Na Bangkok en Khon Kaen gaat nu ook de provincie Nan in het Noorden van Thailand gebukt onder smog en fijnstof veroorzaakt door bosbranden en in brand gestoken akkers.

De smog met PM 2,5 en PM 10 fijnstofdeeltjes was op verschillende plaatsen in de hoofdstad te zien. Toeristen die de bekende heuvel waarop de Wat Phrathat Khao Noi staat bezochten, konden door de smog niet genieten van het uitzicht op de stad.

De concentratie fijnstof was dermate hoog dat er gezondheidsrisico’s waren voor de bewoners. Volgens satellietbeelden was de vervuiling afkomstig van 25 beschermde bossen, 59 bosreservaten, drie akkers en vier Sor Por Kor percelen, die de regering aan landloze boeren heeft gegeven.

In Khon Kaen was de Air Quality Index met 173 het hoogste in het land. Het niveau aan PM 2,5 steeg naar 75 microgram per kubieke meter lucht, meldt het Pollution Control Department. De fijnstof komt door het verbranden van rietsuikerstengels om zo de bladeren te verwijderen. Gouverneur Somsak zegt dat veel boeren hun oogst versnellen, het verbranden, in plaats van personeel inhuren, gaat sneller en is goedkoper.

In buurprovincie Kalasin zijn fabrieken de belangrijkste oorzaak van smog, zo is gebleken uit een inspectie gisteren. De grootste vervuiler was een bedrijf die asfalt maakte in het district Don Chan.

Bron: Bangkok Post

2 reacties op “Provincie Nan gaat gebukt onder gevaarlijk fijnstof door branden”

  1. Fokko al zegt op

    Ik ben de laatste twee weken door een groot deel van Thailand gekomen Sattahip Isaan Chiangmai en kan U vertellen dat er op mijn reis van 2500 km geen heldere hemel heb gezien.Overal smog door heel Thailand
    Dus het betreft denk ik het gehele land.Jammer maar helaas.

    • Toon zegt op

      Bizar, maakt het ook totaal niet aantrekkelijk om nog naar Thailand te gaan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website