De steenrijke Thaise zakenman Somchai Verojpipat die in april met zijn Mercedes frontaal op een auto botste, waarbij een hoge politieman en zijn vrouw werden gedood en hun dochter ernstig gewond raakte, is veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en een boete 100.000 baht. De gevangenisstraf is echter wel voorwaardelijk opgelegd.

Voorwaardelijk

De provinciale rechtbank Taling Chan veroordeelde de 56-jarige eigenaar van een fabrikant van mechanische onderdelen tot zes jaar in de gevangenis en een boete van 200.000 baht. Maar dat vonnis werd gehalveerd, omdat hij een nuttige getuigenis had afgelegd, berouw toonde en geen strafblad had. De rechtbank achtte een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar plus een boete van 100.000 baht gerechtvaardigd, maar heeft daarbij wel bepaald dat de man een alcoholverbod krijgt, zich in de proeftijd 8 keer bij justitie moet melden en 48 uur per jaar werkstraf moet uitvoeren. Zou hij één van deze regels overtreden, kan hij alsnog 3 jaar naar de gevangenis gestuurd worden.

Vijf beschuldigingen

De politie bracht aanvankelijk vijf beschuldigingen tegen Somchai in, namelijk snelheidsovertreding, rijden onder invloed, roekeloos rijden, die de dood en ernstig letsel veroorzaakte, moord en poging tot moord. Maar de aanklagers besloten de laatste twee beschuldigingen over moord te laten vallen. Somchai pleitte schuldig aan de eerste drie beschuldigingen. Hij had een alcoholgehalte in het bloed van 260 mg/dL, toen hij in april de auto van de politiekolonel ramde, waarbij de politieman en zijn vrouw om het leven kwamen en hun dochter van 12 jaar ernstig gewond raakte.

Compensatie

Somchai toonde berouw over zijn daad en betreurde de twee doden. Hij heeft 45 miljoen baht geschonken aan de twee dochters van 12 en 16 jaar van de dodelijke slachtoffers. Het is, naar verluidt, het hoogste bedrag als compensatie dat ooit is geschonken aan familie van verkeersslachtoffers in Thailand. De familie had de rechtbank al in juli medegedeeld dat er geen civielrechtelijke procedure tegen Somchai zou worden gevoerd.

Bron: https://www.nationthailand.com/news/3037396

19 reacties op “Rijke Thai krijgt voorwaardelijke straf voor doodrijden van 2 mensen”

 1. Rob V. zegt op

  Kijk in Thailand treden ze tenminste streng op, niet van die slappe D66 rechters zoals in Nederland. Zo’n Thaise rechter laat niet met zich sollen. Dit geeft een duidelijk signaal af. Als je geen miljoen baht hebt draai je de bak in. Of is dit naar ratio en krijgt boer Somyot bij een schade betaling van 10.000 baht ook een voorwaardelijke straf?

  • Johnny BG zegt op

   Als je dan toch de pech hebt om door een ongeval om het leven te komen dan hoop ik voor mijn nabestaanden toch echt dat ik dan niet door boer Somyot en c.s. te pletter wordt gereden en ik denk dat vele Thai er net zo over denken.

   Ik heb weleens het gevoel dat wij in de Lage Landen ervan uitgaan dat je in het leven niets meer mag overkomen door ieder risico zoveel mogelijk uit te sluiten en als dat wel gebeurt dan raken we spontaan van slag, terwijl je ook een stap verder kan denken en je kan afvragen hoe het gezien met de nieuwe situatie verder moet.

   In een land als Thailand heb je meer aan een compensatie dan dat iemand ergens weggestopt wordt en als dat dan 45 miljoen baht met z’n tweetjes is, dan kunnen zij en de nieuwe opvoeders in ieder geval redelijke financieel zorgeloos werken aan de toekomst.

 2. John zegt op

  deze straf is evenveel straf als een rondje in een bepaalde Thai bar van Pattaya .
  deze man mis echt geen 100000 batjes.
  50 % van zijn inkomen aan de dochter tot dat ze 21 jaar is
  dan zuipt hij echt nooit meer.
  veel sterkte voor dat arme kind

 3. Harry Romijn zegt op

  Het was even zoeken naar de echte link: https://www.nationthailand.com/news/30373960 ( de “0” is weggevallen).
  Dit is Thailand. De rijke kleptocratisch olicharchise bovenlaag is zo goed als onkwetsbaar.

 4. Lomlalai zegt op

  Schandalig, slechts een voorwaardelijke gevangenisstraf na 2 mensen te hebben doodgereden onder invloed. Hieruit blijkt weer, als je geld (en invloed) hebt in Thailand kun je heel veel met je geld afkopen. 100000 Baht is natuurlijk een schijntje voor deze man en de compensatie waarschijnlijk ook.

 5. Ton zegt op

  Geld dat stom is, maakt “recht” wat krom is.

 6. fred zegt op

  Heb ook al altijd geweten dat in de Thaise gevangenissen alleen maar arme drommels zitten.

 7. Erik zegt op

  Als deze zaak, en de zaak van dat jonge wicht dat mensen van een viaduct afreed en vrolijk met haar mobi stond te spelen maar waar de familie nu 20 miljoen gaat ophoesten, een kentering betekent dan is al veel verdiend.

  Dan blijven er nog twee zaken over: het rijkelui’s menneke dat in Londen op de verjaring van zijn zaak wacht, en die gek die met zijn Mercedes iemand doodreed aan een bushalte.

  Maar het kan ook blijven zoals het al eeuwen gaat: de rijke elite wordt uit de wind gehouden en Noi Niks draait de bak in als hij van de honger een bord rijst jat. Dat zou jammer zijn voor de Thais.

 8. Aloysius zegt op

  Ja je ziet maar als je Geld hebt doe je wonderen ,heb je dat niet dan is het Donderen

  Aloysius

 9. Rob zegt op

  Te gek voor woorden dit, eigenlijk heb ik enorme spijt dat ik een Thaise vrouw heb en daarom toch regelmatig naar dit corrupte zal moeten om mijn hele lieve schoonfamilie te zien, maar als ik die niet niet had ging ik lekker naar Vietnam

  • Erik zegt op

   Ja, Rob, naar Vietnam. En je weet zeker dat in dat communistische land iedereen gelijk is en niet, zoals in andere landen uit de geschiedenis van het communisme, een groepje mensen net iets meer gelijk is? Ik denk dat het daar net zo mis is als in Thailand.

 10. Jacob zegt op

  Wie van u denkt dat de nabestaanden meer hebben aan een gevangenisstraf dan aan een ruime vergoeding en financieel onbezorgde jeugd kwa scholing en bijbehoren???

  • Rob V. zegt op

   Kan wel wezen maar ik ben tegen klassenjustitie. Als je stomdronken achter het stuur kruipt dan ben je niet veel minder erg dan een moordenaar. Je weet van te voren dat je dan zeer ernstige ongelukken kunt veroorzaken. Als je dan toch gaat rijden mag daar een flinke straf op staan plus zeer lang rij verbod. Het mag niet zo zijn dat als iemand met een kleinere beurs exact hetzelfde had gedaan de straf zwaarder was geweest. Fijn dat de nabestaanden financieel onbezorgd door kunnen maar hun leven heeft er onnodige en zeer wrede (emotionele) zorgen bij gekregen. Dat valt niet af te kopen in mijn ogen.

   • Johnny BG zegt op

    “Fijn dat de nabestaanden financieel onbezorgd door kunnen maar hun leven heeft er onnodige en zeer wrede (emotionele) zorgen bij gekregen. Dat valt niet af te kopen in mijn ogen”.

    Hieruit volgt dat ze in Nederland kunnen stoppen met al die compensaties voor alles en nog wat wat fout gegaan is betreffende Nederland zoals Srebrenica, de NS tijdens de 2e WO en als we nog gekker gaan worden, compensaties voor nabestaanden van de slavernij of kinderen van gastarbeiders omdat zij niet volledig in de samenleving geaccepteerd worden vanwege hun achternaam.

    • Rob V. zegt op

     Een rechter kan compensatie opleggen. Ik vind dat naast preventie (pakkans, voorlichting etc.), als iemand dan toch willens en wetens door ernstige nalatigheid en wangedrag slachtoffers maakt het aan justitie is om de dader te straffen en maatregelen te nemen dat deze niet in herhaling valt. Dus een celstraf of taakstraf van langere duur, geen voorwaardelijke strafje bij iets wat iedereen van verre zag aankomen als een vermijdbaar ernstig feit dat eigenlijk gewoon doodslag is in mijn ogen. Om herhaling te voorkomen is een alcohol verbod lastig te controleren, ik had zijn rijbewijs afgepakt. Spot de politie hem dan nog eens achter het stuur dan kan hij de bak in.

     Daarnaast is het opleggen van een herstelbetaling uiteraard ook een onderdeel van een straf. De dader mag natuurlijk vrijwillig meer betalen maar in mijn ogen is het eerlijker als de rechter wikt en weegt wat een passende compensatie is. Compensatie heeft alleen echt zin als er een duidelijke dader en een slachtoffer zijn. En zo’n compensatie moet geen jaren op zich laten wachten. Na tientallen jaren wordt het een beetje minder zinvol, na honderd jaar is het zinloos (de werkelijke slachtoffers en daders liggen dan onder de grond, als iemand van een latere generatie een dader en een slachtoffer in de familie heeft, wat doen we dan, jezelf compenseren?).

     Als ik rechter was geweest had ik de man gevangenisstraf gegeven, een rijverbod en compensatie betaling laten betalen. De exacte duur en hoogte ontbreekt mij de juridische en dossier kennis voor om te zien wat redelijk is. Deze man komt nu weg met een vrijwillige betaling en dat vind ik zelf niet rechtvaardig maar klassenjustitie.

     • Johnny BG zegt op

      Je hebt gelijk dat het op klassenjustitie lijkt.

      Het blijft een gegeven in Thailand dat vrijwillige compensatie in het voortraject van een strafzaak waarbij er geen sprake is van recidive door de rechter doorgaans op prijs wordt gesteld in de vorm van een mildere straf net zoals bij goede medewerking verlenen.

      Het is een van de wezenlijke verschillen hoe Nederland en Thailand met het strafrecht en ongelukken omgaan.

 11. Bertus zegt op

  Schreeuwen van dit en dat. Hij heeft de familie 45 miljoen baht betaald plus de garantie van werk na afloop studie kinderen. De familie heeft daarna bij de rechtbank aan gegeven dat hun niet tot vervolging overgaan.

 12. Henk zegt op

  Onze dochter werdt dit jaar doodgereden door een vrachtwagen,geladen met suikerriet,Chaufeur geen rijbewijs,en vrachtwagen niet verzekerd.Chaufeur wou het afkopen met 20000 bath,en de eigenaar van de vrachtwagen kwam tijdens de crematie met een envoloppe met 5000 bath. Vrachtwagen en dezelfde chaufeur reed een dag na het ongeluk weer gewoon rond.Dus zo kan het ook.Als wij zelf niks hadden ondernomen was het hele gebeuren gewoon de doofpot in gegaan.

  • Rob V. zegt op

   Zeer droevig nieuws Henk. Maar welke maatregelen zijn er uiteindelijk genomen tegen de dader(s)? Als hij de volgende dag weer rondrijd dan kan er zo weer een familie een dierbare verliezen. En dat is iets wat niet in geld uit te drukken is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website