Vanaf morgen zijn sigaretten en alcohol duurder door een accijnsverhoging. De nieuwe prijzen zijn niet bekend gemaakt, maar die kunnen flink zijn. De overheid vreest daarom dat veel Thai tabak en alcohol gaan hamsteren.

De accijns wordt vanaf morgen volgens een nieuwe methode berekend en die geldt ook voor suikerhoudende dranken, thee en koffie. Waarschijnlijk gaat de prijs van een pakje sigaretten met 24 baht omhoog.

De opbrengsten van deze belastingverhoging gaan voor een deel als subsidie naar de Thai Health Promotion Foundation, televisiezender PBS en het National Sports Development Fund.

Functionarissen van het Internal Trade Department voeren controles uit op markten. Op hamsteren staat een straf van maximaal zeven jaar en/of een boete van 140.000 baht.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Prijsverhoging alcohol en sigaretten: Ministerie probeert hamsteren te voorkomen”

 1. Fransamsterdam zegt op

  De foto suggereert dat een pakje Marlboro à 20 stuks nu 92 Baht zou zijn, maar dat is alweer een tijdje terug. De huidige prijs is 125 Baht, ruim € 3.25.
  Bij het lezen van dit bericht wilde ik al op een holletje naar de Familymart gaan om wat in te slaan, maar zeven jaar in een Thaise cel is me een beerje te gortig.

  • Khun Peter zegt op

   Klopt, foto is uit het archief.

 2. ruud zegt op

  Als de mensen vandaag nog moeten gaan hamsteren zijn ze wel wat laat.
  Daarvoor zijn de voorraden in de winkels waarschijnlijk te klein.
  En voor de winkels is het ook al te laat om te gaan hamsteren.
  Die kunnen hooguit de verkoop van hun voorraad een dag uitstellen.

  Overigens zou je daar als overheid boven moeten staan en je uitsluitend op groothandels niveau, of bij de producent met zoiets bezig moeten houden.
  En gun de consument zijn uitgestelde “voordeeltje” van een paar dagen.

 3. Rob E zegt op

  Slechts een klein gedeelte van de opbrengst van deze sin taxes gaat naar goede doelen. Uit de bangkok post:

  ‘In addition to the excise tax, sin-tax payers are required to pay “earmarked taxes” to three agencies set up for social benefits to finance their operations — the equivalent of 2% of all sin tax collections to the Thai Health Promotion Foundation, 1.5% to state-owned TV operator Thai PBS and 2% to the National Sports Development Fund. However, the latter two may receive up to 2 billion baht each year, with the excess going to state coffers.
  The cabinet also recently approved the yet-to-be-set-up Elderly Fund as another beneficiary of the earmarked tax, at 2% of the sin tax collections but not more than 4 billion baht a year.’

  De rest verdwijnt in de algemene middelen.

 4. Jacques zegt op

  Goh wat ben ik toch een gelukkig mens als niet roker en een vrouw die niet rookt. Deze problemen gaan aan ons voorbij.

  • Thomas zegt op

   Als u ook niet drinkt, zal dat wel kloppen. Anders gaat u net als veel Thai toch fors achteruit. Lijkt me een heel probleem te worden met het aanzienlijk aantal zware drinkers in Thailand.

 5. chris zegt op

  De overheid in Thailand is voor zijn inkomsten vooral afhankelijk van indirecte belasting, en dat is met name de BTW van 7 %. Tot een jaarsalaris van 150,000 baht (zeg 12,000 Baht per maand) hoef je geen inkomstenbelasting te betalen. Voeg daaraan de grote groep van kleine zelfstandige ondernemers en zzp-ers toe (geen controle op inkomsten want geen geregistreerd bedrijf), en je kunt op je vingers uittellen dat meer dan de helft van de Thaise bevolking geen inkomstenbelasting betaalt.
  Als je dus als regering meer geld nodig hebt moet je de belasting op goederen verhogen of nieuwe belastingmaatregelen bedenken zoals onroerend goedbelasting, successierechten, vermogensbelasting ed die vooral de rijken treffen. Hoewel er over nagedacht wordt is er nog niets beslist. U begrijpt waarom.
  Het verhogen van de belasting op alcohol en rookwaren heeft slechts een gering effect op het aantal gebruikers en/of hun consumptie, wijst onderzoek uit. Een verhoging brengt dus extra geld in het laatje van de regering, en dat is ook de bedoeling, niet het echt afremmen van alcoholgebruik en roken.
  Ik denk dat het beter was geweest om het BTW tarief te verhogen naar 8 of 9 % zodat iedere Thai in principe wordt getroffen en de armeren in dit land meer alternatieven hebben om op zo’n belastingverhoging te reageren, afhankelijk van hun consumptiepatroon.

 6. Mark zegt op

  Deze belastingverhoging is een historisch gekende beleidskeuze: “bien sûr les riches ont la capacité de suporter des impots plus lourds, mais les pauvres sont tellement plus nombreux…”
  We hebben er het raden naar of en hoe bij deze beleidskeuze belangen en effecten (maatschappelijke en persoonlijke) grondig overwogen en afgewogen werden.
  Ik vrees dat inhaligheid de wijsheid ook nu weer verslagen heeft 🙂

 7. Cornelis zegt op

  Vandaag waren de prijzen voor wijn e.d. nog hetzelfde in de Big C. Ongelofelijk dat je als overheid de dag voor de ingang van een belastingverhoging nog niet kunt aangeven wat die precies inhoudt – en kennelijk dat vandaag, op de datum van ingang, nog steeds niet kunt.

  • Cornelis zegt op

   Rond half vijf vanmiddag publiceerde de Bangkok Post de volgende schattingen – voor het bier lijkt het nogal mee te gaan vallen:
   http://www.bangkokpost.com/news/general/1325583/taxing-times-for-smokers?utm_source=bangkopost.com&utm_medium=homepage&utm_campaign=most_recent_box

 8. Laurent zegt op

  In Qatar kost een slof Gauloises € 8,00. In plaats van rechtstreeks naar BKK te vliegen kun je beter een tussenstop maken. Daarnaast zijn de vliegtickets ook nog vele malen goedkoper.. Gewoon ff een voorraadje inslaan dus en zorgen dat de douane geen reden heeft om je koffer te controleren!

 9. geert zegt op

  Ik haalde gisteravond een blikje chang bier hier in de Isaan koste 10 bath meer 33% ik vind het nogal wat dat voor een blikje bier .Bier is in het algemeen al duur in Thailand


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website