Als geweld uitbreekt omdat premier Yingluck en eventueel het kabinet het veld moeten ruimen, is dat in ieder geval niet deze en volgende week, want het Constitutionele Hof besluit woensdag of premier Yingluck nog twee weken de tijd krijgt om haar verdediging in de zaak Thawil voor te bereiden. De voor vandaag geplande roodhemdrally is afgeblazen.

Met spanning kijken roodhemden, anti-regerings beweging en uiteraard ook de regering zelf uit naar het vonnis van het Hof. Het Hof is door een groep senatoren gevraagd de overplaatsing van Thawil Pliensri, destijds secretaris-generaal van de National Security Council, te beoordelen. Thaiwil zou van zijn plaats zijn afgehaald om indirect de zwager vanThaksin te kunnen benoemen als hoofd van de landelijke politie. De bestuursrechter heeft de overplaatsing eerder in strijd met de wet genoemd.

Als het Hof Yingluck schuldig acht – en de meeste commentatoren gaan daarvan uit – moet ze met onmiddellijke ingang haar werkzaamheden staken en beslist de Senaat over haar afzetting. Mogelijk valt ook het kabinet of moeten de ministers die bij de overplaatsing waren betrokken, het veld ruimen.

Het mogelijk vertrek van het gehele kabinet was gisteren voor het Centre for the Administration of Peace and Order (Capo, verantwoordelijkheid voor handhaving van de noodwet die in Bangkok van kracht is) voor te stellen de hulp van de koning in te roepen. Het kabinet is benoemd door de koning, dus kan alleen door de koning naar huis worden gestuurd en niet door het Hof, redeneert Capo.

Capo vindt ook dat het kabinet moet aanblijven. De grondwet stelt immers dat een demissionair kabinet de zaken dient waar te nemen totdat een nieuwe regering is gevormd.

De  opstelling van het Capo wordt door politieke waarnemers gezien als een poging de protestbeweging de wind uit de zeilen te nemen. Die heeft tot nu toe, zonder enig tegengas van de regering, kunnen pleiten voor de aanstelling van een neutrale interim-premier. Actieleider Suthep Thaugsuban wil zelfs het benoemingsbesluit van de koning mede ondertekenen.

Capo is bang dat het tot gewelduitbarstingen komt rond de geplande rally’s van UDD (roodhemden) en PDRC (protestbeweging). Het zegt daarvoor aanwijzingen te hebben.

Het UDD wijst op voorhand een voor Yingluck ongunstig vonnis af. De afgelaste rally van vandaag had een warming-up moeten worden voor de grote rally die één dag voordat het Hof vonnis wijst, wordt gehouden. De PDRC heeft haar achterban opgeroepen op de dag van de uitspraak de straat op te gaan. Verwacht wordt dat het Hof eind deze maand vonnis wijst. Gisteren vierde het Hof trouwens een feestje, want het bestond 16 jaar.

(Bron: Bangkok Post, 18 april 2004)

Foto: Vergadering van het Capo gisteren met topambtenaren. Links voor Capo-directeur Chalerm Yubamrung. Naast hem minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken), adviseur van het Capo.

3 reacties op “Roodhemdrally afgeblazen; Capo hoopt op ingrijpen koning”

 1. Dave zegt op

  Het zal me werkelijk worst wezen. Ze maken elkaar maar af want ik heb het idee dat een Thai werkelijk nooit en te nimmer luistert. Voor hen geen regels… alles wat God verboden heeft trekt men zich niets van aan. Je ziet het eigenlijk al dagelijks om je heen. Verkeer kent geen regels, oom agent doet net zo hard mee. Parkeren overal en nergens, zelfs voor mijn oprit. Politie sloopt een wijk met voedsel kramen want het mag daar niet. De dag erna zijn ze gewoon als een stuiceinse olifant de kramen weer aan het opbouwen. Kortom… anarchie is hier wel op z’n plaats. Lekkere fake blijdschap tijdens Songkran en nu straks schieten ze elkaar weer naar de andere wereld. Nou, ook de overheid laat het allemaal gewoon gebeuren want die hebben geen slagkracht. Het leger bepaald per slot wat hier gebeurd en niemand anders. Laat ze maar lekker hun gang gaan en als het ons hier te heet onder de voeten wordt vliegen we wel naar ons huis in Maleisië.

  • j.W.Koolhaas zegt op

   Hallo Dave,

   Is het in Maleisie beter. In dat geval lijkt mij ook een goed idee om erover na te denken.
   Bedankt voor de tip.

 2. loe zegt op

  Elk nadeel heeft zijn voordeel, zei onze voetbalfilosoof al eens.
  Het anarchistische klimaat en gebrek aan regels is voor veel Europeanen, Nederlanders niet uitgezonderd, juist een reden om uit hun eigen land weg te gaan en zich hier te vestigen.
  Dave is duidelijk niet op zijn plaats hier.
  En elkaar doodschieten doen ze overal op de wereld, helaas.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website