De Thaise regering wil dat rijstboeren omturnen naar veeboeren. Voor een eerste project, dat loopt tot 2022, is 971 miljoen baht beschikbaar. Duizenden rais aan rijstvelden, die vanwege watertekorten niet geschikt zijn voor de rijstverbouw, worden gebruikt om vee op te houden. Het vlees van de koeien dat moet zorgen voor inkomsten voor de boeren en is bestemd voor de export.

Het Livestock Department heeft gisteren boeren verzekerd dat het veefokprogramma Koban Burapha ten goede komt aan de zesduizend rijstboeren in drie districten van Sa Kaeo zich als deelnemer hebben opgegeven. Het programma gaat van start zodra er 30.000 koeien zijn aangekocht.

Eerdere soortgelijk projecten stierven een zachte dood. Maar het Livestock Department verwacht dat het nu wel slaagt omdat de koeien in eigen land worden gefokt en gekocht. Het project wordt nu ook als coöperatie uitgevoerd.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Regering wil dat rijstboeren transformeren naar veeboeren”

 1. tooske zegt op

  Als ik zo om me heen kijk hier in de Isan zie ik maar zelden een koe waar vlees aan zit.
  Doorgaans allemaal wandelende kapstokken.
  Er is In de omgeving van Sakhon Nakhon wel een cooperatie ooit opgericht door een fransman (helaas overleden) die thaise koeien kruist met een frans ras wat wel beter vlees levert, maar helaas de boeren die lid zijn en leveren moeten er geld bijleggen door de gestegen voerprijzen.
  Dus ik denk dat dat het ook niet zal gaan worden.

 2. Eric R zegt op

  Dacht ik ook te zeggen tooske, denk dat we dan beter het Belgisch wit-blauw ras gaan invoeren ! Aan dat ras in Thailand zit voor 65% afval en maar 35% vlees , de kwaliteit van de steak buiten beschouwing ! Zal wel wat stoofvlees in zitten, maar dat word daar niet echt gewaardeerd, De concurrentie voor uitvoer zal wel te groot zijn denk ik ! Dus eerst nagaan in welke richting ze met dit project gaan! persoonlijk zou ik naar melkvee gaan en meer op zuivelproducten werken ! een mes dat langs alle kanten snijd ! Werkgelegenheid om te producten te verwerken , gezonde voeding op de markt , en alle Nederlanders in Thailand hun kaas in de winkelrekken aan betaalbare prijs !

 3. Jacques zegt op

  Ik denk dat er met de nodige gekwalificeerde personen, wel zoiets op gezet kan worden en tot succes kan leiden. Dat het met een heleboel van die rijstboeren niet zo door kan gaan is een waarheid als een koe. Wellicht kunnen samenwerkingsverbanden worden aangegaan met specialisten uit het buitenland, met Nederland voorop. Wij hebben toch de beste koeien en ter zake deskundige boeren zeg ik met enig chauvinisme. Waar een wil is, is een weg en nooit geschoten toch mis.

 4. odil zegt op

  Ze spreken hier voor export.
  Ik vraag me af wie dat zal aankopen,ik heb verschillend keren biefsteek gekocht maar het is niet te eten.
  Gelijk je zegt het zijn wandelende kapstokken,er zijn nu al problemen voor aan voedsel te geraken.
  Weer de zoveelste slechte investering maar goed voor andere????

 5. Taruud zegt op

  Ik denk ook aan melk-koeien. Volgens mij is daar wel een markt voor: melk voor China, melk voor kaasproductie. Ik houd me aanbevolen voor een betaalbaar Thais-Gouds kaasbolletje.

  • Pieter zegt op

   Ben zelf ook een liefhebber van kaas, eet het dagelijks, en inderdaad bij gebrek aan beter het Goudse kaasbolletje, wat naar ik meen uit Nieuw Zeeland komt, en redelijk geprijsd bij de Makro.
   Maar of het net zo lekker gaat worden met die melk-koeien uit Thailand, waag ik te betwijfelen.

 6. Pieter zegt op

  Misschien heb ik het mis maar die koeien moeten toch ook gras eten.
  Als er geen rijst meer kan groeien vanwege de droogte, dan wel gras voor de koeien??
  Het zijn niet voor niks wandelende kapstokken.

 7. Ton Donders zegt op

  Wat een belachelijk idee. Tenminsta als het voor vleesproductie is bedoeld en dat is zowiezo altijd een (bij) product van de melk produktie. Kaas is nou niet zo’n geweldig produkt in Azie, veel Aziaten missen het enzyme lactase en kunnen geen melkeiwitten verteren.
  En voorzover het om vlees gaat: dat kost veel meer water dan granen. Mischien is rijst door de wijze van verbouwen een uitzondering onder de granen.

 8. jasper van Der Burgh zegt op

  Pieter slaat de spijker op zijn kop. Hoewel ik via een contact direct in het slachthuis WEL kan beschikken over het enige malse deel aan de Thaise buffel/koe, nl. een onverwacht boterzachte hele biefstuk, varieert ook deze voortdurend in kwaliteit: het is telkens afwachten.
  Op te lossen door natuurlijk een hittebestendig, mooi vlees producerend ras te kweken. Daar gaan echter wel enkele jaren overheen, en de hulp van b.v. ter zake deskundige buitenlanders, zoals de Hollanders. Gaat niet gebeuren, daarvoor zijn de Thai te nationalistisch – ze willen immers onze hulp ook niet bij de jaarlijkse overstromingen, want wij hollanders begrijpen de “Thai way” niet.
  Daarnaast hebben ze -net als Nederland – een enorme invoer nodig aan soja en ander voederschroot om een goede, vlezige veestapel te kweken – als iedereen het doet, kom je er niet met de beesten op de meent te laten fourageren.
  Gaat niet gebeuren. Tel daar bij op de gebrekkige omstandigheden in de rijstproducerende gebieden (geen geld, geen veeartsen, geen infrastructuur) en het wordt al bijna goedkoper om de kwaliteitskoeien en vlees uit Australie en New Zealand te betrekken: top kwaliteit, en niet duur als je geen 170% invoerrechten rekent.

  Er zijn vast andere gewassen te bedenken ipv rijst die minder water vragen. Nu nog een verstandige minister van landbouw in Thailand, eentje die zijn baantje niet heeft gekocht.

  • Evertsamran zegt op

   Helemaal mee eens,geen gras of voldoende goed voer geen vlees of melk,in de regentijd groeien ze wat als het groen is ,wanneer alles bruin is raken ze de kilo,s weer kwijt, en dan zijn ze nog dom om dat elkjaar dat te herhalen verkopen niet als er 50 kilo is aangegroeid, Zijn geen chinese thai.

 9. willem zegt op

  Ik denk dat ras erg belangrijk is om vlees en/of melk te produceren.
  Maar kan elk ras tegen de hitte in Thailand?
  Melk en vlees zijn bederfelijke goederen en ik zie nog niet elke dag melkwagens rondrijden in de Isaan.\
  Vleeskoeien lijkt me dan een betere optie omdat je deze kan vervoeren naar een slachthuis.
  Maargoed,je zal ze bij moeten voeren want anders worden het waarschijnlijk kapstokken zoals al vermeld in de bovenstaande reacties.
  Ik zou eerder gaan voor een kippenfarm,ook al gezien de investeringen.

 10. Slagerij van Kampen zegt op

  Het zal wel dezelfde weg gaan als vorige briljante plannen. Overal rubber planten! Zelfs de farangs geloofden het en plantten dapper mee. Familieleden hebben nog een diploma rubbertappen in drie dagen behaald. Waarschijnlijk zul je na een cursus van drie dagen hooguit de bomen om zeep helpen. Ook bij mijn schoonfamilie staan nog ergens rubberbomen waar niemand naar omkijkt. Nu dus koeien. Die mag je dan wel iedere dag binnenzetten anders worden ze gestolen zoals bij mijn schoonvader is gebeurd. En iedere dag grassnijden voor die beesten zoals ik ze zie doen in het droge seizoen?
  Voor drie koeien zal dat nog wel lukken. Veel meer zal al snel een probleem worden. Gras inkuilen of zoiets misschien? Of een hooizolder voor het droge seizoen?

 11. T zegt op

  Dit is ook weer geweldig voor het milieu niet dus, waarom niet een grotere schaal productie van vogelvlees en eieren. Zelfs intensieve varkenshouderij was minder schadelijk geweest voor het milieu, en wie gaat al dat luxe rundvlees of die melk kopen.
  Ik denk niet dat Chinezen staan te springen op een dergelijk product uit Thailand en de omringende landen hebben er denk ik niet echt behoefte aan. Maja we zullen zien hoe snel deze proefballon weer knapt.

 12. Gusie Isaan zegt op

  @Pieter
  Helemaal terecht je opmerking. De Thaise politiek is overladen met roeptoeters, maar in de uitvoering ontbreekt elke keer weer de (onderbouwde) visie. In het regenseizoen loopt het ganse land onder water en in het droge seizoen is water op rantsoen. Gewoon spaarbekkens maken, en andere wateropslag mogelijkheden creëren zodat boeren hun land kunnen irrigeren wanneer noodzakelijk.
  Rijst of andere gewassen verbouwen, koeien houden enz. is dan allemaal niet zo moeilijk. Nogmaals het ontbreekt de Thai aan visie, adequate uitvoering…., en helaas niet alleen op landbouw en veeteelt gebied.

 13. sjef zegt op

  Klinkt aardig maar in hoeverre reëel?
  Indien we b.v. de Nederlandse veeteelt zien dan is dit er een van eeuwen ervaring, technieken en wetenschap is er niet meer bij weg te denken.De boer zit al minstens op HBO niveau.

  Misschien beter bamboe, weinig water en groeit als kool.
  Er komen steeds meer producten uit voort zoals o.a. “Kleding”

  grsj

 14. Ruud 2.0 zegt op

  Mission Impossible
  Maar wellicht is de aankoop belangrijker dan de verkoop.
  Zoals alle voorgaande reacties hebben ook koeien gras nodig
  een goede stuctuur zou eerst wenselijke zijn.
  De universiteit van Wageningen heeft trouwens een rapport
  geschreven over de Thaise melkhouderij.
  De grootste melkboerderij terug wereld staat in China met
  slechts 100.000 melkkoeien en weilanden ter grootte van Portugal

  Een goede oplossing zou ook kunnen zijn wijnranken
  die gaan 100 jaar mee en zijn gemakkelijk te stekken
  Daarnaast kunnen deze ook goed overweg met droogte.
  Maar dan moeten ze 3 jaar wachten op een goede oogst.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website