Thaise kiezers in het buitenland die hun stemrecht willen uitoefenen in de aanloop naar de algemene verkiezingen, kunnen zich nu registreren, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De registratieperiode voor stemmen in het buitenland loopt van 25 maart tot 9 april 2023. Tijdens de wekelijkse persconferentie op 29 maart lichtte het ministerie toe, dat Thaise kiezers in het buitenland zich op twee manieren kunnen inschrijven: (1) door naar de website (URL: https://stat.bora.dopa.go.th/Election/popout) te gaan met een nationale identiteitskaart (ook verlopen) en een geldig paspoort; of (2) door persoonlijk, per post, per fax of via een geautoriseerde persoon contact op te nemen met een Koninklijke Thaise ambassade of consulaat.

Sinds 28 maart 2023 hebben in totaal 24.005 Thaise kiezers zich geregistreerd, waarbij de vijf landen met de meeste kiezers Australië, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Japan en Duitsland zijn.

Tijdens de algemene verkiezingen van 2019 schreven in totaal 119.313 Thaise kiezers zich in om in het buitenland te stemmen. De tien landen met de meeste kiezers waren toen: Australië (16.000 kiezers), China, het Verenigd Koninkrijk, Japan, Duitsland, Maleisië, Singapore, de Republiek Korea en Frankrijk. Het totale aantal kiesgerechtigden zal naar verwachting deze keer hoger zijn.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft trainingen verzorgd voor het personeel van ambassades en consulaten, met leden van de Kiescommissie van Thailand (ECT) om relevante informatie te geven en hen te informeren over de te volgen procedures. Het heeft ook het Overseas Voting Monitoring System opgezet om de voortgang nauwgezet te volgen en soepele en transparante regelingen te waarborgen.

De manier van stemmen, zoals lokale stembureaus, stemmen per post of mobiele eenheden, wordt bepaald door de ambassades en consulaten op basis van de lokale situatie in elk land. Zo kunnen kiezers hun stem uitbrengen met minimale inspanning. Rekening houdend met de gerelateerde regelgeving en andere factoren, moeten alle stembiljetten in Thailand worden geteld.

De regelgeving geeft duidelijk aan dat het vooraf stemmen in het buitenland moet plaatsvinden tussen 24 april en 5 mei 2023. De Kiescommissie van Thailand (ECT) heeft zondag 14 mei 2023 vastgesteld als de datum voor de komende algemene verkiezingen in Thailand, na de ontbinding van het Huis van Afgevaardigden, op 20 maart 2023.

Bron: NNT

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website