De nieuwe regering wil de inkomensverschillen verkleinen door een onroerendgoedbelasting en successierechten te gaan heffen. Binnen een jaar zou dat gerealiseerd moeten zijn, zei premier Prayuth Chan-ocha gisteren in het parlement, waar hij de regeringsverklaring aflegde.

Bangkok Post besteedt er de hele voorpagina aan en licht er de belastinghervorming als eerste uit. Behalve de twee nieuwe belastingen kondigde Prayuth ook aan dat enkele vrijstellingsgronden vervallen. Want daar profiteren alleen rijke mensen van of bedrijven, waardoor de overheid weer inkomsten misloopt. Het kabinet wil de voorgenomen veranderingen zo snel mogelijk aan de NLA (noodparlement) voorleggen.

De krant zet vraagtekens bij de belastinghervormingen. Ze wijst erop dat voorgaande regeringen hebben geworsteld met de introductie van een OGB en erfbelasting. ‘Het zal nog moeten blijken of dit het militair gezag wel lukt.’ Maar voor de NCPO (junta) zijn de belastinghervormingen prioriteit, mits ze de lage-inkomensgroepen niet zwaarder belasten.

Uit zijn toespraak van 2 uur licht de krant er enkele kernpunten uit, zoals het geweld in het Zuiden, onderwijs, het baggeren van waterwegen, watertransport en de slechte behandeling van gehandicapten en kansarmen door het Social Welfare Department.

Verder veel mooie woorden. Ik noem er willekeurig enkele.

 • Zowel in het binnen- als in het buitenland heeft men hoge verwachtingen van ons. We staan onder veel druk. Er zijn uitdagingen en kansen.
 • We hopen dat de NLA en de National Reform Commission (NRC) ons controleren. Geef ons een compliment, als we iets goed doen.
 • Aan verdeeldheid kan een einde komen door alomvattende hervormingen van de NRC. [De NRC moet nog gevormd worden. Dit orgaan van 250 leden gaat hervormingsvoorstellen doen op een elftal gebieden.]

In een interview voorafgaand aan zijn verklaring zei Prayuth dat de regering zich bewust is van de zorgen van de toeristische sector over de staat van beleg. ‘We bekijken wat we eraan kunnen doen. We moeten elkaar helpen door degenen die niet stoppen met hun activiteiten, te waarschuwen. Als het zo doorgaat, verdwijnt het conflict niet. Dan kan het escaleren.’

(Bron: Bangkok Post, 13 september 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Regering gaat inkomenskloof aanpakken”

 1. janbeute zegt op

  Toen ik dit las , kon mijn dag niet meer kapot .
  Hoop voor je Generaal Prayuth dat het zal lukken .
  Als ik zie wat de rijken , met al hun Rais aan grond betalen elk jaar aan onroerend goedbelasting is zeker een NIKNOJ .
  Ook juich ik een vorm van successie rechten belasting toe .
  Ik herken ze ook hoor in mijn direkte omgeving , en maar oppotten veel geld en goederen en land . Maar aan de belasting geen cent hoeven te betalen , en hun personeel minder dan het wettelijke minimum loon te betalen .
  Verleden jaar werdt ik ( mijn ega dus ) nog door zo ener op mijn vingers getikt .
  Waarom betaal je die oudjes die toen voor mij werkten in de tuin 300 bath op een dag , dat is veel te veel .
  Gelukkig wist hij niet , dat ik behalve die 300 bath en vrij eten , ook aan het einde van de week nog een tip gaf .
  En ook rond Nieuwjaar geven mijn ega nog iets extraas aan geld .
  Hoe noemen ze zulke mensen alweer ( de schrijver Charles Dickens ) Scrooge .
  Hier lopen heel wat Scrooges rond neem dat maar van mij aan .

  Jan Beute .

 2. erik zegt op

  Als je het instrument van belasting gebruikt om inkomensverschillen aan te pakken dan heb je alleen resultaat als de belastingdruk iedereen in het land bereikt. Dan kun je nivelleren met belasting als instrument.

  Maar neem nu een minimum-loon echtpaar als die al aangifte doen. Hij en zij hebben beiden 250 b/d (provincie-afhankelijk zoals we allen weten) op 5 dagen per week en komen op een inkomen van 65.000 baht pp. De vrijstelling pp is 30.000 baht en de aftrek voor verwervingskosten 40% met een max van 60.000 baht en blijft er daarna wat over is er een ‘nulschijf’ van 150.000 baht. Voor die mensen helpt geen enkel fiscaal instrument !

  Ondernemers zoals in eettentjes op straat, de bakfietsen achter een brommer met daarop een bakje met kolen en bananen of saté, de verstelnaaister, de man met bakfiets die bezems en dergelijke verkoopt, de verzamelaar van wat men zoal aantreft in vuilnishopen, die mensen hebben nog minder en vullen echt geen ‘blauwe brief’ in.

  Kom dan met een basisinkomen als bijstand, met een beter basispensioen dan die 600-700-800 baht per maand voor arme ouwetjes, met een heel laag instaptarief -desnoods nul- voor armen in het SSO pensioenstelsel en jaag de hoogste belastingschijf van 35 procent, die pas wordt bereikt bij een belastbaar inkomen van 4 miljoen baht (na vrijstellingen en aftrekposten), omhoog om de bijdrage aan de armsten te financieren.

  Maar een heffing over onroerende zaken als voorgesteld, en een erfbelasting als je geen schenkingsbelasting kent is alleen voor het vullen van de staatskas. Daar profiteren de armsten niet van. O, en als je dan toch aan de armsten denkt, haal dat onzalige voorstel van tafel om voor de national health care een eigen bijdrage te vragen.

  Wat ik nu lees is alleen maar mooipraterij.

  • ruud zegt op

   Er lijkt mij niets mis met een vermogensbelasting op onroerend goed.
   Als je geld wilt verdelen, zul je het moeten halen bij de mensen die het hebben.
   Dat zijn ongetwijfeld de mensen die ook enorme stukken van Thailand als privebezit hebben.
   Ik heb trouwens ooit wel eens gelezen dat in Thailand maar een paar duizend mensen in de hoogste tariefschaal zitten.(als weer wat jaartjes geleden)
   Dan klopt er waarschijnlijk toch ook iets niet met de belastingheffing.
   Het verhogen van die 35% zal dan ook geen zoden aan de dijk zetten, als het aantal mensen dat dit zou moeten betalen niet flink omhoog gaat.

   Waarschijnlijk zullen de expats overigens niet worden vergeten bij een belastingherziening.
   Dat kan in 1 keer mee bij een onroerend goed heffing.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website