‘De beslissing van de Verenigde Staten om Thailand op de Tier-3 lijst van het Trafficking in Persons (TIP) rapport te laten staan komt niet overeen met de aanzienlijke inspanningen van de regering om het probleem aan te pakken.’ Met deze verklaring kwam het ministerie van Buitenlandse Zaken toen het duidelijk werd dat Thailand de gevreesde status blijft houden. 

Thailand bevindt zich in slecht gezelschap. Zo staan er 22 landen op de Tier-3 lijst, waaronder Noord-Korea, Jemen en Syrië. Het gaat hierbij om landen die volgens de Verenigde Staten niets doen tegen moderne slavernij (mensenhandel) en daarom middels het rapport aan de schandpaal worden genageld.  

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat in haar verklaring verder weten dat zij van mening is dat er de afgelopen tijd wel degelijk veel stappen zijn gezet tegen mensenhandel: ‘Het rapport is daar geen weergave van. Desondanks blijft Thailand haar uiterste best doen om de resterende uitdagingen aan te gaan en zal het zich blijven inspannen om te voldoen aan de internationale maatstaven.’

Prayut vond ook dat zijn regering de afgelopen maanden veel heeft gedaan om mensenhandel uit te bannen. De regering is vastbesloten om het probleem van mensenhandel aan te pakken: “Ambtenaren moeten doorgaan met hun werk. Zo niet, dan zullen ze worden gestraft”. De premier drong aan op de bestrijding van illegale visserij. “Er mag geen illegale vissersboot de haven meer verlaten”, zo liet hij stellig weten.

Bron: Bangkok Post – http://goo.gl/sGwjub

2 reacties op “Thaise regering teleurgesteld over ongewijzigde Tier-3 status mensenhandel”

 1. janbeute zegt op

  Er staan enkele zeg maar gerust schokkende documentaire movies op Youtube over dit slavernij verhaal .
  Ga maar eens kijken op Youtube en vul in Slavery at sea .
  Als je dit ziet wat er zoal nu nog in 2014 /15 gebeurt in Thailand , is bijna niet te geloven .

  Geen wonder dat ze nog steeds op nivea Tier 3 blijven staan .
  Ik moet nog zien met al die corruptie hier , of er daadwerkelijk wel HARD aan gewerkt wordt , ook door deze nieuwe regering .
  Kort geleden een hoge militair , tot generaal bevordert door Prayuth hem zelf , was zelf medeplichtig aan de slaven handel op zee .

  Jan Beute .

 2. Frans Nico zegt op

  Van belang is niet welke inspanning de Thaise regering heeft gedaan, maar wat het resultaat daarvan is.

  Er zijn volgens de “mening” van het ministerie van Buitenlandse Zaken veel stappen gezet en dat het rapport daar geen weergave van is. Uiteraard. Het gaat niet om de stappen op zich, maar om het doel en de tijdspanne om dat doel te halen. Dan reist natuurlijk wel de vraag: “wat is het doel van de regering en welke stappen zijn er gezet?” Het gaat immers om de resultaten. Een hardloper bereikt zijn doel eerder dan een recreatieve wandelaar. “Desondanks” blijft Thailand zijn best doen om de “resterende uitdagingen” aan te gaan. Wat die “resterende uitdagingen” dan wel zijn wordt niet verteld. Maar Thailand zal zich blijven inspannen om te voldoen aan “internationale maatstaven”. Wat met die “internationale maatstaven” wordt bedoeld blijft ook in het ongewisse.

  De regering is vastbesloten om het probleem van mensenhandel aan te pakken. Het is dus nog steeds een plan. De ambtenaren moeten doorgaan met hun werk, anders worden ze gestraft. Dat lijkt niet zo’n goede motivatie. De premier drong aan op bestrijding van illegale visserij. De visserij is toch niet illegaal? Het is toch de moderne slavernij dat illegaal is? Of zijn alle vissers mensenhandelaren?

  Het lijkt er op dat het falen van de Thaise overheid verpakt wordt in een diplomatiek steekspel waarbij ook nog de ambtenaren de schuld krijgen toegeschoven. Leve Prayuth. Amazing Thailand.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website