Het kabinet heeft dinsdag besloten 63 miljard baht vrij te maken voor minima die een welfare card hebben. Het geld is tevens bestemd voor senioren en ambtenaren. Critici zeggen dat Prayut met geld smijt omdat er verkiezingen aankomen en noemen het een populistische maatregel.

Zo worden de elektriciteitsrekeningen (tot 230 baht per maand) voor de welfare card houders de komende 10 maanden kwijtgescholden. Dat geld ook voor de waterrekeningen tot 100 baht. Deze maatregelen tezamen kosten 27 miljard baht.

Senioren die medische behandeling nodig hebben ontvangen een eenmalige gift van 1.000 baht. Dat kost de overheid 3,5 miljard baht. Daarvan profiteren 3,5 miljoen Thai ouder dan 65 jaar.

Ouderen boven de 60 jaar die een huis huren krijgen de komende 10 maanden 400 baht steun per maand. Van die maatregel profiteren 230.000 personen, de kosten bedragen 920 miljoen baht. Tenslotte ontvangen 52.700 gepensioneerde ambtenaren een extraatje van 10.000 baht. Kosten 558 miljoen baht.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Regering helpt minima in Thailand met 63 miljard baht”

 1. marino goossens zegt op

  Het zullen eerder de critici zijn die schrik hebben van de verkiezingen. wat Prayut ook doet voor hen is het nooit goed.

 2. Mark zegt op

  Met structureel (armoede)beleid hebben dergelijke maatregelen niets te maken. Met cadeaus uitdelen in pré-electorale tempero suspecto des te meer. Waardoor het vermoeden dat het om opvijzelen van populariteit gaat uiteraard ontstaat. En dat alles alweer met belastinggeld.

  Werden voor dat soort wanbeleid regeringsleiders niet gerechterlijk vervolgd en veroordeeld in LOS? Nog niet zo heel lang geleden overigens.

 3. Hua zegt op

  Ik lees hier iets over welfare cardhouders.
  Wanneer kom je in aanmerking voor zo’n card en waar te melden/kopen?
  Bij voorbaat hartelijk dank voor de reacties.

  Met vriendelijke groet,

  Hua.

  • Rob V. zegt op

   Die zijn onder deze regering ingevoerd voor de armere Thaise mensen en ging in het begin veel mis mee. Valt nog steeds wel van alles op aan te merken (je kunt de kaart bijvoorbeeld alleen bij bepaalde winkels inzetten, en je kan bijv. ongebruikt tegoed voor OV niet inzetten om bijv. medicijnen van te kopen).

   Diverse blogs over geweest, zie deze tag:
   https://www.thailandblog.nl/tag/welfare-card/

   Bijvoorbeeld
   https://www.thailandblog.nl/nieuws-uit-thailand/uitgifte-welfare-card-minima-begonnen/

 4. rentenier zegt op

  Ik zie niets over al die onderwijzers en leraren waar onverantwoorde leningen aan zijn gegeven of die daar op slinkse wijze aan zijn gekomen maar nu klagen dat ze niet in staat te zijn terug te betalen dus vragen om hun schulden kwijt gescholden te krijgen. Ik heb even het erf gedeeld met een hoofd van de plaatselijke basis school die met 3 vriendinnen altijd een heel hecht groepje heeft gevormd en garant stonden voor elkaar en op die manier veel meer leenden dan verantwoord was. Nu ze boven de 50 zijn en graag zouden stoppen met werken, beseffen ze zich dat ze niet eerder kunnen stoppen dan de 65 want ze zijn daardoor verplicht vanwege de schulden die ze zijn aangegaan.. Dat zijn dan mensen die zeggen de verantwoording te hebben over- en het goede voorbeeld zijn voor de plaatselijke jeugd die ze moeten klaar stomen om straks zelfstandig en met een eigen gezin door het leven te gaan. Ik wordt ziek van die lui die met dikke auto’s naar school komen en grote huizen hebben, hun eigen kinderen naar andere scholen doen waar het onderwijs beter is…. Al die financiele ondersteuning die Prayud van het belasting geld ter propaganda van zichzelf gaat uitdelen lijkt maar tijdelijk te zijn. Tot na de verkiezingen natuurlijk en dan kan iedereen weer verrekken van de armoede. Hij besft heel goed dat de arme Thai en mensen op het platte land niet verder kijken dan vandaag en alles aan nemen wat wordt aangeboden en heel dankbaar zijn dus….een verkapte manier van stemmen kopen?

  • Rob V. zegt op

   Ook op het platteland weet men verder te kijken dan vandaag, ze hebben heus ideeën waar het op termijn heen zou moeten met het land. Lees bijvoorbeeld ‘Finding their voice – north eastern farmers and the Thai state’ van Charles Keyes. Het probleem is natuurlijk dat gezien de economische situatie velen van dag tot dag moeten leven.

   We zullen zien met de verkiezingen of de (noord en noordoostelijke) boeren zo dom en kortzichtig zijn als de hi-so altijd roept: gaan ze voor de zoethoudertjes op korte termijn die de pro-junta, pro-elite partijen toewerpen, of kiezen ze opnieuw voor rode partijen met sociale hervormingen?

   Het verleden vertelt ons dat stemmenkopen niet hielp, de mensen kozen in het stemhokje alsnog naar eigen inzicht.

   Zie ook:
   https://www.bangkokpost.com/opinion/opinion/383418/vote-buying-claims-nothing-but-dangerous-nonsense

   Ik las afgelopen week een goed stuk de lagere klasde en die zich echt niet af laten kopen door de NCPO, maar kan deze nu zo 1-2-3 niet vinden.

   • TH NL zegt op

    Best Rob,
    De zin of de boeren zo dom en kortzichtig zijn is weer een mening afroepen waarvan je elke keer voor de verkiezingen hoor . Het is in ieder land toch zo?
    Neem nu in Nederland is het toch niet anders wat die socialistch partijen doen met het pensioen of wil je dat weer anders uitleggen? Denk je heus dat die vroegere stemmers met het hier aflaten weten terug komen? Het is een feit dat als je de kiezers een loer draait ze niet 1 2 3 terug keren.

    • Rob V. zegt op

     Beste TH.NL, de kiezers laten zich inderdaad geen loer draaien, wellicht dat daarom Pheu Thai zo populair blijf? De voorganger daarvan, Thai Rak Thai, had diverse sociale hervormingsbeloften en de belangrijkste daarvan zijn tot stand gekomen (30 baht gezondheidszorg etc.). Dingen waar zelfs de democraten of de NCPO niet aan durven te morrelen, maar waar de royalistisch-conservatieve groepen wel weerstand tegen hadden. Met een rode partij aan het roer is de kritiek vanuit die hoek niet de harden. Yingluck hebben ze op op veroordeeld wegens verkwisting van belastinggeld aan subsidies. Dat maakt het de NCPO wel lastig, ze weten dat met financiële steun ze zieltjes kunnen winnen maar ze kunnen natuurlijk moeilijk soortelijke acties op touw zetten, dan zou het meten met twee maten wel erg zichtbaar worden.

     Geen idee wat Nederland hier mee te maken heeft, laatste kabinet met een socialistisch randje was onder vadertje Drees. Vandaag de dag is er nog 1 socialistische optie, de SP, maar die staat niet aan het roer, heeft dus weinig te zeggen over de pensioen/aow pot.

   • Rob V. zegt op

    Gevonden!

    Dit interview van PrachaTai via New Mandela is echt de moeite waard. Zie:
    https://youtu.be/XnTKbBfkCis

    Assistant Prof. Puangthong van de Chulalonkorn universiteit zegt o.a.:
    “We zien de NCPO (Junta) samenwerken met nieuwe pro-militairen partijen om steun te verwerven via ontwikkelingsprogramma’s, zoals bijvoorbeeld de Pracharat projecten die geld in plattelandsgebieden injecteren. (…) Maar zijn deze projecte succesvol? Ik denk dat ze niet bijster efficiënt zijn als je met de dorpelingen praat over de Pracharat projecten. Ze kijken er doorheen. Neem het beleid van de 300 baht maandelijkse steun kaart. Alle dorpelingen die ik ontmoet zeggen dat hen die profijt hiervan hebben de grote bedrijven zijn die samenwerken met de junta. Die 300 baht help nauwelijks (…) valt maar op bepaalde locaties te besteden. Ondanks pogingen lukt het de NCPO niet op de steun van de mensen te winnen. (…)

    Ik denk dat Pheu Thai minder stemmen zal winnen dat voorheen (toen ze absolute meerderheden behaalden) maar dat het geen kleine partij wordt. Als Pheu Thai opnieuw wint moeten de middenklasse academici en anti roodhemden toch eindelijk te werkelijkheid onder ogen zien dat de mensen uit de provincie (lees: de boeren e.d. uit het noord, noord-oosten) fout zitten met hun mening dat roodhemden hun stem inruilen voor korte termijn beloningen/oplossingen. Laten we eerlijk zijn, diverse NCPO programma’s doen precies dat, gericht op het winnen van stemmen. Als de dorpelingen de pro-junta partijen niet steunen dan laat dat zien dat de dorpelingen meer belang hechten aan beleid op nationaal niveau in plaats van hap-snap geld injecties’

    Bron:
    http://www.newmandala.org/thailand-unsettled-1-military-puangthong-pawakapan/

   • chris zegt op

    beste Rob,
    Ik betwijfel ten zeerste dat men op het platteland zou weten waar het in de toekomst naar toe moet. Of het moet zijn dat men een lijstje met populistische maatregelen komt maar dat is geen kunst. Heb al moeite om met mijn BBA studenten (veelal van goede huize) een discussie te voeren over het begrotingstekort.
    Thais zijn in het stemhokje net zoals alle andere stemmers: als men er de afgelopen regeerperiode op vooruit is gegaan stemt men voor een regeringspartij. Als men niet beter af was, stemt men voor wat anders. Recent onderzoek in Thailand geeft aan dat 40 % van de Thais stemt op een populaire persoon, ongeacht de partij die hij/zij vertegenwoordigt. (vandaar waarschijnlijk de hausse in jongere politieke leiders omdat men vermoedt dat de oudjes de jongere generatie niet erg aanspreken. Deze jongere leiders zijn meestal echter klonen van de oude leidersgeneratie en hebben nauwelijks andere ideeen) 40% daarnaast zegt te stemmen op een partijprogramma. In de laatste verkiezingsstrijd besloeg zo’n programma bij 90% van de partijen niet meer dan 1 A-4tje en maximaal twee tot drie onderwerpen, laat staan een visie of politieke uitgangspunten.
    Naast wat populistische zoethoudertjes zou het laatste partijprogramma van de Pheu Thai niet hebben misstaan als het programa van de VVD: een lofzang op eigen verantwoordelijkheid, eigen ondernemingsschap en wars van de overheid. Denk jij dat al die arme boeren in het noorden en noordoosten DAT programma hebben gelezen en vervolgens met volle overtuiging Pheu Thai hebben gestemd? Ik geloof er helemaal niks van.
    De Pheu Thai heeft de verkiezingen dan ook niet gewonnen door de stemmen van de armen maar door de stemmen van de middenklasse. Kijk maar eens naar de districten waar de roden echt wonnen: delen van Bangkok, Pathumtani……niks rijstboeren…..Het zou erg dom zijn van de Pheu Thai om de groeiende middenklasse van zich te vervreemden.

    • Rob V. zegt op

     Beste Chris, het lijkt me niet meer dan logisch dat partijen en PT in het bijzonder, zich (ook) richten op de middenklasse. Dat gebeurde natuurlijk al, in de buitenwijken van BKK koos men voorheen PT.

     Hebben die mensen een uitgebreide visie over allerlei aspecten, meerdere kantjes dus aan punten? Nee, vast niet. Maar dat betekent niet dat ze geen globale lange termijn visie hebben (‘er moet ouderenzorg komen’ , ‘het OV moet.. ‘ etc). .

     En ja een echte sociaal democraat zal zich meer kunnen vinden in bijvoorbeeld de Commoner party. Maar feit is dat PT socialer is voor de gewonere Thai dan bijvoorbeeld de Democraten.

 5. jacques zegt op

  Wat een bedragen, je zou er van gaan duizelen als je dit op je bank rekening bijgeschreven krijgt. Nee serieus als dit mensen moet lokken voor het uitbrengen van een stem op de desbetreffende persoon, dan zou dit wel erg simplistisch zijn. Dan schat ik de Thai toch wel hoger in. Waarom die gepensioneerde ambtenaar (die over het algemeen wel een redelijk pensioentje heeft) nu 10.000 baht toebedeeld moet krijgen, begrijp ik ook niet. Dan zouden de anderen (minder bedeelden) daar eerder voor in aanmerking moeten komen.

 6. marino goossens zegt op

  sociale hervormingen? wanneer zijn die er geweest? zolang de thai hun mentaliteit niet veranderen zal er niks veranderen.eender wie aan de macht is gaat geen zoden aan de dijk brengen. Het politieke systeem is over ter wereld een voorbij gestreefd ouderwets systeem.Tijd om het af te schaffen. Het zal waarschijnlijk nog een aantal jaren duren eer dat nieuwe model gaat ingevoerd worden,aangezien de vele religieuze en lage bewustzijn vormen van de mensheid nog een rem zijn daarop.

  ondertussen maar kritiek uitoefenen op het beleid zonder zelf met een oplossing te komen.

  mijn gevoel zegt dat de meerderheid van de thai beseffen dat veiligheid boven alles gaat ,en de enige die thailand bij elkaar kan houden is de huidige premier. Wat de premier ook doet voor sommige is het nooit goed of genoeg. schrijf hem dan eens een brief met een oplossing.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website