Gisteren is op Koh Samui een Schotse man omgekomen en een mahout ernstig gewond geraakt door een olifant. De 16 jarige-dochter van het slachtoffer zag hoe haar vader werd gedood door de dolle olifant.

Het drama gebeurde tijdens een trektocht op Koh Samui door de bosrijke omgeving van Bor Phud. De Schot zat met zijn dochter op de rug van de olifant en de mahout stapte af om foto’s te maken van de toeristen. De jumbo sloeg de mahout met zijn slurf en stak hem met een slagtand in zijn romp.

Daarna wierp hij de toeristen van zijn rug. De olifant stampte met zijn poten op het slachtoffer en stak hem met zijn slagtand in de borst. De man was op slag dood. De olifant rende daarna het bos in.
De dochter hield slechts lichte verwondingen over van de val.

Getuigen zeiden dat kort voor de aanval de olifant onrustig en overstuur leek. Toen hij niet luisterde naar de mahout zou hij hem meerdere keren met zijn haak gelagen hebben totdat het beest wel gehoorzaamde.

Bron: Bangkok Post – http://goo.gl/A44fxF

No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Schotse toerist (36) op Koh Samui door olifant gedood”

 1. Luc zegt op

  Héél triest verhaal, in eerste instantie voor het dodelijke slachtoffer en de familie.
  Ik weet niet, maar ik vermoed van wel, of olifanten besef hebben van de betekenis van de haak van de mahout.
  Maar mij lijkt het er hier wel op dat de actie van deze mahout hier wel een rol zal hebben gespeeld.
  Het wordt volgens mij trouwens hoogtijd dat dergelijke excursies op de rug van olifanten aan banden wordt gelegd of zelfs helemaal wordt verboden.
  Deze dieren zijn helemaal niet gebouwd om dergelijke zware lasten op hun rug te vervoeren.

 2. Ron zegt op

  Zoals eerder al gemeld op dit blog is het beter deze dingen links te laten liggen.De olifanten !zijn dikwijls jaren mishandeld en vroeg of laat gebeurt zoiets vreselijk als dit.
  Moest die mahout een beetje nadenken gaf hij die olifant in plaats van slaag wat rust maar ja ….de centen gaan voor met alle gevolgen van dien !

 3. John zegt op

  Is dit geval geen goed teken om de ,,olifantrirjes,, te verbieden, want daar zijn deze dieren niet voor!!
  Het wordt al jaren gezegd maar niemand luistert er naar!! Uiteraard is het tragies maar deze olifanten worden misbruikt en men gaat maar door!!

 4. P. Hoppe zegt op

  Dit is weer het bewijs dat dit soort olifantentochten verboden moeten worden. Onze reisorganisatie heeft het al 3 jaar uit hun programma genomen en ondersteund hulp voor dieren.

 5. marcel zegt op

  Uiteraard is dit een drama! Maar zoals al eerder op dit forum geuit (in mijn herinnering was de laatste keer minder dan een week geleden) moet er een halt toe worden geroepen aan de vreselijke praktijken (voor de olifant) die hieraan voorafgaan.

 6. Rick zegt op

  Een dolle olifant is het gevaarlijkste dier ter wereld vergeet dat niet hoe lief ze er ook uitzien en kunnen zijn!

 7. Richard zegt op

  mee eens, zelf wel s op de rug van een olifant gezeten, maar de Thai zijn ronduit wreed naar deze mooie dieren, ze hebben vaak bloedige wonden van de vele slaan met die haak.
  Ik heb medelijden met deze dieren maar de aan deze ritjes valt geld te verdienen dus wie stop dit.
  op de stranden in Thailand mogen ook geen bedjes meer al twee jaar dus waarom kunnen ze dierenmishandeling niet aanpakken?

 8. Jack G. zegt op

  Zijn er regelingen in Thailand waar een Mahout zijn olifant kan inleveren bij een goede organisatie? Die beesten moeten toch ergens naar toe en de Mahout moet omgeschoold worden. Als zoiets aantrekkelijk is dan is het toch snel over met de haakpraktijken?

 9. Rene zegt op

  hoop dat de mensen een keer wakker worden,geen ritjes op een olifant deze krijgen zoveel slaag dat het tijdbommen zijn. Bij deze DO NOT TAKE A RIDE ON A ELEFANT.

 10. Winnie zegt op

  Ik ben afgelopen september samen met mijn man op het eiland koh samui geweest. We zijn op de plek geweest waar deze olifantritjes aangeboden werden. De tranen sprongen in m’n ogen toen ik zag dat zelfs al een jong olifantje stereotype gedrag vertoonde. Ook de grote olifanten die daar “geparkeerd” stonden liepen constant dezelfde bewegingen te maken. Ze misten gewoon hele stukken van hun oorschelpen. Wij zullen dan ook nooit van dit soort safari’s boeken. Ik ben blij dat er steeds meer mensen er zo over denken, maar het zijn er nog steeds niet genoeg anders had je deze trektochtjes niet meer!

 11. Jef zegt op

  Die dieren zijn daar niet voor gebouwd… Mensen zijn natuurlijk wel gemaakt voor noeste arbeid en stressvolle werkomstandigheden.

  Mahouts zijn er van alle soorten. Zoals ook niet alle paardrijders hun rijdier op dezelfde wijze behandelen. Het geslacht van de olifant is niet vermeld. Mannelijke olifanten hebben geregeld last van hun hormonen. Ze zijn dan echt wel dol. Het komt me voor dat een goede mahout niet alleen de bronstigheid in de tijd kan plaatsen, maar ook de dieren in zulke periode niet zou mogen inzetten voor bepaalde taken. Zeker niet voor de omgang met toeristen.

  In een land waar van langsom minder natuur overbleef en quasi overal mensen opduiken, is er voor wild lopende Indische olifanten eigenlijk geen plaats meer: Niet fysiek beschikbaar of gewoon te gevaarlijk. De veelvraten kosten veel te veel om ze in natuurreservaten bij te voeden, als het al zou wenselijk zijn om kuddes daarin onder te brengen. Slechts door ze economisch enigszins te laten renderen, kan een redelijk bestand in leven gehouden worden. Dit is geen probleem met eenvoudige oplossingen.

 12. Yvonne de Jongh zegt op

  Heel begrijpelijk dat als je in het begin een rondreis door Thailand maakt ook een olifantenexcursie boekt. Wie wil ook niet eens een ritje op een olifantenrug maken. Later ga je je erin verdiepen en dan is de achtergrond hoe die olifanten getraind worden helemaal niet zo leuk. Wij zullen dit ook nooit meer doen.In de buurt van Cha Am is een opvang voor olifanten, beren, apen enz. Dit opvangcentrum staat onder de leing van WIC. Je kunt het googelen. Wordt gerund door veel vrijwilligers. Een bezoekje is de moeite waard, wat overigens niet gratis is en ook kun je donateur worden. Wij gaan ze dit jaar voor de tweede keer een bezoekje brengen. Zij doen goed werk!!!!!

 13. marijke zegt op

  Ook wij hebben een paar jaar geleden een tocht op een olifant in pattya gemaakt.Niet nagedacht wat je eigenlijk doet.De olifant wilde niet echt lopen dus kreeg ook hij klappen met de haak.Het klonk echt hol op dat beest zijn kop ik ging tegen de mahoud te keer maar snapte mij denk ik niet vanwege de taal.Het is dat je te hoog zit om er af te kunnen stappen anders had ik dat zeker gedaan.Het was de eerste en laatste tocht op een olifant het is triest wat je een dier aan doet.Helaas moest hier een dode bij vallen maar kan me wel in het dier verplaatsen als je zelf afgeranseld word wil je je ook verweren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website