Beste lezers,

Mijn Thaise vriendin verblijft sinds mei 2016 met een cohabitationvisa in Belgie. Bij aankomst in België was zij in bezit van een Thais rijbewijs zowel voor de motor als voor de auto. Men gaf mij de raad op het gemeentehuis om met de omzetting van haar rijbewijs te wachten tot haar verblijfsvergunning in orde zou zijn, omdat ze haar met de orangekaart slechts een rijbewijs konden geven tot de einddatum van de orangekaart (6 maanden) en zij nadien terug een nieuw rijbewijs zou moeten aanvragen met dus 2 maal kosten tot gevolg.

In februari zijn we nadat ze haar verblijfskaart verkregen had voor 2 maanden naar Thailand gegaan, tijdens die periode heeft ze ook haar rijbewijs vernieuwd omdat dit verliep in november en wij dit jaar niet meer terug naar Thailand gaan.

Bij terugkeer in België zijn wij in mei naar het gemeentehuis gegaan om haar rijbewijs om te ruilen daar weigert men nu het rijbewijs om te ruilen met als argument dat het nieuwe rijbewijs verkregen is na aankomst in België, niettegenstaande zij in het bezit is van een beëdigde vertaling van de amphur dat zij al een rijbewijs had sinds 2015.

Heeft er iemand gelijkaardige reacties gehad of beter bij wie is de omwisseling wel probleemloos verlopen?

Groet,

Herman


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Lezersvraag: Problemen met omzetting Thais rijbewijs in Belgie”

 1. eugeen zegt op

  U schrijft: “Bij terugkeer in België zijn wij in mei naar het gemeentehuis gegaan om haar rijbewijs om te ruilen daar weigert men nu het rijbewijs om te ruilen met als argument dat het nieuwe rijbewijs verkregen is na aankomst in België”. Dat klopt. De gemeente mag dat nu niet meer. Er zijn in Belgie regels i.v.m. het omzetten van een Thais rijbewijs naar een Belgisch, die strikt moeten gevolgd worden, net zoals er hier regels zijn om een Belgisch naar een Thais om te zetten.

 2. 't zonnetje zegt op

  Het is raadzaam eerst na te gaan wat de regels zijn. Mijn vrouw had ook eerst een thai’s rijbewijs en moest ook hier net als Nederlanders ook cursus en examen doen, na het behalen van het rijbewijs was haar eerste opmerking dat met een thai’s rijbewijs niet verantwoordt is om zomaar zonder bijscholing de weg op te gaan, ik ben het met haar eens dat een rondje op een parkeer plaats niet genoeg is op Europese wegen te begeven, waarbij ook gezegd kan worden hier ook veel ongelukken gebeuren wat niet wil zeggen dan is het gewoon goed dat eenieder hier het rijbewijs moet halen.

 3. Jack Braekérs zegt op

  Typisch Belgisch. Ik ken iemand met een soortgelijk probleem. Na een dreiging om naar de raad van state te stappen kon die Thaise vrouw onmiddellijk haar rijbewijs gaan afhalen. Hangt er maar van af wie voor je staat!

 4. Pascal zegt op

  Ik heb ook dit probleem gehad. Bij aankomst mijn Thaise vrouw haar rijbewijs laten omzetten naar Belgische, maar dat lukt niet omdat het een voorlopig rijbewijs was van in Thailand. Is er dan geen mogelijkheid om in Thailand een internationaal rijbewijs aan te vragen zodat ze hier in België ook kan rijden ?

  • Nest zegt op

   Als je rijbewijs hebt, gelding voor 5 jaar, Kan je een Thais Int. rijbewijs aan vragen, duurt 3 dagen , enkel gelding voor 1 jaar , kost 500 baht

   • Pascal zegt op

    Bedankt voor uw reactie Nest. Ik zal dit eens aanvragen als ze haar rijbewijs in Thailand omzet naar 5j. Dan kan ze hier toch rijden in België. Dan terug eens een aanvraag doen met de rede dan erbij dat ze hier wel kan rijden met een internationaal rijbewijs. Eens horen wat ze dan zeggen. Alvast bedankt


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website