(Brickinfo Media / Shutterstock.com)

Met het stijgen van de Covid-19 besmettingen neemt ook de druk op premier Prayut toe. Toch laat hij weten niet te zullen aftreden en hij zal het Huis van Afgevaardigden ook niet ontbinden.

Hij waarschuwt ook politici om de crisis niet uit te buiten en aan te zetten tot haat of nepnieuws, want dat zal de situatie alleen maar verergeren. Tijdens interview met Nathreeya Thaweewong, directeur van het Office of the Government Spokesperson, zegt Prayut:

 “Het is niet het moment om de moed te verliezen of af te treden. Ik werk elke dag hard… Ik probeer mijn best te doen door te luisteren naar de bevolking en de experts. Ik vraag jullie, politici, jullie vertegenwoordigen het volk en je wordt geacht een eerlijk en verstandig oordeel te geven. Politiek mag niet worden gebruikt om haat of tweedracht te zaaien, want het land zit nu flink in de problemen. Grijp deze kans niet aan om nog meer onrust te veroorzaken.”

De druk op Prayut wordt groter en hij zal onpopulaire maatregelen moeten nemen om de pandemie te bestrijden. Het ministerie van Volksgezondheid wil voorkomen dat het dagelijkse aantal nieuwe Covid-19 zal stijgen tot 200 per dag, door versnelde vaccinaties en twee maanden lang strenge lockdown maatregelen.

Nieuwe berekeningen van het ministerie laat zien dat zonder de strikte beperkingen, de dagelijkse Covid-gevallen op 14 september meer dan 40.000 per dag zouden bedragen en dat het aantal dodelijke slachtoffers op 28 september, meer dan 500, zegt Opas Karnkawinpong, directeur-generaal van het Department of Disease Control.

De huidige maatregelen zijn op 20 juli in 13 zwaar getroffen provincies, waaronder Bangkok, in werking getreden en zullen naar verwachting maandag eindigen. De autoriteiten overwegen nu om de lockdown te verlengen.

Bron: Bangkok Post

17 reacties op “Record aantal besmettingen en overlijden maar Prayut zegt niet af te treden”

 1. Erik zegt op

  Vanmorgen op Reuters het bericht dat de Thaise regering met de Computer Crime Act 2007/2550 in de hand het ‘zaaien van angst en onwaarheden’ over corona wil verbieden. ‘Ook al is het waar wat men schrijft’, werd er aan toegevoegd.

  Nou, lekker makkelijk. Zelf hapsnapbeleid voeren en de mensen verbieden er iets van te vinden en er voor uit te komen. Ik ben benieuwd hoe snel de grote social media het rode potlood gaan hanteren want die lopen braaf met de regering mee.

  Maar wat het onderwerp betreft, laat de regering maar even zitten. Weer een nieuwe ploeg zal de aanpak van corona niet versnellen of verbeteren.

  • Rob V. zegt op

   Doelt Reuters niet op de nieuwe wet die afgelopen donderdag is aangenomen? Daarmee is alles wat “fake news” is, en daarnaast ook berichten die feitelijk correct zijn maar die onrust veroorzaken of de staatsveiligheid in gevaar brengen, nu bij wet verboden en strafbaar. Onder de noemer “staatsveiligheid” zijn in de geschiedenis van het land al vaker opgetreden tegen mensen die de (meer dan eens dictatoriale junta) regeringen/regimes niet zagen zitten. Met de nieuwe wet in de hand gaat de regering Prayuth nog een stap je verder dan dat, terwijl de (toepassing van de) Computer Crimes Act en 112 wet al eens ter discussie zijn gebracht.

   Zie oa:
   https://www.thaienquirer.com/30597/chase-away-prayut-trends-on-twitter-after-passage-of-fake-news-decree/
   Citaat: “the government passed a decree banning “fake news” or any information that can cause public fear, regardless of factuality, across all media platforms.”

   https://www.thaienquirer.com/30580/opinion-we-all-knew-this-day-would-come/
   Citaat: “Last night, the Prayut Chan-ocha administration passed a new law which forbade media from sharing news or editorials that could jeopardize national security even if the news may be true.An Orwellian step ”

   Deze regering die naar, laat ik voorzichtig zijn, niet geheel smetteloze verkiezingen en met een uhm minder democratische tot stand gekomen grondwet in de hand en hand geselecteerd senaat met veel generaals deze regering en premier tot resultaat hadden wil voorlopig niet weg. Allemaal in het belang van het Thaise volk natuurlijk, generaal Prayuth en kornuiten offeren zich elke dag op, daadkrachtige mannen die het goed voor hebben als het plebs nou eens zou luisteren en geduld zou hebben… Alleen met zulk talent komt het land de crisis door…

   • Johnny BG zegt op

    Beste Rob V.,
    Denk je nu echt dat algemene vooruitgang van de plebs een prioriteit heeft?

    Het gaat om het uitbouwen van een ambtenaren apparaat met allerlei privileges en de mensen ergens in het middenveld van MBK zijn de beoogde slachtoffers. De laagst betaalden moeten sowieso niets eisen hoort ook bij die gedachte.
    Het verhaal is dat men vooruit wil maar in de realiteit is het beleid dat men in ASEAN op de eerste plaats wilt staan en zeker niet het voortouw neemt om de gehele regio naar een beter leven te brengen. Schone schijn en harde werkelijkheid gaan hand in hand in het schoothondje van China.

 2. Johnny BG zegt op

  De noodtoestand geeft vele vrijheden en vraag mij dus af waarom het zo gevoelig ligt om meer AZ vaccins op te eisen. De VS was er ook niet vies van dus het kan wel als de wil er is.

 3. Ron zegt op

  ” Grijp deze kans niet aan om nog meer onrust te veroorzaken.”

  Tegenstrijdigheid zit hier wel in ….

  Overigens is zowel de aanpak,beleid als communicatie zeer zwak ik zie geen totaal geen licht in de tunnel welke Thaise media ik ook lees…

 4. Yan zegt op

  Het verbaast me toch dat Anutin ( minister van volksgezondheid ) de miljoenen vaccins van de westerse landen aanvaardt. Vorige week deed hij nog maar eens een uitval naar de “vuile witte farangs die Covid binnen brengen èn de Thai hun jobs doen verliezen”. Covid kwam toch van Wuhan… Mijn begrip omtrent “Thainess” wordt steeds duidelijker.

  • Jahris zegt op

   Ik ken zijn uitspraken over ‘dirty farangs’ alleen van eerder dit jaar, als reactie op de – naar zijn zeggen – vele westerlingen die in Thailand mondkapjes weigerden te gebruiken, schijnbaar zelfs niet als ze gratis werden aangeboden. Waarvoor hij later zijn excuses heeft aangeboden.

   Heb je een link naar het artikel waarin hij dat heeft herhaald?

 5. Joop zegt op

  Nu, als ik de berichtgeving van vandaag mag geloven, wordt het nog veel erger, dit zei Dr. Opas Kankawinpong:

  Het hoofd van het Department of Disease Control, Dr. Opas Kankawinpong, gaf de laatste voorspellingen voor de komende maanden op basis van SEIR wiskundige modellering.
  Ondanks de huidige lockdown-maatregelen die al van kracht zijn, zorgde dit voor het grimmige besef dat als het gaat om de pandemie als geheel in Thailand, het ergste nog moet komen.
  Dr. Opas zei dat er zonder lockdown-maatregelen 40.000 gevallen per dag zouden zijn, meldde Sanook gisteren.
  Het hoogtepunt zou 14 september zijn.
  Met een effectieve afsluiting van 20-25% gedurende een maand zouden er 30.000 gevallen per dag zijn.
  De slechtste cijfers zouden in augustus zijn.
  Met een lockdown-effectiviteit van 20-25% over een periode van twee maanden zouden de gevallen kunnen worden teruggebracht tot 20.000 per dag.
  We gaan het meemaken….

  • Volgens mij staat dat ook in het bericht.

  • Johnny BG zegt op

   Het bizarre is dat een deel van de blog bezoekers het wel best vindt dat het gevolg van de ellende een veel betere wisselkoers oplevert.Niet dat men er wat aan kan doen maar als men in slechte tijden frustraties toont dan ben ik benieuwd waarom de extra “inkomsten” niet benoemd worden in een land waar alles slechter wordt. Bij een lage baht wel verhalen dat Thailand haast niet te betalen is maar met 15% meer nooit een verhaal dat het leven best goed is met een AOW en pensioen.

   • Jacques zegt op

    Misschien is het inherent dat als het op financieel gebied ietsje beter gaat er niet gelijk een hoera stemming te merken is, omdat men wel weet dat geld onderhavig is aan koerswisselingen voor ons hier in Thailand. Ook is het niet gepast om een hoera stemming te etaleren in een land dat gebukt gaat onder een financiële crisis. Uit gevoelens van empathie zult u mij niet horen juichen en wellicht geldt dit ook voor menig ander landgenoot. Klagen als het slecht gaat is een goed recht en helpt de druk van de ketel af te halen en inzichten te verstrekken. De Thaise partners zullen er hopelijk wel iets meer voordeel van hebben, indien er gedeeld wordt. Het merendeel van de Thaise bevolking wordt door dit financiële voordeel niet geraakt, die leeft van dag tot dag en krijgt wat het altijd krijgt en voorlopig nog iets minder. Het werkelijke probleem ligt hem in de pandemie en hoe men er hier mee omgaat.
    In 2006 en 2007 lag de baht nog rond 1 op 50. De economie floreerde toen ter tijd ten opzichte van deze pandemie periode. Niet dat de gemiddelde Thai het zo best had toen, maar ja daar spelen zoveel factoren een rol bij, dat zomaar niet even op te lossen is.

 6. brabantman zegt op

  Deze man lijkt Rutte wel… motie van wantrouwen tegen hem, tig leugens en bedrog. Maar pluche plakt voor de zelfbenoemde elite

  • Archie zegt op

   Om Rutte te vergelijken met de thaise PM gaat wel heel erg ver

 7. Rudi zegt op

  Als er na anderhalf jaar Corona tijdperk nog geen afdoende vaccins ter beschikking zijn bewijst dat tóch dat er iets schort aan het beleid . Dat de mensen die geen eten en geen vaccins hebben in opstand komen is niet verwonderlijk . Ze hebben al heel veel geduld gehad volgens mij .

  • Wim zegt op

   Beste Rudi,
   Zouden wij rijke westerse landen niet eens veel socialer moeten zijn ? En dan bedoel ik zeer zeker ook de farmaceuten. Wij smijten hier volop met geld en denken al aan een eventuele 3e vaccinatie ronde. Wij kunnen ons hier een slag in het rond vaccineren, maar als elders in de wereld men hier ook niet in mee kan gaan, dan zitten wij hier ook constant met varianten tenzij wij een hek om Euopa heen zetten.

  • Johnny BG zegt op

   @ Rudi,
   “Ze hebben al heel veel geduld gehad volgens mij”

   Daar heb je zeker gelijk in maar hou ook even het bekende spreekwoord in gedachte t.w. “Geduld is een schone zaak”.
   Geduld is het kalm accepteren dat dingen in een andere volgorde gaan dan dat jezelf had verwacht. Je kan je druk maken maar het verandert de situatie niet terwijl je er geestelijk op achteruit gaat.
   Momenteel is er geen gebrek aan eten en is de familie voor velen weer de basis met een kleine aanvulling vanuit de overheid dus daar zit niet echt een probleem. En ja, die vaccins dat was een politieke keuze met het bewijs dat het volk er niet zo toe doet zie de lijfspreuk van het leger “defend the country, the Buddhist religion, the monarchy and the people”
   Geduld is een mooie deugd. Ooit wordt men weer beloond vanwege het aanhoudende geduld en geduld verliezen is voor heethoofden. En aan heethoofden hebben Thai wat moeite en zo is cirkeltje weer rond 😉

 8. servaas van schooten zegt op

  Wat ik wel heel vreemd vind in de hele wereld neemt de besmettingen toe,dus ook Thailand er werd gezegd hier in europa met de warmte neemt de besmettingen af ,maar het neemt alleen maar toe.
  Dus dat kan je de premier niet kwalijk nemen en dat hij verkeerd gegokt heeft op de verkeerde vaccinatie wat kon hij zo snel verkrijgen.
  Rutte en zijn zooitje ongeregeld deed ook alleen maar foute beslissingen,tot laats aan toe met de Jong met Jansen vacinatie konden de jongeren de volgende dag gelijk gaan feesten en wat gebeurde er juist rond de 10000 besmetingen per dag.
  Dus niet alleen Thailand maar overal is het een puinzooitje


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website