van het gebruik van pesticiden, prijsstijging van dagelijkse boodschappen, toenemende huishoudschulden, té sterke Thaise baht die de export doet krimpen etc…

  Ik kom al 15 jaar naar Thailand en heb veel wat mogen meemaken zoals :verschillende militaire coups, tsunami, vogelgriep etc. maar ik heb me nooit echt zorgen gemaakt in het verleden.
  Nu is dat anders, ik begin me wel zorgen te maken.
  Ik begin erover na te denken of ik hier nog wel echt wil blijven.
  Hoe denken anderen hierover ? Hoe zien anderen de toekomst hier ?

  Geert.

  • VanDijk zegt op

   Geert,, ja ik maak Mij ook ernstig zorgen.
   Steeds worden de regels moeilijker , en ja woon hier zo.n 26 jaar, en zie nu uit
   Naar een andere bestemming,maar waar heen
   Op onze leeftijd 78:en 79 jaar oud Is dat een extra handicap
   Laat het voorlopig maar over ons heen gaan, komt tijd komt raad

  • Yuundai zegt op

   Ik ben 1 van die anderen, 6 jaar geleden huis en haard in Nederland verlaten en al emigrant in Thailand gesetteld. Ik ben inmiddels 71 jaar, getrouwd met een prachtige Thaise vrouw die moeder is van ons 4 jarige dochter. Zijn gelukkig, wonen in een heerlijk huis, hebben een auto en een motor, onze dochter gaat naar een goede school, dus reist bij mij de vraag, Waar zou ik nou naar toe kunnen of WILLEN. Ik weet het echt niet, dus ik blijf en laat het maar gebeuren wat ik toch niet kan tegenhouden.t

  • Jacques zegt op

   Tot op heden is het altijd een op en neergaande beweging geweest, met de economie en het geld en als dit nu uitblijft en te lang aanhoudt, dan kan dit zeker parten gaan spelen voor velen. Zeker als de baht nog meer gaat dalen, wat ook niet uit te sluiten is. Dat die bankdirecteur nog niet wakker is geworden baart mij ook zorgen. Alle zeilen moeten worden bijgezet om uit deze neerwaartse spiraal te komen. Wat de financiële kopstukken in Thailand weerhoudt om die stappen te zetten is mij onduidelijk. Dat de meeste van ons lijden onder het verdampte geld van die koerswissel mag duidelijk zijn en dat dit op termijn consequenties zal krijgen die ik liever niet zie zou ook wel een realistisch gezien aan de orde kunnen komen. De toekomst hier is meer onzeker geworden wat mij betreft.

   • jo zegt op

    Denk dat velen financiele kopstukken hun Thb aan he twisslen zijn voor Euro’s en Dollars.
    De crash zal ongetwijfeld een keer komen en dan harken ze de winst binnen.

  • Chris van het dorpje zegt op

   Hoe zie ik de Toekomst hier ?
   Beter dan in Nederland den met een AOW van 52 %
   ( wat ik nu pas over 5 jaar krijg ) kan ik in Nederland niet overleven
   maar hier wel !
   Hier heb ik nu vaste lasten van rond de 700 baht –
   stroom en internet
   en kan heel veel groente en fruit zelf aan bouwen .
   Rijst velden zijn verhuurd en brengen 600 kilo per jaar .
   En wanneer ik naar Europa kijk ,
   na de Euro en al de migranten die maar meer en meer worden ,
   dan zie ik de toekomst hier veel beter , dan in Nederland ,
   alleen al dat weer is het wat voor een oudere heel van voordeel is .
   En ik denk , dat de meesten expats hier meer geld hebben dan ik –
   en ik maak mee niet ongerust –
   mai pen rai ….

   • Jacques zegt op

    Beste Chris, het probleem zit hem niet in het uitgavenpatroon want dat kan je aanpassen, maar de financiële verblijfseisen van Thailand zijn erg hoog in verhouding met de gemiddelde levenstandaard van de Thai. Thans moet je per maand 1952 euro netto op kunnen brengen of op jaarbasis 24.028 euro op een Thaise bankrekening hebben staan. Mits je officieel getrouwd bent met een Thaise dan kan je met de helft toe.

    • Johnny BG zegt op

     Beste Jacques,
     Niet om u iedere keer te narren dat ik op uw reacties reageer maar zou het ook een conclusie kunnen zijn dat er begrepen wordt dat de babyboomers niets meer in Thailand te zoeken hebben?

     Een land verwelkomt personen die toegevoegde waarde hebben en in de EU is dat ook dezelfde wens. De toegevoegde waarde is schijnbaar op een hoger niveau dan in de EU.
     Het geklaag dat de euro te weinig waard is is een persoonlijk ding waar de EU zelf voor gezorgd heeft.
     Als 100% afhankelijke van Thaise bahtjes ben ik blij dat ik de keuze te hebben gemaakt om het zinkende schip te verlaten.
     Iedereen kon 30 jaar geleden al weten dat Azie leidinggevend ging worden met de stuiptrekkingen als gevolg.

     • mattheus zegt op

      Net als ieder land zoekt Thailand migranten waar zij (financieel) wijzer van worden. Hetzelfde als in Nederland waar wij ook het liefst kennismigranten hebben.
      Dus dat betekent dat het voor velen – gezien de sterke baht en toenemende regelgeving – niet meer mogelijk zal zijn om permanent in Thailand te verblijven. Jammer voor hen maar het is nu eenmaal zo.
      Overigens is de sterke baht voor het grootstel deel te wijten aan het steeds zwakker worden van de euro ten opzichte van de dollar.

 4. ruud zegt op

  Ik woon in een dorp, en mocht er onrust in Thailand uitbreken, verwacht ik die toch vooral in de grote steden.
  Verder neem ik het leven maar zoals het komt, ik ga niet naar Nederland terug, vanwege mogelijke onrust.
  Thailand is mijn thuis en de inwoners van het dorp zijn mijn familie. Zolang ik daar niet door de huisbaas word uitgezet, blijf ik er wonen.

 5. Theo zegt op

  Hoi

  Ik kom binnenkort gewoon en ga in de Isaan, Roi Et wonen.

  Is in de economie altijd een up- en weer down. Cyclussen van 7 jaar en 4 jaar en korter. 7 goede en slechtere jaren.
  Ik merk toch duidelijk dat de ‘jonge’Thai echt wel meer geld te besteden heeft en daarom kopen ze nieuwe spullen en maken schuld. Is alleen maar goed voor de economie – meer schulden en inflatie.
  Gebeurt in Nederland toch ook – meer schuld/hypotheek door huizenprijzen. Wel bestedingen.

  Is zeker zo dat de THB te sterk is. Denk dat Trump en China daar ook debet aan zijn. Maar er gloort een akkoord.

  In de landbouw wordt geklaagd. Maar iedereen klaagt dat het allemaal duurder wordt las ik in eerdere artikelen. Goed voor de economie. Lonen zullen ook stijgen dan.

  groetjes en tot binnenkort, 🙂

  • hans zegt op

   Afgezien van het feit dat Thai veel te makkelijk geld kunnen lenen en credit cards kunnen krijgen (dit laatste schijnt nu bijgestuurd te worden) vind ik de opmerking over Amerika en China erg op zijn plaats.

   Ik woon in Thailand en heb een eigen bedrijf dat actief is in de havens van Laem Chabang, Koh Sichang, Sriracha, Sattahip en Map Ta Phut. Ik ben mijn leven lang in de scheepvaart actief en mijn stelling is (en blijft) dat de havens van een land de barometer van de economie zijn.

   Door de actviteiten in de haven weet ik dus al geruime tijd dat het in Thailand echt niet goed gaat, wat de regering er ook over zegt.

   Door die zelfde activiteiten kom ik ook in aanraking met vrij veel mensen die zakelijk naar Thailand komen en zo hoorde ik vorige week de volgende stelling:

   De THB wordt met behulp van / door Amerika hooggehouden om de Thaise economie onder druk te zetten, bedrijven (voor midden en klein) de afgrond in te duwen en hun werknemers werkeloos te maken.

   De werkelozen trekken terug naar hun hometown alwaar ze in het familiebedrijf veel minder gaan verdienen en ontevreden raken.

   Ondertussen woekert de Amerika – China handelsoorlog voort.
   In tegensteling tot wat men leest zou er totaal geen bereidheid zijn serieus te onderhandelen, in tegendeel!

   Chinese werknemers in de Amerikaanse technologie industrie worden naar huis gestuurd en de import van Chinese goederen en materialen verder beperkt en verboden.

   deze beperkingen en verboden betekenen natuurlijk geen verandering in de vraag/aanbod situatie.

   Amerika zou in alle stilte al begonnen zijn Thailand hiervoor klaar te stomen.
   De infrastructuur hier is veruit de beste in zuidoost Azie, echter als Amerika Thailand wil gaan gebruiken om productie van China over te nemen is er een groot probleem: onvoldoende mensen om nieuwe fabrieken te bevolken.

   En dan kom ik weer terug bij de stelling hierboven dat de THB door/mbv Amerika hoog wordt gehouden.

   Afrondend werd gesteld dat als trump wordt herkozen (en die kans lijkt ook weer groter dan men zou denken) is het een kwestie van 12-24 maanden na de verkiezingen tot we een enorme opgang van de Thaise economie mogen verwachten.

   Ik ben geen financieel expert of econoom. Ik vind dit wel een erg interessante stelling, die helemaal niet zo ondenkbaar is.

   Ik ben benieuwd wat mensen met financiele of economische bagage van deze stelling denken…

   • hans zegt op

    Voor de duidelijkheid:

    de stellig komt er op neer dat de Amerikanen de Thaise economie omlaag duwen zodat er werkeloosheid ontstaat die dan weer aan de slag kunnen als de activiteiten uit China naar Thailand zijn verhuisd

 6. Van Dijk zegt op

  Beste Geert, zie,het ook,somber

 7. KhunFred zegt op

  Erg jammer dat het er in Thailand niet beter op wordt.
  Zoals het nu, economisch gezien, met Thailand gaat, dat is gemakkelijk in te vullen.
  En voor de nabije toekomst zal het er niet beter op worden.
  Als men in Thailand, immigration, de regels blijft veranderen en het mij steed lastiger wil gaan maken, dan is het voor mij niet moeilijk om te besluiten wat ik ga doen.
  Er zijn genoeg alternatieven die het mij een stuk gemakkelijker maken om er te gaan wonen ,zover ben ik ondertussen wel.

 8. fred zegt op

  Meeste schulden voor autoleningen ? Daar sta ik nu eens niet versteld van. Mochten Thai eens beginnen met normale auto’s te kopen zou ze al een stuk vooruit helpen. Maar ja iedereen wil zo’n pick-up monster 3 liter 4×4 of een enorme SUV. En die kosten het dubbele van een normale stadsauto….ook in verbruik.

 9. Hans van Mourik zegt op

  Zolang je gezond bent,heb je hier een pracht leven.
  Beter kan je het niet hebben.
  Meeste mensen hier zijn, wat ouder en bij sommige mensen ,komen er ook kwaaltjes,of erger.
  Maar wat dan?.
  Of je moet goed in de slappe was zitten.
  Met geld heeft men macht.
  Dit kan je persoonlijk zelf bepalen,welke richting men kiest.
  Of terug,of in een ander land of hier blijven,met de voor en nadelen.
  Hans

 10. Lung John zegt op

  Hallo iedereen,

  Zolang de overheid niet onderneemt tegen de dure thaise bath, zal de economie blijven slabakken, en zullen investeerders andere continenten opzoeken, en vooral cambodja en vietnam Wat al aan de gang is.

  • Avrammeir zegt op

   Mijn echtgenote zijn al een aantal jaren “Thailand” doelbewust aan het afbouwen. Een van de redenen is de thaise hitte die we beiden steeds minder en minder verdragen. Wij hadden hier (en hebben nog) een aantal eigendommen die we geleidelijk van de hand doen en waarop we mooie meerwaarden konden boeken vooral door de recente wisselkoersverhoudingen €/ thbaht.
   De wschl nakende definitieve en volledige verkassing naar Europa werd o.m. ook gefaciliteerd doot het n
   Belgisch staatsburgerschap dat mijn echtgenote al een tijdje geleden verwierf en het behouden van mijn belgische eigendommen.
   De ultieme bedoeling is hier enkel nog een appartementje in Bkk te behouden en dat we zo nodig ook vlug (met meerwaarde) kunnen op de markt gooien.
   Intussen verblijven we hier nog max. 3 maanden/jaar gedurende de thaise “winter”. Maar ik kan jullie verzekeren dat de thaise periode steeds meer zal afgebouwd worden. Eigenlijk verlangen mijn echtgenote en ikzelf meer en meer naar de winterse koelte van West-Europa.

   • Avrammeir zegt op

    Er staan een aantal fouten in mijn tekst hierboven waarvoor excuus. Indien ik zou weten hoe ik textuele fouten kan corrigeren na verzending, had ik dat natuurlijk gedaan …

  • Ger-Korat zegt op

   Valutahandel is iets heel simpels: is er meer vraag dan aanbod dan stijgt de koers en omgekeerd. Niets ingewikkeld, basic knowledge. Meer toerisme: stijgt de koers, minder toerisme: zakt de koers. Meer export: stijgt de koers, minder export: zakt de koers ( en import dan omgekeerd). En zo nog wat meer verschillende transacties. Alle transacties samen leiden tot een toe of afname van de koers en dat non-stop.

 11. Gerbrand zegt op

  Mijn thaise stiefzoon heeft 6 of 7 creditkaarten bij een inkomen van Thb 15.000.
  Nu let mijn vrouw wel op dat ie geen gekke dingen doet, die kaarten hebben ze veelal om te pronken, maar ook om kortingen te krijgen bij restaurants en shoppen. Let maar een shop bij de grotere restaurants en winkels staan vaak borden dat betalen met een bepaalde creditcard extra korting geeft.
  ze pompen gewoon geld rond van de ene naar de andere rekening en zo lijkt het als of er iedere maand salaris binnenkomt op die rekening. Terwijl er maar 1 salaris binnenkomt op 1 rekening.
  Ik snap niet dat de banken dat niet controleren zoals in Europa, bij aanvraag van een creditcard.

  • Ger-Korat zegt op

   Mijn vriendin is nog vrij jong, 28, en al meer dan10 jaar onderneemster in Thailand. Een creditcard zitten voor ondernemers vele voorwaarden aan, kost veel geld en nog wat meer onzin zoals bij een bank een verplichte uitstaand saldo/ besteding van minimaal 300.000 baht ( zodat de bank veel rente ontvangt). Dus zij heeft geen enkele creditcard ( voor reservering hotels bijvoorbeeld) maar ook geen enkele schuld en verdient in een jaar veel. Zo zie je maar hoe ziek de banken zijn met hun crecitcards: degene zonder geld hebben een stapeltje en degene met geld kan er met moeite en kosten 1 krijgen.

 12. Van Duijk zegt op

  Ja, het wordt ons niet makkelijker gemaakt immigratie regels,maar ik begrijp daar niets van
  Wij brengen hier veel geld binnen,waar weer gezinnen mee worden onderhouden,en dat is prima
  Bovendien komt dat alle maal in die teruglopende economie hier, ze zouden blij moeten zijn met
  Onze inbrengen, het tegendeel lijkt werkelijkheid te worden.

  • chris zegt op

   Er zijn helaas buitenlanders die hier wonen/zijn die veel meer gekd inbrengen en weghalen omdat zij crimineleactivietieten ontplooien al dan niet met samenwerking van corrupte Thais.
   Dat er alleen maar goede expats zijn, is een stelling die niet vol te houden is.
   De expats hier die vinden dat zij zo veel bijdragen aan de Thaise samenleving zijn overigens vaak degenen die vinden dat buitenlanders in Nederland alleen maar een probleem vormen.

 13. Hans van Mourik zegt op

  Mijn Thaise vriendin,vertelde me,is getrouwd met een Thaise man,heeft altijd hier in Changmai gewoont.
  Haar moeder woont in Payou,man overleden.
  Nu is haar dochter,daar naar toe gegaan,om haar te verzorgen.Haar man blijft hoe,omdat hij hier zijn werkt heeft.
  Begint me toch af te vragen,volgens mij hebben ze ons nodig voor het geld,maar liefde is er niet bij,of je moet ook met haar daar naar toe gaan, familie gaat voor.
  Wat betreft visum,vind ik het juist, gemakkelijker worden.
  Vroeger voor een jaar visum,moest ik om 05.00 uur al daar zijn,nu ben ik om 09.00.uur daar en om 12.00 sta ik weer buiten.
  90 daagse met 10 min klaar.
  TM 30 kan digitaal.
  Men moet alleen aan hun eisen voldoen,ik weet het wel door de sterke Bath, in verhouding met Euro is het meer,zodat het voor sommige mensen, moeilijke wordt.
  Hans

 14. Hans van Mourik zegt op

  PS.Ik bedoeld mijn vriendin,haar nicht.
  Hans


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website