Depressies vormen na hart- en vaatziektes de tweede hoofdoorzaak van het aantal sterfgevallen in Thailand, aldus de Association for the mentally ill of Thailand. De belangenvereniging wijst op de noodzaak van hulp zoeken en een passende behandeling voor mensen die een depressie ontwikkelen.

“Niets doen kan uiteindelijk tot de dood leiden”, aldus voorzitter Nutjaree. Een op de tien personen in Thailand loopt het risico op psychische aandoeningen en een op de vijf op een depressie. Er is in Thailand veel onbegrip voor mensen met psychische ziektes, ook bij familieleden. Thai durven daardoor hun klachten niet bespreekbaar te maken. Doordat ze dan geen behandeling krijgen verergert de ziekte.

Er heerst angst voor psychische patiënten met als gevolg dat ze vaak worden uitgesloten van sociale activiteiten. Werkgevers willen zelfs geen werknemers aannemen die genezen zijn, als er een stempel ‘psychiatrisch patiënt’ op rust. Op het platteland worden patiënten met psychische klachten vaak geketend of opgesloten.

Nutjaree wijst erop dat psychische aandoeningen met de juiste behandeling kunnen genezen. “Het is geen besmettelijke ziekte. De angst voor deze mensen is onterecht.”

Bron: Bangkok Post

3 reacties op “‘Psychische aandoeningen en depressies zijn een sociaal en maatschappelijk probleem in Thailand’”

 1. Henk zegt op

  Van behandeling met anti depressive is in het westen al geruime tijd bekend dat het niet tot nauwelijks werkt. Het probleem in Thailand is de sociale onzekerheid in combinatie met toenemend materialisme en de eenvoudige wijze waarop mensen geld kunnen lenen. Meeste Thai zijn niet goed in plannen en raken dus snel in de problemen. Sociale vangnetten van de overheid zijn er niet. Dus toenemende depressies en andere psychische klachten zijn niet zo vreemd. Ook in Nederland zijn er nauwelijks toereikende behandelingen en in Thailand dus al helemaal niet.
  Wel goed voor de farmaceutische industrie maar niet voor deThai.

  • FonTok zegt op

   “Van behandeling met anti depressive is in het westen al geruime tijd bekend dat het niet tot nauwelijks werkt. ” En daarom schrijven al die artsen over de hele wereld dat voor aan al die mensen? Heb je cijfers en artikelen die dat onderbouwen? Anti Depressiva werken wel degelijk. Maar het artikel gaat eigenlijk over schaamte die mensen onder vinden als ze psychische zorg nodig hebben. Dat was in Nederland 40-50 jaar geleden niet anders. Mensen durfden daar niet over te praten en daarmee naar buiten te komen. Er waren toen ook minime vangnetten. Dat is gelukkig nu heel anders en meer geaccepteerd. Zij het dat binnen bepaalde culturen men daar nog steeds angstvallig over zwijgt en het wegmoffelt. Het probleem dat we nu in Nederland hebben is dat de zorg aan aantallen is gekoppeld per jaar. En mensen die nu acuut zorg nodig hebben moeten vaak ver reizen omdat de dichts bijzijnde instelling al rond sept/okt zijn budget heeft opgebruikt. Een krankzinnige situatie. Je gaat depressieve mensen niet kilometers ver met de trein sturen. En al helemaal niet als ze suicidaal zijn. Maar helaas telt in NL alleen nog het budget en de boekhouding die moet sluiten.

   • Thallay zegt op

    ik zou graag van u willen horen op welke dossiers, onderzoeken of wat dan ook u baseert dat anti depressiva wel degelijk werken. En ik bedoel daarmee niet in de put helpen maar enige genezing brengen. Anti depressiva zijn alleen een gigantische opbrengst voor de pharmaceutische industrie en dienen niet het welzijn van depressieve mensen. Neem welk anit depressivum wat u maar wilt en lees de lange lijsten van bijverschijnselen, die vaak erger zijn dan de kwaal. Om er een paar te noemen, suicide of beter de gezegd de moed tot zelfmoord, levercirrose, wat dodelijk is zonder transplantatie, het volledig ontbreken van gevoel, aangezien de meeste depressiva het schommelend gevoelsleven totaal afvlakken. Dus geen verdriet meer, geen affectieve gevoelens, geen seksleven, geen plezier en ga zo maar door.
    Mijn ervaring is dat depressiviteit naast een DNA competent grotendeels veroorzaakt wordt door de situatie waarin men leeft. Verander de situatie en de depressie zal verdwijnen, niet de aanleg ervoor, die kan men niet verwijderen. Men zal er mee moeten leren te leven en zich er van bewust zijn wanneer er zich weer een depressie dreigt aan te komen en zich er reeds in dat stadium zien te wapenen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website