Er komen steeds geluiden die de regering oproepen om in Thailand een algehele ​​lockdown op te leggen om zo de beweging van mensen te beperken, aangezien het aantal Covid-19 infecties blijft stijgen.

Vrijdag nog had Prayut Chan-o-cha in zijn bekende TV-praatje laten weten dat de regering niet van plan was het land op slot te doen, ondanks dat er zaterdag meer dan 2.000 nieuwe besmettingen werden geregistreerd. Volgens het Center for Covid-19 Situation Administration werden acht Covid-19 sterfgevallen en een recordaantal van 2.839 nieuwe gevallen gemeld, wat het totaal op 129 doden en 53.022 infecties brengt. Bangkok registreerde met 1.582 gevallen het hoogste aantal nieuwe besmettingen.

Ook vandaag zijn er 2.438 nieuwe besmettingen gemeld en het aantal doden is met 11 gestegen naar 140.

Thiravat Hemachudha, directeur van het Health Science Centre of Emerging Diseases aan de faculteit Medicijnen van de Chulalongkorn University, schrijft op Facebook te verwachten dat de strijd tegen Covid-19 lang zal gaan duren. Hij wijst erop dat de meeste besmette mensen asymptomatisch zijn: “Wanneer een lockdown wordt ingesteld, zal een besmette persoon die zich in een huis niet isoleert van de anderen, ook de andere huisgenoten besmetten. En wanneer zij ook asymptomatisch zijn en de lockdown wordt opgeheven, zullen ze het virus naar vele anderen verspreiden.”

Nithiphat Chiarakun van de Thoracic Society of Thailand vraagt om een stevige actie omdat het stijgend aantal besmettingen een zware druk legt op het volksgezondheidssysteem. Hij zegt dat veel ziekenhuizen en veldhospitalen het al bijna niet meer aankunnen.

Hoge boete op het niet dragen van een mondkapje

In 42 ‘red zone’ provincies geldt vanaf 24 april een mondkapjesplicht. Het niet dragen van een mondkapje kan bestraft worden met een boete van 20.000 baht.

15 reacties op “Roep om algehele lockdown in Thailand groter nu besmettingen blijven stijgen”

 1. Kees zegt op

  Misschien wordt het tijd voor de regering om eens in andere landen te informeren hoe men daar tracht Covid-19 in te dammen. Ikheb ergens gelezen dat er diverse vaccins bestaan die men toedient aan de bevolking en kennelijknov met su ces ook!

  • theiweert zegt op

   Welke landen zijn dat Kees. Ik heb er nog niets van vernomen. Israël door het vaccinatiebeleid, maar zover zijn velen landen nog lang niet.

   Weet dat Nieuw-Zeeland en Australië door een streng lockdown beleid en het gesloten houden van de grenzen tot ca mei 2022 het nu onder controle hebben. Alleen terugkerend inwoners zijn besmettingsgevallen, maar die komen niet in de gemeenschap blijven 14 dagen in quarantaine tot ze minimaal 2 negatief getest zijn.

   Ja begrijp dat China het ook controle heeft, maar die neemt ook direct maatregelen op lokaal niveau dat reizen buiten de plaats niet mogelijk maakt.

   Maar kan me niet herinneren dat er een bevolking is die aan jouw opmerking voldoet.

 2. Ceesdesnor zegt op

  Ik denk dat wij in december nog niet naar thailand kunnen voor 3 maanden.
  We zullen een alternatief moeten zoeken naar een veilig land waar het virus is uitgeraasd en waar ze mensen toelaten die zijn gevaccineerd.

 3. Cornelis zegt op

  Vandaag werd de grens voor reizigers uit India, Pakistan en Bangladesh volledig gesloten.

 4. Marc Dalle zegt op

  Wanneer zullen overheden tijdig, efficiënt en zeer streng optreden, strikte maatregelen nemen en ze streng laten naleven om zo ergere verspreidingen tegen dergelijke gevaren niet te laten uitdeinen?! Altijd te laat, te weinig, te weinig daadkracht, tot situaties al uit de hand gelopen zijn. Europa is daar een triest voorbeeld van. Soms kan democratie ook de slagkracht van overheidsapparatenquasi totaal verlammen. Benieuwd hoe ver ze het in Thailand eerst nog laten aanmodderen. Of wil het de Indische voorbeeld navolgen? Nu nog lang niet, maar het kan exponentieel snel gaan!

  • Eric zegt op

   “Soms kan democratie ook de slagkracht van overheidsapparatenquasi totaal verlammen”.

   Europa is inderdaad geen China waar de woorden “mensenrechten” en “democratie” precies 0 betekenis hebben. Uit jouw woorden maak ik op dat democratie (discussie, overleg, de wil van het volk meewegen) maar lastig is.

   Ik ben het eens dat in tijden van extreme nood zonder eindeloos overleg knopen moeten kunnen worden doorgehakt. Wat rest is de discussie of dit virus het opzij schuiven van de democratie rechtvaardigd.

   Ik zeg van niet: ik herinner mij de (eerste) beelden uit China die tot ons kwamen; een man die op straat ligt in Wuhan. Ik herinner mij het beeld van een Chinees die letterlijk naar voren valt (zonder armbeweging om de klap op te vangen). Dit heeft buiten China nergens plaatsgevonden. Ik heb het idee dat met name mensen buiten Europa het idee krijgen dat we hier mortuariums tekort komen, dat de lijken op straat liggen.

   We zijn nu ruim 1 jaar na eerste lockdown: ik vind ’t hele corona-virus wel meevallen (ja we doen het voor de zorg, ook om reguliere zorg doorgang te geven, ik kan het opdreunen).

   Wellicht sta ik hier alleen in, maar wat jij zegt is het andere uiterste. Er moet een middenweg zijn: hoeveel ellende en doden maken de coronamaatregelen? Oh ja, te weinig daadkracht? Te weinig? Kijk naar Italie, Frankrijk en Engeland: vreselijk zware lockdowns achter de rug. Of is het de bedoeling dat mensen gewoon niet meer buiten komen? Zet Europeanen maar 6 maanden binnen en kijk dan verder.

   “… zeer streng optreden, strikte maatregelen nemen en ze streng laten naleven”.

   ’t Lijkt me een typisch geschreven post door iemand die in Thailand verblijft en het afgelopen jaar Europa niet bezocht heeft.

 5. Lessram zegt op

  Elk continent, elk land, elke regio komt aan de beurt.
  Waar het begon in China, mega pieken (en daarmee de kritiek van de buiten wereld) eerst in Europa te vinden waren, iets later in de VS en vervolgens in Zuid Amerika lijkt het er nu steeds meer op dat het zich toch verplaatst naar Azië met India als duidelijke aanvoerder….
  Thailand (en buurlanden) dachten het goed, “veel beter dan het westen”, geregeld te hebben met de maatregelen; maar nu staat ook daar vermoedelijk een explosie te wachten. Qua start van de explosie lopen ze ongeveer een jaar achter op Europa; maar voordeel voor ZO-Azie is dat de vaccins al bestaan, dus met een wat serieuze aanpak (en de kennis van de landen die de explosie al gehad hebben) kan de aanvang van vaccineren in een kortere periode begonnen worden. Met alle vertragingen, mis-management, overheids-, distributie-, laksigheidsfouten, kunnen ze dan een beetje de periode tot volledige vaccinatie sneller doorlopen.
  Gaat het daar evenzo langzaam als in Europa, en blijven er nieuwe mutaties ontstaan… dan zit TH naar mijn idee (!!) nog wel dicht tot zeker Augustus 2022….

  Zelf heb ik echt het vermoeden dat Thailand (en omgeving) nu pas aan het begin staan van de ellende waar o.a. Europa zich al een jaar doorheen worstelt.

  En dan komt Afrika nog aan de beurt. Om daarna weer dusdanige mutaties te hebben dat de hele pandemie weer van voor af aan kan beginnen in China, Europa etc…. Hopelijk zijn we dan beter voorbereid, minder laks, en sneller met jaarlijks terugkomende vaccins, zoals bij de griepprik.

  • khun Moo zegt op

   Europa zal eind 2021 voor 70% gevaccineerd zijn , Azie 2022 en Afrika 2023 aldus marjon koopmans in een van haar interviews.

  • Marc Dalle zegt op

   Dat is idd ook mijn mening Lessram. Al denk ik dat het ook in Thailand een te lange tijd schipperen zal worden tussen economische belangen en het onder controle krijgen van het virus. Hopelijk verloopt de vaccinatie daar sneller met zo’n bevolkingscijfers en volstaan de huidige of 2.0 vaccinaties voor de huidige en eerstvolgende mutaties. We zijn er nog zeker niet vanaf!

   • Berrie zegt op

    Het is in elk land schipperen tussen het in stand houden van gezondheidszorgsystemen, de bewegingsvrijheid van de bevolking en de economische belangen die er spelen. In jouw vorige reactie had je het over het trieste voorbeeld van Europa omdat de uitkomsten van de maatregelen jou niet zinnen. Maar wat wil je? Vooralsnog nog kiest Europa om de gezondheidszorg voorrang te geven waarbij door allerlei steunpogingen die tot in de miljarden euro’s reiken de economie wordt gesteund, en de inperking van de bewegingsvrijheid via parlementen gecontroleerd. XiPing deed het via het opheffen van de vrijheid, Trump en Bolsonara gaven de economie de vrije hand: zeg jij dan maar wat het beste is. Gelukkig maar dat Biden de prioriteiten heeft verlegd, en dat de EU, alhoewel met horten en stoten, fors in zet op vaccinatie-programma’s. Thailand poogt aan alle interventie te ontkomen. Ik voorspel je: tot in 2023 is Thailand nog bezig zich virusvrij te maken.

 6. Dik Westerveld zegt op

  Vergeleken met Nederland is er nauwelijks iets aan de hand inThailand.
  De bevolking van Thailand is aanmerkelijk groter.
  In Nederland op dit moment meer dan 8000 nieuwe patienten er dag en reeds meer dan 17.000 doden.

  Het aantal verkeersslachtoffers (doden) overteft het aantal COVID doden vele malen.

 7. janbeute zegt op

  Was het niet de minister van volksgezondheid Anutin nummer twee, ik noem hem altijd de bouwvakker die eergisteren nog zij dat Thailand binnen twee tot drie weken de zaken aangaande de covid uitbraak weer onder controle zou hebben.
  Dus er is nog hoop.

  Jan Beute.

 8. Jozef zegt op

  Zo erg jammer toch, maar zoals bij vele zaken en gebeurtenissen neemt Thailand nooit iets aan van andere landen die ervaring hebben opgedaan.
  Het lijkt net of de Thai ‘verlegen’ zijn om iets van buitenaf aan te nemen, of mss is hun gevoel wel ‘gezichtsverlies’ lijden.
  Ik zou zeggen gooi alle voorooordelen overboord en ga te luisteren in Europa, Amerika waar ze reds enkele ‘golven’ meegemaakt hebben.
  En aub : vaccineren en nog eens vaccineren.

  Succes en hoop op een snelle teruggang van de besmettingen.
  Jozef

 9. Wim HY zegt op

  Prayut en co. zijn medeschuldig aan de nieuwe uitbraak. Gewoon een volksverhuizing met Songkran Toestaan is vragen om moeilijkheden…

 10. KhunTak zegt op

  Beste Jozef, ik zal niet ontkennen dat problemen zijn mbt vaccineren en alles wat er om heen hangt, maar om nou te schrijven dat Thailand in dit geval naar Europa zou moeten kijken, daar klopt natuurlijk niets van.
  Of is het eigen belang om maar zo snel mogelijk weer op vakantie naar Thailand te kunnen gaan.
  Als ik de problemen het virus met al zijn beperkingen in ogenschouw neem en het vaccinatiebeleid, dan zou Thailand juist, niet, naar Europa moeten kijken.
  En in ons land zijn er, volgens het RIVM, nog steeds iedere dag duizenden covid gevallen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website